Skipper - kdo, kaj, kako, kje, zakaj (ne/ja)

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

mlekar21
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mlekar21 » Po Maj 08, 2017 11:50

Za začetek je tale SailWeekAcademy precej zanimiv. Opraviš advanced (600 eur) ali beginners (1000 eur) tečaj, in če imaš C izpit dobiš pogodbo za minimalno 2 tedna v sezoni. Tedenska plača je min. 500 eur (so mi povedali), s čimer si dejansko poplačaš (in preplačaš) opravljen tečaj. Zdi se mi, da je to precej udoben vhod v skippersko kariero, je pa res, da na začetku kot skipper nisi bogve kaj plačan, cca 100 eur na dan, in če primerjaš z odgovornostmi, ki pridejo s skipperstvom, je to kar malo. Ampak ja, mladim danes ni postlano, če nimaš izkušenj, delaš zastonj ali podplačano.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Maj 08, 2017 12:25

....pa daj no Mlekar,kakšen SailWeek vendar, poveži se raje s kakim iz tegale foruma,pa bo... Malo bosta nabijala pa nalagala pa se užigala,pa najverjetneje ugotovila,da je to fajn za kak teden al dva, za kruh pa mleko bo treba pa še mogoče kaj drugega delat. :wink: :wink:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Maj 08, 2017 12:32

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:24, skupaj popravljeno 1 krat.
mlekar21
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mlekar21 » Po Maj 08, 2017 12:35

Z veseljem se povežem. Bi se povezal? Sailweeka bi se najraje izognil (na morju mi grejo, poleg brezobzirnih jahtašev, najbolj na k* karavane jadrnic, ki prevažajo pijane najstnike) ampak zaenkrat ne vidim druge poti. Kdo drug,+ bo danes zaposlil mladega skipperja brez komercialnih izkušenj?
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Maj 08, 2017 12:52

Nikola T. napisal/-a:Za skiperja na hrvaškem veljajo relativno nizki standardi in temu primerne so tudi plače. Realno je celo manj kot 2.000 eur/ mesec. Poleg obladovanja plovila, znanja, poznavanja vremena, potrebuješ PREDVSEM odlično znanje angleškega in hrvaškega jezika in morda še kakšnega evropskega. Brez tega na žalost nimaš šans za skiperja niti na hrvaškem.
Druga pa je zgodba v tujini, vendar za tam potrebuješ znanja in izkušnje katera imajo le zelo redki, da ne rečem, da amaterji sploh nimajo šans razen na manjših plovilih za prosti čas.
Veliko prednost v tujini imajo profesionalni pari, ki skrbijo za plovilo, živijo na njem in v času daljšega obiska lastnika najameta dodatno posadko. Srečal sem že precej skiperjev in lastnikov plovil in lahko rečem, da dobri skiperji oziroma poklicni kapitani luksuznih jaht še posebej evropskega porekla, sploh nimajo težav dobiti službe.

Konkreten primer na Hrvaskem (Split) - moj kolega je profi skipper (full time) na 60 feet motornjaci (Ruski lastnik), 8000 EUR v sezoni, 4000 EUR izven sezone. Ko ima goste, pravi, da je izplen se za cca. 50% visji (napitnine, 'provizije'od marin, ...). Ko ni strank, je na barki 3x na teden. Poleg njega sta se kuhar in ena ali vec hostes (hkrati tudi cistacice).

Cifre so bruto - torej legalna placa.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Po Maj 08, 2017 12:57

mlekar21 napisal/-a:Z veseljem se povežem. Bi se povezal? Sailweeka bi se najraje izognil (na morju mi grejo, poleg brezobzirnih jahtašev, najbolj na k* karavane jadrnic, ki prevažajo pijane najstnike) ampak zaenkrat ne vidim druge poti. Kdo drug,+ bo danes zaposlil mladega skipperja brez komercialnih izkušenj?

Ne kompliciraj - vzami kar dobis in Sailweek je dober entry point. Tudi marsikateri 'bolj nobel' poklic zahteva zrtvovanje na zacetku (samo poglej marsikaterega odvetrnika, ki na zacetku dela zastonj za izkusnje, ali pa mlade pilote, ki si sami financirajo solanje v 100k EUR in potem letijo na 1/2 zastonj, itd). 100 EUR/dan je super (sploh ce ogoljufas drzavo in dobis kuverto) - o odgovornosti pa ne bi - poglej si soferja (solskega) avtobusa in primerjaj s skipperiranjem - pa so (na zalost) vsaj 3x manj placani... :/

P.s.: Pijani najstniki so obvladljiv problem v primerjavi z konkretnimi desci okol 50, ki jih tecne babe enkrat na vsake n let same 'pustijo' na momacko jadranje - tistim se sele odfuka.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Maj 08, 2017 14:18

Lahko ti še jaz napišem, da v kolikor boš imel željo boš dokaj hitro našel delo. Jaz sem včasih občasno malo fural in sem dobil okoli 100-150 eur na dan + jedel sem in pil kar je bilo na barki oz so nabavili. Na začetku sem fural bolj kot ne kolege oz. take ki sem jih poznal (seveda brezplačno). Predvsem je bilo to super, ker sem jih komot ponucal za prijet muringe itd. ter za pridobivanje izkušenj. Počasi so kolegi od kolegov tudi rabili skipperja pa sem jih šel peljat ampak v tem primeru ne več brezplačno :). Ko se je malo razvedelo sem imel kar nekaj ponudb vendar več kot toliko dopusta tudi nisem imel tako, da sem potem izbiral samo tiste kjer so plačali. Tako sem dobil tudi dve firmi, katere sem redno par let vozil na teambilding... Potem pa pride redni bolj resni šiht pa familija pa ni več časa za take fore. Pol sem pa nabavil svojo barko in sem videl, da sem bil takrat sploh čist zelen. Ok furat ni bil problem vendar je dobro če tudi sisteme na barki poznaš bolj v detajle, da lahko kaj rešiš če kaj crkne. Sem pa fural uglavnem 43 ali 45 feet jadnice. Evo en primer. Dvigujemo sidro in rukne ven varovalko. Smo skoraj pol barke obrnili na glavo, da smo našli varovalko pod posteljo v kabini. Od takrat naprej je to tudi eno od vprašanj ko se je prevzemalo plovilo.
Kar se tiče pa raznih Sailweak in podobnih zadev pa sem imel povpraševanja vendar se brezplačno teh zadev ne bi šel. Kot prvo imaš na barki 10 pijanih za katere si odgovoren in v kolikor je pizdarija lahko najebeš ti ne pa firma ki to organizira. Običajno so ponudili brezplačno hrano in pijačo vendar itak piti ne smeš tako, da .... Se pa splača v podobnih primerih razmišljati o zavarovanju skiperja.

Ravno danes me je klical znanec, ki išče skiperja za momačko jadranje. Sem mu že priporočil Clipperja, ker ga poznam in vem kok obvlada zadeve. Če se ne zmenijo oz. bo predrago te lahko predlagam vendar ne morem pa te priporočit ker te žal ne poznam ;)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Maj 08, 2017 15:20

Evovii,pišeš,da si bil za plačanega skiperja. OK. Povej mi,kako pa je v teh primerih okoli kake odgovornosti,do ljudi(pri takih momačkih je velikokrat prisoten alko),do barke,če se slučajno kaj zgodi,koga se potem "uvati za gušu"???
Sprašujem zato,ker so pred leti neki znanci v Punatu praznovali nek roj.dan,najeli mislim,da dve barki,eni skoraj kolumbo odtrgali,potem pa se je "posadka" ,mi rečemo "v smuk spustila"-skiper plačeval kavcijo. Kako je s takimi primeri-stvar dogovora ali so kaka pravila?
mlekar21
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a mlekar21 » Po Maj 08, 2017 16:01

Evoii - Tej Gonza, star 26 let, jadra od malega, išče izkušnjo skipperja za male pare, kontakt: 068 683 547, gonza.tej@gmail.com.

Tako, imaš moje podatke in osnovo za neosebno priporočilo, hehe. :)
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Maj 08, 2017 22:45

inspiron napisal/-a:
Nikola T. napisal/-a:Za skiperja na hrvaškem veljajo relativno nizki standardi in temu primerne so tudi plače. ....

Konkreten primer na Hrvaskem (Split) - moj kolega je profi skipper (full time) na 60 feet motornjaci (Ruski lastnik), 8000 EUR v sezoni, 4000 EUR izven sezone. Ko ima goste, pravi, da je izplen se za cca. 50% visji (napitnine, 'provizije'od marin, ...). Ko ni strank, je na barki 3x na teden. Poleg njega sta se kuhar in ena ali vec hostes (hkrati tudi cistacice).

1. Tale primerjava ni na mestu, kajti on bi skiperiral predvsem za kakšno čarter firmo OBČASNO in ne kot delo ZA POLN DELOVNI ČAS!
2. MOČNO DVOMIM, da omenjeni skiper na zgolj 60" motorni barki na Hrvaškem toliko zasluži. OK ne rečem, da ni možno, vendar to nikakor ni običajno niti še nisem slišal, da bi kdo od teh katere sem spoznal pa so na precej večjih plovilih in dva celo pomorske legende, na barkah od 77" dalje pa niti približno ne vidijo takega denarja, kot ga omenjaš. Realnost je nekaj povsem drugega.
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » To Maj 09, 2017 00:17

Kaj pa vem. Poznam tipa, ki hodi kot član posadke na večje barke v ruski lasti kamor ga pač pokličejo in skippira "manjše" okrog 70 feet. Redno nosi domov 2,5k ko je oficir in čez 3k kot skipper na teden dela oziroma včasih nekaj dni več (max 2 tedna v bloku). Vse bruto in preko svoje firme. Ni zaposlen pri nobenem od lastnikov in včasih tudi za istega dela dlje časa.
Ne vem pa, kaj je s stroški (avio karte ipd) ker ga nisem nikoli vprašal.
Je pa profi s končano fakulteto za pomorstvo. Efektivno pa dela (po moji oceni) kakšnih 6 mesecev na leto.
Če malo pokalkuliraš, niti ne neki bajni zaslužek.
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » To Maj 09, 2017 05:21

Nikola T. napisal/-a:
inspiron napisal/-a:
Nikola T. napisal/-a:Za skiperja na hrvaškem veljajo relativno nizki standardi in temu primerne so tudi plače. ....

1. Tale primerjava ni na mestu, kajti on bi skiperiral predvsem za kakšno čarter firmo OBČASNO in ne kot delo ZA POLN DELOVNI ČAS!
2. MOČNO DVOMIM, da omenjeni skiper na zgolj 60" motorni barki na Hrvaškem toliko zasluži. OK ne rečem, da ni možno, vendar to nikakor ni običajno niti še nisem slišal, da bi kdo od teh katere sem spoznal pa so na precej večjih plovilih in dva celo pomorske legende, na barkah od 77" dalje pa niti približno ne vidijo takega denarja, kot ga omenjaš. Realnost je nekaj povsem drugega.

1. Nic ne primerjam, samo informacije (iz prve roke) izmenjujemo, da si lahko ustavarimo neko sliko

2. Nimam najmanjsega dvoma, da cloveku ne bi verjel. Lahko nateguje, dopuscam seveda moznost. 100 ljudi 100 cudi. (Je pa v mojem tekstu zgoraj napaka, gre za 80 feet barko)

Se konkreten oglas iz Decembra lani za hosteso za to barko )kopirano iz FB profila):
"
12 December 2016 ·
Hostesu/domacicu sa iskustvom rada u charteru, za posao na jahti 80 stopa u sezoni 2017 tražimo.
Podrucje plovidbe Jadransko more, engleski jezik obavezan.
Placa 1700 eura mjesecno uz mogucnost stalnog zaposlenja.
Zivotopis sa slikom poslati na mail: yscroatia@gmail.com
"

Glede na to, da za hosteso placujejo 1700 EUR... No kaj pa vem. Pac ena informacija vec.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Maj 09, 2017 06:13

Nazadnje spremenil H2O, dne Pe Jun 02, 2017 12:24, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 09, 2017 07:03

nac napisal/-a:Evovii,pišeš,da si bil za plačanega skiperja. OK. Povej mi,kako pa je v teh primerih okoli kake odgovornosti,do ljudi(pri takih momačkih je velikokrat prisoten alko),do barke,če se slučajno kaj zgodi,koga se potem "uvati za gušu"???
Sprašujem zato,ker so pred leti neki znanci v Punatu praznovali nek roj.dan,najeli mislim,da dve barki,eni skoraj kolumbo odtrgali,potem pa se je "posadka" ,mi rečemo "v smuk spustila"-skiper plačeval kavcijo. Kako je s takimi primeri-stvar dogovora ali so kaka pravila?

Plovilo ki se čarterira je praviloma kasko zavarovano in se v primeru poškodbe plača kavcija. Naj bi zavarovanje krilo tudi v primeru če barko potopiš. Kot info naj navedem (morda komu pride prav), da v zavarovanje niso vključene poškodbe na motorju. Npr če ti impeler usuje in ti še naprej veselo teraš motor in ribne boš sam plačal škodo (glej drobni tisk ;)) kakšne so pa izkušnje v praksi v primeru, da bi potopil plovilo pa žel nimam infomracije. Tole sem tudi že pred lati spraševal tukaj na forumu vendar nisem dobil nobenega odgovora. Glede posadke pa je bolj zajebano. V kolikor npr se komu kaj naredi ali pa da morda poškoduješ kakšno drugo plovilo pod vplivom alkota in da pride policija ter kapitanija potem pa si v kurcu... Tukaj so potem lahko še prisotne osebne tožbe itd... Obstaja možnost zavarovanja skiperja pred odgovornostjo, ki načeloma krije takšne dogodke vendar ne sme biti alkota.... Glede čarterja in zavarovanja pa smo govorili že tukaj:
Nezgodno zavarovanje http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... t=%E8arter

Zavarovanje plovila in ostalo http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... t=%E8arter
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Maj 09, 2017 07:10

mlekar21 napisal/-a:Evoii - Tej Gonza, star 26 let, jadra od malega, išče izkušnjo skipperja za male pare, kontakt: 068 683 547, gonza.tej@gmail.com.

Tako, imaš moje podatke in osnovo za neosebno priporočilo, hehe. :)

Preden se na glavo vržeš v skiperažo še malo v razmislek....Imaš kaj izkušenj tudi na barkah z dolžinami od 43-45 feet (tukaj se največ dogaja)? Predvsem marine? Manevriranje po marinah? Samostojno pristajanje itd. Imaš kaj izkušenj kako prevzeti plovilo v čarterju? Si že kdaj vzel plovilo v čarter?

Razlika je ali se okoli drajsaš v jadrnici cca 8-9m in po možnosti si na boji ter nikoli v marini in posledično nimaš izkušenj z marinami.

Samo malo razmišljanja :)

V kolikor do sedaj še nisi bil nikoli kot skipper v čarterju in imaš izkušnje z plovili pod 10m, bi ti predlagal, da najprej sam zbereš kolege in greste en vikend jadrat z 45 feet barko in tako, dobiš malo izkušenj glede prevzema plovila in ostalih stvari. Pa tudi v kolikor so na barki kolegi jih lažje ponucaš za muring itd... Ko pa si že suveren pol pa na plovilo tujce...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov