Vse kar potrbujem za obnovo podvodnega dela jadrnice

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » So Feb 19, 2011 20:23

Tako izgleda moja ko gre ven po dveh letih

Slika

Ko je temeljito oprana z vapom, pa takole. Kar je sivo je Primer, belo ostanki antifoulinga

Slika

Naslednji dan izgleda tako:

Slika
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Feb 20, 2011 16:04

Ok.. .hvala vsem zaenkrat.... lahko pa mi kdo namigne še kako točno s kobilico...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 20, 2011 20:02

DR.E napisal/-a:modri samopolirni hempel je...

O teh antifaulingih je bilo že mnogo napisanega, povedane so bile mnoge ugotovitve! In največje sranje in največji šit od vseh je ta Hemplov samopolirni Mile Dynamic. Poleg tega, da je drag kot žafran! Vsak Jotun ali Nautix ali katerikoli drugi je boljši! Ampak dokler vsak ne proba, ne verjame!
Ker rob ob vodni liniji, sprednji del trupa, kobilice in krmila večkrat namažemo, se z leti prične luščiti in odpadajo celi kosi. Ampak to ne zaradi nekvalitetnega dela. Enostavno zaradi debeline!
Že pred časom sem vedel, kaj me čaka, lansko leto pa sem kompletni antifauling porašketljal, zbrusil do "primerja" ter ponovno nanesel "vmesni primer". Šele nato pa sem nanesel povsem drugi antifauling, ki sem ga kupil takoj čez mejo! Mislim, da Val prodaja enakega!
Posebno pozornost daj kobilici. Ko daš barko iz vode, poglej, ali je kaj mehurjasta. V tem primeru moraš mehurje predreti, jih odstraniti, zbrusiti in ponovno zaščititi, ko je osnova zares suha. Priporočljivo je vsake toliko let popolnoma zbrusiti celo kobilico in nanesti več rok "primerja".
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Ne Feb 20, 2011 20:13

Ja, kar Joško pravi je zelo res, tudi sam sem opazil, da se je na vodni liniji povsem spredaj zadeva začela pomalem luščit, pravzaprav do belega... sicer še tisti del, ki je rahlo nad vodo ampak se je.

Torej Joško predlagaš, da pošmirglam do primerja in potem naredim še eno roko primerja na vrh? Ali kako?
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Ne Feb 20, 2011 20:36

Vse je odvisno od debeline. Jaz sem nekaj let to gledal, nakar sem se lansko leto odločil za temeljito prenovo podvodnega dela, razen kobilice, ki sem jo kompletno prebrusil dve leti pred tem. Pa sem spet opazil mehurje, sicer jih ni prav veliko, so pa!!

Kaj storiti, ti težko svetujem, ker nisem videl barke od blizu. Zato boš moral sam presoditi! Je pa rašketljanje in brušenje kompletnega podvodnega dela trupa zelo zahtevno, dolgotrajno in utrujajoče delo.
Predno se lotiš tega, obiskuj fitnes vsaj mesec dni :lol:

Zapomnite si sledeče: če prehajate iz enega antifaulinga na drugega (recimo iz Hemplovega Mile Dynamic na Jotun) potem morate prebrusiti do osnovnega "primerja" ter obvezno prvi sloj namazati z "vmesnim primerjem". Potem pa naprej po opisanem postopku.
:D
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Feb 21, 2011 07:06

pozdravljeni

zanima me razlika med international VC ofshore in Jutonom sam uporabljam International in je vsaj kar jaz vidim ok sicer se naberejo
alge ampak ko se barka premika gre vse dol,edina pripomba je lepotna,na stiku z vodo pozeleni ker je notri bakrov oksid.
prodajalec mi je letos reklamiral Juton kot dosti boljšega,in sploh...

lep pozdrav
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Po Feb 21, 2011 15:00

Joško ne mi zamerit, malo ti bom oporekal. Jaz mislim, da se enak antifouling na različnih krajih (marinah), različno obnaša. Odvisno je od več dejavnikov. Čistost morja, vodni tokovi, živjlenje v morju, temperatura...
Jaz sem kar zadovoljen s Hemplom mile dynamic. Res pa je, da nisem probal druge. Barko imam v Verudi. V ACY marini v Puli je situacija popolnoma drugačna. Tam ni šans, da bi dal barko ven vsaki dve leti. Po enem letu je že močno obraščena. Po mojem mora vsak s svojimi izkušnjami, ter izkušnjami ostalih uporabnikov marine, ugotoviti katera barva je za njegovo plovilo najboljša.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Feb 21, 2011 23:06

Hvala MarjanT, si me samo dopolnil! :D

Tako kot razprave o najboljšem propelerju pa najboljših jadrih pa štrikih pa ne vem kaj še vse, tudi pri antifaulingih ni točno določenega recepta.
Zato se pač vsak zase odloča, kaj je najboljše zanj. Če naslednje leto uvidiš, da si ga polomil, daš gor kaj drugega. In tako naprej!
Dokler ne zmanjka let :lol:
Kakorkoli pa mi je neumno dajati 40,00 Eur za liter Hempla, ko pa dobiš za 15,00 Eur veliko bolj kvalitetnega. Preizkušeno deluje kjerkoli na Jadranu!
Pa nisem dealer za noben fauling! :)
gogala matjaž
Desetnik

OdgovorNapisal/-a gogala matjaž » To Feb 22, 2011 11:11

zobar napisal/-a:Ne vidim razloga zakaj bi vse spravljal dol do nule.Recimo, da je bil primer nanešen kor se spodobi,saj iz slike ni razvidno,da bi se karkoli luščilo.Na jadrnice se daje mehki anifouling ki se počasi izpira tekom plovbe. Kar je še ostalo ti bodo izprali z vapotom, ko bo barka na dvigalu in to je to.Enostavno z valjčom naneseš novega.Če te bodo dvignili dovolj zgodaj zjutraj boš imel do kosila že enkrat namazano in čez štiri ure še enkrat in končano. Naslednji dan si že lahko nazaj v vodi.Z dvigalom vred stroški nebi smeli presegati 300 EUR.Tako, da 1500 EUR lahko pustiš v žepu in jih zapraviš na dopustu.Domačini pa naj se jeb.. s svojimi ceniki.A mislijo, da so možganski kirurgi ali kaj ?
Še majhen nasvet tudi za ostale:
Ko barvamo prvič se zelo lepo vidi kje smo že namazali, ko mažemo drugič pa je že vse enake barve in nismo več tako sigurni kje smo že šli čez in kje ne.Zaradi tega vzamem polovico antifoulinga napr. temno modre barve in polovico svetlomodre barve.Prvič namažem z eno in drugi nanos z drugo barvo.Na ta način se izogneš, da je ponekot nanos x3, ponekot pa x1.

tko ne bi delali tudi zamorci
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Feb 22, 2011 11:43

gogala matjaž napisal/-a:tko ne bi delali tudi zamorci

A lahko malo bolje razložiš?
gogala matjaž
Desetnik

OdgovorNapisal/-a gogala matjaž » Sr Feb 23, 2011 10:52

Grega295 napisal/-a:
gogala matjaž napisal/-a:tko ne bi delali tudi zamorci

A lahko malo bolje razložiš?

nisem mislil nič žaljivega toda za 300 eur je samo dvig in spust in pranje,kje je pa še materijal.Če pa očistiš še propeler in ga tudi ustrezno pobarvaš,potem za kvaliteten poseg potrebuješ vsaj 3 dni, tako vsaj delam jaz

pa veliko morskih užitkov

kap.Mikula mali
Uporabniški avatar
Joško
Admiral

OdgovorNapisal/-a Joško » Sr Feb 23, 2011 23:15

Kdo bo pa palubo opral in boke spoliral??

No, preden dam barko iz vode, operem palubo. Razlog je predvsem ta, da lahko kasnejše pranje uniči ves trud pri lepo poliranem trupu.

:D
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Če Feb 24, 2011 10:53

Seveda Joško, poliranje bokov pride v poštev samo ko je barka zunaj. Temeljito jo moram oprat tudi potem, ko je ponovno v vodi. Mornarji, kateri spravijo barko v morje, pustijo za sabo tak svinjak, da če je nebi takoj opral, bi imel verjetno odtise njihovih čevljev v modri barvi kot neodstranljiv okras. Saj nihče ne zahteva od njih da bi se sezuli predno stopijo na palubo, lahko bi si samo obrisali čevlje. To me spominja na stare čase v jugi, ko si peljal avto (fičo ali yugo) na servis. Nazaj si ga dobil polnega mastnih prstnih odtisov po karoseriji, z mastnim volanom, ter sedeži. To nam je bilo takrat normalno, sedaj pa ne več, ker vemo, da se da tudi lepše opravit. Oni tega še ne vedo. Zanima me kako je s tem v SLO marinah ?
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Feb 24, 2011 11:49

MarjanT napisal/-a:Mornarji, kateri spravijo barko v morje, pustijo za sabo tak svinjak, da če je nebi takoj opral, bi imel verjetno odtise njihovih čevljev v modri barvi kot neodstranljiv okras. Saj nihče ne zahteva od njih da bi se sezuli predno stopijo na palubo, lahko bi si samo obrisali čevlje.

Ena dobra plat marine v Vrsarju je, da ima res odličen servis. Tam noben mornar ali serviser, ki stopi na barko, ne stori tega, brez da bi si obul copate prek svojih čevljev. Trakove dvigala pred dvigom / spustom pošteno operejo z vodno tlačno brizgalko ... tudi vse ostale storitve in odnos zelo na nivoju.
Konec marca se selim v Izolo; upam, da bo tam podobno.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Feb 24, 2011 13:00

Ali ima kdo kakšno dobro idejo, kako polirati raster na palubi

Kdo je na strani

Po forumu brska: betinjan in 9 gostov