nakup vozniškega

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

nosiesta
Poročnik bojne ladje
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Če Jun 23, 2011 08:41

80 EUR, 4-5 ur traja, organizirajo pa nautica, slomarine, spinaker, hisa na valovih,...

stric google pa jih pozna še več.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jun 23, 2011 09:19

Vsi jamramo, da je ta izpit za čolne brez veze, da te nič ne naučijo in da bi bila potrebna praksa. Kako bi šele tedaj vsi pizdili, da je potrebno dol v Koper iti in opraviti tečaj pa še na koncu preizkus??? Že sedaj je pol ljudi izpit kupilo, koliko berem, koliko bi jiš šele takrat kupilo????
Čisto vsak je sam odgovoren, koliko je odnesel od teorije na predavanjih. Če bi vsaj malo redno obnavljali oznake, vozle in pravila o izogibanju bi bilo dosti boljše in nebi bilo potrebe po šimfanju le teh, saj smo sami nezainteresirani, da se kaj naučimo oz. obdržimo znanje. Po vseh letih plovbe pa niti ne vemo kaj pomenita dva piska ladje, dokler ne gre eden v knjige pogledat. (brez zamere vsem, ampak je lep primer, tudi jaz po treh letih še vedno nisem znal narediti vozla pašnjak )pa so nam na predavanjih to sigurno razložili. Toliko o tem "brezveznem" opravljanju izpita.
Dobra predavanja so odlično izhodišče za začetek spoznavanja vseh veščin na morju, tako vsaj jaz vidim.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Mace
Kapitan fregate
Kraj: Perth

OdgovorNapisal/-a Mace » Če Jun 23, 2011 09:39

Moral bi biti praktičen del izpita sam če bi biu bi najbrš 90% folka ruknl izpit.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 23, 2011 09:51

@janadino je napisal fantastično...

Sem pa opazil jaz se nekaj glede izpita. Pred naso skupino iz Ljubljane so bili neki Cvičkarji. Mislim, da lahko mirno rečem, da je padlo 90% tečajnikov. Dočim pri nas je samo ena punca imela ponavljanje navigacije.
Torej je veliko odvisno od predavanja samega.
Pa recimo naš predavatelj je vedno govoril, da je čist simpl, da je treba samo to pa to... Tko, zelo na "easy".
Ko so padali dolenci je bila nas kar groza, da nas je predavatelj nategnil kolk je simpl...
And it was!
Meni je to zanimivo in pomojem obladam teorijo u nulo, tudi izpit sem opravil BP, je se kapetan rekel, da bo nasel vprasanje, ki ga ne bom znal :)
Pa ga ni. Tko, da naslednjo pomlad vam bom jaz predaval za obnovitev znanja :)
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Jun 23, 2011 13:19

janadino napisal/-a:Dobra predavanja so odlično izhodišče za začetek spoznavanja vseh veščin na morju, tako vsaj jaz vidim.

Seveda je tako. Da ti neko osnovo, na kateri lahko gradiš naprej.
BlueSky
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Pe Jun 24, 2011 10:28

Ko govorimo o kupljenih izpitih... Ne bi ga kupil za noben denar. Zato, ker naj bi bil ta papir dokaz o nekem znanju, ki je potrebno, da smo VSI bolj varni na morju. Tudi jaz sem odvisen od kolegov na drugih barkah, kajti če se nekdo drug nepravilno zasidra, lahko hitro potopi še mene. Torej, če kdo kupi izpit, predstavlja nevarnost zase in za ostale.

Sam sem trikrat opravljal izpit. Prvič v Kopru še v času YU, potem sem bil vrsto let v Kanadi, kjer sem moral narediti kanadskega. Ko pa sem se vrnil, sem pogruntal, da so mi vmes razveljavili jugoslovanskega (menda je bilo samo šest mesecev za zamenjavo v slovenskega) in sem moral še enkrat opravljati slovenskega. Vsakič sem se učil in moram priznati, da ni škodilo, da sem obnovil znanje.

Klaus
FRENK28
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a FRENK28 » To Jul 05, 2011 21:01

Glede vašega razmišljanja okoli izpita za voditelja čolna.
Tudi jaz sem bil pred dejstvom, da naredim teoretični del za voditelja čolna. Torej sem ga tudi opravil. Ker pa sem vedel. da ni to dovolj sem šel opravit tudi praktični del.
Imate par ponudnikov, ki nudijo te storitve pri nas.
Torej ima vsak to možnost, ki meni da ni teoretični del dovolj in IMA INTERES se nekaj naučiti. Je pa res, da je to dodaten strošek.
Skratka vsak mora pri sebi razčistiti kaj mu je bolj pomembno, priti najceneje skozi ter kupiti izpit ali pa dobiti dovolj znanja da ni potem problemov ko si postavljen pred dejstvo.

lp
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Sr Jul 06, 2011 00:52

Že samo razmišljanje glede nakupa izpita za plovbo, kjer dogaja, da si odvisen od samega sebe in svojega znanja, se tudi meni zdi milo rečeno neumno. Pa če izmed 100 potencialno "neuporabnih" stvari slišiš 10 uporabnih in si jih (po opravljenjem izpitu) 5 zapomniš, si v neprimeljivo boljšem položaju kakor nekdo, ki je izpit preprosto kupil :P Tistih nekaj 10 EUR + kakšno praktično izobraževanje nekaj 100 EUR pa bi morali biti brez težav investirati v lastno znanje vsi, ki se podajajo v navtične vode (dobro se sliši :) ). Saj takrat se stroški v "naše najdražje", kot je meni in moji boljši polovici enkrat povedal sosed na vezu, šele začnejo :)

Lep pozdrav,
Matej
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Ne Jul 10, 2011 17:58

Ma morm rečt, da vas je prav lepo brat kako ste vsi bolj papežki od papeža. Me prav zanima kako je v praksi.
Izpit opravljen ali kupljen, je popolnoma vseeno. Poznam ljudi, ki so odlični kapitani s kupljenimi izpiti ali celo brez njih in tiste, ki so izpite uradno naredili, pa ne znajo parkirat in privezat 3m gumenjaka, v totalni bonaci... :roll:
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Ne Jul 10, 2011 18:21

Se podpišem pod vsako besedo!
Sedi , 5+
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Če Jul 14, 2011 10:24

Vceraj poslusam Radio centar Studio Poreč in mi v usesa pade novica v crni kroniki od Slovenca, ki je hotel mislim da v Puli registrirati coln oz. urediti papirje na kapitaniji in so pri tem ugotovil, da ima ponarejen izpit. Izvedli so, da se je z nekom dobil v nekem trgovskem centru in ga kupil za 100 eur. Proti njemu je bila jasno sprozena prijava za ponarejanje uradnih listin. Na zalost za kake detajle ne najdem novice na internetu.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Jul 14, 2011 13:17

bah, ta je bil že tele !
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Jul 14, 2011 13:35

hrošč napisal/-a:Vceraj poslusam Radio centar Studio Poreč in mi v usesa pade novica v crni kroniki od Slovenca, ki je hotel mislim da v Puli registrirati coln oz. urediti papirje na kapitaniji in so pri tem ugotovil, da ima ponarejen izpit. Izvedli so, da se je z nekom dobil v nekem trgovskem centru in ga kupil za 100 eur. Proti njemu je bila jasno sprozena prijava za ponarejanje uradnih listin. Na zalost za kake detajle ne najdem novice na internetu.

Jah tisti za 100€ so ponarejeni tisti za 200€ ali več so pa vpisani v register!
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Če Jul 14, 2011 20:59

kanto napisal/-a:Ma morm rečt, da vas je prav lepo brat kako ste vsi bolj papežki od papeža. Me prav zanima kako je v praksi.
Izpit opravljen ali kupljen, je popolnoma vseeno. Poznam ljudi, ki so odlični kapitani s kupljenimi izpiti ali celo brez njih in tiste, ki so izpite uradno naredili, pa ne znajo parkirat in privezat 3m gumenjaka, v totalni bonaci... :roll:

Ma daaaj...
kaj, a zdaj smo vsi budale, ki smo šli naredit izpit tako, kot se to gre naredit, ali kaj... Malo me nervira to nenehno tolmačenje in istovetenje ponarejenega in pravega. Saj je res, da konec koncev tudi na cesti srečamo veliko šoferjev, za katere se sprašujemo, kdo jim je dal izpit, ampak to ni toliko problem njih, kot je problem tistih, ki so jih izobraževali in na koncu tudi preverjali njihovo znanje. Podobno je v navtiki, vendar se sprašujem, zakaj hudiča se ne najde nekdo, ki bi stopil na prste tistim, ki izpite prodajajo in ne tistim, ki jih kupujete. Konec koncev gre zaslužek v nek žep, za "kupca" pa je znesek skoraj isti.

Neumnež, ki je delal izpit po uradni poti :wink:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jul 18, 2011 08:10

kanto napisal/-a:Ma morm rečt, da vas je prav lepo brat kako ste vsi bolj papežki od papeža. Me prav zanima kako je v praksi.

Jaz ti lahko rečem, da me je včasih sram ko vidim na kakšni barki SLO zastavo in kako nimajo pojma, pa ne pri pristajanju, tu mi je vseeno, saj svojo barko butajo, ampak ko mi kakšen kolega potalapljač pove, da so ga zvlekli za bojo na površino, da me je med plavanjem na Glavotoku, skoraj povozil SLO gliser 25m od obale, pa še kapetan na Susku mi pove kakšno štorijo, vse preveč pa je "naduvanih", pijanih navtičarjev. Delamo se norca iz navtičarjev, čehov, slovakov, madžarov, po statistiki intervencij, pa vpadamo v to grupo tudi slovenci, žal.

Izpit ti ne bo dal praktičnega znanja, ampak spoznaš pravila, kaj pomenijo oznake itd..., tudi tisti, ki izpit opravijo, pol pravil pozabijo po enem letu. Ravno sedaj, sva s kapetanom na Susku govorila, ni mogoče vseh pravil vedno imeti v glavi, najbolj bistveno je vedno načrtovanje plovbe, kjer si vzameš nekaj časa in pregledaš oznake na karti in narediš plan kako boš izplul, vplul, če naletiš na oznako, ki jo ne poznaš, pogledaš v priročnik, pregledaš plitvine, nevarne da nasedeš itd....
Vedno dobro načrtujte pot pa bo pol manj nesreč, ne pa da na belf vplujete po možnosti pod "alcotom" in z veliko brzino >20kn, pred boje z kardinalnimi oznakami ali kakšne druge, potem pa nihče nima pojma.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti