varjenje tanka - aluminij
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Jaz ne poznam vaših izkušenj z zgoraj omenjenimi elektrodami. Kolegu je na gradbišču priletel kos betonskega železa v hladilnik kamiona. Stekla je hladilna tekočina in ostal je na cesti. Postavili smo hladilnik na mizo, odmaknili del hladilnih reber, povlekli cevke na svoje mesto in zalotali z zgoraj omenjenimi elektrodami. Zadeva še danes, po 3 letih, drži.
drži ja, ker ni nobenega pritiska ali drugačnih dinamičnih obremenitev. Cev ki ima luknjo, da ni čisto čista pa predgreta, boš sicer zavaril, če je ne bo povilo, bo posredi zvar počil, še preden bo padel pod 50 stopinj.
alu ni enostaven za varit, sploh s Tigom ne. Pri tem, da nikoli skoraj ne veš kakšna ligura je, pa koliko dreka je že v porah.
Šolski primeri za učenje, lopate za kidanje snega ki popokajo po robovih.
alu ni enostaven za varit, sploh s Tigom ne. Pri tem, da nikoli skoraj ne veš kakšna ligura je, pa koliko dreka je že v porah.
Šolski primeri za učenje, lopate za kidanje snega ki popokajo po robovih.
kr3mn1 napisal/-a:drži ja, ker ni nobenega pritiska ali drugačnih dinamičnih obremenitev. Cev ki ima luknjo, da ni čisto čista pa predgreta, boš sicer zavaril, če je ne bo povilo, bo posredi zvar počil, še preden bo padel pod 50 stopinj.
Zdaj ga pa sekaš.
Alu je zelo enostaven za varit. Najbolj važna je priprava zvarjencev, kar pa velja za čisto vsako varjenje.
S tigom sem zelo malo varil, nisem pa nikoli predgrel komada in niti var mi nikoli ni počil.
Nad delavnico imam lepo alu pergolo, in moji vari prav lepo držijo trto z grozdjem.
V hladilnem sistemu je večji pritisk kot v rezervoarju in hladilna tekočina ni tako nedolžna kot voda. Temperature nihajo od najbolj mrzlih zimskih dni do 100°C.
Var je lahko popolnoma vodoodporen in tudi naftoodporen. Varjenje je lažje kot s tigom.
Če je kdo varil trdi lot, je postopek skoraj isti, samo dogaja se pri malo nižjih temperaturah, tako, da je dovolj navaden plinski brener. Vari se lahko čisto tanke cevke(pri tigu problem) in dosti lažje se pride zraven na nedostopnih mestih, kot s tigom.
Ti zdej primerjaš nek ektrudiran profil "putr" kvalitete z ligurami ki se uporabljajo v avtomobilski industriji? Pojdi zavarit kako cev od klime al pa nosilec ki je termično obremenjen (poln mangana, manezija in silicija). Enostavno je varit aluminij iz Merkurja, ostalo pa žal ne. Na kakšni podlagi pa ti izbiraš dodajni materijal?
.
.
Nazadnje spremenil kr3mn1, dne Ne Feb 21, 2016 22:46, skupaj popravljeno 1 krat.
Grega295 napisal/-a:Je popravilo poškodovane aluminijaste barke, kjer bi bilo na podvodnem delu potrebno varjenje (npr. prebitje trupa) - enostavno (in varilca razmeroma enostavno najdeš) ali skoraj mission imposible (da bi bilo vodotesno & var ne bi počil itd.)?
seveda se da, drugače ga pa še ene 3x pogreješ da je "nažarjen". Trdnost dobi v parih mesecih nazaj.
Za pergolo nisem uporabil profilov iz Merkura, so predragi.
Vzel sem eloksirane profile od rolfloka, ki mi ostajajo v službi. Dodajni materjial-žice pa ne vem kateri je bil, ker mi jih je dal prijatelj, ki mi je posodil varilni aparat ac/dc. Jaz imam navaden tig, pa alu. ne gre.
Pri nevsakdanjih materijalih se glede dodajnega materjala posvetujem s prijateljem varilcem. Mislim, da je on daleč naokrog najboljši.
Pri nevsakdanjih materijalih se glede dodajnega materjala posvetujem s prijateljem varilcem. Mislim, da je on daleč naokrog najboljši.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov