Čiščenje izvenkrmnega motorja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

danijel76
Višji praporščak
Kraj: ptuj

Čiščenje izvenkrmnega motorja

OdgovorNapisal/-a danijel76 » Po Avg 22, 2011 13:46

Pozdravljeni.Ker so dopusti mimo me sedaj zanima kako vi sčistite izvenkrmni motor od znotraj (yamaha f40).Lep pozdrav
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Po Avg 22, 2011 15:05

Od zunaj ga splaknem s sladko vodo, odstranim na zunanjem delu nabran vodni kamen s čistilom za kamen, izdatno splaknem z vodo ohlajevalni sistem(preko slušalk in preko nastavka za izpiranje), pod pokrovom pobrišem s suho krpo (če se je kje nabrala kakšna umazanija ali pa je prišla do motorja kakšna kaplja morske vode), ga posušim na soncu in za konec ga peljem na servis da ga konzervirajo.
BlueSky
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Avg 25, 2011 13:02

Isti dan ko pridem iz morja: najprej ga laufam v čebru sladke vode vsaj 10 minut. Ugasnem in počakam malo, da se ohladi.
Nato odprem pokrov, ga celega našpricam z tisto rečjo, ki odstranjuje mastne madeže. Počakam par minut, nato ga celega sperem s tekočo sladko vodo, brez pritiska, da gre stara mast in z njo sol dol. Potem ga spet zalaufam, da se voda zaradi temperature takoj izsuši (vse to še vedno brez pokrova).
Nato ga celega nasprejam z WD40 ali čim podobnim antikorozivnim in cilindre konzerviram s pomočjo Yamahinega spreja za konzervacijo (pa čeprav imam Mercuryja :wink: ) in sicer tako: odklopim gorivo in špricnem v vplinjač curek konzervansa v trenutku, ko ravno začne crkovat zaradi pomanjkanja goriva.
Impelerja in olja v peti ne menjam sam, to dam naredit na servis vsake 2-3 leta.

BTW, do sedaj sem vozil v Zagreb, pa me zanima, kje v Sloveniji DOBRO servisirajo manjše Mercuryje?
Nazadnje spremenil Fantocci, dne Če Avg 25, 2011 13:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Avg 25, 2011 13:07

Fantocci napisal/-a: do sedaj sem vozil v Zagreb, pa me zanima, kje v Sloveniji servisirajo manjše Mercuryje?[/b]

yucca
http://www.yuccaboats.si/ :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Fantocci
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Fantocci » Če Avg 25, 2011 13:10

OK, hvala...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 25, 2011 16:41

Kazalec na tole temo kot 'čiščenje izvenkrmnega motorja po uporabi' v seznam uporabnih povezav v bazo znanja :wink:

Mimogrede, je še kaj splošnih prispevkov o motorjih, uporabi in skrbi zanje, katerih povezave bi bilo dobro dati tam zraven? Kazalci na adminove članke v bazi znanja portala o moči in navoru ter o menjalnikih, navoru, izkoristkih... so že tam.

Sam se trenutno ne spomnim, kaj bi še spadalo tja... :oops:
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 1stofficer in 11 gostov