Kot piše v naslovu imam Suzuki df 6 z dolgo nogo,kot pomožni motor na barki,pa me zanima kaj menite ,če bi ta motor montiral na Arimar-ja 240,ki bi ga uporabljal kot pomožni čoln. Kaj se mi lahko dogaja narobe,ker je noga motorja dolga in ne kratka,kot bi morala biti na tako malem gumenjaku.
http://www.arimarboats.com/softline.php
L.P.
Arimar soft line 240 in Suzuki df 6
Moderatorji: moderator2, moderator, MareC, janadino
-
marenostrum
- Viceadmiral
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Arimar 240 je okoli 30 kilska reč, večinoma namenjena za pomožni čoln. http://www.arimarboats.com/roll.php?lang=en pravi, da je zanj potrebna/optimalna kratka noga.
To pomeni nekaj reči:
Edit: prej nisem hotel napisati predolgega 'spisa' in zato nekaj reči pozabil
Korak propa
To pomeni nekaj reči:
- peto precej pregloboko in zato precej večji upor od predvidenega, tako da ne glede na max dovoljeno moč čoln ne bo glisiral
- zaradi daljše ročice, kot je predvidena, bo pri polnem plinu verjetno zvijalo krmno zrcalo navzdol, tako da bo to bodisi treba ojačiti bodisi bo to tam utrudilo material
- če bo to kdo rabil za počasno - izrivno - plovbo od barke do obale ali od zaliva do zaliva in ne bo navijal na poln plin, tako da ne bo zvijanja, bo pa najbrž dovolj OK.
Edit: prej nisem hotel napisati predolgega 'spisa' in zato nekaj reči pozabil
Korak propa
- Pomožni motor večje in težje barke in motor na lahkem gumenjaku bi za optimum rabila različen korak propelerja.
Če je motor predvsem pomožni za večje plovilo, torej namenjen, da razmeroma šibek motor razmeroma počasi potisne razmeroma (
Če pa je prop primeren za tegale, utegne biti korak malo velik za potiskanje tiste barke, na kateri je za pomožni motor.
- Ni povezano z dolgo nogo na nizki krmi, ampak...
Če je gorivo iz notranjega tanka, med njim in vplinjačem najbrž ni filtra za gorivo, in če se v njem najdejo kake smeti, zna zapacati kakšno od šob - o tem sem pri tem tipu motorja že slišal. Če je tank zunanji, pa najbrž ne bi škodilo, če vtakneš kam vmes še kak filter za gorivo, če ga nima.
- Kar zadeva ostalo - glisiranje z enim 'na krovu' in rezervo pri trdnosti krmne stene - imata marenostrum in kasaudio prav, čeprav ne škodi, da se problema upora pete pregloboko pod dnom čolna in navora na kmni steni zaradi daljše ročice zavedaš.
Tu se vidi glisiranje s podobnim motorjem (verjetno sicer ni dolga noga) in malček večjim gumenjakom - v komentarjih pa je nekaj govora o problemih zaradi smeti v gorivu
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Sr Feb 19, 2014 02:56, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
marenostrum
- Viceadmiral
Malo bi samo še dopolnil razmišljanje MT glede koraka propelerja;
- vse kar je navedel drži
- praksa pa pokaže, da je večini ljudi korak propelerja dokaj špansko selo, ker v fabriki že vejo kako je prav
. Morda to ne velja za večja plovila z vgrajenimi motorji, pri izvenkrmnih pa na žalost drži. Tako da sem skoraj 100% da pri 6hp noben ne razmišlja o propelerju pa če potiska 30kg gumenjak ali pa 3t barko. Gor je tisto kar je z motorjem prišlo in to bo za arimarja240 čisto vredu.
- vse kar je navedel drži
- praksa pa pokaže, da je večini ljudi korak propelerja dokaj špansko selo, ker v fabriki že vejo kako je prav
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti