Dizel, koliko časa brez hlajenja?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 21:23

habibi Vll napisal/-a:Pozoren biti le na temperaturo in njeno naraščanje,ko temperatura doseže 80 stopinj,zmanjšati obrate na spodnjo polovico(1500-2000)in motor se ne bo več tako hitro segreval.

Jadrnice nimajo tega števca. Jaz sem spraševal mehanika, na kaj bi ga lahko priklopil pa je rekel, da bi moral še nekaj (senzor?) vgraditi. Ampak a ni že sedaj, ko pač vklopi alarm...
Pa še kakšen pritisk, tem. olja...
Motor Yanmar 4JH3-TE (75km).
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Maj 21, 2015 21:53

Na tak motor lahko priklopiš števec pritiska olja,in temp.motorja,kar je najpomembnejši podatek o stanju motorja.Sigurno imaš nekaj armaturne plošče,ki je bolj opremljena z lučkami o kontroli motorja.Samo, ko se prižge lučka(rdeča)je že motor v nevarnosti.Števec pritiska se priklopi na mesto kjer je sonda pritiska,le da jo je treba odviti,kupiti -T-adapter na katerega priviješ sondo pritiska olja in sonda ki je bila že prej(lučka)Torej je treba kupit števec s sondo in -T-kos.Števec dobiš v Kamu ali Yuci in T kos tudi.
Ker imaš lučko za temp.motorja,je tudi sonda,ki jo vkljaplja,torej je postopek isti,števec s sondo,T kos.Zdej nevem koliko imaš prostora na kontrolni plošči,da spraviš tja ti dve urci.Povezava je pa itak par kablov.
Temp.olja naj te ne skrbi.Nikoli ti ne bo zavrelo,prej bo vse drugo crknilo. :wink:
mašinfirer
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Maj 21, 2015 22:18

hvala.
bom se pozanimal in pogledal
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Maj 21, 2015 23:44

al napisal/-a:
Mesec nazaj mi je počla zajala za gas, torej sem ostal brez motornega pogona (pisal v eni drugi temi...). Kaj sem naredil? Spustil sidro v zalivu, pogledal točno kaj je in ker nisem imel rezerve sem poklical "marinerota", da imam težavo, da bom sicer poizkusil na jadra a da me naj počakajo na pomolu. Čez 4ure sem prijadral do pomola in pristal. Razmere so to dopuščale.

Dve leti nazaj je meni počila zajla menjalnika tik pred vhodom v Osorski kanal na južni strani minuto pred odprtjem mosta. Ostalo je v prestavi naprej in treba se je bilo odločit v sekundi ali rinit naprej ali v tisti plitvini in gužvi poskusit obrnit. Obrnil sem nazaj čeprav mi še danes ni jasno kako nam je ratalo, da nismo nasedli ali koga nasadili. Nekako mi je ljubše, ko imam malo več morja okoli sebe v kritičnih situacijah in ne rinem v marino ali v kakšne ožine po nepotrebnem.
Enako bi se verjetno odločil v primeru okvare hlajenja. Obrnil bi in poskusil rešit zadevo.
Marchi, to da boš dobil ekzakten odgovor koliko lahko motor zdrži ali ne, ni za računat. Pa tudi če bi, ne vem ali bi ti v konkretni situaciji to kaj pomagalo. Čas dobi neko drugo dimenzijo. Minute se ali vlečejo ali minejo v hipu.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Maj 22, 2015 00:00

Ma, saj ne da bi kaj preveč spraševal. Tema, se mi je zdelo, da bo zanimala še koga. Meni je precej jasno kako bi se obrnil v taki situaciji. Sem se kalil na stari sesuti barki, kjer je vse crkovalo, tako da je bilo treba biti ves čas na preži. Odlična šola, pa precej stresna, tako da sem se že spraševal, kje je užitek v vsem skupaj. Potem se pa z leti naučiš in lahko začneš uživat tako kot je prav, vse dokler ti ne crkne impeler :lol: :lol: Menjam ga vsakih 300-400 ur in imam že 12 let mir. Sicer pa bi morala biti menjava impelerja kot pri F1, stvar sekund, medtem pa žena z barko na kopno :shock:
Uf ja, zajle moram pa res malo pregledat. So še prve. Kaj pa je treba narediti z njimi?
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Maj 22, 2015 00:06

Marchi napisal/-a:Uf ja, zajle moram pa res malo pregledat. So še prve. Kaj pa je treba narediti z njimi?

tukaj
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Pe Maj 22, 2015 06:58

Polanc , bravo, vecji problem je plastični dušilec ker ni več hlajen z morsko vodo. Se bom moral strinjati s trditvijo da med jadranjem ali na sidru menjaš impeler, popraviš če lahko, drugače pa pristanek na jadra ali šlepanje.
lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Maj 22, 2015 07:38

Ko bo tole Marchi prebral, se bo pa zasekiral...
Uporabniški avatar
Bojan 1962
Kapitan
Kraj: Stična

OdgovorNapisal/-a Bojan 1962 » Pe Maj 22, 2015 08:06

Hahaha, vedno je še nekaj na kar nisi pomislil, od tu tudi pregovor
VEČ GLAV , VEČ ZELJA

lp
Včasih je bolje imeti mir,kot imeti prav
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Maj 22, 2015 08:33

Hehe. Po moje je Marchi že vplačal članarino za Sea help :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Pe Maj 22, 2015 08:34

To bi bila kapitulacija :twisted:
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 22, 2015 09:34

al napisal/-a:Hehe. Po moje je Marchi že vplačal članarino za Sea help :lol:

Pa včasih si mislim, 1700HRK ni neki denar za to SeaHelp, ker če jih res potrebuješ je to rešitev. V zadarski bazi imajo krasen gumenjak, 2*250HP, pa pubeci so živi adrenalinski friki.
Tako, da verjamem, da gredo ven tudi ko je res panika.

Zajle pa so ponavadi zadnja stvar, ki redno crkne. Sem pa jaz zamenjal teleskope na komadah, seveda mi je predlagal naj zamenjam ročici, ker je gotovo ročica tista, ampak je bil en teleskop, ki je preklopil iz naprej v položaj nazaj...

Ali je bilo mišljeno to za zajle na ograjah? Ja te bi pa res moral zamenjat!!!
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
al

OdgovorNapisal/-a al » Pe Maj 22, 2015 09:37

DR.E ne gre za denar pri članarini. Za imidž gre! :D
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Maj 22, 2015 09:38

al napisal/-a:DR.E ne gre za denar pri članarini. Za imidž gre! :D

ZA imidž pa lahko pri meni naročiš repliko njihove zastavice... :):):)

Za imidž gre ko si naročiš najdražji pri 0,33L, potem pa po malem cukaš svojega iz cekra, da si lahko čim bolj dolgo s polnim kozarcem v gostilni
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011

POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Maj 22, 2015 10:02

polanc napisal/-a:Lepo razmišljate sam NAROBE . Ogenj iz cilindrov, vam bo plastični dušilec zvoka prav lepo scvru in ne bo treba 5 minut, da se bo lepo kadilo pr motorju.

Sem pomislil na to. Pri nekaterih barkah je ta dušilec zvoka precej blizu motorja, pri nekaterih malo dlje. Tako da spet izzivamo minute in usodo. :lol:
Kolegu se je stopil, ne ker mu je crknil impeler ampak ker je dobil travo v cev in je bolj slabo metalo vodo. Je pa še vedo nekaj pljuckalo. Samo ker je bil dušilec preblizu motorja, se je počasi cvrl.

Prišli od vsisa do izpuha in zdaj vemo, da Angelce ni dobro na suho.

A Seahelpa ne smeš klicat, če nisi njihov član?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 9 gostov