popravilo jader

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

popravilo jader

OdgovorNapisal/-a jess_kp » To Jun 14, 2011 12:52

možno da sem spregledal.
Kako se lotevate popravila jader, tu mislim predvsem na flikanje raztrgnin na jadru.
Ali tudi lepite kos jadrovine čez luknjo ali se samo šiva kos jadreovine čez luknjo?
In če se lepi, kako lepilo je ustrezno, predvidevam, da mora bit elastično in neagresivno na tkanino.
Mam več raztrgnin na majhni površini in sem razmišljal, da bi sam popravil. V štartu ne želim naredit nekih stroškov, ki bi se kasneje izkazali za nepotrebne.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 14, 2011 18:30

Če imaš nacufan rob jadra je eno, če imaš raztrganine na površini jadra je drugo. Če je to drugo. je vprašanje v kakšnem stanju je material in kaj se splača, ker v močnem vetru marsikaj popusti, kar v mirnem zgleda ok.
Zadjič mi je pri SR jadrarju v Preddvoru dal komad malo večje samolepilne "tkanine", ki jo nalepiš preko luknje in potem zalikaš. In drži precej dobro.
Verjetno imajo take zadeve tudi drugi jadrarji na obali.
Uporabniški avatar
jess_kp
Praporščak
Kraj: Dekani - Lucija

OdgovorNapisal/-a jess_kp » To Jun 14, 2011 19:34

v principu imam oboje, sam je več lukenj na površini, rob ni tak problem. Ta jadra so bolj boga in že malo načeta (prepereta), ker so bila 2 leti na barki skup zmečkana. To popravilo želim zdej opravit, tolko da jo peljem malo ''ven'', da se bolje spoznam z barko.
Hvala za idejo in se bom pozanimal. Malo sem razmišljal, ker imam nekaj jadrovine, da bi naredu flike, zalepu in še pošival, ampak tole tvoje mi zveni jako bolj preprosto.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Jun 14, 2011 19:44

To naj te skrbi, da so preperela, kar v prevodu pomeni, za v smeti.
Pokaži jih jadrarju, pa ti bo povedal kaj je smiselno naredit, potem pa se boš odločil. Flikanje kar tako, nima smisla, če se bo naslednji dan odprla nova luknja, zraven flike.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Jun 14, 2011 20:23

Predlagam, da jih neseš na spodnji naslov in ti bodo vse razložili.
So profesionalci na tem področju.

VICTORY SAILS - INTERVELA, D.O.O.
NAČRTOVANJE IN IZDELAVA VRHUNSKIH JADR VICTORY
BAČ PRI MATERIJI 28A, 6242 Materija
+ 386 5 618 1100 +386 5 687 6311
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
zeta
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a zeta » To Jun 21, 2011 22:27

tudi moje jadro je bilo malo preluknano in sem ga odnesel v kranj, kjer je ena firma ki rihta jadra. pa je gospa dala samolepilno "folijo", ki jo obrežeš po želji, položiš na jadro in zalikaš z likalnikom. pa drži, preverjeno.

lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Nov 06, 2011 23:45

Iščem dobavitelja (po možnosti iz EU) dakrona, UV zaščite, ki se uporablja za genovo, zagozde za zatezne vrvice, zaključke jadra... Vesel bom vsake informacije saj na netu ne najdem nobenega grosista za sestavne dele za jadra.

Jadra bom dal tokrat popraviti nekomu, ki šiva cerade, saj sem totalno popizdil, ko sem teška jadra lani nosil trikrat zaporedoma na popravilo in to za vsak šiv posebej. Me je popolnoma minilo saj je profi "jadrar" naredil zanalašč le točno tisto, kar je bilo zares nujno in niti pikice več, da bi me prisilil v čim prejšnji nakup novih jader. Trdno sem odločen, da jader ne dam več v popravilo "PROFESIONALNIM" jadrarjem saj zna šivati še marsikdo.
LP NT
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Nov 07, 2011 00:10

Poglej na Mets-u

:D
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 07, 2011 00:14

To tudi nameravam.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Po Nov 07, 2011 00:30

Jaz imam pozitivne izkušnje z jadrarno Supreme, večkrat sem že pri njih iskal razno eksotiko (mrežo za platformo katamarana med trupcema, mrežo za vetrni ščitnik za kabrioleta, frotir za bokobrane etc.) prav tako so mi letos lepo poservisirali jadra (popravki glavnega zaradi obrabe, dodatna tretja krajšava, zmanjšanje površine viharnega floka). V zgornjem nadstropju jadrarne imajo kar nekaj bal jadrovine; če nimajo lahko naročijo.
Kotnakti na: http://www.supreme.si/ , še najbolje je pa do njih priti kar osebno zjutraj. Če imaš kake specialne želje glede šivanja se direktno pogovori z mlajšim bratom Goranom.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 07, 2011 07:42

Grega pozdravljen.
Da ne bom razlagal kdo kje kaj itd, sem samo omenil, da profesionalnim jadrarjem ne odnesem več jader v popravilo in pika :!: Imam svoje razloge in ker ne želim nikogar blatiti na javnem forumu naj bo dovolj to, da sem imel prav z vsemi že izkušnje. Ko bom kupoval nova jadra že vem kje jih bom naročil, vendar niti njim ne nesem starega v popravilo kajti tukaj gre dejansko za navzkrižje interesov še posebej, če je jadro izdelalo drugo njim konkurenčno podjetje.

Torej iščem material katerega bom sam naročil in odnesel izdelovalcu cerad, da naredi delo tako kot je treba - kvalitetno. Ne, da poštepa en šiv, vzame XYZ€ (obvezno tromestno številko) in nato bom naslednji teden zopet nesel popraviti še en šiv, čeprav se je že prvič videlo, kje bi bilo potrebno še poštepati. Obenem mi še jambra kako je trpel in kako na pol zastonj so mi naredili... Ma fantje jaz imam tega dovolj. Nisem vprašal koliko bo stalo, ker za dobro opravljeno delo sem vedno pripravljen dobro plačat ampak želim kvalitetno opravljeno delo in če tega pri naših jadrarjih ni potem sem se prisiljen sam znajti.

Obenem prihaja še do enega absurda. Za zamenjavo UV roba samo enega jadra računajo jadrarji več kot stane rabljen profesionalni šivalni stroj !?!? V katerem poslu boš z enim majhnim poselčkom tako na hitro zaslužil osnovno sredstvo, ki ima življensko dobo najmanj nekaj deset let?

LP NT
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Nov 07, 2011 11:07

tesla

jaz ima obratno izkušnjo eden ki popravlja cerade mi je naredil večje število (€) za manj dela in slabo zašito sukanec ki ni bil uv,potem sem odnesel profiju kateri je za popravil vzel tako malo,da sem ga vprašal če se ni slučajno zmotil.
moj kolega je naročil jadra iz lee sails dobra jadra material ok cena sitnica.
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Po Nov 07, 2011 11:08

Obenem prihaja še do enega absurda. Za zamenjavo UV roba samo enega jadra računajo jadrarji več kot stane rabljen profesionalni šivalni stroj !?!? V katerem poslu boš z enim majhnim poselčkom tako na hitro zaslužil osnovno sredstvo, ki ima življensko dobo najmanj nekaj deset let?

Tudi meni je en na tale način dvignil tlak..nesel sem poštepat sprayhood pa mi je ne-jadrar vzel tako številko, da sem ga moral vprašat koliko stane če vzamem še stroj.. :twisted:
MORJE, ŠIROKA CESTA..
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Nov 07, 2011 11:44

@NT: ko izveš, kje vse to dobiš, se priporočam za kontakte.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 07, 2011 12:20

Material Sunbrella Furling za 30cm širok rob UV zaščite v barvi po želji sem našel za samo reci in piši 2,5€/ tekoči meter + transport.
Bom še poročal o zadevi.
LP NT

Kako izdelati UV rob? VIDEO...
Nazadnje spremenil Nikola T., dne Po Nov 07, 2011 12:56, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost