2T olje

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

2T olje

OdgovorNapisal/-a silvo » Po Jun 27, 2011 15:52

Katero olje uporabljate za dvotaktne motorje?
blze
Admiral
Kraj: Il. Bistrica-Selce
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a blze » Po Jun 27, 2011 16:33

Motul :wink:
Rookie
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljanski kotliček

OdgovorNapisal/-a Rookie » Po Jun 27, 2011 16:54

A določeni proizvajalci motorjev preferirajo določene proizvajalce olj, oz drugače vprašano, ali kdo ve če ima Suzuki kakšnega ''svojega'' proizvajalca olj za 2T motorje?
Če ne gre, vzamem večje kladivo.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 27, 2011 17:42

Quicksilver, Motul, Shell, Castrol, vse je o.k, važno, da je TC-W 3, če gre za vodno hlajeni motor.
tim
Kapitan

OdgovorNapisal/-a tim » Po Jun 27, 2011 19:55

sam uporabljam za vse dvotaktne mašine sintetični sthill olje pa mi še nobena mašina ni zaribala zato bom tudi na tomos 18 uporabljal isto olje..
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 27, 2011 20:11

no za 18ko bi bilo boljše mineralno zaradi temperature, ampak zaribala ti nebo, sem tudi jaz vozil na sintetično od husqvarne nekaj časa. sploh pa nevem čemu taka kompliciranja glede olj . tomosu 18 , tudi če boš dal 10w 40 ,olje iz avta bo ravno taka delal, samo kadil bo ko zmešan :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Jun 27, 2011 20:33

Koliko procentno mešanico daš, Jonyyy ?
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Po Jun 27, 2011 20:54

Piki napisal/-a:Quicksilver, Motul, Shell, Castrol, vse je o.k, važno, da je TC-W 3, če gre za vodno hlajeni motor.

Točno tako informacijoo sem tudi jaz dobil.
Pri TC-W3 vedno dam 2% mešanico :!:

Slučajno pa, da ga ne bi imel pri roki pa bi lahko uporabil navadno olje za 2-taktne motorje, vendar 4% mešanico.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 27, 2011 21:20

Pretiravati z oljem tudi ne gre, sploh pri zračno hlajenih motorjih, ker prevec olja zmanjsuje hlajenje, poleg vseh drugih stvari, ki jih visek olja prinasa.
Jonyyy ti ko si bolj te sorte, si pomislil, da bi zamenjal izpuh za resonanco?, 18 bi z optimizacijo dize bila bolj 25 potem :)
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 27, 2011 22:00

mama micka. a mi lahko prosim napišeš zs, kako bi se ti zadeve lotil. ker sem že razmišljal o navitju motorja ampak. t18, nima glave torej nižanje glave ne pride v poštev.
zs prosim :D
hvala , jan
piki nikoli ne dam več kot 3 procente. se mi je zgodilo prejšnjo sezono, ko so bili novi obročki in sem se bal da bi kaj stisnilo. dal sem mu celo poletje 4 % mešanico, in ti povem da ko sem odšravfal nogo, je bila pumpa na 1 cm debelo zamazana z mastjo in oljem, tako da fantje nima smisla da pretiravate z oljem, itak ga motor ne pokuri vsega in polovico ga vrže v morje :D
Uporabniški avatar
Poko
Poročnik korvete
Kraj: Il. Bistrica, Koper

OdgovorNapisal/-a Poko » Po Jun 27, 2011 22:47

Rookie napisal/-a:A določeni proizvajalci motorjev preferirajo določene proizvajalce olj, oz drugače vprašano, ali kdo ve če ima Suzuki kakšnega ''svojega'' proizvajalca olj za 2T motorje?

Suzuki ima svoje olje. Sicer 100% ne vem kdo je proizvajalec, mislim pa, da je Motul. Gre za produkt Suzuki Marine 2T Outboard Oil, ki ga sam uporabljam v Johnson-ovem motorju. Liter je 9,50 EUR.
Kdor hoče - najde način, kdor noče - najde izgovor!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Jun 27, 2011 22:58

jonyyy napisal/-a:mama micka. a mi lahko prosim napišeš zs, kako bi se ti zadeve lotil. ker sem že razmišljal o navitju motorja ampak. t18, nima glave torej nižanje glave ne pride v poštev.
hvala , jan
piki nikoli ne dam več kot 3 procente. se mi je zgodilo prejšnjo sezono, ko so bili novi obročki in sem se bal da bi kaj stisnilo. dal sem mu celo poletje 4 % mešanico, in ti povem da ko sem odšravfal nogo, je bila pumpa na 1 cm debelo zamazana z mastjo in oljem, tako da fantje nima smisla da pretiravate z oljem, itak ga motor ne pokuri vsega in polovico ga vrže v morje :D

glede ulavfavanja motorja.
NIKAKOR ne dajati več olja, ker zadeva izgubi pomen, v kolikor je bolj mastno se obroček veliko počasneje in slavše ulavfa, ker je prevec olja. Ulavfati bat in obroček pomeni, da se obroček in bat obrabita po cilindru, ce je premastno se ne in se vse skupaj deformira malo po svoje.
To je približno tako, kot bi poliral z oljem namesto z granulat pasto :)
VSe kar je potrebno pri ulavfavanju je, da nekaj ur ne pretiravate z obrati in da ne idlate motorja na konstantnih obratih. Ne znam opisati... sepravi ko pospesite, potem odvzamete le plin obrati pa ostanejo relativno visoki, takrat se cilinder zelo suši. Ali pa gas do daske, potem pa samo en cm odvzet plin, obrati pa se vedno na max. Če pa pohodite gas, da pospesi pa motorju nic ne skodi, samo ne ga drzat predolgo na enakih obratih.
Recimo minimoto ulavfavamo le kakih 15-20 minut. Tomos ima dovolj 1-2 uri pomojem
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Po Jun 27, 2011 23:24

mamaMicka napisal/-a:
jonyyy napisal/-a:mama micka. a mi lahko prosim napišeš zs, kako bi se ti zadeve lotil. ker sem že razmišljal o navitju motorja ampak. t18, nima glave torej nižanje glave ne pride v poštev.
hvala , jan

glede ulavfavanja motorja.
NIKAKOR ne dajati več olja, ker zadeva izgubi pomen, v kolikor je bolj mastno se obroček veliko počasneje in slavše ulavfa, ker je prevec olja. Ulavfati bat in obroček pomeni, da se obroček in bat obrabita po cilindru, ce je premastno se ne in se vse skupaj deformira malo po svoje.
To je približno tako, kot bi poliral z oljem namesto z granulat pasto :)
VSe kar je potrebno pri ulavfavanju je, da nekaj ur ne pretiravate z obrati in da ne idlate motorja na konstantnih obratih. Ne znam opisati... sepravi ko pospesite, potem odvzamete le plin obrati pa ostanejo relativno visoki, takrat se cilinder zelo suši. Ali pa gas do daske, potem pa samo en cm odvzet plin, obrati pa se vedno na max. Če pa pohodite gas, da pospesi pa motorju nic ne skodi, samo ne ga drzat predolgo na enakih obratih.
Recimo minimoto ulavfavamo le kakih 15-20 minut. Tomos ima dovolj 1-2 uri pomojem

Joj, potem sem ga pa polomil. ko sem menjeval obročke, sem mu dal 5 % olja , da je kadilo po celi soseski :D vsako minuto sem malo spremenil gas,ampak večino je delal na nižjih obratih. ampak kompresija je hvala bogu odlična in vseeno dobivam tistih čistih 18 konjev , ki jih je tomos sposoben oddati :P
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Jun 28, 2011 06:48

Proizvajalcev olj je na tem svetu zelo malo, ostali so samo etiketarji, tako da tople vode z 2T oljem ne boste odkrili, bistvo je le: ali sintetiko ali mineralca. Pa ne mešajte 2T zračno hlajene cestne motorje in 2T vodno hlajene izvenkrmnike, razlika v temperaturi motorja je precejšna, tako da sintetika v izvenkrmniku, ki dosega 75-80C nima kaj iskat. Mogoče v zračno hlajenem Tomos-u 4!
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Jun 28, 2011 07:06

Silvo,
Jaz sem hodil kupovat v Campingnautica na via terzza armata v stari Gorici. Imajo pa Motul od 1l do 5l kante. mislim da je bla kanta od 5l ene 55€, ma nisem siguren.
Lp,
Iztok

Kdo je na strani

Po forumu brska: ssirovnik in 24 gostov