Čiščenje hladilnega sistema
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
Daki
-
Daki
dolzina izpiranja
Točno tako , večina izpira motor premalo časa in ne pričaka odprtja termostata ob izpiranju, zato je treba primerjati izhodne temperature vode na izpuhu in kontrolnem curku .
Drugi problem so zimski panulasi, ki vozijo mocnejse motorje na malem gasu se posebej pozimi, ko hladilna voda slabo kroži !
Ps Bravo mare c, ce je kaj cvenka napises tudi dolg in strokoven post!
Drugi problem so zimski panulasi, ki vozijo mocnejse motorje na malem gasu se posebej pozimi, ko hladilna voda slabo kroži !
Ps Bravo mare c, ce je kaj cvenka napises tudi dolg in strokoven post!
Morski vuk
- habibi Vll
- Admiral
- Kraj: LJ.Vižmarje
Jaz bi na zasoljen termostat vlil vročo vodo,ki bi takoj raztopila solne kristale,nato bi vzel termostat ven in bi vročo vodo(90 st.) nalil preko termostatne luknje v motor.Sol se absorbira iz kovine z vodo nad 50 stopinj.Sol se stopi in steče ven preko izpušnega kanala.To mislim za izvenkrmni motor.
V motorju s toplotnim izmenjevalcem,se sol ne zdržuje v izmenjevalcu,tam je le apnenec,ki se nabere v hladilnih pretočnih cevkah.Tu je pač treba izmenjevalec potegniti ven in sprati apnenec s kislino.
V motorju s toplotnim izmenjevalcem,se sol ne zdržuje v izmenjevalcu,tam je le apnenec,ki se nabere v hladilnih pretočnih cevkah.Tu je pač treba izmenjevalec potegniti ven in sprati apnenec s kislino.
mašinfirer
-
Daki
- habibi Vll
- Admiral
Se strinjam s tabo,saj z vročo vodo le razsoliš.Za čiščenje kamna v komorah izpuha,kjer se nabere vse živo,sploh pa v spodnjem delu,kjer je izliv vode v peto,tam čaka vsakega presenečenje.Ta del,kot praviš, je pač najbolje odpret in sčistit.V tem delu so pretočni kanali prepleteni kot slalomska proga in ker je direktno na izpuhu,je tudi najbolj vroče,zato se apnenec tudi najhitreje izloča.
mašinfirer
- habibi Vll
- Admiral
Pri Yuci se dobi čistilo za čiščenje bloka in vseh pretokov notranjega motorja.Je od Starbrite.Imel sem ga in dobro očisti vso rjavino v bloku, ki se nabere tudi na dnu bloka.To je v 4 litrski embalaži, zraven dobiš navodilo kako in kaj.Ko sem podiral Merc.4.3 V6, sem z bloka potegnil ven kake pol kile rjavine, zato pa v vednost--motor ne sme NIKOLI bit prazen--vedno mora biti v njem voda ali antifriz.
mašinfirer
-
drago.puksic
- Kapitan
čiščenje apnenca
Motor imam 3ym30 letnik 2005 in sem pred dvema tednoma čistil izmenjevalec.Snel sem gumijasto cev na vodni črpalki morske vode in jo zaprl z zamaškom,odvil vijak na cevi(pod jermenico)in iztekla je voda iz izmenjevalca.Še prej sem snel gumijasto cev na izpušnem kolenu.V to gumijasto cev sem nalil do vrha beli kis za vlaganje(ocetna kislina). Kis sem pustil v sistemu stati sedem ur.Po tem času sem namestil gumijasto cev nazaj na vodno črpalko, pred tem izpraznil kis,napolnil sistem z vodo in za trenutek zagnal motor in skozi cev izpraznil vsebino (apnenca)v posodo.Cev namestil na izpušni kolektor in pustil motor teči približno pol ure.V vodi iz izpuha je bilo še kar nekaj delcev apnenca.Nekateri odsvetujejo citronsko kislino, zato raje uporabi sredstvo za čiščenje hladilnih sistemov. Uporabil sem kis za vlaganje.
Stvar je zelo preprosta.
1. Za to obstajajo posebne tekočine, ki so preverjene in ne škodujejo motorju in njegovim sestavnim delom ter niso škodljive okolju.
2. Za to obstajajo posebne mašine, ki svoje delo opravijo 100% in nikjer ne ostane usedlin ampak je sistem popolnoma čist - kot nov !
3. Za to delo je treba imeti malenkost znanja in kakšno izkušnjo.
in motorji ponavadi nimajo samo izmenjevalca
1. Za to obstajajo posebne tekočine, ki so preverjene in ne škodujejo motorju in njegovim sestavnim delom ter niso škodljive okolju.
2. Za to obstajajo posebne mašine, ki svoje delo opravijo 100% in nikjer ne ostane usedlin ampak je sistem popolnoma čist - kot nov !
3. Za to delo je treba imeti malenkost znanja in kakšno izkušnjo.
in motorji ponavadi nimajo samo izmenjevalca

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Ja to velja za motorje z izmenjevalci, mene pa zanima kako očistiti čisto navaden notranji motor kateri je hlajen direktno z morjem. Imel sem namreč priliko uničiti en cilinder na torpedu 18 ko smo ga sredi najhuše zime preiskušali seveda po preizkusu spustili vodo iz bloka na pipicah nato pa drugo jutro ugotovili da je en cilider raznesel led-vzrok zamašena dna hladilnih kanalov in je voda ostala v spodnjih delih cilindra. Sedaj pa me zanima ali ima kdo kakšne konkretne nasvete kako očistiti hladilne kanale motorja kateri je vgrajen v jadrnici. Jasno mi je, da v motor natočiš neko sredstvo katero raztopi apnenec in sol ampak kako naprej? Ali samo po določenem času zagnati motor z slano vodo in izprati ali kako drugače. Ne moreš zagnati motorja če ni hladilna voda priključena na izpuh da bi lahko sredstvo krožilo po motorju in ga izpralo??
Kjer je volja tam je pot
borci napisal/-a:Ja to velja za motorje z izmenjevalci, mene pa zanima kako očistiti čisto navaden notranji motor kateri je hlajen direktno z morjem.
Jaz imam Yanmar 2GM20, ki je hlajen direkt z morjem. Enkrat so se mi zamašili kanali v motorju - zadevo mi je rešil Vojko Okretič iz Izole - prikopil neko aparaturo in jo pustil teči nekaj ur - s tekočino za čiščenje, ki kroži, spira kanale motorja.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov