Rahla poškodba plovila med transportom
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Jaz sem kupil novo barko pri Amarju in nimam kakšnih večjih pripomb, ampak antifauling sem naredil sam. Pa ne da bi pri Amarju delali slabo, sem pač človek ki ima rad stvari narejene tip top. Drugače pa en mali nasvet, kupi kakšen 6pack ali dva in bodi med "operacijo" zraven, pa bo sigurno narejeno dobro.
lpg
lpg
https://medisken.si
Mah sej antifouling me ne skrbi tok, bolj je popravilo gelcoata. Teranautica je pa itak adijo, je uni reku da novega čolna ne misli tikat, nej se kar na zastopnika obrnem. Pa še dosti osoren je bil po telefonu. Mene samo zanima kako lahko firme s takim odnosom do strank preživijo.
Še eno vprašanje, glede akumulatorja, bi blo kej narobe če kupim 90 amperskega, oz. kakšne so prednosti in slabosti močnejšega akumulatorja?
Še eno vprašanje, glede akumulatorja, bi blo kej narobe če kupim 90 amperskega, oz. kakšne so prednosti in slabosti močnejšega akumulatorja?
Sreča je na strani pogumnih.
Slabosti ni, razen cena! Torej kupiš čim večjega, no razen, če nimaš kakega posebnega porabnika, ker potem več kot 75 Ah res ne rabiš. Če pa misliš imeti na barki še kakšen hladilnik s termo členom, kjer je poraba velika, pa raje montiraj 2 x po 75 Ah. Dva predvsem zaradi prostora, ker so večji akumulatorji nesramno veliki, težki in neprimerni za montažo...
LP
LP
OK, hvala. Mah potreba bo povsem zaradi kakšne glasbe in podobno, se nekje zasidraš, nekaj ur poslušaš, in ne vžge več. Vsaj pri avtu smo imeli dostikrat podobne težave.
Drugače sem gledal v lotos marin, neke "suhe" akumulatorje, samo niso imeli 75, samo 70 in 90. Zato sem mislu da raje preveč kot premalo. Tako da potem magari 2x70 ali pa 1x70 pa en booster da imam vedno s sabo.
Drugače sem gledal v lotos marin, neke "suhe" akumulatorje, samo niso imeli 75, samo 70 in 90. Zato sem mislu da raje preveč kot premalo. Tako da potem magari 2x70 ali pa 1x70 pa en booster da imam vedno s sabo.
Kot pravi Bolid...
No na barki gre po sledečem redu. Imaš en ali dva štartna akumulatorja, ki je najbolje, da sta klasična svinčeva kislinska. Ta akumulator polne direktno alternator, saj je njegov regulator tudi prirejen za take vrste akumulatorjev. No, če imaš večje plovilo, ima potem ločene še akumulatorje za porabnike, kot so razne audio in video naprave, hladilnik, razsvetljava, WC črpalka, črpalka sladke vode... Pri tem je odlično, če si privoščiš kakšen AGM tip akumulatorja, ki zdrži tudi globja praznjenja, uporabi pa se tudi specialni polnilnik. Vezava samo preko stikala 1, 2, 1+2 pri tem odpade, čeprav sem jih videl že kar nekaj priklopljenih na ta način... KATASTROFA!!!
LP
No na barki gre po sledečem redu. Imaš en ali dva štartna akumulatorja, ki je najbolje, da sta klasična svinčeva kislinska. Ta akumulator polne direktno alternator, saj je njegov regulator tudi prirejen za take vrste akumulatorjev. No, če imaš večje plovilo, ima potem ločene še akumulatorje za porabnike, kot so razne audio in video naprave, hladilnik, razsvetljava, WC črpalka, črpalka sladke vode... Pri tem je odlično, če si privoščiš kakšen AGM tip akumulatorja, ki zdrži tudi globja praznjenja, uporabi pa se tudi specialni polnilnik. Vezava samo preko stikala 1, 2, 1+2 pri tem odpade, čeprav sem jih videl že kar nekaj priklopljenih na ta način... KATASTROFA!!!
LP
Aha. Edini porabnik akumulatorja bo radio, morda tudi kakšna hladilna torba (glede tega se še odločam). Torej bi bila recimo dobra varianta en svinčeni in en AGM akumulator? Pa recimo mam navadnega za štart in med vožnjo, ko bi se pa kje malo ustavil pa tako pa priklopim na AGM? Ali raje dva navadna svinčena in to je to?
Aerys, narediti hočeš natančno to, kar sem en post nazaj napisal da se NE SME!!!
Govora je bilo o večji barki, z več motorji, celim kupom akumulatorjev in seveda ustreznimi polnilci za posamezen tip! Ti pa imaš na voljo le alternator motorja, torej ti ostane samo varianta za dvema navadnima svinčevima akumulatorjema!!!
LP
Govora je bilo o večji barki, z več motorji, celim kupom akumulatorjev in seveda ustreznimi polnilci za posamezen tip! Ti pa imaš na voljo le alternator motorja, torej ti ostane samo varianta za dvema navadnima svinčevima akumulatorjema!!!
LP
Vzemi takšna, pri katerih lahko odpreš pokrovčke in doliješ destilirano vodo. Pri takem lahko tudi pomeriš stopnjo napolnjenosti z merilnikom gostote.
Pa še to, čisto vsakem svinčenem akumulatorju najbolj škodi, če je prazen, zato ga je dobro tudi prek zime od časa do časa malo priključiti na polnilec.
Pa še to, čisto vsakem svinčenem akumulatorju najbolj škodi, če je prazen, zato ga je dobro tudi prek zime od časa do časa malo priključiti na polnilec.
motorni
Ne kompliciraj si življenja oziroma dopusta. Z radiem in hladilno torbo čez dan ne boš spraznil 75Ah akumulator. Če imaš še vedno slab občutek pa kupi še enega manjšega in ga imej zgolj za rezervo in pa vžigalne kable seveda. In pa predvsem ne priklapljaj nekih akumulatorjev sam, če tega nisi vešč saj lahko narediš veliko večjo pizdarijo.
lpg
lpg
Odvisno kaj pomeni "čez dan"... Hladilna torba "golta" nekje 4 do 5 A, radio nekje 1A, če poslušaš CD-je, še malo več, če nabijaš zelo na glas, pa spet "golta" vsaj 5A...
Skupaj lahko računaš s porabo okrog 6A, kar pomeni, da v 10 urah porabiš 60 Ah elektrine... Če narediš to, potem motor zagotovo ne vžge več, ko pa to ponoviš 5 x, pa ti bo po 10 urah zagotovo ugasnil celo radio... Navadni svinčevi akumulatorji namreč zelo slabo prenašajo globoka praznjenja, z vsakim takim dejanjem, pa je njegova kapaciteta manša. Potem pa je tukaj še drug problem, saj potrebuješ kar nekaj časa, da se akumulator spet napolne. Če ti že slučajno uspe, da motor vžge, potem pa odpluješ pol ure daleč do svojega priveza, akumulator še zdaleč ni poln! Naslednji dan bo veselja konec že precej prej... PAZITE S HLADILNIMI TORBAMI!!!
LP
Skupaj lahko računaš s porabo okrog 6A, kar pomeni, da v 10 urah porabiš 60 Ah elektrine... Če narediš to, potem motor zagotovo ne vžge več, ko pa to ponoviš 5 x, pa ti bo po 10 urah zagotovo ugasnil celo radio... Navadni svinčevi akumulatorji namreč zelo slabo prenašajo globoka praznjenja, z vsakim takim dejanjem, pa je njegova kapaciteta manša. Potem pa je tukaj še drug problem, saj potrebuješ kar nekaj časa, da se akumulator spet napolne. Če ti že slučajno uspe, da motor vžge, potem pa odpluješ pol ure daleč do svojega priveza, akumulator še zdaleč ni poln! Naslednji dan bo veselja konec že precej prej... PAZITE S HLADILNIMI TORBAMI!!!
LP
Ja ja se strinjam glede porabe (hladilne torbe imajo ponavadi cca 50w deljeno z 12v, je torej več kot 4 amperje), govoril sem le o lastnih izkušnjah. Madona, saj v hladilno torbo ne moreš stlačiti toliko piva da bi ga potem 10 ur zizal in ubil še akumulator. Meni ga je zmanjkovalo na vsake dve do tri ure potem pa pali motor in v najbližjo štacuno. Če se boš držal mojih "receptov" ne boš spraznil akumulatorja, pa še Šroti bojo lažje odplačal kredit za delnice, ha,ha.
Na zdravje
lpg
Na zdravje
lpg
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov