Prop 13x19 Yamaha 115

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Maj 27, 2017 07:42

kr3mn1 napisal/-a: Po tej razlagi kot je bila v tej temi podana, pomeni da istih premerov in koraka inox propeler zaradi druge krivine efektivno zmanjša potrebno moč za isto brzino?

Da.
Počasnejši je gliser, večji je idealni slip propelerja in bolj je profil kraka ukrivljen, obenem pa je lahko krak debelejši. Tu so dobri alu propelerji in pri kakih 20-30 vozlih z inoxom ne pridobiš skoraj nič.
Hitreje leti, manjši so idealni slipi in zato imajo primerni propelerji bolj ravne, ter tanjše profile krakov. Hitreje gre, bolj se pozna inox, ker je lahko tanjši in povzroča manj upora. Obenem se cup z hitrostjo vedno bolj pozna in taki propi imajo izrazitejše cupe.

Za hitrejši gliser se zaradi vsega tega uporabljajo namenski inox propelerji, ki zaradi primernejše oblike ob enaki moči dosežejo višjo hitrost. Navadno se tudi minimalna hitrost glisiranja zmanjša, ker lepše primejo od alu propov. Tvojih 45+ vozlov že sodi v hitrost, pri kateri tovarne na gredi nameščajo inox propelerje, posebej pri višini motorja kot jo omenjaš.

Nabava enakega propelerja kot si ga imel doslej bo prinesla točno to kar si izgubil, če si izposodiš predlaganega je lahko precej bolje, ni pa nujno. Ne želim ti vsiljevat kaj je bolje in kaj ne, odloči se glede na tvoj način dojemanja navtike. Problem je v tem, da je težko v prvo najti optimum in zgrešena izbira sicer dobrega inox propelerja lahko da slabše rezultate kot zadetek približnega alu propa.

p.s.
"Originalnih" propelerjev ni! So le taki kakršne proizvajajo določena podjetja in jih proizvajalci motorjev kot lasten proizvod nameščajo na svoje motorje. To so propelerji, ki imajo čim bolj univerzalno obliko z mnogo detajli, ki so namenjeni odpuščanju napak. Noben od njih ni idealen za določeno kombinacijo, noben pa ni popolnoma zgrešen. Poglej primer smučk. Z turističnimi se lahko pelje vsak, z tekmovalnimi pa le zelo dobri smučarji, ki pa so z njimi bistveno zadovolnejši in z njimi dosegajo boljše rezultate, ker so to smučke brez odpustkov.
V bistvu so v tem velikostnem razredu le štirje proizvajalci:
- Mercury
- Solas
- Michigan Whells
- Power Tech
In proizvajalci motorjev propelerje teh firm nameščajo kot prvovgradnjo na svoje motorje. Zaradi nabavljene količine jim proizvajalci odlijejo njihova tržna imena. Na novih motorjih so klasični "OEM" proizvodi.

Če bi bili "originalni" propelerji res tisto najboljše, lepo cvetoča industrija tuninga propelerjev sploh ne bi obstajala. Tudi Mercury ima svoj oddelek, ki ti obdela propeler namensko za tvojo kombinacijo. Redki so hitrejši gliserji, ki imajo nameščen "originalni" propeler. V bistvu ga imajo le tisti z kovanimi cleverji,ki so pa itak skovani posebej za določeno plovilo in je njihova cena višja od plovil o katerih je večinoma govora na tem forumu. Dober primer za negacijo uniformizma je sicer odličen Mercuryjev Maximus, ki je v osnovi namenjen tuningu in v originalni obliki odgovarja le redkim plovilom, pri nas recimo forumskemu Volvu.
Pa ne zdaj, da vlečem vodo na svoj mlin! Letos nisem obdelal še nobenega propelerja in si tega niti ne želim, le povedal sem kar je res.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Maj 27, 2017 12:21

Hvala za obsežen odgovor in čas vložen vanj.

Drugo vprašanje, je sedaj že kaj drugega pri nas plovno s takim čolnom kar se tiče notranjih voda razen jezera na Ptuju? Ker to mi je dlje kot če grem v Izolo. Pa bi si vzel čas, ponujene propelerje in prostovoljce s seboj, če bi koga to veselilo.

lp
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Maj 27, 2017 16:52

Najbližje imaš Ankaran (100 km) iz Ljubljane. Evo, enega prostovoljca že imaš.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » So Maj 27, 2017 16:55

Da si malo sposodim temo, ko je ravno debata o elisah. SR290, zanima me tvoje mnenje o SDS elisah za mojo Yamaho, ker resno razmišljam o njenem nakupu. Mi deluje zelo zanimivo.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Maj 27, 2017 20:01

Daki napisal/-a:Najbližje imaš Ankaran (100 km) iz Ljubljane. Evo, enega prostovoljca že imaš.

tebe?

super, samo še sidra ponaberem naokoli. termin bi bil pa čez 2 do 3 tedne enkrat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Maj 28, 2017 08:15

@Daki,

Približno vem zakaj se gre pri propelerjih, posameznih tipov pa ne poznam preveč, o teh zadevah, ki ne vplivajo na hidromehaniko, temveč le popravljajo napake pri prestavljanju v pogon pa ne vem čisto nič.

@kr3mn1,

Z veseljem bi se šel potnika, a dvomim, da bo čas. Julija zagotovo, junija skoraj zagotovo ne.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Maj 28, 2017 14:34

SR 290, vseeno hvala. Ga bom vzel inox, pa poročam.

kr3mn1, kolikšna je pa teža tvojega čolna?
Kar se pa preizkušanja na vodi tiče, pa jaz ne bi preveč kompliciral. Mi gremo za take stvari ponavadi ob 5h zjutraj (ni gužve, mirno morje), tako da si do 10h že sigurno doma. Tudi cel dopoldan ti ne gre.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Maj 28, 2017 16:58

teža čolna praznega je nekih 650-700kg
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Jul 01, 2017 08:39

Da javim razplet zgodbe,

časovno se mi zaenkrat še ni izšlo da bi testiral, tako da mam eno 17ko doma, 19ko prepiljeno (še ni zbalansirana) in kupil prek spleta medtem ko sem bil v španiji 19ko za 75EUR novo....

Hvala SR290 zaenkrat za povezave, tolko da ga v vodo lahko porinem bo, potem bom pa dalje okrog tega.

Isti propeler pri nas košta 270EUR! V ponudbi imajo tudi inox propelerje na posodo proti kavciji, pa sam po sebi stane inox 13x19 310EUR od solasa (v naši lepi so se cene začele pri 550 pa do 700EUR), tega in eno velikost manj bom naročil v ponedeljek za probo. Nisem prej videl oziroma ni bilo točno razvidno, samo so fantje poslali katalog skupaj v škatli s propam.

Majo pa od a do ž vse za čolne, ne samo propelerje.

Propeller discount

Če kdo rabi katalog, ga rade volje predam naprej.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Ne Jul 02, 2017 09:19

Obstaja med alu prop 13.25x17 in 13x19 kak vmesni model?
Ker kolega ima 90 hondo v-tec..

Plovilo tezko cca 900kg, model varjanta walkaround, dolzina 5.70

Pri 19:
-rabi cas da zglisira (v 4 pa se precej matra)
-pri glisiranju trup je na mirni vodi raven, ne skace.
-na 3500rpm do 3800 ima lepo voznjo na 23mph
-nizka poraba (8,7l na 3600rpm)
-maximum obrati v wot 4900rpm in koncna hitrost 28mph

Pri 17:
-izglisira takoj
-pri glisiranju trup v mirni vodi skozi poskakuje
-pri 23mph mora imet motor na 4200 rpm
-visja poraba
-maximum obrati 5700rpm in koncna hitrost 35mph
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Ne Jul 02, 2017 11:11

13x17
13,25 x 17

12,5x19
13x19
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 02, 2017 11:51

@Morosito,

Ta dva propelerja sta verjetno tudi po namenu drugačna. Če čoln skače je motor preveč natriman, ali pa propeler preveč dviguje premec. Imaš en kup modelov, od nevtralnih do takih, ki dvigajo premec, takih ki dvigajo krmo in takih, ki dvigajo premec in krmo.
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Ne Jul 02, 2017 12:44

SR 290 napisal/-a:@Morosito,

Ta dva propelerja sta verjetno tudi po namenu drugačna. Če čoln skače je motor preveč natriman, ali pa propeler preveč dviguje premec. Imaš en kup modelov, od nevtralnih do takih, ki dvigajo premec, takih ki dvigajo krmo in takih, ki dvigajo premec in krmo.

Razumem.
On je namrec imel problem ker je motor bil montiran prevec do konca dol, zdaj so ga dvignili za eno luknjo gor.
Opazil sem tudi veliko razliko med temi dvemi propeleri..oba so oem honda marine..tale 13x19 je prav masiven in tezek, tale 17 pa tanek in lahek.

Problem je tudi ta da dno tega colna ima zelo izrazito obliko na V in ima kot neko manjso izrazito kobilico 10cm do sredine trupa. Mislim da tudi to precej ventilira motor pri visokih obratih in trim na +.

Je pa tezina rezervoarjev razporejena vse na sredini trupa in spredaj ima winch s 40m ketne. Tako da nekako ga ne dviguje v zraku.
Na wot v vsakem primeru coln stoji raven S tem da na 17ko uspe dobit vec obratov in vecjo hitrost...ko pa pride valov lepo pa skoci tako da ne zgublja hitrost...sam pri 17 je minus ker pije vec v normalni hitrosti (tam nekje 23mph na 4400rpm in pije ze 13,14l)
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Ne Jul 02, 2017 13:21

Tudi jaz imam hondo 90 in podobno tezak in dolg coln....sem probal 13x19 inox propeler, pa se je matral pri izglisiranju....sem se vrnil na 13.25x17, imam pa občutek da pije več kot si ti napisal.....vsaj 15 litrov na uro pri4200 obratih in 21 do 22 vozlih...
Tudi mene zanima ce obstaja boljsa varjanta.....sem gledal 3 podobne colne z hondo in vsi imajo 13.25x17 propelerje....ocitno ne bom izumil tople vode....
mirno morje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 02, 2017 13:22

Če je težišče preveč spredaj ga moraš trimat in se preklemano gunca, pa še ventilira nesorazmerno. Težišče mora biti na 1/3 gledano od krme.

Tudi ob polnem plinu dno ne sme ležat po gladini. Klasično dno mora imeti vsaj 1,5 stopinje vpadnega kota, optimalen je pa med 3 in 5 stopinjami. Z takim kotom je hitrejši, varčnejši in bolj vodljiv. Če leži na vodi je precej zoprn v zavoju, ker premec grabi in ti čoln nagiba navzven namesto, da bi se ulegel v zavoj.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti