Napajalni kabel za plovilo
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Napajalni kabel za plovilo
Zdravo, mene pa zanima v čem je finta, da so napajlani kabli za priklop v marini tako cenjeni? Victron shore power 25m pride 274€. A ni vredu, če bi si ga sam sestavil? Hvala za nasvet.
Re: Napajalni kabel za plovilo
...zato, ker je vse v povezavi z navtiko carinjeno s suhim zlatom!
Seveda si lahko relativno enostavno(*) izdelaš svoj kabel. Pazi le, da sta oba priključka izvedena prahotesno in vodotesno (vsaj IP65, optimalno IP68) in da je kabel gumiran (UV stabilen!) ter žice pravega preseka glede na dolžino kabla in priključno moč.
Ko boš vse skupaj seštel bo težko ali pa zelo malo pod ceno dobrega "fabriškega" priključnega kabla. Da o "kvaliteti" izdelave niti ne govorim.
*"relativno enostavno" pomeni obratno sorazmerje znanja in izkušenj pri teh opravilih. Manj kot veš in bolj kot si neizkušen, lažje je...
P.S. Pa ne mislim pri tem Victron cene. Dober priključen kabel je lahko tudi več kot pol cenejši od tvoje cene. Verjetno se ga dobi tudi pod 100€.
Seveda si lahko relativno enostavno(*) izdelaš svoj kabel. Pazi le, da sta oba priključka izvedena prahotesno in vodotesno (vsaj IP65, optimalno IP68) in da je kabel gumiran (UV stabilen!) ter žice pravega preseka glede na dolžino kabla in priključno moč.
Ko boš vse skupaj seštel bo težko ali pa zelo malo pod ceno dobrega "fabriškega" priključnega kabla. Da o "kvaliteti" izdelave niti ne govorim.
*"relativno enostavno" pomeni obratno sorazmerje znanja in izkušenj pri teh opravilih. Manj kot veš in bolj kot si neizkušen, lažje je...
P.S. Pa ne mislim pri tem Victron cene. Dober priključen kabel je lahko tudi več kot pol cenejši od tvoje cene. Verjetno se ga dobi tudi pod 100€.
Nazadnje spremenil fakinx, dne Po Apr 17, 2023 13:53, skupaj popravljeno 1 krat.
Hvala za odgovor. Ravnokar našel novega 20m na Hrvaškem od CV sistemi za 102€.
Super!
Ni pa vse zlato, kar sliši na ime Victron...
Ni pa vse zlato, kar sliši na ime Victron...
Še tole sem našel, pa me zanima če je ok :
https://pevex.hr/produzni-kabel-commel-s-utikacem-i-natikacem-20m-3x1-5mm-cee-at-n07v3v3-f
https://pevex.hr/produzni-kabel-commel-s-utikacem-i-natikacem-20m-3x1-5mm-cee-at-n07v3v3-f
IP44 je minimalni standard za priključni kabel. Težko boš sicer v kategoriji "shore power cable" našel višji standard kot sem po kratkem googlanju ravnokar izvedel...
Morda izberi raje 3x2,5mm2 kot pa 3x1,5mm2. Zgolj moja 2 centa...
Morda izberi raje 3x2,5mm2 kot pa 3x1,5mm2. Zgolj moja 2 centa...
Ce se mene vprasa je ta cist ok. Kar se tice preseka je pa tud 3x1.5 dost glede na to da je ponavadi 10A varovalka v marinah. Tako da ga itak ne mores preterat
Pa tud 20m podaljska ne predstavlja nobenega padca napetosti zaradi preseka!
Pri nas je 16A in za ta tok je 2,5mm2 primeren presek.
Odvisno od potreb in porabnikov ter instalacije na plovilu pač...
Odvisno od potreb in porabnikov ter instalacije na plovilu pač...
Na čolnu imam Hladilnik ,ploter, tuš, bow thruster, winch, ampak mi to že celice na strehi pokrijejo. Kabel bi uporabljal, zato da mam v marini 220V kjer bi za kuhanje uporabil indukcijsko ploščo.
Pol pa res upaj da majo v marini 16A varovalko. Kabel pa kupi 3x2.5. Te indukcijske plate so kr pozresne
Indukcijska plošča ima hitro 1,5kW po kuhalnem mestu (s power busterjem še bistveno več!), zraven še bojler, polnilec baterij in mogoče še klima, kavni avtomat, toaster...
Odvisno od tvojega setupa in potreb (zgolj za indukcijsko ploščo je sicer dovolj 1,5mm2 - tipični priključni presek indukcije z 2 kuhalnima mestoma), bi vseeno razmišljal o napajalnem kablu (vsaj) enakega preseka, kot ti pride na AC razdelilno ploščo na plovilu. Pri meni je npr. ta 3x4mm2.
Kako dolgo plovilo imaš?
Odvisno od tvojega setupa in potreb (zgolj za indukcijsko ploščo je sicer dovolj 1,5mm2 - tipični priključni presek indukcije z 2 kuhalnima mestoma), bi vseeno razmišljal o napajalnem kablu (vsaj) enakega preseka, kot ti pride na AC razdelilno ploščo na plovilu. Pri meni je npr. ta 3x4mm2.
Kako dolgo plovilo imaš?
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Priključni kabel z enofaznimi konektorji (16A) mora biti 2,5mm2!
Najugodnejši marine kabel, kar sem ga našel na meter:
- Marine rumen 3x2,5mm2, cena 2,61€/m (Elektrocenter domžale)
- industrijski vtikač 16A moder, IP44, cena : cca 5€
Najugodnejši marine kabel, kar sem ga našel na meter:
- Marine rumen 3x2,5mm2, cena 2,61€/m (Elektrocenter domžale)
- industrijski vtikač 16A moder, IP44, cena : cca 5€
Čoln je Antares 710, hvala pa vsem za pomoč. Odločil se bom za Iztokovo varjanto, hvala.
Če nisi štromar z kleščami za tulce..bi jaz na tvojem mestu kr Iztoka poprosu če ti podaljšek sestavi.Je vsaj ziher narjeno,pa celo premoženje ne bo kuštalo..
To bi bilo pa sploh top, samo če ima voljo 
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta