Težave z oblastmi na HR-Ploče

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

Težave z oblastmi na HR-Ploče

OdgovorNapisal/-a stanec » Ne Avg 21, 2011 23:23

Če vam povem, da sem imel letos težave z izvršilno oblastjo na HR,boste rekli nič posebnega, kdo jih pa še ni imel,vendar kaj takega pa še ne,ko ti zahtevajo dokument,za katerega ne vedo kdo ga izda oz.kje naj to dobim.
Gremo po vrsti.
Barko imam na privezu pri Puli in tako,kot vsako leto sem se prijavil v recepciji za čas bivanja v marini.Rekli so mi, da pa med plovbo se prijavljam po Dalmaciji, kjerkoli bom v marini,če pa sem v zalivih prijave ni. Jasno je da sem imel vse ustrezne dokumente urejene,vinjeto,registracijo,zavarovanje,dovoljenja,plačano takso za celo leto.
Prva policijska kontrola na Lošinju.Pokazal sem jim vse navedene dokumente in vse je bilo ok. Do Pelješca nisem bil nikjer v marini in se dodatno nismo prijavljali. Med plovbo od Malega Stona proti Splitu,točno na mestu kjer naj bi gradili novi most na Pelješac, spet kontrola.Možje v uniformah so želeli dokumente.
Nič hudega sluteč sem jim predal vse dokumete tako,kot pri prvi kontroli. Niso bili zadovoljni. Hoteli so dodatno prijavo za bivanje na barki.Na vprašanje kje pa to dobim so mi rekli,da to ne vedo,da to ni njihov problem in da se oni ne mešajo v posel drugih.Za ta prekršek pa je kazen 500kun po osebi. Njihova zastava pa razcefrana in za tak prkršek mi plačujemo 1000kun kazni,za njih pa to ni važno,po sistemu ne glej me poslušaj me.
Po enournem pregovarjanju smo se dogovorili,da gremo v prvo luko in se tam poskušamo prijaviti. Neizkušena mladeniča sta se hotela na hitro odpeljati od moje barke vendar "BUM".Mislil sem, da sta mi razbila pol boka barke.
K sreči pa sta imela gumenjaka z kabino in je bil le močan dotik,zapletla pa sta se z mojim sidrom in pokrivila varovalne vzvode pri sidru. Pa smo tam.
Rekla sta mi, da je situacija sedaj drugačna,saj bom gotovo škodo prijavil in da morata napisati prijavo, ker smo zaradi neprijavljanja v prekršku,saj bi lahko kasneje ugotovili,da mi prijave niso naredili zaradi prekrška. Telefonirali so na vse mogoče številke in nihče jima ni vedel povedati kaj sedaj.Kasneje smo se vendarle dogovorili,da si izmenjamo telefonske številke in se po potrebi slišimo.Mi pa gremo v Trpanj na Peljescu in se tam prijavimo.
Na kapetaniji so mi rekli, da imam vse urejeno in da mladi ne vedo kaj moram imeti. Na turistični niso imeli pojma kaj naj bi z menoj,saj bi za prijavo morali biti stacionirani na določenem naslovu.So bili pa zelo prijazni in nas vseeno brezplačno prijavili za teden dni, da ne bomo imel težav.
V Splitu na kapetaniji so bili prav tako začudeni in so me poslali na pomorsko policijo.Tam prav tako niso imeli pojma kaj hočem.Začeli so telefonariti in me kasneje obvestili, da mi sporočijo.
In res. Poklicali so me in rekli, da sedaj šele vedo kaj je narobe, saj so kontaktirali z Pločami in da mi sploh nismo prijavljeni.Naredili pa mi bodo uslugo, naj se ponovno oglasim pri njih z kompletno posadko,izpolnim formularje,za vsako osebo dva in mi bodo dali vstopno vizo,ki velja tri mesece za bivanje v HR.
"Ali da znate,koliko bi mi imali posla, da bi svakome to radili."
Šok!!!
Pa kdo zahteva te dokumente, ali jih zahtevam jaz ali oni.Če ta prijava mora biti, potem se mora vedeti kdo jo bo izdal, pa ne glede koliko bo imel dela.
Skratka,anarhija brez primere.Ne ve se kdo pije, plačujemo pa mi z maltretiranjem,ki ga izvajajo brezvezniki v uniformah na plovilih v HR,ki nimajo kaj delati.
Po dveh mesecih, ko sem se vrnil v matično luko, sem se dodatno pozanimal,kaj je potrebno imeti od dokumentov in ponovno sem dobil enak odgovor, da sem imel vse potrebne dokumente in me nihče ne bi smel zaradi tega zadrževati, še manj pa kaznovati.

Upam, da vam moja izkušnja olajša morebitno srečanje z oblastmi na HR.

In tudi temu se reče turizem u " ljepoj našoj"!!! :twisted: [/u]
z vetrom v laseh
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Avg 22, 2011 08:21

Ma najdejo se taki in drugačni. Sam sem imel 2 srečanja z oblastmi na Hrvaškem:
- prvič ko sem povozil psa na cesti in mi je scefralo sprednji del avtomobila, pa sem poklical policijo da naredi zapisnik zaradi zavarovalnice. Prijazni domačini so mi rekli, da se moram čimprej odstraniti iz ceste in sprostiti promet, sicer bom plačal kazen. Policaji so bili neprijazni, arogantni, nataknjeni, lahko bi rekel da so celo izzivali in me provocirali. Sam sem bil tiho in odgovarjal zgolj na obvezna vprašanja, na provokacije sem se odzval s pogledom v tla. Kri mi je pa vrela... Kljub temu, da nisel imel plačane boravištne prijave (pa še rekel sem jim, da sem na Hrvaškem že 2 dneva :cry: ) in da nihče od potnikov ni imel s sabo osebne (niti jaz), sem se zmazal s korektnim zapisnikom in ustnim opozorilom, da je potrebno prijavo narediti v 24 urah po prihodu na Hrvaško. V zapisnik je zapisal :lol: , da smo na Hrvaško prispeli pred 12-imi urami. Celo spremljal nas je do apartmaja po osebne.
- drugič sem prišparal 500HRK v Puljski marini, ko sem se izmazal z opozorilom zaradi glisiranja. Puljski zaliv je dooooooolg in taksiranje do 5kn v eno smer ti vzame cca pol ure, poraba bencina pa je tudi visoka. Pa sem glisiral. Opazim, kako se eno plovilo obrača proti meni (verjetno za to, da ne bi videl opzak policija na boku plovila) in me s premcem spremlja kakih 100 m. Jaz vztrajam pri glisiranju, nakar tudi plovilo priglisira do mene. OK, miami vice si mislim. Dokumente sem imel ok. Za uvod so povedali, da razumejo da želimo tankati. Kolikšna je dovoljena hitrost v marini, vprašajo. 5kn, odgovorim. Koliko ste vi šli?, vprašajo. Pa ene 8-9 kn, vsekam številko nekje vmes med dovoljenim in dejanskim. Pa milo je najmanj 10, pravijo. Kazen je 500 HRK, ampak se izmažem samo z opozorilom. Na bencinski zvem, da so tudi druge opozarjali k zmanjšanju hitrosti (kazali so jim 5 prstov na roki). Posadke niso vedele ali to pomeni 5kn ali 500 HRK :wink: Ko smo pluli nazaj z dejanskimi 8 kn so plovilo SLO registracije lovili z lučmi in sireno čisto do črpalke. So pa sigurno glisirali z 20kn. Ker so bili zaposleni, smo se tudi mi opogumili in še v zalivu pospešili do 16-18 kn.

V obeh primerih soliden pristop.
BlueSky
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Avg 22, 2011 10:12

Pred enim tednom sem na rampi vlekel čoln iz vode v Orebiću. Rampa je seveda zaklenjena, in na totalno glupem mestu na mestnem parkirišču in še gužva za trajekt na Korčulo sem tam nabira. Ker so me zabasali spredaj in zadaj sem parkiral avto vzporedno s parkiriščem (tako da sem zaparkiral ena dva tri vozila), pustil avto vžgan in odklopil prikolico, ker ni bilo prostora za manevriranje v rikverc, da počakam inkasanta. V tem se mi ena "slepa" turistka z rentacarom in nabito robo do plafona rikverc pri vožnji iz parkinga zabije v vrata. Avto je Mazda CX-7 in ni ravno med najmanjšimi. Po 3 urah čakanja na šerifa je rekel naj izpolniva evroobrazec (kar pa baba že prej ni hotela zaradi rentacara ki zahteva zapisnik), v kolikor se s tem strinjava je zaključeno, če pa ne pa imam jaz 1000 HRK kazni ona pa cca 3000 ! in počakat je potrebno na prometno policijo ki pa pride čez kake 3 ure iz Stona (120 km proč).
Vsaj šerif je bil prijazen, če že ni bilo koristi :) .
No nekako sva se sama dogovorila.
Banana republjik !

btw, pri spustu 14 dni prej na isti rampi sem si razbil glavo (8 šivov), jebem ti alge, hitrost, evforijo in kurbl za vitel v čolnu ! :oops: in jebem ti to rampo 2 krat !
Nazadnje spremenil Purly, dne Po Avg 22, 2011 11:38, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Avg 22, 2011 11:19

Meni se je nekaj podobnega zgodilo na Lastovu Stanec... Kot že vrsto let smo šli v Skriveno luko in ker vem, da v zalivu glisiranje ni dovoljeno, sem sinu (ki je vozil) naročil naj preneha glisirat pred zalivom. V zaliv smo tako pripluli po polžje in se namenili pred restavracijo Porto Rosso. Vmes smo dali v vodo še tender in drugi sin je z njim res odglisiral do restavracije, da bi nam pomagal pri privezovanju.

Čez kakšno uro sta se ob barki pojavila dva policaja in zahtevala dokumente... Ko sem ju vprašal zakaj gre, sta mi rekla, da nas je šef policije videl glisirat v zalivu. Prepričan sem bil, da gre za sinovo glisiranje s tenderjem (ker z barko pač nismo glisirali v zalivu), ampak se je izkazalo, da nam očitajo ravno slednje. Ko sem jima zagotovil, da z barko nismo glisirali v zalivu sta poklicala šefa policije, ki jima je rekel, da res nismo glisirali v zalivu, smo pa kao glisirali preblizu vhoda v zaliv in mu s tem naredili previsok val (takrat se je baje ravno kopal pred zalivom). Po tem pogovoru s šefom tudi policaj ni bil več siguren, ali naj nas kaznuje za glisiranje v zalivu, zato se je zapičil v dokumente... in "odkril" da kao nismo prijavljeni. Naj povem da smo trije vstopili na Hrvaško po morju (v Novigradu), sin, nečak in brat so se nam pa pridružili v Trogirju, kjer sem jih tudi vpisal na popis osoba in potrdil na kapetaniji. Ampak policaj mi je zatrjeval, da to ni dovolj, ker bi jih moral prijavit tudi na policiji :shock: . Ko sem mu rekel, da tega nisem vedel, mi je odvrnil da me bo to neznanje koštalo 1.000 Kun... Po kratkem telefonskem preverjanju je sicer policaj ugotovil, da so nas prejšnji dan vse prijavili v marini na Šolti, kjer smo prenočevali, ampak to naj bi bilo samo za tisti dan, tako da je vztrajal pri svojih 1000 Kun kazni za vse skupaj ("kao" glisiranje in neprijava). Ob tem mi ni pozabil omenit, da sem lahko še vesel, ker sem jo tako poceni odnesel... za vse te prekrške, bi mi lahko pobral 3.000 do 5.000 Kun. Uglavnem pokvaril nam je dan, zato sem se odločili, da ne ostanemo na Lastovu (čeprav smo ponavadi v Skriveni Luki ostali nekaj dni), ampak nadaljujemo na Korčulo...

Pred odhodom smo odšli še na kavo, kjer se nam je pridružil Marčelo (lastnik restavracije) s katerim se poznamo in nas vprašal, kako dolgo bomo ostali (takrat še ni vedel, kaj se je zgodilo). Ko sem mu vse razložil se je razpiz.il in mi povedal, da smo že drugi ta teden, ki smo bili deležni takšne obravnave šefa policije. Poklical ga je po telefonu in mu jezno očital, da mu s takšnimi potezami odganja še tisto malo gostov, ki pridejo na Lastovo. Prosil nas je naj ostanemo in nam ponudil brezplačno večerjo, ampak smo se vseeno pobrali, ker se nam je takšno ravnanje (šefa policije, ne Marčela) zdelo zamalo. Marčelo me je prosil za zapisnik in plačilni nalog, ki ju je skopiral in napisal pritožbo na notranje ministrstvo in ministrstvo za turizem...

Verjetno bo bolj malo zaleglo, ampak najbolj hecno je bilo, ko smo ob povratku v Trogir vkrcali še sinovo punco in jo hoteli prijavit na policiji v Trogirju... samo debelo so nas gledali in priznali, da smo prvi ki bi radi kaj takšnega... uglavnem, niso je prijavili in nam svetovali, naj to pač storimo v prvi naslednji marini, kjer bomo spali.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Avg 22, 2011 12:55

Banana republika in še v EU jih bomo sprejeli. Se bojim da bomo moral zvezdice na evropski zastavi zamenjati z bananami. :lol:
Drugače pa kar se telih blesavih prijav tiče itak noben ne ve za kaj se gre. Jaz prakticiram tako da celo familijo prijavim za 3 mesece (to je maximum, potem prekinem za en dan in še enkrat za 3 mesece) v matični marini in imam mir celo sezono, zaenkrat, dokler ne srečam kakšnega banana šerifa. :wink:
lpg
https://medisken.si
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Po Avg 22, 2011 13:42

Jaz se nikoli ne prijavim, in niti nobenega ne mislim, po zakonu imam 24ur časa za prijavo. Sedaj pa naj on ugotavlja kdaj sem prišel v državo!
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Avg 22, 2011 15:07

Purly napisal/-a:Pred enim tednom sem na rampi vlekel čoln iz vode v Orebiću. Rampa je seveda zaklenjena, in na totalno glupem mestu na mestnem parkirišču in še gužva za trajekt na Korčulo sem tam nabira. Ker so me zabasali spredaj in zadaj sem parkiral avto vzporedno s parkiriščem (tako da sem zaparkiral ena dva tri vozila), pustil avto vžgan in odklopil prikolico, ker ni bilo prostora za manevriranje v rikverc, da počakam inkasanta. V tem se mi ena "slepa" turistka z rentacarom in nabito robo do plafona rikverc pri vožnji iz parkinga zabije v vrata. Avto je Mazda CX-7 in ni ravno med najmanjšimi. Po 3 urah čakanja na šerifa je rekel naj izpolniva evroobrazec (kar pa baba že prej ni hotela zaradi rentacara ki zahteva zapisnik), v kolikor se s tem strinjava je zaključeno, če pa ne pa imam jaz 1000 HRK kazni ona pa cca 3000 ! in počakat je potrebno na prometno policijo ki pa pride čez kake 3 ure iz Stona (120 km proč).
Vsaj šerif je bil prijazen, če že ni bilo koristi :) .
No nekako sva se sama dogovorila.
Banana republjik !

btw, pri spustu 14 dni prej na isti rampi sem si razbil glavo (8 šivov), jebem ti alge, hitrost, evforijo in kurbl za vitel v čolnu ! :oops: in jebem ti to rampo 2 krat !

Pa se kar nimaš dost in tja lezeš ? :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Avg 22, 2011 15:07

rider666 napisal/-a:Jaz se nikoli ne prijavim, in niti nobenega ne mislim, po zakonu imam 24ur časa za prijavo. Sedaj pa naj on ugotavlja kdaj sem prišel v državo!

Kako pa prideš na Hrvaško. Po morju ali kopnem ?
BlueSky
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Avg 22, 2011 15:22

rider666 napisal/-a:Jaz se nikoli ne prijavim, in niti nobenega ne mislim, po zakonu imam 24ur časa za prijavo. Sedaj pa naj on ugotavlja kdaj sem prišel v državo!

OOOO pa kako lahko preveri kdaj si prišel, saj na meji ti vzame osebni dokument, in te lepo čekira prihod v ljepo njihovo, potem te pa lepo na morju vnese v računalnik in vidi čas vstopa na Hrvaško. :(
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Avg 22, 2011 15:33

bolid napisal/-a:

OOOO pa kako lahko preveri kdaj si prišel, saj na meji ti vzame osebni dokument, in te lepo čekira prihod v ljepo njihovo, potem te pa lepo na morju vnese v računalnik in vidi čas vstopa na Hrvaško. :(

Hmmm, ne bo šlo. Lahko vmes izstopiš pa spet vstopiš pa je števec spet na 0. Prijava stane (pavšal) 60HRK za odraslega v turističnem biroju. Ta denar pa odtehta eventuelne sitnosti na morju ali kopnem.

So pa enega znanca na meji ob izstopu prijazno vprašali, če je poravnal kazen za glisiranje v zalivu :shock:

Še ena zanimiva prigoda, z moje strani nekoliko naivna: izkrcam ženo v kampu Čikat na Lošinju in jo pošljem da vpraša za privez na bojo (prenočili bomo pri prijatlih v šotoru). Žena sporoči po prenosni radijski postaji, da je 15. Si mislim: cool, ful poceni. Dam šerifu 20-taka in mu rečem, naj ostanek zadrži. A on meni: Izvinite gospodine, al ovo su kune... :?
BlueSky
stanec
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a stanec » Po Avg 22, 2011 15:52

Očitno je tema zelo zanimiva in bi lahko organizirali veseli večer na to temo! :D
z vetrom v laseh
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Po Avg 22, 2011 16:14

bluesky napisal/-a:

Kako pa prideš na Hrvaško. Po morju ali kopnem ?

vedno po kopnem!

OOOO pa kako lahko preveri kdaj si prišel, saj na meji ti vzame osebni dokument, in te lepo čekira prihod v ljepo njihovo, potem te pa lepo na morju vnese v računalnik in vidi čas vstopa na Hrvaško.

Nič mi ne more, ker čekiranje ni obvezno in jaz sem bil med tistim časom ko me je zadnjič čekiral natanko 354x ven in noter iz države ko me ni čekiral, vedno se naredim italajna in zahtevam prevajalca ko me ustavi in se ponavadi kar tam konča, res pa je da se na morju obnašam po pravilih in če me ustavijo me ustavijo zaradi kontrole in ne zaradi prekrška!
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Avg 22, 2011 16:28

rider666 napisal/-a:Nič mi ne more, ker čekiranje ni obvezno in jaz sem bil med tistim časom ko me je zadnjič čekiral natanko 354x ven in noter iz države ko me ni čekiral, vedno se naredim italajna in zahtevam prevajalca ko me ustavi in se ponavadi kar tam konča, res pa je da se na morju obnašam po pravilih in če me ustavijo me ustavijo zaradi kontrole in ne zaradi prekrška!

Kolikokrat so te pa že ustavili in si se izmazal s takim pristopom?
BlueSky
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Po Avg 22, 2011 16:33

Tex napisal/-a:
Purly napisal/-a:Pred enim tednom sem na rampi vlekel čoln iz vode...

Pa se kar nimaš dost in tja lezeš ? :twisted:

Žleht ! :)
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Po Avg 22, 2011 16:34

do sedaj nisem plačal, rekel sem mu da smo lihkar prišli in da se gremo prijavit jutri zjutraj ker čakam se ene kolege in da bomo skupaj to opravili, če mi je pa kaj težil sem rekel da ne razumem in da naj mi dobijo uradnega prevajalca.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost