Najprej vsem hvala za koristne prispevke, vaše izkušnje in znanje mi velikokrat pride prav.
Sem nov, do sedaj sem samo bral, sedaj pa pišem saj imam problem, ki ga ne znam rešiti. Upam da mi z vašo pomočjo uspe.
Bom čim bolj kratek. Zame je to prvi čoln in do sedaj nobenih resnih problemov.
Imam Zar-a 47 in na njem Suzuki df70 letnik 1998. Ob nabavi pred štirimi leti je imel 200 ur(upam da so bili realni, drugače je motor od zunaj lepo ohranjen).Uporabljam ga 5 tednov na leto. Letos smo bili na murterju in predzadnji dan lovim ribe s harpuno, se odločim da se prestavim na drug otok. Vžgem motor, takoj za tem malo začne trokirat za cca 2 sekundi in crkne. Nato štartam še 2x in takoj crkne. Potem pogledam filter za bencin, vode nič, malo napumpam in še glavno stikalo 2x off in na on. Štartam in vžge, kot da se ni nič zgodilo.
Grem na Vargado lovit, po 1 uri je bil čas za domov, hočem vžgati in nič, ni niti vrtilo. Spet pogledam bencin, elektiko, nič. Pogledam na Volt Display in kaže 8V, ko štartam pa še pade na 2V. OK, si rečem šel je akumulator.
Potem se spomnim da mi je prodajalec rekel da se ga da na štrik zalaufat. Odrežem štrik, naredim vozel in Izvijač,snamem pokrov in poskušam. Najprej sem mislil da je to misija nemogoče a kmalu motor vžge in crkne. Poskušam malo dodati ročnega gasa, a ko dam v prestavo spet crkne. Nato po 20 min mi nekako rata vžgat in dati v brzino, letim spredaj po sidro in gas proti kampu.
Med vožnjo kaže CHECH ENGINE in vsake 4 sec.pisk. Ok, pridem do kampa, grem po nov Aku, zamenjam, nato ogotovim da je glavno stikalo tudi problem, ker sem meril z Amp metrom če polni aku. Včasih je ob vklopu zapiskal, včasih ne. Lahko da je bil to vzrok da je šla kakšna celica na aku-ju. Nato brikam glavno stikalo. Za tem motor normalno vžge. Resetiram ''komande'', po tem napisa ni več. Po resetu pa še vedno pisk na vsake 4 sek, in ob testu ugotovim na ne gre več kot do 3500 obr./min . Kličem Rožeja in pravi da naj še probam parkrat resetirat. A nič, naslednji dan čoln na suho in domov.
Ga peljem na servis v Trzin, se priklopi z računalnikom in mu ves čas kaže napako: INJEKTOR: Check injektor,connector and harness. Malo pogledava konektorje nato pravi da se bo pozanimal in se slišiva.
Doma pregledam vse konektorje tudi Ohmsko, našpricam s kontakt sprejem. Vse BP., kabli in konektorju so kot novi. Nato peljem injektorje na test v Domžale k Vodniku in jih pregleda, ščisti in pravi da so ok.
Jih vrnem na motor, probam in enako kot prej. Pisk na 4 sek. in samo do 3500 obr/min. Motor pa deluje enako kot prej.
Vprašanje: je že kdo imel podoben primer ali ve za kaj takega? Kaj bi lahko bilo?
Je mogoče šla elektronika?( samo v tem primeru nebi imel motor nastavek za ročni vžig-samo razmišljam.
Kaj lahko še poskusim?
Hvala že vnaprej za pomoč.
Lp Matjaž