Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

Čiščenje hladilnega sistema - izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a Kepca » Pe Feb 24, 2012 12:50

Pozdravljeni,

kakšne imate izkušnje glede čiščenja hladilnega sistema na izvenkrmnem motorju?

Motor sicer konec vsake sezone spiram preko slušalk in naredim pripravo na zimo in konzervacijo, vendar glede na to, da je čoln v vodi 2.5 meseca na leto in to že 7 let, predvidevam, da se je v kanalih hladilnega sistema že marsikaj nabralo.

Sem pa tudi že opazil (prvič kar zapaničaril) ko mi je uplahnil kontrolni curek - to se mi pojavi večkrat na sezono in zdaj že vem, da je dovolj, da očistim kanalček pri izpustu, saj tja zaidejo neke apnenčne ali solne obloge, ki zamašijo šobo kontrolnega curka.

Gre za 4 taktni Suzuki DF 50 - 2005, in razmišljam, da bi ga letos pred sezono spral v "sodu" s kakšno raztopino namenjeno čiščenju hladilnih sistemov; ADITIV

Test, kako je nekdo to čistil s kisom; TEST S KISOM

Kakšne so vaše izkušnje, predlogi, ...

Hvala in lp,
Boštjan
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 24, 2012 13:13

Zadeva deluje odlično...
Nekaj stvari na katere moras biti pozoren...

- voda v sodu se segreva in to kar hitro, ko je topla ugasni in počakaj, da se ogladi, vmes bo kislina delala odlično. Potem ponovno prižgi, da se voda segreje.
- po uporabi kisa dobro izperi motor, naj laufa na sladki vodi še kar nekaj časa
- jaz sem po tem menjal impeler, ker ne vem kako se odzove na kislino guma in tudi na kose kamna...

Kamna? hmm pol kile?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Pe Feb 24, 2012 13:22

Kako to misliš se v sodi ful segreva, jaz imam cca 120 litrov v sodu misliš da se tolk hitro segreje?
Ene 10 min pomoje ni panike če laufa.
Uporabniški avatar
borh
Viceadmiral
Kraj: PO

OdgovorNapisal/-a borh » Pe Feb 24, 2012 13:52

Ja koliko kisa pa daš v sod da ima kak učinek sploh :cry:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Pe Feb 24, 2012 14:35

Jaz sem dal kis za vlaganje, kupil sem ga v tušu 3 kante. Samo si ne morem priklicati v spomin ali so bile kante 3 ali 5 litrov...

Dal sem ga v platično posodo, bila je ravno tako velika, da je šla notri peta. Sepravi sem moral dvigniti motor nazasidi kastrolo gor in spustiti...
Ugibam, da je bilo vode okoli 50L, morda kaksen liter več.
Cevko za kontrolni curek sem iztaknil in "podaljšal, da sem usmeril tudi to vodo v kanister
PAZI podaljsaj toliko, da še vidiš, če teče kontrolni curek. Lahko tudi drugačna varianta...

Vodo v sodu se je segrela toliko, da bi se lahko z njo umival pod pazduho... :D mislim, da je laufal več, kot pol ure.
Potem sem pustil kako uro da se je ohladila voda dolil malo vode, ukradel še 2 litra kisa ženi in še enkrat!

Nato pa na slušalke še za slabo uro!

Impeler je bil sicer na pogled kot nov, vendar sem ga iz preventive zamenjal...

EDIT: uno z ženinim kisom ni najbolj pametna ideja... Ostal sem brez kosila :P
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Kepca
Kapitan
Kraj: Moste 1218 - Krk

OdgovorNapisal/-a Kepca » So Feb 25, 2012 09:29

Kis dela čudeže že stoletja.

Kaj pa si mislite o tistem "ADITIVU", obljublja, da je nenevaren na ostale dele ki se jih dotakne v motorju - tesnila, ...

Poleg tega tudi ne navaja potrebe po nevtralizaciji, kar pri kisu, ki je kislina, poleg izdatnega spiranja, verjeno nebi bilo napačno, da ne bi grickalo kovine potem.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Feb 25, 2012 12:45

Kaj pa kakšno tabletko Calgona v vodo? Ali pa cilit bang, ker tole s kisom je preveč počasi. Gume in plastike ne razjeda, ker drugače bi bila drugačna embalaža.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 25, 2012 12:56

Malo predrago bi bilo 50L cilita. Saj daš lahko čisti kis, brez vode, pa bi šlo veliko hitreje. Lahko tudi citronsko kislino v večjem koncentratu...
animal
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a animal » So Feb 25, 2012 13:19

Citronska kislina bi bila verjetno predraga. Je pa super zadeva za odstranjevanje vodnega kamna.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Feb 25, 2012 18:17

Drži animal...

Prsti so me prehiteli. Ocetno kislino sem mislil, ki je pa pozeni. Liter 80% je pod 10€, kar je vrh glave, saj je kis, če se ne motim le 2-3% mešanica...

Pa previdno z koncentrati!!
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Feb 26, 2012 11:38

solna kislina dela čudeže,ga ni kamna da bi preživel. :lol:
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Feb 26, 2012 12:08

snake napisal/-a:solna kislina dela čudeže,ga ni kamna da bi preživel. :lol:

In marsikatere kovine tudi!!
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Ne Feb 26, 2012 20:33

mamaMicka napisal/-a:
snake napisal/-a:solna kislina dela čudeže,ga ni kamna da bi preživel. :lol:

In marsikatere kovine tudi!!

Saj se ne pusti cel dan....................je edina stvar k spuca kanale v motorju. Nekdo je napisal cilit bang,enkrat sem probal z njim in ni bilo popolnoma nič.Celo flaško sem zli v motor tako da je navrh priteklo ven in pustil dolgo časa pa nič...............

S solno sem že delal in zaenkrat mi ni ražrlo motorja. Je pa res da je to DMB in je vse robustnoin v motorju (hladilnih kanalih) ni drugih kovin kot železo,ni nekih lahkih kovin in podobno.
klemzi
Admiral
Kraj: trzin

OdgovorNapisal/-a klemzi » Po Feb 27, 2012 10:49

Kot je rekel Snake. Solna kislina.

Očistil kanale s solno kislino 16%. Preventivno zamenjal impeler, čeprav ni bilo potrebe! Nalil kjer je termostat. počakal nekaj minut, spral z vodo. Postopek ponovil nekajkrat. Od tega je že tri leta, pa motor dela b.p.

OBVEZNA ZAŠČITNA OPREMA!!!!!

LP Klemen
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Mar 02, 2012 19:26

Poznam osebo ki je unicila novega suzukija 150 konjev s tem ko je ulival solno kislino v blok preko termostata tako da jaz bi to odsvetoval. Blok je iz aluminija in stene so tanke tako da ga lahko fentaš brez problema.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 21 gostov