Velikost propelerja

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Izi
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana - Supetarska draga

Velikost propelerja

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 08:56

Pozdravljeni.

Ta teden smo končno prišli na svoj račun in preizkusili našo "novo" pridobitev.
A, glej ga zlomka. Na čoln se nas je vkrcalo pet, naša teža je znašala cca. 350 kg. Počasi smo prišli ven iz marine, nato pohodim gas in sledilo je veliko razočaranje. Motor je pospešil do 3000 vrtljajev, naprej pa ne. Seveda pri takih vrtljajih nismo izglisirali in smo se prav po polžje vlekli do zaliva, kjer smo se imeli namen kopati.

Vržem sidro in se odpravim pogledat, kaj bi lahko bilo narobe. Vžgem motor, v "leru" z lahkoto nabijem motor do 6000 (po števcu) obratov.

Fantje, ali ima kdo kakšno idejo, zakaj ga med vožnjo ne morem pripraviti prek 3000 obrati. Malce sem razmišljal, da imam morda prevelik propeler. Trenutno je gor 16 - ka, kar je po tovarniški specifikaciji maksimum za moj motor in peto. Ali bi bilo z številko manšim propelerjem kaj boljše?
pu
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a pu » Po Jul 07, 2008 09:52

Zdravo!

Eno je propeler, ki je tovarniški za motor (nek optimum za motor), vendar to ni rečeno da je najboljši za izbrano plovilo.
Plopeler bi bilo po pravilu treba izbrati glede na čoln (teža čolna, obremenitev, namen,...) Dejavnikov je več - premer plopelerja in korak. Oba skupaj ti dasta naravo plopelerja (eni za hitrost, drugi za moč,...)

Jaz sem imel sprva na plovilu originalni plopeler in ko se mi je zaradi dotrajanosti zavrtu, sem kupil drugega. Odločil sem se za plopeler z manjšim korakom - dobil sem veliko na moči, vendar izgubil na končni hitrosti. Motor je tako prišel prej v optimalne obrate - območje največjega
navora, tako da je poraba ob enem tudi padla.

Svetujem, da preveriš priprodajalcu plovila, kaj ti svetujejo, ali pa da poiščeč koga ki ima enako plovilo in ti pove svoje izkušnje.

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Jul 07, 2008 11:20

Kakšen čoln,kakšen motor ?
Tudi meni se ustavi pri 3000 vrt, ampak potem brez problemov zglisira, in se zavrti naprej.
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 11:58

Oba motor in čoln sta bolj muzejska varianta. Čoln je Draco 1700. Dolžina 5,15. Motor pa Volvo penta AQ130.

Dejansko pa sem imel pri plovbi ves čas občutek, da mu zmanjka kakšnih 500 obratov, da bi priplezal iz vode. Imam pa na čolnu montirane tudi flape. Ti so mehanska varianta. Sem nekajkrat skočil v vodo in popravljal kot ampak čolna mi še vedno ni uspelo spraviti ven :cry: .

lp
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 14:04

Zdravo!

Preden pričneš karkoli "šraufat" in menjavat, preglej stanje dna čolna in propelerja. Če propeler ni čist, pozabi na glisiranje, podobno z dnom!

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 14:18

Čoln ima na nov premaz proti algam, ravno tako peta in propeler. V vodi je bil letos do sedaj vsega skupaj 14 dni. Sem pregledal oboje, pa ni gor nič, sta oba čista. Še vedno razmišljam o menjavi propelerja ?
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 14:45

Če je čoln letošnja pridobitev, je res mogoče da je propeler prehud. Je plovilo novo ali rabljeno? Glisira če je na njemu 1 človek? Do koliko obratov pride motor pri WOT, če glisira?

LP

SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 15:06

Živjo.

Čoln ima skoraj enak emšo, kot jaz? Približno 30 let ima ( no malo čez) :D :D :D . Z enim človekom na krovu mi ga je uspelo glih komaj dobit ven iz vode. Potem ni bilo več problema, je peljal kot je treba. Ne vem pa s kakšno brzino, ker nima vgrajenega števca, GPS pa je ostal na kopnem.

S kraticami pa sem bolj na vi, tako, da mi prosim povej, kaj pomeni WOT? :oops:
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 15:17

WOT = wide open throttle, oz. "polni gas" pri nas... Ni pomembna hitrost ampak obrati (RPM)...

LP

SS
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 15:20

Med vožnjo sem ga dobil maksimalno na cca 4700 obratov.

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jul 07, 2008 17:04

Koliko pa ima ta motor napisano kot maximalno? Če bi bil baze GM, bi bilo to povsem OK. Na splošno pa mislim, da se kaj pretirano čez 5.000 vrt/min ne sme vrteti. Propeler očitno ni napačen. Vzrok, da ti ne izglisira je lahko tudi v napačnem položaju noge. Je trim hidravličen? Gre noga popolnoma v spodnji položaj? Ko je tam, mora kavitacijska plošča "viseti" malo nazaj, glede na linijo podvodnega dela trupa...
No če pa se mora motor po podatkih zavrteti do npr. 5.500 vrt/min, potem je propeler prevelik po koraku, vendar v to dvomim. Lahko je tudi slaba nastavitev vplinjača in motor ne razvija pravega navora in tudi ne moči...

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 19:47

Hmmmm.... sem malce pogledal kako in kaj je s temi AQ130 motorčki, obstajajo 4 verzije:

AQ130A: Used with the 100 and 250 series drive, ran 9.5:1 compression ratio and used Stromberg carbs. Rated at 130 hp.

AQ130B: Same as above but ran 8.4:1 compression ratio. Rated at 115 hp.

AQ130C: Used with the 250 and 270 series drive, ran 9.5:1 compression ratio and used Solex 44PA1 carbs. Rated at 130 hp.

AQ130D: Used with the 280 series drive, ran 9.0:1 compression ratio and used Solex 44PA2 carbs. Rated at 130 hp.

Vsi so štiricilindrski, razlika je bolj ali manj v pogonih. 4700 obratov je bilo med glisiranjem, ne? Se sliši čisto ok, štiricilindraši so občutljivi na prevelike obrate, nad 5000 jih lahko hitro pokoplje... Kot je že rekel admin je vzrokov lahko več, poleg naštetih je lahko tudi da se ti je plavajoča pena (floatation foam) v čolnu napila vode in je teža čolna bistveno večja kot če bi bila suha - je bil čoln kje izpostavljen dežju in po možnosti zaprt s čepom? Preveri vse naštete stvari, 100% boš našel rešitev... Pa poročaj nazaj za še kakšno idejo...

LP

SS
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 20:03

Madona, že tretjič pišem odgovor (nevihta).

Moj motor je AQ130C. Ima dva Solexa Pa1. Peta je 270. Ko je v spodnjem položaju, res izgleda, kakor da malo visi nazaj.
Maximalni obrati so 5100.

Glede vode - dvomim, je čoln ves čas pokrit s cerado, je pa možno, tako, da bom naslednjič pogledal še to.

Verjetno bo res nekaj narobe z nastavitvijo vplinjačev. Bo treba spet poklicat majstra.

Ah, kaj hočemo, takle mamo. Pa, pa evrčki.

Hvala fantje za ideje, zdaj vsaj vem, kako se lotiti problema. Edina zoprna zadeva je to, da sem jaz v Ljubljani, čoln pa na Rabu. Bo treba kar na vikend počakat.

Mogoče še eno naivno vprašanje. Pri pregledu tehničnih podatkov sem opazil, da je zahteva najmanj 97 oktanski bencin, jaz pa sem noter nalil 95. Ali mogoče to vpliva na delovanje motorja?

Še enkrat hvala in LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a ss9940 » Po Jul 07, 2008 21:11

Evo, še par idej v primeru ko čoln ne doseže WOT (iz merc manuala, ampak je kar splošno):

Engine Won't Reach Operating RPM. Check

- Fuel condition. Type and Octane possibly old fuel
- Propeller pitch or diameter, damaged blades
- Restricted fuel pickup tube or anti siphon valve Fuel System Test
- Crankcase oil volume, high oil level can cause aerated oil and lifter collapse
- Marine growth on hull and outdrive
- Wrong gear ratio in outdrive
- Restricted carburetor air intake (clogged flame arrestor)
- Restricted exhaust system (broken exhaust shutters/flappers) in engine transom shield or drive
- Poor cylinder compression Compression Test
- Carburetor defective, or wrong type.
- Fuel pump pressure and vacuum
- Boat overloaded, improperly loaded, or improperly trimmed.
- Engine Overheating
- Engine timing and ignition system operation (Full tuneup done recently)
- Remote control cables and linkage for proper travel to open throttle plates fully.

Upam da razumeš angleško, v nasprotnem primeru reci kaj ni jasno pa bom obrazložil
Izi
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Izi » Po Jul 07, 2008 21:29

SS , super, hvala ti. Angleščina mi "laufa", sem bil prisiljen jo osvojiti - služba. Bom tvoje nasvete predelal v praksi, čim bom uspel zopet priti na svoj čoln. Upam, da bo to že ta vikend.

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov