siderna veriga

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kiaman
Kapitan fregate
Kraj: ljubljana

OdgovorNapisal/-a kiaman » To Apr 13, 2010 08:28

roko na srce se šparat res ne splača, ker je strošek verige v primerjavi z plovili zanemarljiv.
ko sem še montiral alarmne centrale smo kupovali siemensove čipe in red je da eden na 1000 lahko faliran . veste kolkokrat smo šli tja popravljat ta alarem...! samo da je un samo tulu v brezveze, barko pa zaradi take napake razbiješ!
live long and in prosper
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Apr 13, 2010 09:39

Matr morajo "nogce klecnit", ko takole zagledaš svoj čoln. :cry:
Uporabniški avatar
skiper1
Kontraadmiral
Kraj: Velenje - Krk

OdgovorNapisal/-a skiper1 » To Apr 13, 2010 19:11

Kocka, res je. Tisti,ki smo imeli to nesrečo, da smo izgubili ali poškodovali svoje plovilo vemo kakšen šok je ko to vidiš. Nikomur tega ne privoščim. :(
Morje da in morje vzame.
Mariachi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Mariachi » To Apr 13, 2010 19:23

Sam imam na plovilu vmesni člen in za enkrat po treh letih vse štima kot mora, je pa res da ga večkrat podrobno pregledam.
Na 37 m verige, ki mi jo e dodelil proizvajalec barke :twisted:
sem podaljšal še za 20m. veriga je fi10, v KAMMu sem dobil vmesni člen za verigo, ki je identičen sami verigi, se pravi kot en glid verige, le ni pocinkan kot veriga, ampak inox. Vmesni člen je zgrajen iz dveh polovic v obliki podaljšane čerke C in ko jih združiš dobiš normalno obliko člena verige 0 in nato obe polovici s kladivom dodobra zatolčeš skupaj in drži kot "pribito" :lol:

Mogoče sem malce komplicirano napisal :cry:
ker preprosto ne znam :wink: ampak zadeva mi 3 leta funkcionira, kljub temu, da sem bil velik skeptik.

Je pa dejstvo, da 100% garancije ni tudi pri čisto novi in v enem kosu verigi :D
:D Kar si srce želi, na morju vidi :D
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Apr 13, 2010 20:50

Moje mnenje in izkušnje glede sidrnih verig na fiksnih privezih sem opisal tukaj:
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=3650&start=45

Še enkrat: na betonski kocki res debela veriga (ki deluje kot utež-kompenzator), dalje do boje pa ustrezna vrv. Veriga zdrži toliko, kolikor zdrži najšibkejši člen :!:
Uporabniški avatar
Savo1953
Admiral
Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)

OdgovorNapisal/-a Savo1953 » Če Apr 15, 2010 07:27

Kot ste že večinoma ugotovili, naj povem pa je bila tudi uradna strokovna ugotovitev - napaka v materialu in ne moč elementa. Če sem takrat prav razumel so nekaj govorili o prehirem ohlajanju po varjenju ??
Je bila pa že tukaj napisanu in v enem postu je tudi admin napisal, da inox ni najboljši za te štose. (prožnost)

No vesel sem nabolj v tem, da barka ponovno pluje po jadranu, saj so razbitine kupili domačini iz Tribunja, kjer je bila tudi narejena...

Ja letos bo veriga namesto 1 x inox fi 10, dvakrat cinkana fi 12, od tam naprej so ba že bitve bolj rizične kot veriga......

No ja saj so že pametnejši ugotovili, da vsaka šola nekaj stane.

Je pa res da je žalostno ko te po telefonu pokličejo, letiš na obalo pa vidoš svojo barko.............
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
smejko1
Štabni praporščak
Kraj: izola

OdgovorNapisal/-a smejko1 » Pe Jun 11, 2010 23:16

naj si sposodim temo in ne odpiram po nepotrebnem nove

zanima me koliko metrov in debelino verige priporočate za barkot tipa pasera(lesena), teža okoli 1200kg, sidrana bo le ko se bo kopalo in to na slovenskem morju torej globina veste kolko je

ps:se opravičujem če je post postavljem v neprimerno temo

se zahvaljujem v naprej
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 13, 2010 09:28

Noben pravi pomorec ali popotnik okoli sveta nima inox verige!
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti