greenline ocean class 70
Moderatorji: moderator2, moderator
greenline ocean class 70
Zadnje čase v vseh revijah berem skora samo o tej barki, ki pa še vedno sodi v kategorijo čoln:wink:
Skoraj pa nisem mogel vrjet, da se celo na 24ur sposobni objavit tudi kakšno novico na to temo:
http://24ur.com/novice/slovenija/sloven ... ml#comment
Ne predstavljam pa si, kako je ta barka sposobna plut na sončno energijo z avtonomijo 40 milj, pa kje sploh ima sončne celice, drugače pa zelo lepa jahta.
Skoraj pa nisem mogel vrjet, da se celo na 24ur sposobni objavit tudi kakšno novico na to temo:
http://24ur.com/novice/slovenija/sloven ... ml#comment
Ne predstavljam pa si, kako je ta barka sposobna plut na sončno energijo z avtonomijo 40 milj, pa kje sploh ima sončne celice, drugače pa zelo lepa jahta.
Tole je samo še en čudovito plasiran produkt, ki pa roko na srce na sonce pluje največ 10 metrov daleč od pomola... Seaway in g. Jakopin pač zna prodati zgodbo o solarju, ki ga ni... Novinarji seveda to takoj zagrabijo, prodajo zgodbo o uspehu, najhuje pa je to, ker traparije potem pišejo še navtični novinarji, ki običajno spet nimajo pojma o tehniki in jih lahko vsakdo prepriča v vse...
Če bi bilo vse tako lepo, potem bi vsi pluli samo še na štrom, po cesti bi vozili samo še na štrom, naše hiše pa bi itak vse odklopili od omrežja, saj bi nekaj kvadratov na strehi z lahkoto pokrilo naše potrebe po električni energiji...
Zelo dobro vprašanje Glens! Kje so sončne celice, ki zmorejo te silne kW moči?

Če bi bilo vse tako lepo, potem bi vsi pluli samo še na štrom, po cesti bi vozili samo še na štrom, naše hiše pa bi itak vse odklopili od omrežja, saj bi nekaj kvadratov na strehi z lahkoto pokrilo naše potrebe po električni energiji...
Zelo dobro vprašanje Glens! Kje so sončne celice, ki zmorejo te silne kW moči?
admin napisal/-a: najhuje pa je to, ker traparije potem pišejo še navtični novinarji, ki običajno spet nimajo pojma o tehniki in jih lahko vsakdo prepriča v vse...
Saj ravno to me je zmotilo, da berem takšne oslarije v navtičnih revijah! Roko na srce, od 24ur še pričakujem kaj takšnega, ne pa od "uglednih" revij.
Še najbolj pa podatek, ki ga navaja g. Jakopin, ki pravi da ima stvar avtonomije 40 milj z elektriko
Barka na posnetku pa pa nima sončnih celic niti za vzdrževanje akumulatorjev
Mah glavno da se stvar prodaja in da so kupci zadovoljni ker plujejo na sončn energijo
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
No barka je zelo lepa in po vsej verjetnosti zelo ekonomična, kar se porabe nafte tiče. Meni je ta barka izredno všeč. Odličen izdelek.
Solarni paneli pa služijo.... predvsem pridobivanju raznih subvencij, nepovratnih sredstev tudi to je zelo pohvalno. Marketing je pomemben, kar dokazuje prodaja cukrane rjave vode z co2 kar kokakola tudi je, obenem pa je to ena najbolj profitnih dejavnosti na našem planetu.
LP NT
Solarni paneli pa služijo.... predvsem pridobivanju raznih subvencij, nepovratnih sredstev tudi to je zelo pohvalno. Marketing je pomemben, kar dokazuje prodaja cukrane rjave vode z co2 kar kokakola tudi je, obenem pa je to ena najbolj profitnih dejavnosti na našem planetu.
LP NT
Tudi meni so zelo všeč vse barke iz palete greenline. Se mi zdi, da so res zadeli terno z Greenline33, pri kateri je nekako še upravičena uporaba solarnih celic, kar je pa več je pa čista iluzija. Pa tudi cena 33-tice je v štartu bila nadvse konkurenčna.
Drugač jim je pa res za čestitat, ker zelo dobro črpajo sredstva na račun zelene tehnologije.
Drugač jim je pa res za čestitat, ker zelo dobro črpajo sredstva na račun zelene tehnologije.
No teh 40 milj je teoretično možno, da barka prepluje na elektriko, če ima res ogromno količino akumulatorjev... Vendar pa se ti žal ne polnijo iz sončne energije, temveč v marini na električnem omrežju in pa s pomočjo diesel motorjev... Pa še to, akumulatorjev mora biti res OGROMNO!!!
Če gre za 70 feetno barko, potem bi rekel, da za neko minimalno premikanje potrebuje vsaj kakšnih 100 kW v popolni bonaci, če pa malce zapiha pa to hitro poskoči na kakšnih 300 kW.
Če smo na spodnji meji 100 kW in recimo, da s tem dosega par vozlov hitrosti (recimo 3 Kn), potem bo za plovbo na radzdalji 40 NM potrebovala barka nekje 13 ur. Iz tega sledi, da mora imeti v baterijah uskladiščenih reci in piši 1.3 MWh!!!! Pa sem zanemaril čisto vse izkoristke motorjev, regulatorjev, elektronike in pa tudi Peukertov izkoristek, ki je pri takšni porabi energije ZELO potraten...
Če še koga zanima, lahko tole damo v Ah pri recimo 48V sistemu (niiti ni možno), pa pri 96V, pa pri 192V....
Če gre za 70 feetno barko, potem bi rekel, da za neko minimalno premikanje potrebuje vsaj kakšnih 100 kW v popolni bonaci, če pa malce zapiha pa to hitro poskoči na kakšnih 300 kW.
Če smo na spodnji meji 100 kW in recimo, da s tem dosega par vozlov hitrosti (recimo 3 Kn), potem bo za plovbo na radzdalji 40 NM potrebovala barka nekje 13 ur. Iz tega sledi, da mora imeti v baterijah uskladiščenih reci in piši 1.3 MWh!!!! Pa sem zanemaril čisto vse izkoristke motorjev, regulatorjev, elektronike in pa tudi Peukertov izkoristek, ki je pri takšni porabi energije ZELO potraten...
Če še koga zanima, lahko tole damo v Ah pri recimo 48V sistemu (niiti ni možno), pa pri 96V, pa pri 192V....
Tudi tale je preplula približno toliko na akumulatorje, ampak ti so bili okrog tretjino njene teže. Pa šalo na stran, dokler bo en dizelski clio prevozil en kilometer z enim štamprlom (0,05l) bencina, ne bo elektrika iz akumulatorjev ravno glavni pogon vozil ali plovil
motorni
Ja točno tako, se 100% strinjam z motornim!!!
Za sedaj je tako, da je energija v fosilnih gorivih izjemno koncentrirana v primerjavi z biločem...
Glede hibridnih plovil oziroma električnega pogona, pa je povsem res, da je zadeva daleč od novega... Podmornice so bile od nekdaj hibridi, dokler se niso izmislili jedrsko gnanih...
Spet so bili leaderji Nemci v drugi vojni... Podmornice so skoraj dobile drugo vojno, ni manjkalo veliko, pa bi vsi kapitulirali...
Za sedaj je tako, da je energija v fosilnih gorivih izjemno koncentrirana v primerjavi z biločem...
Glede hibridnih plovil oziroma električnega pogona, pa je povsem res, da je zadeva daleč od novega... Podmornice so bile od nekdaj hibridi, dokler se niso izmislili jedrsko gnanih...
Spet so bili leaderji Nemci v drugi vojni... Podmornice so skoraj dobile drugo vojno, ni manjkalo veliko, pa bi vsi kapitulirali...
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Sosed v marini ima to barko s sončnimi celicami, reklame govorijo o celo 25 preplutih miljah na akumulatorje, kar je znanstvena fantastika, a tako slabo kot vi pišete pa ni. Barka lepo pluje na elektriko 4 kn, domet kakih 8nm, če bi plul s hotrostjo 3kn, bi bila razdalja sigurno 12, kar pa tudi ni tako slabo. Ob dobrem soncu brez praznjenja baterij naj bi bila hitrost 2 vozla.Ko pa si na sidru, hladilnik , indukcijska plošča in vse kar si želiš lepo deluje na sonce.Celic ima 1,2 realno, govorijo 1,5 kw.Dokler je sonce,vse dela na elektriko, ima pa seveda tudi zmogljiv diesel če se ti slučajno kam mudi.
Ne bi delal reklame, a zadeva je uporabna in kolikor imam jaz izkušnje s količino preplutih milj na leto za povprečnega navtika, je barka več kot bp.
lp B
Ne bi delal reklame, a zadeva je uporabna in kolikor imam jaz izkušnje s količino preplutih milj na leto za povprečnega navtika, je barka več kot bp.
lp B
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
- Bojan 1962
- Kapitan
- Kraj: Stična
Imam jadrnico 7 ton, diesel 29 , pri 4 vozlih porabi 1liter na uro, ali morda malo več. Ropota pa isto kot če bi porabila 5 l / h.Na elektriko pa je zadeva ušesom bolj prijazna. Hočem povedat ko se odpelješ iz marine do zaliva kjer se kopaš in nazaj , dizla ne rabiš prižigat, prižgeš ga samo takrat ko se hočeš peljati dlje in hitreje. Poleti ko jadram, se velikokrat peljem na jadra 2,5 vozla tudi več ur, pa me to nič ne moti. Kadar uživam se mi nikoli ne mudi.
lpB
lpB
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
Bojan 1962, tvoj prijatelj ima vrjetno 33-tko in ne ocean class 70.
Pri 33tici stvar sploh ni črna, ta barka je, kot sem že zgoraj napisal, zelo posrečena in se mi pri nejej zdi smotrna uporaba sončnih celic. Drugače pa, če pogldeaš podvodni del 33-ke, je ti jadrnica in od tod tudi zmožnost plutja 4kn z minimalno močjo. Je pa vrjetno dober občutek, ko pri plutju z motorno barko slišiš le pluskanje vode.
Pri 33tici stvar sploh ni črna, ta barka je, kot sem že zgoraj napisal, zelo posrečena in se mi pri nejej zdi smotrna uporaba sončnih celic. Drugače pa, če pogldeaš podvodni del 33-ke, je ti jadrnica in od tod tudi zmožnost plutja 4kn z minimalno močjo. Je pa vrjetno dober občutek, ko pri plutju z motorno barko slišiš le pluskanje vode.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta