BMW D7

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

matkoro8
Poročnik bojne ladje

BMW D7

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » To Maj 03, 2011 15:21

Pozdravljeni,

Mogoče je med člani foruma kakšen lastnik disel motorja BMW D7 oz. to je v osnovi HATZ-ov motor. Pa me zanima če je že kdo imel naslednji problem:
Namreč dve leti mi je motor deloval BP, vžgal je skoraj "kosem pomislil na vžig". Zadnji zagon je bil lani pozno jeseni, ko sem ga opral z sladko vodo in notri natočil antifriz za konzervacijo. To sem počel že prej.
Včeraj sem ga poizkusil ponovno zagnati in je hladno mrtev. Kompresija je OK. Pri vrtenju rahlo kadi a za vžig nima neke volje. Odvil sem vbrizgalno šobo in preveril kako šoba razprši nafto. Vizuelno jo razprši vredu, vendar se mi zdi da je količina razpršene nafte premala in se ne spreminja z položajem ročice za gas.
Sumim, da je v sistemu za gorivo zrak oz. da je zrak v visokotlačni črpalki. Zrak bi v sistem lahko prišel, ko sem iz filtra na spodnji strani spuščal vodo ?
Podoben problem sem imel pred dvemi leti, ko sem za zagon porabil celo popoldne. Tudi takrat sem tudi puščal vodo iz filtra in čistil tank za gorivo. Filter je OK in ni zamašen.
Če je kdo, ki je imel podobne probleme prosim za njegove izkušnje z tem motorjem.

LP
Uporabniški avatar
ss9940
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ss9940 » To Maj 03, 2011 22:09

Sicer nimam pojma o tem dizlu ampak mislim da je pri dizlih izredno pomembno odzračenje sistema goriva... Mogoče ima kdo na forumu izkušnje??
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

Filter za zrak

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Maj 04, 2011 08:36

D7 sem imel 25 let in mi je brez mehanikov kar dobro služil.

Tudi meni se je zgodilo, da sem pred sezono po nekaj mesecih mirovanja menjal filter za gorivo. In ni hotel vžgati. Delal sem marsikaj a na koncu je motor vžgal , ko sem odstranil filter za zrak, ki je bil (preveč) zamazan. Ko je motor tekel nekaj minut, sem ponovno namestil filter za zrak.

Možna razlaga. Preko zime se kompresija (nadtlak v cilindru) nujno poslabša, saj film olja med obročki in cilindrom izgine. Umazan filter za zrak s svojim uporom kompresijo (nadtlak) še zmanjša, tako da temperatura ni dovolj visoka, da bi se gorivo vžgalo (motor le kadi -neizgorele kapljice goriva). D7 je malo specifičen, saj nima ne grelne svečke ne oljne črpalke.

Pri D7 je težava filter za zrak, saj nisem uspel najti ekvivalenta, original pa je, kot vsi rezervni deli za BMW, božjastno drag. Pa ga ne menjamo dovolj pogosto...

Še opozorilo. Če boš dlje časa vrtel motor ne da bi vžgal, zapri ventil za vodo. Lahko pride do poplave.

Upam, da bo pomagalo.
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Sr Maj 04, 2011 11:03

Bostjanpar hvala za odgovor. Glede na to, da si bil dolgo lastnik D7 imam še vprašanje glede zračnega filtra. Ali je tudi pri tebi bil črn (kot bi bil sajast?). Sem ga tudi odstranil, pa vseeno ni vžgal.
Pa še to: na strani kjer je visokotlačna črpalka se nahaja en gumb, ki ga izvlečeš pri hladnem zagonu motorja (tako piše v navodilih). Pri meni gre ta gumb samo 2-3mm ven, ko ga spustim pa skoči nazaj noter. Ali mi lahko poveš kako je bilo to pri tebi.
Glede kompresije pa zna biti to, da je olje steklo s sten cilindra preko zime in da mogoče nima dovolj kompresije. Bom brizgnil par kapljic olja v cilinder, da se podmaže. Je pa bila 2005 na motorju narejena generalna tako, da obrabljen še ne more biti glede na število ur obratovanja, pa ko deluje je skoraj brez dima.

LP, roman
bostjanpar
Kapitan fregate
Kraj: Lj-Črvar

OdgovorNapisal/-a bostjanpar » Sr Maj 04, 2011 12:18

Filter za zrak je bil tudi pri meni kmalu črn. To je edina stvar kjer sem skoparil, saj smo v 25 letih in 1200 urah zamenjali le 4. Potem, ko je že malo umazan, ustvarja podtlak in ko motor ugasneš med zadnjimi takti potegne nekaj polzgorelih plinov iz valja, pa se še bolj zamaže.

Na naši verziji motorja (letnih 1985) se ne spominjam kakršnega koli gumba pri visokotlačni črpalki. Mogoče misliš dekompresor?

Drugače se mi zdi zelo pametno, da v hladilni krog pozimi, ko barke ne rabiš, vliješ antifriz. Pri nas je glava po skoraj 20 letih prerjavela, pa sem religiozno menjal anode.

Drugače pa super motorček, nekatere zelo napredne rešitve ( brez zunanjih jermenic,...), škoda, da so jih tako hitro nehali delat.

No, če imaš še kaj specifičnega me lahko kontaktiraš na ZS.

LP

Bostjan

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov