MerCruiser vs. Volvo Penta

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana - Barbariga

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Nov 05, 2007 11:04

Kratka primerjava

"Po pravici povedano je takole ,ker sem sam imel mercruiser sem vsakemu ,ki je imel volvota rekel kupi si mercruiser to dela to je motor ,da je veliko boljši itd.. In to sem govoril ne ,da bi testiral drug motor. Pač ljudje smo taki ,ko enkrat nekaj imaš in dela težko menjaš ."

Ko pa preberaš amriške članke itd...forumu primerjave ti je kaj kmalu jasno .

Ok pa začnimo

Moj čisto novi prvi čoln je bil z motorjem mercruser 5.0 mpi 260 km imel sem ga 3 leta.

Motor:
kot prvo moram zelo zelo prehvaliti suport za ta motor .
Dobiš relativno poceni rezervne dele dobro cca 15 % ceneje od volvota ni glih bogastvo ampak je .
Sam sem našel dobesedno vsa navodila za servisiranje na netu brezplačno dobesedno vse .za vsak vijak kako ga proitegniti itd...
ok res super za tise ,ki radi sami šraufate .Sicer ,če je motor nov nimaš kaj šraufati ampak verjamem ,da vsakega zanima kako menjati olje,svečke filtre ,jermene .temostate itd.. . Motor sam je delal brez problema in brez napak.Zelo lahek letni servis.

Peta:Apha one gen II
Za manše čolne super do 6 m
Vzdrževanje pa takole .
Velik minus ,vsako leto obvezno obvezno menjati tesnilo na peti .(Navodila od mercruserja)Eni menjajo drugi ne.Jaz pač sem ker tako piše.
Minus barva na trimu se dobesedno odlušči .Govorim o zadnjem delu trima .Vsako leto barvati.Če želiš ,da bo izgledalo kot novo.
Dostikrat odleti tudi pokrovček od trima.
Vodljivost ocena od ena do pet ( 3 ) pri teh petah je vodljovost čolna slabša.Zato je tudi velikokrat dodan repek na peti .Cink protektor
Impeler se menja na nogi.kar je tudi odveč .Za nekoga ,ki bi to menjal sam in prvič je zelo zelo težko .Verjamem da je po drugi montaži že boljše ovezno potrebujete še nekoga pri tej pomoči.zelo zaželeno pri natikanju .

Slabša pokrivost z rezervnimi deli.
Težko najdeš dobrega serviserja.V Sloveniji Lažje na Hrvaškem
Dražji rezervni deli cca 20 % od mercruserja
10 konjev več moči od mercruserja
Jaz sam sem našel rešitev tako .da dele naročam v celju ali pa jih sam naročam kar iz amerike.Jih dobiš 20 - 40 % ceneje kot v Ljubljani -Celju pošljejo direktno na dom.Super ..
Motor dobesedno isti kot mercruisr Blok .
Volvo ima po mojem edino boljšo rešitev glede splakovanja motorja .Priklopiš cev na ventil odpreš vodo in brez ,da bi motor laufal motor spereš.To pomeni manjši prihranek pri gorivu .Za mene bolj praktično.
Oljni filter je obrnjen navzdol prednosti tega so ,da olje ne teče po motorju pri menjavi le tega .To govorim za začetnike ,da se razumemo.
Ni potreben nakup slušalk.Mogoče lažje servisiranje Dostopnost svečk lažji .Velik plus Jermen se avtomatsko sam zateguje .Ima poseben mehanizem.
drugo vse enako kot mercruiser.

Peta : SX ali DP
Čisto druga zgodba :
za čolne do 10 m in še več
20 -30 % boljša vodljivost kot alpha
ni potrebno menjati vsako leto tesnilo na peti.Na 2 ali 3 leta
menjava olja v peti enako
barva se ne lušči .
kabli od trima ne rjavijo .(2 cevki)
Ter velik velik plus Impeler .
Impeler se menja v motorju .In se zamenja tako ,da sploh ni potrebno snemati jermena .Samo štirje vijaki in konec.
Nepotreben dvig iz vode.

Vsak malo bolj vešč ga z lahkoto zamenja sam.

No zdaj se pa sami odločite kako in kaj.

Jaz osebno sem imel priliko imeti oba motorja .v kratkem času oba nova in stestirana .

PS za admina tole sicer ne gre v tale forum tako ,da bi bilo fino ,če bi ga premaknil npr. VOLVO OR MERCRUISER TEST ALI KAJ PODOBNEGA .

Vse kar sem napisal je moje osebno mnenje .

Oglejte si linke :
http://www.boatered.com/forum/topic.asp ... &results=1

http://www.trailerboats.com/output.cfm?id=945721 Narejen test

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Po Nov 05, 2007 11:43

Odlično, Fojki :D
Mislim, da komentar ni potreben.
Sicer še nisem bil lastnik Volva, ima pa ga nekaj znancev. Tukaj bi pripomnil, da imam občutek, da je z Alpha one gen II nogo manj problemov, kakor z Volvovo. Pri Volvovi nogi so zmerom neke težave, od power trim hidraulične instalacije, kolegu je že prvo sezono zaribal ležaj pri elisi, da so na koncu morali menjat celo ohišje (na srečo garancija),....
Jaz pri Alphi, razen olja (vsako leto) in impelerja (na 4-5 let), pa seveda cinkov, drugega ne menjujem. Tudi kolegi ne. Menjava impelerja je res malce znanost. Se mi pa zdi, da je Alpha noga bistveno bolj obremenjena oz. že na meji pri čolnih okrog 6-7m. Meni olje v nogi po cca 80-100 urah smrdi po "zažgani sklopki", kar pri Volvovi nogi nisem opazil. Pa tudi Volvo je vsaj na izgled malce bolj pedantno izdelan.
A vseeno, bi dal prednost Mercruiserju :twisted:
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Nov 05, 2007 12:17

se opravičujem eden od linkov ne dela

pošiljam popravek

http://www.boatered.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79795
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 19:17

No pa smo v novi temi, katere naslov je sedaj precej boljši. :D

Fojki vidim, da si precej pregledal in tudi nekaj veš o obeh motorjih. Vsekakor pohvalno!

Vseeno pa:

1. To kar si opazil na Mercruiserju na cinku za propelerjem (krilce) ni zaradi stabilnosti. To mora tam biti in PIKA. In ne boš verjel popolnoma enaka zadeva je tudi na vseh Volvo nogah! :?: :?: In tudi na vseh izvenkrmnih motorjih... Kaj hudiča potem je to? Ja tisto krilce je vedno tam na motorju, ki nima servo volana!!! To pa so vsi starejši 3.0 motorji, Volvo in Merc! Pa seveda vsi outboardi. Krilce je potrebno tudi pravilno nastavit, saj izenačuje vpliv vrtenja propelerja na volan, tako da ti ga preveč ne vleče. Če pa imaš servo volan (power steering), potem je ta cink brez krilca. :D

2. Tesnilo na peti res ni treba menjati vsako leto, sicer pa to nič ne škodi. Tako lahko preveriš stanje kardana, mehov, ležaja... Mogoče poleg vsega tudi kaj podmažeš. Enako bi storil tudi na Volvu, sicer pa nogo snemajte na dve leti in bo čisto ok pri obeh.

3. Impeler v nogi? To je res samo pri Alpha nogi. Ti pa greš to 40 let staro nogo primerjati z Volvo DuoProp. Tudi Merc ima impeler na motorju pri vseh Bravo nogah, torej Bravo One, Bravo Two in Bravo Three. Je pa še nekaj. Zamenjava impelerja na motorju pa ni vedno tako preprosta, kot si napisal. Pri veliko plovilih sploh ne prideš do impelerja (Volvo je tukaj še slabši, saj je impeler na motorni gredi) in tako je edina možnost zamenjave tako, da odstraniš cel motor. :shock: V takih primerih imam precej rajši impeler v nogi in bi si ga močno želel tudi pri Bravo Three in DuoProp. Pri tvojem bodočem čolnu bodo z zamenjavo že težave, saj je motor 5.0 ogromen v tistem malem prostoru... Impelerja pa tudi ne menjaš ravno vsak mesec, da bi bil problem dvignit plovilo. Vsakih nekaj let je vsaka barka na suhem in je popolnoma vseeno, kje je impeler...

4. Oljni filter je pri veliko Volvo motorjih direktno na bloku nekje "bogu iz za nogu" in je menjava zelo težka. Tak "cukrček" je recimo 4.3 GL, pri katerem vedno popizdim, med menjavo olja... Mercruiser je tukaj car!

5. Jermen je res plus, vendar šele pri novejših motorjih. Spet je eno veliko sranje na 4.3 starih nekaj let, kjer so še trije jermeni... Novejši Volvo pa jermen super!

6. Čep za izpiranje motorja je takšno sranje, da ti priporočam, da niti v sanjah ne pomisliš na takšno spiranje! Brez slušalk boš imel probleme...

7. SX noga sploh ni Volvo ampak stari OMC Cobra. Toliko o njihovi naprednosti. Kvaliteta izdelave, odlitek, barva, pa je na Mercruiserju vsaj za nekaj rangov boljša. Res je, da odpada barva na hidravliki, saj je ta INOX. Zato ima Volvo kar nepobarvano in pač nič ne odpada. Enako pusti tudi na Mercu nepobarvano in bo vse OK. Kvaliteta odlitka na vseh Volvo nogah pa zelo šepa. Poroznost, razpoke, lunkerji... Katastrofa. Videl sem že nove noge, ki so po 14 dneh navlekle noter vodo. Ko je bila barka na suhem, smo ugotovili, da čez razpoke v materialu... Pri Mercruiserju tega ne doživiš.

8. Kar se tiče hidravlike, je Volvo na SX naredil neumnost, ki je res otročja. Črpalka trima je zunaj čolna, montirana 24 ur v vodi. To je tako kto pri izvenkrmnih, ohišje je plastično. Olja niti slučajno ne moreš doliti, puščati pa ti lahko hitro začne na tesnilih batnic... Mercruiser ima resno pumpo z rezervoarjem in kontrolo v plovilu, olje lahko enostavno doliješ...

9. Še nekaj. Alpha One je najboljša noga vseh časov, tako po vodljivosti, kot po hidrodinamičnem uporu. Okvar na njej ni! Res pa je, da ne more prenašati večjih momentov in se njena pot konča nekje pri 300 bencinskih ali 180 dizelskih konjih. Volvo tukaj ni blizu niti v sanjah, sicer pa to ne primerjam z DP nogo. DP lahko primerjamo le z Bravo Three, ki je podobna tehnologija.

10. Mnogi pravijo, da je Merc med prestavljanjem glasen, kar res drži za Alpho. Bravo noge so precej podobne ali pa enake z Vovlo SX in DP pri hrupu in cukanju med prestavljanje. Morate vedeti, da Volvo SX lahko nadomestiš z Bravo One in ne samo z Alpha... Kar se tiče glasnosti, pa sta tako Volvo kot tudi Mercruiser pravo sranje v primerjavi z Yamaho. Yamahina noga je edina, ki ima hidravlično sklopko in vklaplja neslišno. Enako tudi Yamaha ponuja SP (single prop) in pa tudi TRP (twin rotating propellers) verzijo. Žal so na voljo le pri njihovih (beri Toyota) diesel motorjih.

11. Za moj okus si naštel tudi kar nekaj slabih lastnosti Volva, ki so meni odločilne. To da ni delov, pomeni konec mojega interesa. Pa še nekaj, Mercruiser ponuja 2 leti garancije, Volvo samo eno leto. Kdo je tukaj boljši? Seveda imata potem oba neko raztegnjeno garancijo, ki pa je marketinška natega.

12. Še nekaj! Ste že kdaj v življenju videli Volvo nogo na kakšnem tekmovanju? Je Volvo že kdaj kje zmagal? Absolutno NE. Mercury ima ogromno sekcijo, ki se ji reče Mercury Racing in dela tudi civilne motorje in noge. Volvo lahko o tem le sanja... Če gledate performanse, pa ima vsak čoln boljše z Mercom, saj ima ta na voljo več različnih nog za različne aplikacije. Volvo postavi svoj DP na 6 metrski gliser in prav popolnoma enako nogo tudi na 11 metrsko Bavario??? Mislite, da je nekaj dobro za 50 vozlov in to isto tudi za 22? Jaz sem prepričan, da ni!

Ko boste tole brali boste rekli, da zagovarjam Merca in mogoče da celo služim od njega. Pa ni tako. Služim od obeh, praktično še več od Volva, saj je tam s popravili vedno več dela. To vam bo vedel povedati čisto vsak mehanik, ki popravlja obe znamki. Kar pa se tiče okvar, sta oba popolnoma na enakem. Povsod je okvar približno enako, izjema je lahko le Alpha, ki je res vojaška rešitev, kot kakšen 20 let star Evinrude...

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Nov 05, 2007 20:58

No še en coment

Moramo vedeti ,da vsak svoje brani .Kati to je normalno.Še nobeden ,ki je kupil nov avto ali plovilo ni rekel sosedu ,da je kupil ali da ima jajca.

1/
Moram povedati ,da poznam vsaj 5 mehanikov od MERCA ,in vsak pravi da je merc boljši.
Poznam pa vsaj 3 Slovenske ter 2 Hrvaška mehanika ,vsak pravi ,da je volvo boljši. In to celo marina kjer imajo obe verzije. Zanimivo No pa smo tam .

2/Moramo vedeti ,da je pri nas pokritost privat mehanikov govorim o nepooblaščenih zelo veliko .Skoraj vsaj sosed že šraufa merca.Zato je tudi pri nas najbolje prodajen motor pač MERC.
Npr na hrvaškem ,ki je daleč res daleč večja po navtiki in mehanikih je to vsekakor boljši volvo .

3/Glete tesnila je takole .Vsak pooblaščeni mehanik ne sosedov mehanik pravi ,da se mora tesnilo menjati vsako sezono .zelo priporočljivo za pete alfa bravo .Res pa je ,da jih sami menjajo na 2 leti . Za mene slabost
ALPHA IN BRAVO

****VELIK PLUS VOLVO*** KER IMA BOLJŠE TESNILO KOT MERC.
DOBRO Dokazano glejte forume ,ki sem jih poslal kaj poravijo .

4/Impeler v nogi **ALO SPET GOVORIMO O NOVIH MOTORJIH ŽE OPISANIH. 5 MPI TER 5 GXI OBA ENAKA .IN TO NI RES ,DA JE IMPELER TUKAJ ZELO TEŽKO DOSTOPEN .PO PRAVICI JE OTROČJE LAHKO DOSTOPEN .GLEJTE SLIKE ČE NISTE VIDELI V ŽIVO .Pri mercu je potrebno sneti celo jermen sama zajebancija .Kar pri volvotu sploh ni potrebno in ga lahko zamenja vsak 15 letnik ,ki lahko odšraufa 4 vijake.
Kar za MERC ne morem reči .Da ne bo pomote spet govorim o novih motorjih. ***VELIK PLUS VOLVO

5.Glede Oljnega filtra ,je tukaj spet lažje dostopen kakor merc.Admin sory ni mi jasno kje si ti gledal .Jaz govorim o obeh novih motorjih merc ter volvo.Ti pa si premerjal novi merc ter star volvo 30 let alo..

če bo potrebno pošljem slike ,da se točno vidi kje je oljni merc ter volvo.

to pišem zato ,ker je padla pripomba ,da je pri volvotu zelo težko.

6/glede jermena se strinjava

7/glede čepa za izpiranje pa spet ne .jaz spet govorim o novem motorju ne starih.Novi volvo ima cev skorja dobesedno povezano z impelerjem.To je zelo praktično.Smo že sprobali in je super boljše kot ko sem imel MERCA.

/8 Glede barve od noge .Je sx veliko bolje ter pobarvan + narejen od aphe.Videl sem v živo pri kolegih kakšna noga rata od alphe v roku enega leta ter kakšna od sx. Volvotova sx se je boljše odnesla.Verjemite.
Dokazano je ter tudi že opisano o tem ,da so se pete od bravota tudi lomijo zaradi težav z merchatodom.To je naprava proti rjavenju.

9/Kar se tiče hidrvlike mi spet ni jasno .Kolega ki ima sx ima kompleten hidravlično črpalko znotraj v trupu in ne zunaj. Zunaj so jo imeli starejši modeli.in ne sx ali dp

10/Glede vodljivosti se tukaj absulutno ne strinjam s teboj .Glede tega lahko pregledate že spodnji link kar pravijo o vodljivosti le te .Ter vsak mehanik ,ki res ,da kaj nase pove resnico.Alpha je pač stara zadeva in je potrebno iti s časom naprej. to je čista REALNOST .Vsak trgovec pove ,da je sx boljša od alphe .Alpha je pač star konj ,ki dela.
http://www.trailerboats.com/output.cfm?id=945721

11/
motorja sta enaka .AMPAK TREBA JE ITI S ČASOM NAPREJ NE NAZAJ
Vsaka tehnološka rešitev pri obeh motorjih je zelo dobrodošla .
RAZEN ZA domače MEHANIKE KJER BODO ŠE ZMERAJ TOLKLI STARO kajti nekateri pač znajo samo staro popravljati.

Moj star ata pravi ni je čez staro kosilnico dela k urca . Vemo pa vsi ,da obstajajo tudi boljše in bolj napredne samo dopovedati mu ne moreš.Tako pač je ha ha

3/Za Volvo je potrebno menjati vsake 2 leti
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 05, 2007 21:43

Ej sori, tole ne pelje nikamor, da se bova kregala kaj je in kaj ni. Jaz se z enim in drugim srečujem vsak dan in dobro vem kaj je eno in kaj je drugo. Ne meni govorit naj pogledam slike! Oba motorja sta podobno sranje in res debata o tem, kako je Volvo boljši me pogreje. Še vedno Merc drži primat tako v SLO, kot na HR sploh pa v svetu. Druga zgodba pa so diesel motorji, kjer je Volvo res korak naprej, ampak tam pa piše Made in Sweden!

Glede pumpe hidravlike je v vodi pri čisto novih SX petah in ne starih. Mercruiser Bravo noga sploh nima tesnila! Ne vem kaj bi potem menjal??? Tiste tvoje štiri vijake na impelerju boš pa mogoče še zelo preklinjal in ne bit tako prepričan, kako je enostavno. Rešitev je res dobra, vendar samo, če je dovolj prostora pred motorjem, kar pa je problem pri manjših čolnih. Oljni filter na 4.3 ne govorim na kakšnem starem ampak na novem. Še vedno je na bloku poleg nosilca. Je tudi tak da paše gor samo Volvo. Tukaj ni menjave z ekvivalentom. Očitno 4.3 Vortec motorja ne poznaš, omenjal pa sem natančno samo ta motor.
Pa zakaj ne bi ta tvoj trgovec recimo primerjal SX z Bravo One? To bi pa bilo realno. Potem pa bereš to primerjavo na linku, kjer ti rečejo, da Volvo tišje vklaplja. Seveda da od Alphe in ne od Bravo.

LP
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » Po Nov 05, 2007 21:45

pa še par linkov z dokazi

Mercruiser or Volvo?

http://www.hoffmasters.com/power.html

http://www.boatered.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=79795

No fantje prosim za vaše mnenje ??
Admiral

OdgovorNapisal/-a racman » Po Nov 05, 2007 22:18

jaz nimam pojma o motorjih :cry: vem pa da se po forumu pise z majhnimi crkami ne da vpijes z velikimi...in mirne zivce :wink:

me pa zanima kako se bo debata oz razpravljanje nadeljevalo...
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » To Nov 06, 2007 09:06

hojla sem sem spet malo gor

Admin sva malo zaštartala ha ha ok se predam res se ...sam je volvo boljši ..ha ha

Moraš vedeti kakor sem povedal sem imel oba motorja sedaj imem trenutno volvota 5.0gxi DP in je res super in sem zelo zadovoljen z njim.Dela vse k urca.

Prav tako sem bil zelo zelo zadovoljen z mercruserjem.To sem že napisal ,da ko sem imel ta motor sploh nisem hotel slišati za drug motor.Dela k urca .
Edino kar bi lahko poštimali je ta alpha saj ne da ej zanič nasprotno super .Samo ne gredo naprej z razvojem .To sem prebral ,da jo celo mislijo v roku petih let dati iz prodaje bravo bo zakon.Če sem čisto čisto iskren res iskren bi tudi sedaj raje vzel mercruiserja ampak dobesedno nisem našel dobre razlage zakaj bi bi bila bravo 3 boljša od DPS .Nato sem izvedel ,da je pač dps malo boljši od bravo three.Prebral sem vse mogoče forume od val navtika itd..res vse na koncu je prevagal DPS od volvota .Tukaj bodimo iskreni.

Mogoče so s DPS tem modelom samo tukaj naredili korak naprej ne vem.

ok motor je pa tako in tako enak.

Dober Namig ,Ko kupujete novo plovilo obvezno res obvezno prej preglejte tudi kakšen je dostop do motorja.Sam sem vzel takega ,da je zaprt z pokrovom lepo zvočno izoliran in je res lepo dostopen za šraufati.Paziti pa morate tisti .ki imate zadaj sončno blazilo ali kakor že ne me dobesdno vzeti za jezik .Tam stvari znajo biti zelo zelo težavne za vašo hrbtenico.To je lepo napisal naš Admin v katerem ga ornk podpiram.

PS
Glede tesnila .Tesnilo je tako na alphi kot na bravo peti

http://www.marinepartssource.com/produc ... 1=1&sub2=3
Part number M16755-Q1

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Nov 06, 2007 09:46

Pa bom še jaz malce provociral :twisted:
Navadno je tako, da vsak hvali svoj krompir, zato tudi ne jemljem resno raznih debat in "testov" na netu, revijah,..... Zavedajte se, da je 99,9% PR.
Nekdo mora namreč plačat ves ta pogon in normalno bo, da boš dal malce orednosti plačniku :oops:
Če bi malce pobrskali, bi gotovo našli tudi drugačna mnenja in teste.
Res pa je, da je Volvo "made in EU", Mercruiser pa "made in USA", pa bodimo še malo lokal patrioti. Čeprav je notri eno te isto sranje od motorja, sam je vsak malce mariniziral in predelal po svoje.
Sam bi osebno le dal malce prednosti Mercruiserju, je tusi bistveno bolj razširjen, več motorjev,.... to pomeni tudi več izkušenj, boljšo prodajno mrežo rezervih delov,.....imajo pa tudi svoje "Ameriške finte", ,ki jih mi Evropejci nikoli ne bomo razumeli.
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

volvo penta vs. merc

OdgovorNapisal/-a morski volk » To Nov 06, 2007 13:36

tale debata pogreva stare juhce in mi ne da miru. Imam volvota 3.0 in SX peto leto izdelave 2006.
Fojki
- Trim pumpa na SX se nahaja na zunanjem nosilcu pete na desni strani (s krme) in je stalno v vodi ko čoln miruje, lahko poslikam da bo ne bo dvomov
Admin
-jermen na 3,0 letnik 2006 je samo eden dolg kot ponedeljek in je v ku..., ker na vseh začne po 5 urah ali še prej škripat. Mojstri pravijo, da so na začetku menjal pa nič ne pomaga, Volvo reklamacijska služba pa ne šmirgla nobenega.
-Mehanik za Volvo iz Izole pravi da pozna primerek 5,7 in duoprop nogo, ki mu je v lansko leto prvem vikendu uporabe dobesedno razturilo peto, letos pa še motor.
Barva se SX-u se na plastičnem pokrovu odlušči po prvem pranju na koncu sezone.
Volvo servisi so katastrofa vsi po vrsti. Že samo če upoštevaš da so na Jadranu trije EvC računalniki (samo v sezoni) ostali imajo pa macolo pa zvit šraufenciger. Sam sem že enkrat napisal, da se merca splača kupiti že samo zaradi Vrtačnika.
Moja naslednja bencinska izbira je sigurno Merc, pri dizlih pa kapo dol Volvotu, čeprav me japončki v komibnaciji z Nemci bolj prepričajo.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » To Nov 06, 2007 14:50

hm res sem gledal
zgleda je imajo prejšnji sx trim pumpo zunaj bedasto ,da ni kaj .Jaz gledam letošnji model sx in je trim pumpa znotraj. Zgleda ,da je več vrst sx modelov.In so končno rešili to težavo.

Ma glede okvar ti verjamem.Sem pa vprašal enege pooblaščenega serviserja ,če je to mogoče .Rkele mi je Da se to njemu v 10 letih še ni zgodilo ,da bi nogo kar razneslo.Pravi pa ,da je res možno če je ta peta videla 2-3 lastnika in bogisevedi kaj sta prejšnja delala s tem motorjem Ali pa je res šlo za napako..Ker večinoma fantje kupujejo 2 leta stare ali tri jih prejšnji ne rihtajo jo tako kot treba .Nato pa pok.

ps .
Da povem kratko zgodbo
Tipček je kupu letos stingreya volvo 3.0 sx 180 br .Ker se mu ga ni dalo ulafati tako kot je treba .Je sam reku jebiga kar bo pa bo saj ga bom mel samo 1 leto pola pa menjam .Ta tipček jez ga osebno poznam ga je tako gonil ,da je še mene bolelo.res bolelo non stop ful naredi je 100 ur ,ker nima števca delovnih ure se to dejansko nikjer ne vidi. Potem ga je vrnu prodjalcu vzel drugega in prodjalec ga sedaj prodaja kot testno plovilo.
Zato pazite pazite fantje kaj kupujete .

Jermen pa samo zategni kar že veš .
To se naredi prvo leto ko je motor še čisto nov in se šele uteka .Ko narediš prvoh 50 ur ga je potrebno pregledati lahko pa že prej.Jermen pri sx pravijo ,da je potrebno zategniti po 50 urah.Kar pri tebi ni bilo .ker nimaš avto šponarja.To sem jaz moral narediti tudi pri prejšnjem 3,0 l mercu .Meni je samo zjutraj škripal čez dan je bilo ok.Pol smo zategnili in je štimalo.Ali pa samo namaži z lahko kremo za roke.in bo 1000 % ok. Javi kaj si naredu.
Kraj: ljubljana

volvo penta vs. merc

OdgovorNapisal/-a morski volk » To Nov 06, 2007 15:18

V prejšnjem odgovoru sem pozabil:
Admin

Tudi Volvo Penta ima 2 leti garancije, formalno gre za podaljšanje garancije, ki jo potrdi serviser ob prvem servisu.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 06, 2007 17:29

No veseli me, da se je debata malo pomirila, ker je vse skupaj že preveč mejilo na čisti PR ali reklamo za Volvo. Saj je OK, če misliš, da je Volvo precej boljši, vendar ni lepo, če to podkrepuješ samo z dokazi z ene strani. Kot je rekl že Zlatko, obstajajo tudi drugi linki, ki govorijo ravno nasprotno.

Okrog revije Val tukaj res ne bi izgubljal besed, ker nikakor ne sodi v tehnični kontekst debate. Fantje pri Valu so OK, delajo dobro na jadralskem področju, so novinarji in teksti so pri njih ponavadi res leposlovni. Kar pa se tiče tehnike so na popolni ničli in komaj vedo, zakaj je propeler na čolnu... Kaj je korak propelerja pa že nihče ne ve... V glavnem katastrofa, ki dela teste in tako za vsak čoln napišejo popolnoma enako. Pa pustimo to, ker ne sodi sem noter.

Tole tesnilo od Bravo noge je dejansko O ring in dobro vem kako izgleda. :D Ti si napisal kao neka dihtnga na Alpha in Bravo. Razlika je taka, da je neprimerljivo. Tudi tisti, ki se ne spoznate lahko vidite s slik, da je precej drugačno... Zelo zelo podobno tesnenje (na daleč celo enako) ima tudi Volvo. Pa ker sem strojnik in vem kaj so gumijasta tesnila (ne boste verjeli jih znam celo preračunat), vam lahko garantiram, da vsako tako tesnilo zdrži brez problema 20 let ne pa 1 leto. Če pa nogo razstavite, pa obvezno novo, da ne bo težav...

DP noga pri tvojem Volvotu pa je OK, prav tako je OK SX. Nikoli nisem nobene kritiziral, le postavil sem se v bran Merca, ki si ga res malo preveč popljuval. Sem že msilil, da si uradni uvoznik. :wink:

Zlatko Volvo je res Made in EU, vendar pa noga na bencincih ni nikoli videla EU. V zvezi s tem je na Volvotu še eno sranje, ki me moti. Nekaj let stari Volvoti, so imeli še vse vijake lepo SAE. Točno si vedel kam kateri ključ, podobno kot pri Mercu. Sedaj pa so začeli s sranjem. Motor je večinoma še vedno SAE, nekateri vijaki na nogi so z metrično glavo, nekateri pa z SAE. Tako imam pri popravilih Volvota vedno dve garnituri orodja. Sedaj pa si predstavljaj vse "gedore" 1/2 cole, pa seveda ta male 3/8 in najmanjše 1/4. Poleg tega še komplet kombiniranih ključev in komplet ring ključev (fajfe). Pa še nekaj imbusov. To pa sedaj pomnoži z 2 - metrično in SAE. Pri Mercu je še vedno vse colsko.
Diesel Volvo pa je OK, vse metrično na DPH nogah!

Vem da ima 3.0 samo en jermen, omenjal sem 4.3 GL in GS, stari nekaj let. In to ne 10 ali 20, temveč nekaj, do največ 5.

Drugače pa kot ste že rekli ima vsak svoj atribut. Volvo diesel motorji so zakon, tudi Merc je pri dizlih z navezo Cummins MerCruiser sedaj kar OK. Motorji pri Mercu diesel so Made in EU in niso ameriški.

Mene pa še vedno najbolj prepriča Yamaha! Japončki so šli korak naprej in ko sem lansko sezono prvič preizkusil Yamaho v SP in TRP izvedni, zraven pa še Merc Bravo Three in Volvo DP, je moje mnenje povsem drugačno. Vse štiri noge sem preizkusil na popolnoma enakem čolnu (fisher-cruiser dolg 7,5m z maso 2.700 kg), konji pa sledeči (seveda vse diesel):
Yamaha ME422 245HP 6 cilindrov SP noga
Yamaha ME422 245HP 6 cilindrov TRP noga
Volvo D3-190 190HP 5 cilindrov DuoProp noga
Yanmar LH 240HP 4 cilindri Bravo Three noga

Yamaha je tukaj favorit, vsaj zame, vi pa jo morate še preizkusiti. Ko bo priložnost vam toplo priporočam in takrat bo tale debata mogoče postala Merc vs. Volvo vs. Yamaha :D

LP
Nazadnje spremenil admin, dne Po Dec 14, 2009 19:34, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Fojki
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Fojki » To Nov 06, 2007 17:38

Admin res čestitke z moje strani res lepo napisano .

Saj zato si Admin .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov