inox sidro kopija Polanc
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Pri izbiri teh sider ne glejte le na kile,ta sidra imajo izredno velik kvadratnih centimetrov v plati,kar dost pomeni pri oprijemu.Tako da je to sidro komot za par kil laže, kot je recimo Delta in ima enako silo oprijema.Je pa tud res, da od viška glava ne boli.Ne se bat težkih sider...Moj 800 W vinč Lofrance je vlekel 28,5 kilsko sidro na barko enako dobro,le mal počasneje, kot sedaj kilovatni vinč.
Re: inox sidro kopija Polanc
Pred časom mi je @kr3mn1 posodil eno od svojih sider za testiranje. Sidro ima 11.5 kg, po velikosti pa je "številka 2" (če gledate njegovo tabelo prej v temi, gre za sidro dolžine 730 mm). Prejšnji vikend (28. - 31. 10) sem odpeljal eno ruto, med katero sem se odločil še dodatno potestirati sidro v zahtevnejših razmerah, saj je bil napovedan prehod fronte.
Šlo pa nam je takole...
1. dan - Vrsar
Sidrali smo pred kampom severno od marine. Dno tam odlično prime, tudi vetra ni bilo prav posebnega. Sidro je zagrabilo iz prve, ampak kot rečeno - ni bil poseben izziv.
2. dan - Banjole - Porto Volme
Sidrali smo tik pred marino (zahodno od privezov), pihal je zahodnik in vrtel po 3. kvadrantu.
Tudi v Banjolah je dno idealno za sidranje in sidro je ponovno prijelo v prvem poskusu. Pihalo je verjetno nekaj malega čez 10 kt, zato nas je med polaganjem verige obrnilo na bok, vendar to ni predstavljalo nobenega problema. Sidro sem zategnil s 1800 obrati in premeknili se nismo niti za centimeter.
Zvečer in ponoči je veter konstantno obračal med smerjo 180 in 270, jakost nekaj preko 10 kt, vse brez posebnosti.
3. dan - Uvala Ustrine - Cres, severno od Osorja
Ta dan je bil najbolj adrenalinski. Cel dan je pihal veter iz smeri med 180 in 270, preko noči je bil napovedan prehod fronte z obratom na burjo. Napovedani so bili sunki 35 kt (upozorenje na DHMZ) oz. rumena barva na hrvaškem aladinu (povprečen veter do 21 kt).
Ker smo predvsem hoteli biti varni pred burjo, smo sidrali v severnem kraku Ustrin na globini cca 4 m. Ob prihodu in spuščanju sidra je še vedno pihal jugo (smer 180) jakosti kakih 12 kt z refuli preko 15 kt. Tudi tokrat nas je obrnilo na bok, vendar je sidro prijelo iz prve. Spustil sem nekje med 25 in 30 metri verige (6-7x globina). Do obrata v burjo kar ni in ni hotelo priti, jugo pa je narastel preko 15 kt z refuli verjetno blizu 20. Sidro je odlično držalo, zakopal pa sem ga z 2000 obrati na motorju.
Ko sem se nakako navadil na žvižganje in videl, da sidro drži in veter ne narašča, smo okoli 22:30 zaspali. Zanašal sem se, da me bo močnejše žvižganje prebudilo, saj sem bil kljub vsemu na trnih. Tako je prišlo do obrata na burjo med našim spanjem in prebudil sem se ob 1:20, ko smo bili že obrnjeni za 180 v smer proti severu. Burja ni bila premočna, po moji oceni je bilo nekaj čez 10 kt s sunki preko 15 kt. Premik glede na prejšnjo pozicijo je bil precejšen. Ko pa sem pogledal naš GPS track sem videl, da smo se dejansko premaknili le za dvojno dolžino verige (iz skrajne lege v smeri severa na skrajno lego v smeri juga).
Ocene hitrosti vetra so čez palec, nimam instrumenta.
Tole pa je še slika našega premikanja preko noči. Po merilu na sliki je videti, da smo premaknjeni za slabih 60m (če gledam skrajni legi)

Tole pa je še slika mesta, kjer smo zjutraj dvignili sidro. Mesto pobiranja je skoraj na sredini oz. malenkost premaknjeno proti jugu, kar se ujema z vremensko situacijo (obrat vetra za 180)

Če povzamem.
Sidro je doživelo in preživelo obrat vetra za 180 in ostalo vkopano praktično na mestu oz. se premaknilo kvečjemu par metrov, kar je pri taki spremembi vetrovnih razmer normalno. Zelo zadovoljen.
Veter sicer ni bil nek vihar ali nevihta, ravno bonaca pa tudi ne
Po moje do kakih 30 kt sploh ni dileme ali drži ali ne...
PS: Nisem se mogel zadržati, da ne bi prilepil še tele slike -- ampak zjutraj je bilo res eno čudovito jutro, sploh po živahni noči

Šlo pa nam je takole...
1. dan - Vrsar
Sidrali smo pred kampom severno od marine. Dno tam odlično prime, tudi vetra ni bilo prav posebnega. Sidro je zagrabilo iz prve, ampak kot rečeno - ni bil poseben izziv.
2. dan - Banjole - Porto Volme
Sidrali smo tik pred marino (zahodno od privezov), pihal je zahodnik in vrtel po 3. kvadrantu.
Tudi v Banjolah je dno idealno za sidranje in sidro je ponovno prijelo v prvem poskusu. Pihalo je verjetno nekaj malega čez 10 kt, zato nas je med polaganjem verige obrnilo na bok, vendar to ni predstavljalo nobenega problema. Sidro sem zategnil s 1800 obrati in premeknili se nismo niti za centimeter.
Zvečer in ponoči je veter konstantno obračal med smerjo 180 in 270, jakost nekaj preko 10 kt, vse brez posebnosti.
3. dan - Uvala Ustrine - Cres, severno od Osorja
Ta dan je bil najbolj adrenalinski. Cel dan je pihal veter iz smeri med 180 in 270, preko noči je bil napovedan prehod fronte z obratom na burjo. Napovedani so bili sunki 35 kt (upozorenje na DHMZ) oz. rumena barva na hrvaškem aladinu (povprečen veter do 21 kt).
Ker smo predvsem hoteli biti varni pred burjo, smo sidrali v severnem kraku Ustrin na globini cca 4 m. Ob prihodu in spuščanju sidra je še vedno pihal jugo (smer 180) jakosti kakih 12 kt z refuli preko 15 kt. Tudi tokrat nas je obrnilo na bok, vendar je sidro prijelo iz prve. Spustil sem nekje med 25 in 30 metri verige (6-7x globina). Do obrata v burjo kar ni in ni hotelo priti, jugo pa je narastel preko 15 kt z refuli verjetno blizu 20. Sidro je odlično držalo, zakopal pa sem ga z 2000 obrati na motorju.
Ko sem se nakako navadil na žvižganje in videl, da sidro drži in veter ne narašča, smo okoli 22:30 zaspali. Zanašal sem se, da me bo močnejše žvižganje prebudilo, saj sem bil kljub vsemu na trnih. Tako je prišlo do obrata na burjo med našim spanjem in prebudil sem se ob 1:20, ko smo bili že obrnjeni za 180 v smer proti severu. Burja ni bila premočna, po moji oceni je bilo nekaj čez 10 kt s sunki preko 15 kt. Premik glede na prejšnjo pozicijo je bil precejšen. Ko pa sem pogledal naš GPS track sem videl, da smo se dejansko premaknili le za dvojno dolžino verige (iz skrajne lege v smeri severa na skrajno lego v smeri juga).
Ocene hitrosti vetra so čez palec, nimam instrumenta.
Tole pa je še slika našega premikanja preko noči. Po merilu na sliki je videti, da smo premaknjeni za slabih 60m (če gledam skrajni legi)

Tole pa je še slika mesta, kjer smo zjutraj dvignili sidro. Mesto pobiranja je skoraj na sredini oz. malenkost premaknjeno proti jugu, kar se ujema z vremensko situacijo (obrat vetra za 180)

Če povzamem.
Sidro je doživelo in preživelo obrat vetra za 180 in ostalo vkopano praktično na mestu oz. se premaknilo kvečjemu par metrov, kar je pri taki spremembi vetrovnih razmer normalno. Zelo zadovoljen.
Veter sicer ni bil nek vihar ali nevihta, ravno bonaca pa tudi ne
PS: Nisem se mogel zadržati, da ne bi prilepil še tele slike -- ampak zjutraj je bilo res eno čudovito jutro, sploh po živahni noči

- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Tukaj me nekaj moti, kar se tiče sidra.Zakaj kopija Planc, saj ni Polanc izumil in patentiral tega sidra, bil pa je prvi, ki ga je kopiral.Vsi, ki so kopirali to sidro, so to kopije originala MANTUS.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
habibi Vll napisal/-a:Tukaj me nekaj moti, kar se tiče sidra.Zakaj kopija Planc, saj ni Polanc izumil in patentiral tega sidra, bil pa je prvi, ki ga je kopiral.Vsi, ki so kopirali to sidro, so to kopije MANTUS-a.
mašinfirer
- frikmusic
- Admiral
- Kraj: Ljubljana-Volme Kamenjak
- Kontakt:
habibi Vll napisal/-a:habibi Vll napisal/-a:Tukaj me nekaj moti, kar se tiče sidra.Zakaj kopija Planc, saj ni Polanc izumil in patentiral tega sidra, bil pa je prvi, ki ga je kopiral.Vsi, ki so kopirali to sidro, so to kopije MANTUS-a.
Hehe, ko sem odpiral tole temo se mi je zdelo, da je bolje, da je tako imenovano. Ja vsak naj ga imenuje kakor hoče, drži pa odlično
Frik
Frajtonerca je prava stvar...
Fiat Justitia ... Some day....
Ne ne sem jaz pol v Mantus javu kaj naj vse spremenijo..
Mal heca..No jaz pa nič več ne vkopavam sidra saj se po potrebi SAMO vkoplje.Prejšnji vikend sem bil pred Portorožem.Ob prihodu je pihal enih 5 vozlov.Sidro sem spustil in mu dodal 20 m ketne na 5 m globine.Ponoč je burja pihala do 27 vozlov po instrumentu.Ostal sem na mestu in ko sem sidro zjutraj dvigoval je vinč mukal...tko da sem mal počakal na napeti ketni da je barka pomagala scukat sidro iz blata.Bil je cel lok blaten..
polanc napisal/-a:Ne ne sem jaz pol v Mantus javu kaj naj vse spremenijo..Mal heca..No jaz pa nič več ne vkopavam sidra saj se po potrebi SAMO vkoplje.Prejšnji vikend sem bil pred Portorožem.Ob prihodu je pihal enih 5 vozlov.Sidro sem spustil in mu dodal 20 m ketne na 5 m globine.Ponoč je burja pihala do 27 vozlov po instrumentu.Ostal sem na mestu in ko sem sidro zjutraj dvigoval je vinč mukal...tko da sem mal počakal na napeti ketni da je barka pomagala scukat sidro iz blata.Bil je cel lok blaten..
-
Bouges Nina
- Admiral
alesjo napisal/-a:polanc napisal/-a:Ne ne sem jaz pol v Mantus javu kaj naj vse spremenijo..Mal heca..No jaz pa nič več ne vkopavam sidra saj se po potrebi SAMO vkoplje.Prejšnji vikend sem bil pred Portorožem.Ob prihodu je pihal enih 5 vozlov.Sidro sem spustil in mu dodal 20 m ketne na 5 m globine.Ponoč je burja pihala do 27 vozlov po instrumentu.Ostal sem na mestu in ko sem sidro zjutraj dvigoval je vinč mukal...tko da sem mal počakal na napeti ketni da je barka pomagala scukat sidro iz blata.Bil je cel lok blaten..
Ja, kaj ne bo blatno, če pa v blatu sidraš
![]()
![]()
tudi jaz sem zadnjič ko sem bil tam povlekel z sidrom kup blata in smrad, uf, kot bi greznico praznil, ni glih za v to temo ampak, si me spomil na to
Ker se Vulcan vedno zakoplje vse do greznice!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov