CE certifikat

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Feb 03, 2009 12:12

Fantje ne mešat:

1. plovnega dovoljenja
2. crew liste
3. popis osoba

Pod točko 1 bi rekel, da je po svoje prav, da nekaj plačamo. To je pač neke vrste "cestnina", pa uporaba svetilnikov, pa reševanje... Če bi bil jaz na njihovem ministrstvu, bi ceno krepko dvignil. Seveda pa kot prvo sorazmerno z dolžino, mogoče tudi moč motorja... Pač neki ekološki davek. Tukaj tudi mora biti progresivna lestvica, tako kot naša dohodnina... Tisti, ki imajo 4 m čoln in ga uporabljajo 14 dni na leto, sedaj plačajo absolutno preveč! Tisti s 15 in več metrskimi barkami pa se smejejo, ko plačajo vinjeto nekaj evrov... Tudi cestnina za kamion je višja kot za avto! Še posebej v Avstriji in Nemčiji, kot je nekje pisal že Pajer1, kjer je važno tudi koliko onesnažuješ...

Pod točko 2, crew lista je NUJNO potrebna. Tako se v primeru nesreč in podobnega vsaj ve koliko oseb iskati, koliko je pogrešanih, katere osebe so to... Tudi vsako letalo ima crew listo in mi smo vpisani na njej! Tukaj ni kaj...

Pod točko 3, to pa je sramota za Hrvaško državo in EU bi jim morala to "ukiniti" že prvi dan, ko so to sprejeli oziroma najkasneje sedaj, ko so odprta pristopna vprašanja... Tega ne pozna nobena država na svetu!!!

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Feb 03, 2009 20:29

S točko 3. se strinjam, kot razmišljaš tudi ti, Admin.

S točko 2. se ne, ker tudi Crew lista ni mirodajna na osebnem plovilu. Na letalu je drugače, saj je ta lista dopolnjena na "šalterju", ter potrjena na vhodu v letalo, ko spustijo letalske vozovnice še skozi računalniško listo. Na velikih plovilih, turističnih cruiserjih je zadeva identična letalskem prometu. Na dalmatinskih oz. jadranskih turističnih ladjicah tega ni. Kdo je še videl kak popis ali Crew listo. Še na zelooo organiziranem prevozu do slapov reke Krke tega ne vidiš.

S točko 1. pa ima tudi vsak svoje mnenje. Kupil sem plovilo z motorjem, za katerega naj proizvajalec odvede davek. Komu? Svoji državi, moji državi ali pa Svetem Petru. Me ne briga! Ni prav, da preplačamo plovno dovoljenje. Tisti, ki ima gumenjaka in manjši motor porabi manj goriva in plača manj ekološkega davka. Tisti ki ima 15 ali več metrsko plovilo ima veliko porabo in sorazmerno s tem plačuje z vsakim litrom goriva več davka v državno blagajno, ki ostane državi v kateri si tankal in v kateri si plul po njihovem morju.

Morje je bilo pred nami, preden smo si mi kupili plovila in je absolutno drugače tretirano, kot je lahko tretirana avtocesta, katero je potrebno najprej narediti, da se lahko po njej vozi. Za vse sporedne spremljajoče objekte na morju, pa plačujemo razne takse in pristojbine.

Hrvati se že sprašujejo zakaj nautični zanesenjaki ne zapravljajo več toliko denarja v marinah in njihovih restavracijah. Naj se zamislijo zakaj kupujem v Sloveniji, prinesem na barko na Hrvaško, pa četudi je to samo pašteta.
Imam pa občutek, da je to že za drugo temo.

LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Feb 03, 2009 22:13

Za motorje in plovila, govorim za kupljeno v EU, do starosti 7 let (ali 8, sedaj nisem siguren ), se plača DDV v državi kupca. Za starejša plovila in motorje, pa se DDV plača v državi prodajalca. Seveda več nimaš možnosti povračila DDV.
LP
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Pe Feb 06, 2009 22:36

Danes bi moral z g. Vidovičem narediti ogled mojgega plovila, vendar sva prestavila zaradi vremena na naslednji petek. Upam da bo kaj lepše vreme.
lp B
Uporabniški avatar
BOŠTJAN
Kapitan
Kraj: Polzela

OdgovorNapisal/-a BOŠTJAN » Po Maj 25, 2009 21:28

Po dolgem času se ponovno oglašam glede CE certifikata. Po dolgotrajnem, mukotrpnem pregovarjanju, poslanih na desetine mailov v Francijo (Burea Veritas)prošnjah o izdelavi CE certifikata, zgleda da sem (upam) prišel do konca. Mislim da je že minilo kakih 8 mesecev. Zdaj pa imam pa en problem in ne vem kaj to pomeni za plovbo pa Kvarnerju. Za moj čoln mi hočejo dati območje plovbe D in ne C. Ker mi CE certifikat izdelujejo Francozi,imajo drugačen pravilnik, in za njih pomeni območje plovbe C, valovi do 6m itd. A imam lahko zaradi tega težave pri morebitni morski kontroli?

Pravilnik se glasi:
4. območje zavetja; namenjeno obalni plovbi v zaveterju, plovbi v manjših zalivih, kjer je moč vetra do 4 Beaufore in valovi do višine 30cm z občasnimi valovi do 50 cm, ki jih povzročijo mimoidoča plovila. :cry: :?:
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Maj 26, 2009 07:22

Na Kvarnerju policije in kapetanije ni. Vsaj jaz jih v petnajstih letih prečkanja nisem videl. Ko prideš do obale, pa si na svojem. Jaz ne bi kompliciral.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov