Cista voda
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
Cista voda
Na jadrnici imam inox rezervoar za sladko vodo. Zanima me kakšne postopke in ucinkovine uporabljate za to, da je voda dobra vsaj za zobe umivat in kavo skuhat? Konec sezone sem spraznil, pa me zanima ce je pametno dat kaj noter, v Kammu mi je prodajala cel komplet nekih cistil za vodo, priprava, ciscenje ipd. pa me zanima kaksna je praksa?...
Nikola T. napisal/-a:Uporabi NAVADNO varikino, - neodišavljeno (natrijev hipoklorit NaClO).
O tem smo že pisali tukaj....
Z verikino se krasno opere tudi jadra še posebej, če jih napade zelena plesen.
LP NT
Daš prej, potem ali vmes med vlivanjem vode v tanke? Pri tem razmerju razredčenosti kakšna možnost, da ''poje'' kakšen del, če pustiš npr. 1 teden? Pa kako je s splakovanjem, si moral dati skozi več tankov, ali je zadostoval en npr...
Hvala!
Re: Cista voda
Kariera napisal/-a:Na jadrnici imam inox rezervoar za sladko vodo. Zanima me kakšne postopke in ucinkovine uporabljate za to, da je voda dobra vsaj za zobe umivat in kavo skuhat? Konec sezone sem spraznil, pa me zanima ce je pametno dat kaj noter, v Kammu mi je prodajala cel komplet nekih cistil za vodo, priprava, ciscenje ipd. pa me zanima kaksna je praksa?...
Moj postopek vzdrževanja je sledeč.
Med redno uporabo v sezoni redno uporabljam vodo iz pipe, toda ne za pitje. Za vse ostalo pa. Ker uporabljam čoln celo leto, pa v zelo pozni jeseni pred zmrzaljo preventivno izpraznim tank, vanj vlijem 5l kisa za vlaganje 9% in to je to. Spomladi samo dobro izperem s svežo vodo in konec.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Namesto varikine uporabim vodikov peroksid H2O2. Kupim en liter 30%, pred sezono vzamem tank ven, ga sperem z vodo, nalijem notri en liter vode in pol litra peroksida in pustim kakšni dve uri, med tem občasno tank obračam. Potem ga dobro izperem in montiram nazaj. Vodo imamo za kuhanje.
motorni
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
@Kariera
Kis je za razkuževanje vode za pitje sistematično uporabljala že rimska vojska.
- NaClO je (razmeroma močan) oksidant, ampak v vodovodni napeljavi ne bi smelo biti nič občutljivega na to.
NT pa je zgoraj dal povezavo na prispevek, kje je postopek že bil natančneje opisan.
- Vse tri učinkovine so temeljito preizkušene, da so njihovi ostanki za nas neškodljivi.
Ko se aktivni kisik pri peroksidu in hipokloritu porabi, ostane voda pri prvem in 'solna kislina' v drugem primeru. (Solno kislino naš organizem zna tvoriti za prebavo v želodcu).
Uporabljati kaj nevarnejšega bi utegnilo biti potrebno samo, če veš, da je bil sistem za vodo okužen s čim, čemur taka običajna sredstva niso kos, in potem poiščeš kaj, kar pospravi tisto reč. Ampak potem bi znalo biti problematično odstraniti ostanke 'čistila'...
Kis je za razkuževanje vode za pitje sistematično uporabljala že rimska vojska.
- En od najbolj znanih virov o tem je, od kod to da naj bi Jezus na križu od dobil na gobi vodo s kisom, ko je rekel, da je žejen.
http://www.jesuswalk.com/7-last-words/5_thirst.htm
What is a container of wine vinegar doing on Golgotha that day? It is posca, a drink popular with soldiers of the Roman army, made by diluting sour wine vinegar with water. It was inexpensive, considered more thirst quenching than water alone, prevented scurvy, killed harmful bacteria in the water, and the vinegary taste made bad smelling water more palatable. All over the empire, posca was the soldier's drink of choice. The soldiers had brought posca to sustain them during their crucifixion duty. They weren't getting drunk on it, just using it to quench their own thirst.
So pa v kislem skrajno problematične posode in/ali cevi iz svinca, kar pa se domneva, da so Rimljani spregledali.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Jaz naredim enkrat na leto dezinfekcijo tanka z Iza effect za vodne sisteme. Na bazi vodikovega peroksida z dodatkom stabilizatorjev. Odlično se obnese. So mi ga priporočili v navtični trgovini v Izoli - Ladjedelnica. Ni nevarni in še kasneje ga lahko dodajaš v vodo, če točiš vodo na nepreverjenih lokacijah ....
S klorom pa nočem imeti več opravka
S klorom pa nočem imeti več opravka
Ko barko pripravim za zimo, izpraznim vse rezervoarje z vodo; čimveč vode skušam spraviti ven. Nato vanje vlijem navaden kis; 10% rezervoarja napolnim z kisom - takim domačim, močnim, da se že pri vonju vsi skrijejo
Pozimi, ko pridem na barko, jo malo "povaljam levo in desno" tako da se kis lepo razliva. Spomladi, ko pa hočem rezervoarje znova napolniti z vodo, potisnem vanje čim bolj globoko cev z vodo in pustim, da teče dokler voda ne udari ven skozi stranske zračnike. Nato odprem vse pipe in pustim, da teče voda v rezervoarje še nekaj minut in to je to. Moj nasvet je: kis.
Če dam v rezervoarje vodo iz vodovoda, jo tudi pijemo in nikoli ni bilo nič narobe. Sem namreč nasprotnik vode v plastenkah razen če ni to nujno potrebno
Pozimi, ko pridem na barko, jo malo "povaljam levo in desno" tako da se kis lepo razliva. Spomladi, ko pa hočem rezervoarje znova napolniti z vodo, potisnem vanje čim bolj globoko cev z vodo in pustim, da teče dokler voda ne udari ven skozi stranske zračnike. Nato odprem vse pipe in pustim, da teče voda v rezervoarje še nekaj minut in to je to. Moj nasvet je: kis.
Če dam v rezervoarje vodo iz vodovoda, jo tudi pijemo in nikoli ni bilo nič narobe. Sem namreč nasprotnik vode v plastenkah razen če ni to nujno potrebno
Ko zapustim barko, vedno napolnim rezervoar do vrha. Po prihodu na barko ga izpraznim in napolnim s svežo vodo. Pozimi rezervoar popolnoma izpraznim. Spomladi ga spet napolnim, vržem not 4 tabletke za dezinfekcijo, pustim 24 ur, izpraznim, 1X operem (napolnim do vrha in izpraznim) in je pripravljen za uporabo. Tako ga uporabljamo potem do pozne jeseni, tudi pijemo to vodo, še vedno mislim, da je boljša, kot tista iz plastenk. Pomislite, kako dolgo se voda v plastenkah, po polnjenju valja na soncu po raznih skladiščih, pod ceradami tovornjakov, na policah v trgovinah, na vročini,..... Iz plastenk pijemo povprečno par mesecev staro vodo
Se pa, če je le mogoče, izogibam tankanja, kjer imajo problematično vodo.
Vprašanje fantje oziroma mnenje.
Ali bi bilo komu zanimivo filtriranje in razkuževanje vode v rezervoarju.
Pred časom sem naredil aparat v mikro merilu po principu kot to delajo v polnilnicah vode.
Malo bi ga moral dodelati in bi bil namenski za filtracijo in razkuževanje. Po principu dialize. Obenem pa v večini primerih odstrani tudi okus po rezervoarju in napeljavi, če seveda rezervoar vedno ne spušča okusa od sebe.
Drugače pa markopr1
Vodikov peroksid je primernejši saj se sam razgradi v vodo in kisik in je nenevaren. Kis je kis. Varikina pa če ni sprana je nevarna.
Ali bi bilo komu zanimivo filtriranje in razkuževanje vode v rezervoarju.
Pred časom sem naredil aparat v mikro merilu po principu kot to delajo v polnilnicah vode.
Malo bi ga moral dodelati in bi bil namenski za filtracijo in razkuževanje. Po principu dialize. Obenem pa v večini primerih odstrani tudi okus po rezervoarju in napeljavi, če seveda rezervoar vedno ne spušča okusa od sebe.
Drugače pa markopr1
Vodikov peroksid je primernejši saj se sam razgradi v vodo in kisik in je nenevaren. Kis je kis. Varikina pa če ni sprana je nevarna.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
zlatko83 napisal/-a:Ko zapustim barko, vedno napolnim rezervoar do vrha. Po prihodu na barko ga izpraznim in napolnim s svežo vodo. Pozimi rezervoar popolnoma izpraznim. Spomladi ga spet napolnim, vržem not 4 tabletke za dezinfekcijo, pustim 24 ur, izpraznim, 1X operem (napolnim do vrha in izpraznim) in je pripravljen za uporabo. Tako ga uporabljamo potem do pozne jeseni, tudi pijemo to vodo, še vedno mislim, da je boljša, kot tista iz plastenk. Pomislite, kako dolgo se voda v plastenkah, po polnjenju valja na soncu po raznih skladiščih, pod ceradami tovornjakov, na policah v trgovinah, na vročini,..... Iz plastenk pijemo povprečno par mesecev staro vodo![]()
Po drugi strani pa je voda v plastenkah praktično sterilna.
Konzerve so načeloma samo pasterizirane in jih povečini vsi jemo in jih smatramo za nenevarne.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Plastenka... Če se ne reciklira, precej slabo (milo rečeno) vpliva na okolje.
Kako pa je z vplivom plastenke na vodo v njej?
To vprašanje sem postavil, za odgovor pa še nisem resno gnjavil
in ga za naše okolje tudi še nimam.
Tile kaže, da so dejansko uporabili rezultate nekaj raziskav.
Zanimivo je tole
Riverkeeper ima podobne podatke (pa ni copy/paste) in še nekaj misli, ki nam lahko dajo misliti (o tem, kaj pomeni, če komu daš koncesijo, in kaj se potem v USA pogosto zgodi).
V glavnem, voda, ki je nekaj časa - recimo tednov - v plastenkah, ni nujno več neoporečna, tudi če je v začetku bila. Veliko je odvisno je od izdelovalca plastenke - in kot sem videl, je morda lahko odvisno tudi od izdelovalca plastičnega pokrova za steklenico.
Voda v plastenki čez nekaj mesecev...mamaMicka napisal/-a:Po drugi strani pa je voda v plastenkah praktično sterilna.
...
Kako pa je z vplivom plastenke na vodo v njej?
To vprašanje sem postavil, za odgovor pa še nisem resno gnjavil
Tile kaže, da so dejansko uporabili rezultate nekaj raziskav.
NRDC napisal/-a:2. Is bottled water actually unsafe?
Most bottled water appears to be safe. Of the bottles we tested, the majority proved to be high quality and relatively free of contaminants. The quality of some brands was spotty, however, and such products may pose a health risk, primarily for people with weakened immune systems (such as the frail elderly, some infants, transplant and cancer patients, or people with HIV/AIDS). About 22 percent of the brands we tested contained, in at least one sample, chemical contaminants at levels above strict state health limits. If consumed over a long period of time, some of these contaminants could cause cancer or other health problems.
Zanimivo je tole
NRDC napisal/-a:...
One study found that water that had been stored for 10 weeks in plastic and in glass bottles contained phthalates, suggesting that the chemicals could be coming from the plastic cap or liner. One study found that water that had been stored for 10 weeks in plastic and in glass bottles contained phthalates, suggesting that the chemicals could be coming from the plastic cap or liner. Although there are regulatory standards limiting phthalates in tap water, there are no legal limits for phthalates in bottled water -- the bottled water industry waged a successful campaign opposing the FDA proposal to set a legal limit for these chemicals.
Riverkeeper ima podobne podatke (pa ni copy/paste) in še nekaj misli, ki nam lahko dajo misliti (o tem, kaj pomeni, če komu daš koncesijo, in kaj se potem v USA pogosto zgodi).
V glavnem, voda, ki je nekaj časa - recimo tednov - v plastenkah, ni nujno več neoporečna, tudi če je v začetku bila. Veliko je odvisno je od izdelovalca plastenke - in kot sem videl, je morda lahko odvisno tudi od izdelovalca plastičnega pokrova za steklenico.
Correct me if I am wrong, please.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov