Mercruiser 3.0: prvi servis pri 20 urah

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Hobofob
Višji štabni praporščak

Mercruiser 3.0: prvi servis pri 20 urah

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Če Avg 18, 2011 09:55

Pozdravljeni,

Na novem gliserju s 3.0 mercruiserjem se bližam 20 delovnim uram, ko je predviden prvi servis. Vse lepo in prav, ampak od različnih uradnih servisov v Sloveniji in na Hrvaškem dobivam povsem drugačne informacije glede tega, kaj bi se naj moralo narediti po 20 urah.

Namreč, v servisni knjigi je za servis pri 20 urah navedena izključno menjava olja in filtra motorja. Servisi bi pa menjali še olje v pogonski peti, preverjali pritrjenost motorja, menjali svečke itd, skratka, kup stvari, ki so po servisni knjigi predvidene po enem letu ozirioma 100 urah.

A mogoče jaz narobe berem servisno knjigo ... Ima kdo kak komentar?
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Avg 18, 2011 10:12

Stvar je vjetno bolj enostavna kot si misliš... :D

Bi rekel, da servisi želijo nekaj zaslužit in zgolj z zamenjavo olja se to ne da. Če pa postorijo še kup drugih svari (ki jih ali pa ne), pa ja račun za servis višji. :D
Sicer je pa servisna knjiga zato, da veš kaj je treba kdaj zamenjati. Sam se vedno držim tistega kar predpiše proizvajalec.

LP
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Če Avg 18, 2011 10:52

Ampak meni se zdi res neverjetno, da mi čisto vsak servis (zdaj jih malo kličem že iz veselja) pove čisto svojo kombinacijo "nujnih opravil" pri 20 urah. Danes je bil odgovor: olje, oljni filter, olje menjalnika in svečke ...:)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 18, 2011 11:59

OBVEZNO MENJAJ!!!

1. OLJE MOTORJA
2. OLJNI FILTER
3. OLJE V NOGI

Vse ostalo je bull shit! Nikakor ne pozabi menjati olja v nogi, ker bo škoda nepopravljiva.
Seveda je vredu, če se mehanik "sprehodi" okrog celega motorja in noge, ter tako vidi, če je res vse na mestu kot mora biti...
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Pe Avg 19, 2011 10:47

Kot pravi admin, čeprav bi se jaz vseeno še "sprehodil" okrog motorja in preveril pritrditve, še posebej pritrditvene matice transoma z-pogona... Če seveda ne bodo za to hoteli zakasirati 100€ ;)

Svečke po 20 urah je po moje čisto služenje $$$!!!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Pe Avg 19, 2011 13:04

Meni so po 20-ih urah na suzukiju 150 menjali filtre olje motorja ter olje v peti! ter prekontrolirali motor in ga priklopili na računalnik vse to je stalo 1980kun
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Avg 20, 2011 00:37

Tako kot pravi admin, to velja za vsak motor, kjer ni pete je pa olje v menjalniku, ampak v bistvu gre za enako stvar.
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Ne Avg 21, 2011 11:28

Ko sem delal servis pri 20 urah na mercruiser 350MAG so sneli tudi nogo... zakaj ne vem... vem pa da so ugotovili, da nekaj ni bilo v redu v centru ali nekaj takega in so tisto zadevo urejali skoraj 3 ure.... tko da verjetno je odločitev tvoja je pa res da je takle servis kar nekaj evrčkov... samo če bo pa v prihodnosti kaj narobe bo pa še več evrčkov tako da je vredno razmislit kako in kaj...
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Ne Avg 21, 2011 11:57

Verjamem, da se različnim ljudem zdi pametno poservisirat različne stvari. Meni je zanimivo to, da v uradni servisni knjigi piše, da je edini predvideni poseg po 20 urah menjava olja in oljnega filtra motorja.

Medtem ko mi praktično vsi uradni serviserji razlagajo, da je predvideno še kar nekaj ostalih stvari.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Avg 21, 2011 14:49

Zakaj je sploh potrebno narediti servis po 20-50urah?
Zato, ker motor, tako kot menjalnik še nista "ulaufana", lahko se zgodi da je med začetnim delovanjem ali pa od same proizvodnje v motorju in menjalniku nastane oziroma ostane nekaj kovinske usedline oziroma miniaturnih opilkov, ki nastajajo dokler se motore na ulafa, zato je treba olje v menjalniku in v motorju, peti ter filtre olja zamenjati, ne zato ker bi se olje iztrošilo. Ta servis bolj služi da se motor po prvih nekaj urah ulaufa, če je nastalo kaj kovinske usedline, se jo ob menjavi odstrani iz motorja, kot tudi menjalnika z menjavo olj in filtrov. Zato je ta servis eden najbolj pomenbnih servisov in ni šparanja. :!:

To velja nasplošno za vsak nov motor, tudi avtomobilski, ali kakšen drug.
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » Ne Avg 21, 2011 16:25

Fora sploh ni v financah, ampak me zanima, zakaj so se pri Mercury Marine odlocili, da priporocajo po 20 urah delovanja SAMO menjavo olja ...
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Avg 22, 2011 02:48

Sorči sam vidm da ti mi ne znamo povedat... kontaktiraj na Mercury Marine in ko dobiš odgovor nas razvestli 8)
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Hobofob
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a Hobofob » To Avg 23, 2011 09:32

Brez pretirane potrebe po sarkazmu ...

Meni se zdi pač čudno, da pooblaščeni serviserji ne vedo, kaj priporoča proizvajalec. Nihče mi namreč ni rekel, da je NUJNO menjati x stvar, zaradi dolgoletnih izkušenj pa on PRIPOROČA menjati še yx stvari.

Sem pač navajen, da so stvari urejene by the book.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 23, 2011 09:44

Olje v nogi ZAHTEVA in ne priporoča MerCruiser... Ostalo pač ne, vendar je dobro, da nekdo pogleda... Novi čolni so narejeni zelo šlampasto in nič posebnega ni, če se kaj razšraufa po 20 urah...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » To Avg 23, 2011 10:17

Novi čolni so narejeni zelo šlampasto in nič posebnega ni, če se kaj razšraufa po 20 urah...

Zanimivo da cene pa niso šlampaste? Matr nas nategujejo. :evil:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti