SIDRANJE IN VEZI NA POMOLIH

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

SIDRANJE IN VEZI NA POMOLIH

OdgovorNapisal/-a PACEK » Po Jun 09, 2008 23:51

Sem lastnik gumice 4.3m z plastičnim dnom in potiskom petindvajsetih konj. Imam sicer kar dolgoletne iskušnje z gumico Sport BG, ki ga je poganjala konjenica 4 konj, a od lanskega leta se ne švercam več in imam tako ispit, kod vsa ostala dovoljenja. Preteklo sezono sem dokaj neuspešno začel svojo kapitansko pot.
Čoln sem poskušal spustit v vodo v kraju Ravni pri Rabcu(Labin), a glej hudiča, na strmem betonskem spustu za čolne je bil parkiran Peugot 207CC in po dolgotrajnem hupanju, se je privalila, našršena "privremena radnica iz Švajcrske, ki je ob obilici žaljivk , le umaknila svojega CC, ja. A glej, čim je odšla, so se od nikjer pojavili surferji, ki so zmetali svoje deske po prostoru za spust čolna in spet sem čakal, da si nadenejo obutev in nabodejo jadra v svoje deske in končno odplujejo. Ko sem že sedel v avto, se pojavijo še kopalci, ki jim je beton všeč za sončenje in se naselijo na dovoz za v vodo s svojimi brisačami. Vroče sonce in vse nesramnosti prebijejo sodu dno in avto sem počasi a vstrajno z prikolico vred manevriral proti betonu in se počasi spuščal proti morju. Ko so kopalci opazili, da ne bom odnehal, so slabovoljni vendarle umaknili svoje brisače. No vsaj spust je bil potem uspešen in svojo novo gumico sem pognal prvim valovom naproti, takoj zatem seveda, ko sem odstranil tako avto kod prikolico.
Po nekaj dnevih slabega vremena in skrbi, da bo sidro popustilo, saj je teren nekaj časa položen potem pa se morje strmo spusti, sem se odpeljal raziskovat in prispel v zaliv Tunarica. Ta je poln pomolov in ob enem od manjših pomolčkov sem spustil sidro, drug konec vrvi pa sem potegnil do pomola in ga privezal za jekleno štango, ki je bila vzidana v pomol. A glej ga hudiča, že se proti pomolu od kar nekje požene ena gumica, po mojem JAM cca 3m z hondo ali jamaho 15, na njem pa "jodlar od 140kg z ženo, ki ga je v kg celo prekašala" in glej jih heroja, začela sta tuliti naj gremo "bek, zallen" aloo beck, zalen, das is privat zalen... . Ker nisem želel kregu, sem odvezal gumico in jo ponovno zasidral daleč od pomola, drug del vrvi pa vlekel v neko odprtino v skalah. Ko sem se pozanimal v AC kako je z pomoli, so mi povedali, da so pomoli last okoliških prebivalcev, da tisti "jodlar" pa v campu plačuje 2eura za prikolico, ki jo ima ob šotoru, ne pa za privez na pomolu. Ker mi je bil zaliv bolj všeč kod odprto morje v Ravnem, sem stopil do ribiča ki je imel tam svojo pasaro in ga vprašal, kje se plača privez za sidranje v tem zalivu, mi je ta dobrovoljno rekel, da v dnevih dopusta, lahko mirne duše privežem čoln k njegove privezu, sam na vrvi naj pazim, da jih ne zepletem med sabo. Tako sem končno prišel do mirnega spanja, čeprav sem se do plaže moral potlej vozit z avtom.
Drugje nisem imel težav v mali vasici Target sem se tudi večkrat sidral in vezal na različne pomole,pa nikdar ni nihče težil. Tako sem mirno preživel dopust.
Ko pa je prišla jesen me je konec septembra zamikalo, da bi pred zimo še nekrat pognal konjičke na moji gumici in se odločim za obisk Golega otoka. Gumico sem uspešno splavil v Stinici pri Jablancu, v zalivu pod naseljem, ki ima tudi zelo pripraven beton za spuščanje v vodo. Po celodnevnem pohajkovanju po Golem, sem se zvečer vrnil v zaliv. V njem je bilo cca 5 - 8 čolnov, privezov praznih pa vsaj 30 -50. Nameraval sem privezat čoln ob enega od njih. A glej si ga, spet se najde en ki je bil full pameten, kako si eni full dovolmo, da se vežemo kjer nam paše, pa da bi nam bilo treba gumice porezat, pa čolne potopit, da se naučimo sidranja. V strahu za čoln sem se pol odločil, da ga potegnem na prikolico in sem ga parkiral pred appartma v Stinici, da ne bi bil res komu napot, pa da ga mi ne zreže.
Zdaj pa me zanima, kakšne iskušnje imate ostali morjeplovci z tem, pa kako ukrepate v različnih primerih, pa kaj je prav in do kje se pustit izsiljevat nepoklicanim za take stvari??

LP in hvala PACEK
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » To Jun 10, 2008 07:58

Kakor pri vsaki drugi stvari, se splaca tudi tukaj malo organizirati, zmenis se za privez in ponavadi lepa beseda lepo mesto najde. Kar se pa tice raznih nekulturnih ljudi na morju ali privezu, na zalost jih je kar precej. Vazno je, da se ne obnasamo kakor oni, temvec poskusimo situacijo resiti na miren nacin. Dopusti in bivanje na morju naj bi bili cas, ko se sprostimo, ne pa priloznost za kreganje!!!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

.. res je

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 08:24

se popolnoma strinjam, da se je bolje umaknit trem nasilnežem, kod z enim skregat, samo zanima, pa me, koliko je privatnih pomolov in vezov, te res lahko povsod oblaja kak buček ali lokalni pijanček.
Bral sem tudi o slepem sidru in boji, ali naj na naslednje počitnice peljem utež od 400 - 500kg, da bom imel lastno sidrišče??
Veliko morskih užitkov vsem pomorščakom!
Izi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana - Supetarska draga

OdgovorNapisal/-a Izi » To Jun 10, 2008 09:00

Živjo.
Podobno izkušnjo sem imel jaz pred tremi leti, ko sem začel svojo kariero kot morjeplovec. Pripeljal sem čoln v kamp in v zalivu je bilo vse polno praznih privezov. Malo sem povprašal in kamorkoli sem se hotel privezati so mi "prijazni" lastniki razložili, da je privez privaten, pa čeprav jih je bilo vsaj 30 praznih. Takmi ni preostalo nič drugega, kakor, da sem si naredil svoj privez ( stare gume + beton ).
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 09:10

razumem, da ,če si leta v istem AC da si narediš mrtvo sidro in bojo, samo kaj pa če si denimo v Rovinju, greš po otokih, denimo Crveni otok, potem do Rovinja, pa nazadnje do Polarija, ali Monsene, a se boste povsod sidrali med skalami, da se bo lahko kak nesramen čolnar v izi privezl k pomolu?

Mirno morje PACEK
Uporabniški avatar
pan
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a pan » To Jun 10, 2008 12:44

Sam še nisem imel slabih izkušenj pri sidranju, razen enkrat ko sem zavestno vezal zvečer na prazno bojo, zjutraj pa bi si uredil svojo, ampak gospod bo dal zjutraj čoln v vodo in ne pusti, da imam privezanega tam. Skratka pač....
Je pa veliko tudi frajerjev, ki se vežejo na boje(zdaj imam svojo) in kljub lepi besedi ne umaknejo čolna z nje.
Jaz če nimam čolna v vodi pustim, da se drugi vežejo, če pa imam svoj čoln v vodi potem tudi ne pustim, da se kdo tam veže....

lp
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 13:20

jaz to jemljem kod parkiranje. Avto lahko parkiraš pred domačo hišo na dvoršču( v morju privat boja ali privat pomol), potem so krajevna parkirišča, kjer se parkira brezplačno, pa te zato nihče ne preganja,( v morju to pomoli avstroogrske mornarice, ali pomoli JNA) in pa parkirišča, kjer se plača in ti pazijo avto, (na morju so to marine, kjer se privez plačuje).
Do sem je vse skupaj razumljivo, a kaj ,ko se najdejo tiči, ki si prisvojijo, pomole JNA ali avstroogrske monarhije in se čutijo poklicane, da delajo red tam, kjer niso pooblaščeni!Pa je to lahko tud zaliv "Sante lucije by night :)". Pa še to bi blo ok, če bi pač svetoval ali se šopiril kaki domačini, pa so pametni kaj vem, neki nepoklicani Evropejci, ki se prisvalkajo na Jadran iz sredine ničesar in pol špilajo neke full pomembne osebe, pa pojma nimajo.
En jodlar, da mi reče kje je ferboten, sred lepe naše :), ej če majo privat vse tam po koroški, pa ,če je vse privat po polovic Avstrije, da se še ululat ne smeš za cesto ,če te tišči, pa že letajo, da je privat, ja valda pa na hrvaškem še nimajo tolk stvari v lasti, da bodo kod drugje dajali table PRIVAT PA - P FERBOTEN, a smo pa res že tolk deleč ,da eni lahko vse?
hamster
Praporščak

OdgovorNapisal/-a hamster » To Jun 10, 2008 14:49

Slabih izkušenj s pomoli, bojami in čolni nimam, na žalost jih pa imam z dostopom do morja preko ''privatnih'' pomolov. Bil sem namreč precej okregan, ko sem priplaval do enega takega pomola sredi vasi in tam šel ven. Torej, nisem se nameraval tam utaboriti, le ven sem šel in že je bilo vse narobe. Da nisem njihov gost. Da ima majhno penzijo. Naj torej plačam, če se želim tam kopat. Nisem se več želel in naslednje leto pri tisti hiši gotovo ne bom povprašal za apartma.

Me pa vseeno zanima, kako je s temi ''privat'' pomoli (na hrvaškem seveda). Če sem prav razumel situacijo, so bili tam itak vsi zgrajeni na črno.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 15:05

kolikor poznam razmere, so denimo v Brbatu malo pod mestom RAB na otou Rab, morali prebivalci za izdelavo pomola, dobiti gradbeno, lokacijsko in podobna dovoljenja, kod, da zidajo hišo. Tam so zelo občutljivi, kod kam veže svoje plovilo, pa kdo kaj za to komu plača.
V Poljani pred Malim Lošinjem pa moraš dobiti soglasje celo, če želiš pomol obnoviti ozeroma zaliti razpoke, ki jih naredijo morje plima oseka, valovi, baje je kaznivo celo žaganje vej na borovcih nad pomoli.

Mirno morje PACEK
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Jun 10, 2008 15:27

V vseh komunalnih lukah ima vsakdo pravico vezat svoje plovilo, saj je to všteto v pristojbini, ki jo plačamo na hrvaškem. Žal v praksi ni tako :!: Tam si navadno domačini jemljejo pravico in pravila v svoje roke, mnogokrat se sporečejo zaradi priveza celo med seboj, pa tudi kak domačinov čolniček "odplava" na odprto.
V komunalnih lukah so si vrli sosedje izmislili muringe, razne priklope elektrike, vode, samo, da lahko kasirajo privez. Sicer ne bi imeli osnove za kasiranje, prinaša pa jim lepe denarce.
Marine, razne "privat" lučice (zadruge, športni klubi,...) so seveda plačljivi, s tem, da po novih predpisih tujci v teh lučicah ne smemo več vezat.
Največji mir bo, če si napravimo svoje sidrišče. Seveda moramo izbrat dovolj varno lokacijo. Tam bomo imeli mir, domačini nas ne bodo preganjali (razen, če bomo komu napoti ali na kakšni plovni poti). Kvečejmu kak nevedni dopustnik se nam bo obesil na bojo, ampak s tem bomo hitro prišli do konca.

Res pa vam ne znam povedat, kako je z napravo sidrišča v morju, pravno gledano s strani predpisov, meni še nihče ni dal natančnega odgovora.
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 16:23

.. mrtvo sidro, je dejansko najprimernejša rešitev, ampak samo, če imamo čoln ozeroma plovilo le za smučanje, pa vožnjo na bližnjo plažo, če pa je v nas raziskovalni duh, potem je bolje poiskati kako boljšo rešitev, nenazadnje, naj betosnko utež 400 - 800 kg naložim v čoln in jo z avtom peljem do Dubrovnika, Uljcinja.......?? hehe, že druge šare bo v čolnu preveč.

Pozdrav PACEK
bobiboss
Viceadmiral
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Jun 10, 2008 17:54

moje opažanje je da so v nekaterih krajih na jadranu precej občutljivi na Slovenska plovila-neglede na velikost in vrsto! :!:
Uporabniški avatar
PACEK
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a PACEK » To Jun 10, 2008 20:52

ne bi krivil ravno samo bivših sodržavljanov, morda smo Slovenci res preveč hlapčevski narod in se raje umikamo, kod da nastopimo v bran svojim interesom, saj po Jadranu se bohotijo vsi narodi Evrope, pa vsi si jemljejo večje pravice, kod pa denimo Slovenci, pa naj si bodo Italjani, nemški narodi, Skandinavci. Kar mal razgrajajte pa zvečer predolgo popivajte po kakem campu, se bo takoj pojavil, kak zahoden turist, ki vas bo šel tožarit na recepcijo, in pol normalno lastnik campa mora intervenirat, pol pa krivimo južne sosede, ne pa tistega, ki nas špeca. Na žalost mineralvaser turisti še vedno mislijo da so carji na Jadranu pa,da je samo njihovo počutje važno. Žalostno pa je, da bogati mineral vaser turisti hodijo žurat v bolj prestižne kraje, na obale Jadrana pa hodijo kvazi bogataši, ki so v domovini podložni kod ovčke, tu pa sproščajo svoj adrenalin.

LP PACEK
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Sr Jun 11, 2008 08:53

Zadnja leta čoln privežem v manjšo marino Stella maris v Umagu, plačam 70 kun/dan in imam mir.

Ko smo še hodili na morje po dalmaciji, sem imel vedno čoln privezan pri kakem domačinu. Vedno sem ponudil plačilo, vzeli so nekaj malega in še to so mi vrnili preko drugih stvari.

Kolikor so mi pravili domačini je komunalni privez last RS Hrvaške, kljub temu da so ga gradili sami in da se lahko veže kdor hoče. Vendar žal v praksi ni tako!

LP Klemen
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Jun 11, 2008 09:23

PACEK napisal/-a:ne bi krivil ravno samo bivših sodržavljanov, morda smo Slovenci res preveč hlapčevski narod in se raje umikamo, kod da nastopimo v bran svojim interesom, saj po Jadranu se bohotijo vsi narodi Evrope, pa vsi si jemljejo večje pravice, kod pa denimo Slovenci, pa naj si bodo Italjani, nemški narodi, Skandinavci. Kar mal razgrajajte pa zvečer predolgo popivajte po kakem campu, se bo takoj pojavil, kak zahoden turist, ki vas bo šel tožarit na recepcijo, in pol normalno lastnik campa mora intervenirat, pol pa krivimo južne sosede, ne pa tistega, ki nas špeca. Na žalost mineralvaser turisti še vedno mislijo da so carji na Jadranu pa,da je samo njihovo počutje važno. Žalostno pa je, da bogati mineral vaser turisti hodijo žurat v bolj prestižne kraje, na obale Jadrana pa hodijo kvazi bogataši, ki so v domovini podložni kod ovčke, tu pa sproščajo svoj adrenalin.

LP PACEK

Ja, to so zgodovinska dejstva :evil: Pred 20,30 leti so bili ti turisti zakon, saj so marsikateremu hrvatu dobro napolnili denarnico. Spominjam se primerov, ko so v hiši živele tri generacije, eden je bil "kao zaposlen", ostali zavarovani preko njega, poleti so se vsi preselili v garažo in svojo hišo oddajali kot app. Pa so vsi lepo živeli celo leto. Sicer pa moramo vedet, da so na jadran pretežno hodili "socialci", ampak so za nas jugoše vseeno bili zakon.
Nas Slovence pa so sosedje vedno gledali z zavistjo, ker smo bili vedno korak pred njimi, danes pa je to še bolj potencirano.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost