Genova

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Genova

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 21, 2016 16:36

Sem zadnjič jadral v močnem vetru z polovico in manj genove.Delno razvita mi ne dela tko lepe oblike,ko če je cela razvita in posledično ne morem jadrat tolk ostro v veter.Slišal sem ,da se všije pena v genovo,ki skrbi ,da se le ta lepo rola in drži skoz optimalno obliko.Poklical sem Perota iz Supreme sails in mi bo to naredil na mojo genovo.Me zanima ,če kdo to že ima in kak se obnese.Jaz zaupam Petru in vem, da bo naredu špicno.Drug vikend testiram in tudi pol poročam.Pričakujem jadranje10 stopinj bolj v orco.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Mar 21, 2016 18:40

Ja, je bolje - še vedno pa ne pride blizu klasiki.
Verjetno obstaja več vrst (debelin) in oblik te pene, tako da bo rezultat čisto odvisen od tega kako bo naredil.
Tisto kar imam jaz... je staro cca 6 let in dokaj tanko.

Če hočeš dobro orco pri močnih vetrovih... je po moje, edina res učinkovita varianta manjša genova oz. flok iz težjih materialov. Takega se da tudi pošteno zategnit in ne dela trebuha na sredini...
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Mar 21, 2016 20:09

Jaz jo imam na moji UK sails genovi. Je šivana tako, da tvori tri vertikalne pasove. Prvi je najdebelejši, drugi manj in tretji še manj, proti krmi seveda. Ko mi je Pero (Supreme) predlanskim moral popraviti raztrganino, je ob pogledu na izdelavo te pene rekel, da je prva liga. Pasovi ne gredo vertikalno vzporedno (niso enake širine od vrha do tal), temveč imajo gledano proti krmi trebuh. Funkcionira pa resnično dobro. Tanša pena je bolj tako tako, saj ne more narediti pri rolanju prave oblike.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 21, 2016 21:35

Ja upam da bo naredu tko ko je pr teb vidu.Ja vem tud da je klasika za jadrat zakon.Rol je bolj za samce in lenuhe ki se nam ne da jadra menjat.Isto velja za glavno jadro.Mojga ne menjam nikol za rol.Vleče bolj in Rudgerson uležajeni vozički ga v sekundi zapeljejo v vrečo.Ne zgodi se da nebi hotlo past dol.
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Mar 21, 2016 23:09

Za samce ja, za lenuhe?! - tudi taki so, si pa pozabil, da na dopustu z ženo drugače ne gre, sicer ne bi imel časa popiti niti ene bire v miru med plovbo! Ne vem, če se bo Pero še spomnil moje genove, šival je njegov sotrpin, on jo je samo videl in dal komentar, tako, da ne vem, če točno ve, kako. Vem, da to pri nas redko kdaj kdo od jadrarjev naredi, saj kar precej podraži jadro.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Mar 28, 2016 21:41

No v petek mi je Peter končal genovo in v soboto je že plapolala v rahlem vetru med montažo v letev. :lol: Ja Peter zadel si peno u nulo.Mal se težje zrola ,ker se sedaj mal ekscentrično zarad pen navija samo ,ko je pol genove zuni je prednji rob NAPET ko pri celi.Haha ,se mi že smeji ,ko bo enih 25 vetra, ko ne bo nič prhutalo tam spredaj.Ma perfektni prvi občutki.Priporočam.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Po Mar 28, 2016 23:56

Torej je uspelo! Čestitam Perotu. Je pa res, da nikoli ni najlepše zrolana, vedno dela "faude", saj drugače sploh ni mogoče. Kot si videl, je pa povsem druga pesem, ko je malo ali več zarolana in drži primerno obliko trebuha. Naj ti dolgo in dobro služi.
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » To Mar 29, 2016 00:22

Polanc,daj če te je volja,enkrat mal poslikaj za nas neuke o teh zadevah,da bomo videli kako to zgleda.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » To Mar 29, 2016 19:41

Poslikam lahko objavt pa ne znam pa ne me ubit zato. :lol:
Bom pa opisal.Če bi bla genova popolnoma brez trebuha na sredini,mal ga ma že nova,mal ga z leti pridobi tko ko mi .,bi bila v vsakem primeru tko narolana da bi bila spredaj brez trebuha.Ker pa trebuh ima ga najlepše skrije in dobi popolno obliko če je odvita cela.Takrat sa vse tri stranice ravne,trebuh je v sredini.Ko pa pol genove na primer zrolaš je pa na prednjem robu preveč materiala in veter naredi tak balon,ki je vse prej ko aerodinamičen.To pol plapola in preprečuje jadrati ostro v veter,tko za ene 20 stopinj se poslabša kot.Še posebno če jadraš le z genovo.No sedaj je pa Peter in Supreme sails našil na prednji rob peno ki na pije vode in je ene 4 mm debela na jadro in to peno tud prekril ali obšil z tanjšo jadrovino.in s tem je naredil to da se pri rolanju na sredini poveča fi genove in vsak obrat pobere nekaj več materiala in rezultat...Krasen prednji rob tudi pri na pol zrolani genovi,ker se je odvečni materjal od trebuha porabil z večjim fijem že zrolanega dela genove.Pametna stvar ki se doooobr obnese.amen

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 19 gostov