ESA in "overstroke" switch-mikrostikalo

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

No. 1
Admiral
Kraj: Vodice & Novigrad

ESA in "overstroke" switch-mikrostikalo

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Po Maj 26, 2014 11:10

Na mojem OMC s kobro je že od štarta šaltanje kr "na grobo", saj tistega stikalca noben mojster ni znal naštimat, da bi samo za kratek čas izklopil motor, ampak je motor vsakič samo crknil. Seveda smo krivili vzmet, kontakt, vsesorte pa ni šlo, da bi delalo. Nekateri izkušeni mojstri so se odločili, da bi rabil kar celo novo ploščo kjer se zajla iz pete preklada z zajlo iz komandne ročice, ker je vse "zjahano"... ko sem to nekako iskal in sledil sem našel le še bolj zjahane kose železja, opazil pa sem bistveno reč, ki ni bila nikomur od prej omenjenih znana.

Namreč vsi so se trudili, da bi to mikrostikalo za sekundico poslalo prekinitev motorju, kiks pa je v temu, da se to stikalo dejansko po navodilih proizvajalca postavi v položaj prekinitve čisto vsakič, ko imaš v brzini ali pa v rikvercu in se ne vrne dokler ne daš prestavne ročice v 0. Prav tako ne preskoči zobca in na ta način izklopi ali podobne variacije.

Po raznih tujih forumih sem našel, da se v nekaterih primerih uporabljata dva elementa:
-mikrostikalo ali ESA (electronic shift assist), ki naj bi bil dejansko šoltrček s kontaktom
-overstroke je pa nekaj kar naj bi to prekinitev ustavilo dokler ni novega premika prestavne ročice

Z električnega vidika mi ni jasno kako ta overstroke deluje oz. na principu česa določa čas? Komu znano?

Pri mojem čolnu pa imam to stikalo celo s tremi kontakti, seveda sta bila uporabljena le dva, sedaj sem snel in bom malo pomeril kaj pomeni še tretji kontakt, ni pa mi jasno kam bi lahko vezal še ta tretji kontak na samem ESA, ker tega overstorke modula pri meni ni. Najprej sem mislil, da manjka, trenutno se mi zdi da ni predvidenega prostora zanj in da je vse združeno v tem ESA le da ta tretji kontakt nekdo ni ustrezno uporabil-sicer sam še ne vem kam bi ga sploh vezal.

Samo prestavljanje pa zgleda takole:
https://www.youtube.com/watch?v=vLE_tMJfSFk

Za vse, ki ste morebiti mislili, da mora preskočiti zob in na ta način izklopiti stikalo :wink:
Wellcraft 2600 Martinique
mažko
Kapitan

OdgovorNapisal/-a mažko » Po Maj 26, 2014 21:39

Na mojem OMC s kobro je že od štarta šaltanje kr "na grobo", saj tistega stikalca noben mojster ni znal naštimat, da bi samo za kratek čas izklopil motor, ampak je motor vsakič samo crknil. Seveda smo krivili vzmet, kontakt, vsesorte pa ni šlo, da bi delalo. Nekateri izkušeni mojstri so se odločili, da bi rabil kar celo novo ploščo kjer se zajla iz pete preklada z zajlo iz komandne ročice, ker je vse "zjahano"... ko sem to nekako iskal in sledil sem našel le še bolj zjahane kose železja, opazil pa sem bistveno reč, ki ni bila nikomur od prej omenjenih znana. 

Namreč vsi so se trudili, da bi to mikrostikalo za sekundico poslalo prekinitev motorju, kiks pa je v temu, da se to stikalo dejansko po navodilih proizvajalca postavi v položaj prekinitve čisto vsakič, ko imaš v brzini ali pa v rikvercu in se ne vrne dokler ne daš prestavne ročice v 0. Prav tako ne preskoči zobca in na ta način izklopi ali podobne variacije. 
Hehe, si mel očitno hude majstre - zlatarje. Je blo pr meni isto, pa eden izmed njih sploh ni vedel za to stikalo, so mu potem fantje s servisa to razložili. Končno pa sem dobil mojstra , ki mi je zadevo v nulo uštimal. Če te zanima, lahk dobiš njegov kontakt, aja, pa normalne cene ima

LpT
Nazadnje spremenil mažko, dne To Maj 27, 2014 22:15, skupaj popravljeno 1 krat.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » To Maj 27, 2014 07:46

mažko napisal/-a:Hehe, si mel očitno hude majstre - zlatarje. Je blo pr meni isto, pa eden izmed njih sploh ni vedel za to stikalo, so mu potem fantje s servisa to razložili. Končno pa sem dobil mojstra , ki mi je zadevo v nulo uštimal. Če te zanima, lahk dobiš njegov kontakt, aja, pa normalne cene ima

LpT

mažko, se kr nase zanesem ker mojstrov je blo že precej od takih k se v slo preživljajo s tem, do takih k se v istri preživljajo s tem, do vsevedih samoukov... pač vsakmu prisluhneš, odločit se morš pa sam.

Dejansko ma tole vsak čolnič, ampak da nben ne ve? Bom še kak dan počakal na kakega štromarskega morjeplovca, rihtam pa itaq samo čez vikend.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 27, 2014 16:43

Jaaoooooo, veš zakaj ne dela? Zato ker sam šraufaš!!!
Vem da si jezen sedaj ko pajk, ker sem te pokritiziral, samo prijatelj glasbe, daj tole raje pusti nekomu ki se spozna!!!

1. Tole stikalo ima samo 2 kabla in pa res 3 kontakte!!! Tisti trije kontakti so tam samo zato, ker je to navadno mikro stikalo, ki ga lahko kupiš v vsaki trgovini!
2. V tem stikalu ni nobenega, ESA, ABS, EBD, EPS, ASC+T in ne vem kakšne elektronike! Je čisto navadno stikalo!
3. Tista plošča na katero je pritjen bovden pletenice, ki gre v nogo (leva pletenica) in proži stikalo MORA skočiti nazaj v nulti položaj! Tudi seveda skoči, če je vse OK. Stikalo samo za trenutek prekine vžig (ma kakšno sekundo, precej manj!!!), saj takoj v tem trenutku parkljasta vez v peti popusti in takrat plošča že skoči v nevtralo... Pri prestavljanju v prestavo pa itak nikoli ne proži stikala!!!

Kaj je narobe???
1. Vzmet na plošči je preslabotna oziroma je nekaj narobe zmontirana in ne skoči samo nazaj v nulo...
2. Pletenica, ki gre v nogo je zanič oziroma je močno zaribala in tako ne more delat in nikoli ne bo delovalo!!! Menjaj to pletenico!
3. Motor med takim testom MORA DELOVATI!!! Na "suho" pri ugasnjenem motorju to početi je totalni idiotizem in na vsakem čolnu bo tako kot na posnetku... Torej samo še en dokaz da tale, ki je tole snemal nima pojma kaj dela, ti pa žal isto ne!
4. Narobe sestavljen menjalnik in se puša od parlklje ali pa nek vzvod, vilice ne premikajo prosto...

Zakaj ni bilo odgovora???
Zato ker je zadeva kompleksna in vsak vaški mehanik tega res ne zna dati skupaj, tudi redko kateri avtomehanik bo to spravil skupaj, če nima izkušenj s čolni! Kaj šele povprečen navtik... Še enkrat nasvet, pusti pri miru, ker res ne veš zakaj se gre. Tukaj nas je nekaj, ki vemo v čem je fora, samo tudi nismo non-stop online in nekaterim se je verjetno zdelo tudi butasto odgovarjati.

Še enkrat, ne zamerit, samo pri takih rečeh me malo odnese. Daj rajši pusti na miru nekaj kar ne znaš. Pač nismo vsi mehaniki, pa dohtarji, pa odvetniki in računovodje... Tudi jaz se spoznam malo na računovodstvo, pa imam vseeno raje zunanje, ki mi to profesionalno zrihtajo! :wink:
Tudi jaz znam prebrati zakon, samo še vseeno raje vprašam odvetnika za nasvet... Itd itd...
Treba si je priznati, da vsega pač ne znamo!
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 28, 2014 10:32

admin napisal/-a:Jaaoooooo, veš zakaj ne dela? Zato ker sam šraufaš!!!
Vem da si jezen sedaj ko pajk, ker sem te pokritiziral, samo prijatelj glasbe, daj tole raje pusti nekomu ki se spozna!!!

Pa pejmo po vrsti, komu sem vse že pustil:
-Roman Vrtačnik
-Serđo-valkanela
-Ferelli Funtana
-Ferelli červar
Pa še kakšen član foruma je tuhtal.

4 leta brez uspeha 10 ljudi ni doseglo nič. Kaj ti ostane? Sam se poglobiš, enako je bilo z zaganjačem kjer se nikomur ni posvetilo, da je keč v pravih vijakih.

Nikakor nism jezn, vsak ima svoje mnenje, kolikor informaciji mu daš tako bo odgovoril.

admin napisal/-a:1. Tole stikalo ima samo 2 kabla in pa res 3 kontakte!!! Tisti trije kontakti so tam samo zato, ker je to navadno mikro stikalo, ki ga lahko kupiš v vsaki trgovini!
2. V tem stikalu ni nobenega, ESA, ABS, EBD, EPS, ASC+T in ne vem kakšne elektronike! Je čisto navadno stikalo!
3. Tista plošča na katero je pritjen bovden pletenice, ki gre v nogo (leva pletenica) in proži stikalo MORA skočiti nazaj v nulti položaj! Tudi seveda skoči, če je vse OK. Stikalo samo za trenutek prekine vžig (ma kakšno sekundo, precej manj!!!), saj takoj v tem trenutku parkljasta vez v peti popusti in takrat plošča že skoči v nevtralo... Pri prestavljanju v prestavo pa itak nikoli ne proži stikala!!!

Tako so mislili vsi zgoraj omenjeni, ampak dokler nisem videl OMC čolniča, kjer dela to stikalo drugače se tudi meni ni posvetilo, da je lahko drugače. Poglej video, kako to pravilno deluje:
https://www.youtube.com/watch?v=vLE_tMJfSFk

1.drži zgleda res tako po moje pa ni pravo, glede na tale video po moje rezumeš kaj mislim?
2.drži
3.ne drži, poglej video in isto je pri meni
FWD je prvi položaj in tako ostane dokler se fijakaš naprej in stikalo ima tisti kolesček na hribčku, kjer pa je to navadno stikalo iz točke 1. sklenjeno, kar pa pomeni ugasnjen motor.
Ko daš v 0 gre ta kolešček s stikalom v dolino in stikalo ni sproženo, ker je pri meni to samo stikalo potem motor dela-logično.
Nazaj, kolešček gre na hribček in stikalo iz točke 1 je spet sklenjeno, kar spet logično pomeni ugasnjen motor.

admin napisal/-a:Kaj je narobe???
1. Vzmet na plošči je preslabotna oziroma je nekaj narobe zmontirana in ne skoči samo nazaj v nulo...

Imam več vzmeti, da se jo kriviti prednastaviti da je to tako našponano, da se ne premakne ali zelo lahko, ampak kot probam dopovedati sem na enakem čolnu videl, da je to razmišljanje zmotno. Tudi video to kaže, da ne bo to krneki.

admin napisal/-a:2. Pletenica, ki gre v nogo je zanič oziroma je močno zaribala in tako ne more delat in nikoli ne bo delovalo!!! Menjaj to pletenico!

Pletenico je zamenjal že drugi ali tretji serviser, ki je rekel, da je to trivialno in je problem v tem, ampak stara in nova imata izmerjen pomik, ki je skladna z originalnim manualom 2.5 lbs oz. 1,1kg ali 110N, zmerjeno z newtonmetrom :)

admin napisal/-a:3. Motor med takim testom MORA DELOVATI!!! Na "suho" pri ugasnjenem motorju to početi je totalni idiotizem in na vsakem čolnu bo tako kot na posnetku... Torej samo še en dokaz da tale, ki je tole snemal nima pojma kaj dela, ti pa žal isto ne!

Vsekakor kako pa češ to probat kot prižganem, saj drugače ni obratov, ampak z vsem dolžnim spoštovanjem o temu zgleda veliko ljudi nima pojma. Mislim, da bom čez en mesec imel priložnost posneti še en takle OMC delujoč, da bo še malo hrupa zraven, da boš z videom zadovoljen, tale dečko pa je pač snemal v tišini kako se mu je prej zatikalo stikalo, ko je očistil pa se ne zatika. Še video z zatikanjem:
https://www.youtube.com/watch?v=6-0l9lWKGUo
V prvem koraku je celo tako kot si ti in tisti strokovni predhodniki predstavljajo.

admin napisal/-a:4. Narobe sestavljen menjalnik in se puša od parlklje ali pa nek vzvod, vilice ne premikajo prosto...

Tudi to je bilo preverjeno in preventivno zamenjan ta t.i. sliding clutch, pretika vse krasno le če mu na roke zmanjšaš obrate za trenutek kot ti praviš, ampak ročno tapneš to mikrostikalo.. če trofiš.

admin napisal/-a:Zakaj ni bilo odgovora???
Zato ker je zadeva kompleksna in vsak vaški mehanik tega res ne zna dati skupaj, tudi redko kateri avtomehanik bo to spravil skupaj, če nima izkušenj s čolni! Kaj šele povprečen navtik... Še enkrat nasvet, pusti pri miru, ker res ne veš zakaj se gre. Tukaj nas je nekaj, ki vemo v čem je fora, samo tudi nismo non-stop online in nekaterim se je verjetno zdelo tudi butasto odgovarjati.

Evo zadeva ej očitno kompleksna ker še vedno vsak pomisli le na stikalo s prekinjanjem, ki skoči nazaj, tako je mogoče pri sorodnem Mercruiserju, ampak edini OMC, ki sem ga videl, da dela to tiptop je imel še eno električno reč, ki je vidna na tem videu in počne še nekaj električnega.

admin napisal/-a:Še enkrat, ne zamerit, samo pri takih rečeh me malo odnese. Daj rajši pusti na miru nekaj kar ne znaš. Pač nismo vsi mehaniki, pa dohtarji, pa odvetniki in računovodje... Tudi jaz se spoznam malo na računovodstvo, pa imam vseeno raje zunanje, ki mi to profesionalno zrihtajo! :wink:
Tudi jaz znam prebrati zakon, samo še vseeno raje vprašam odvetnika za nasvet... Itd itd...
Treba si je priznati, da vsega pač ne znamo!

Nikakor nisem zamerljiv, tudi če me kdo napizdi, ponavadi ne počnem stvari, ki jih ne poznam, ampak če na vrhu pogledaš seznam mojstrov, pa če ugotoviš, da tudi ti zmotno misliš, da bi to moralo drugače delati... Pol se mirno deklariram, da znam... še vedno pa dopuščam tudi svojo zmoto, dokler moja reč ne dela tip top je to le ena izmed možnih teorij.

Kaj pa zdej? Sva še vedno vsak na svojem bregu?
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Maj 28, 2014 13:15

Najprej moram priznati, da tole prvič vidim na teh posnetkih, pa vseeno se da ugotoviti po "štromarsko" naslednje:
-Imaš dva stikala, ki sta izgleda vezana vzporedno (logično ALI vezje). Spodnje stikalo na pritisk odklopi, zgornje pa na pritisk vklopi. Torej, ko je v nevtralnem položaju, ni nobeno stikalo pritisnjeno, torej je spodnje stikalo vključeno. Ko prestaviš, najprej pritisne spodnje stikalo, torej ga izklopi in s tem ugasne motor. Vendar trenutek za tem pritisne zgornje stikalo, ga s tem vklopi in motor spet deluje. Za pravilno delovanje morata biti ta dva stikala v pravilni legi, da zagotoviš prave trenutke preklopov.
Takole bi bilo logično, lahko pa da ima naprej še kakšno elektroniko, in bi bilo možno da stikala delata ravno obratno. Če bi videl shemo elektrike motorja bi lahko ugotovil. Sem pa prepričan da je princip delovanja takšen.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 28, 2014 13:51

Stikalo je dejansko samo eno, tisto drugo naj bi bila pa neka "overstroke" elektronika. Fizično ni nobenega vzvoda ali mehanske povezave s tem drugim overstroke, gresta pa dva kabelčka iz stikala na ta "overstroke"

Se pravi stikalo s kolesčkom pride na hribček in tako ostane dokler je v brzini, tisti overstroke pa to prekinitev iskre dejansko nazaj vzpostavi čez nek zelo kratek čas, kot bi bilo potrebno če bi bila situacija taka kot večina misli ali očitno drugje tudi je.

Slika

Ravno ta elektronika ali "overstroke" me zanima kaj dela oz. kako električno dela, probal bom seveda dobiti kakšnega za premeriti
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 28, 2014 14:01

No kot sem že prej zapisal, sprejmem vsako mnenje in ravno berem tole tvoje-slan in gledam, pa veš da maš mogoče kar prav.

Mikrostikalo je zelo očitno, da klika in da gre iz dolince v hribček in jasno prekinja kontakt, ampak tisto drugo zgornje, desno je res lahko overstroke tudi stikalce, ki ga pa tisti polkrožni mehanizem tam pritisne, kakor si napisal:

Imaš dva stikala, ki sta izgleda vezana vzporedno (logično ALI vezje). Spodnje stikalo na pritisk odklopi, zgornje pa na pritisk vklopi. Torej, ko je v nevtralnem položaju, ni nobeno stikalo pritisnjeno, torej je spodnje stikalo vključeno. Ko prestaviš, najprej pritisne spodnje stikalo, torej ga izklopi in s tem ugasne motor. Vendar trenutek za tem pritisne zgornje stikalo, ga s tem vklopi in motor spet deluje. Za pravilno delovanje morata biti ta dva stikala v pravilni legi, da zagotoviš prave trenutke preklopov.

Evo napredek ki ga tudi sam nisem videl :)
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 28, 2014 14:28

Očitno le nism tolk butast da ne vem kaj govorim, našel sem tudi električno shemo:

Slika

Lepo sta vrisana interrupter in overstroke switch, oboje sta stikali, kot je slan napisal.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Maj 28, 2014 15:01

To, da sta oba stikala, je bilo že na posnetku očitno. Sedaj, ko sem videl shemo, mi je jasno, da sem princip zadel, edino ne vem kaj je ESA. Lahko da je rele, in da so posledično funkcije stikal ravno obratne, princip pa je isti.Če ima zgornje stikalo samo dva priključka, potem pa je jasno da ta na pritisk vklopi, in je vse tako kot sem prej napisal.
No. 1
Admiral

OdgovorNapisal/-a No. 1 » Sr Maj 28, 2014 15:14

Jp to si mi kr precej pomagal, več oči več vidi... zdaj npr vidiš zgoraj omenjene k so vse vedeli, pa živijo od servisa ... pa se je le izkazalo da ne vedo vse ;)

ESA je po definiciji Electronic Shift Assistance, zdej kaj pa ta dela, če smo že odkrili dve stikalci 8)
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Sr Maj 28, 2014 15:53

V glavnem, ko je spodje stikalo pritisnjeno mora prekiniti minus na vžigalni tuljavi. Premeri da vidiš če dela.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Maj 28, 2014 16:15

Na ostalo nimam pojma, pa vendar bi namesto newton metra uporabil v deželici levo desnih, bolj uveljavljen termin - moment ključ.
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » Sr Maj 28, 2014 17:18

Roberth1 napisal/-a:Na ostalo nimam pojma, pa vendar bi namesto newton metra uporabil v deželici levo desnih, bolj uveljavljen termin - moment ključ.

Gre za dva različni napravi; ena meri vrtilno silo (Nm - Newton metri), druga linearno silo (N - Newtni).

Slika
Slika
Mimogrede 2.5 lbs (funt) (1 lbs=0.45359237 kg), bi pomenilo 1,134 kg, ko pa uredimo še enote, bi to pomenilo 11.12055 N in ne ~ 110 N, kot je to prvotno zapisano.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Maj 28, 2014 19:45

Slika
https://vodovod-rh.si/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov