Kazalo in tema tehničnih in tehnoloških osnov za to in ono

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 06, 2017 15:06

Uvod - zakaj ta tema...
Ionski mehčalec vode - kaj je to, kako dela - in zakaj bi moral uporabnik o tem kaj vedeti

Fizikalne in tehnične formule, enote, zakonitosti, konstante, podatki...

Tlak in hitrost pri plovbi v cevkah in v merilnem instrumentu
Moč in navor

Adiabatno hlajenje
    Admin natančno pojasni ozadje hlajenja z mokro krpo v senci in na vetru.
Merske enote

Knot proti milji? - morska in vozel, pa imperialna in ameriška kopenska

Uporaba System International (SI) enot - in drugih
Masa in teža ni isto
Še ena zgodba okrog enot, a v Angleščini. Kratek povzetek: nekaj o tem, zakaj kilogram ni mera za silo

Gostote kovin - oziroma specifična masa (na volumen).
Tu je zapisano kot razmerje s specifično gostoto vode; na povezavi pa so tudi tabele gostote vrst lesa in tekočin, pa za tekočine še viskoznosti (kako lahko/težko tečejo) in verjetno še kaj.
Gostote različnih trdnih materialov na engeneeringtolbox
Tudi v razmerju do gostote/specifične mase vode pri temperaturi, ko je voda najgostejša (okrog 4°C). Med zanimivimi materiali so tudi plastike1, recimo nylon ABS in epoxy za katere nisem za vse vedel, da so gostejše od vode (in torej ne plavajo na njej). Zdaj ko to gledam kaže, da so skoraj vse (razen od najobičajnejših polietilena in polipropilena) na seznamu gostejše od vode? Recimo poliuretan že kaže, da je gostejši od vode...

Razne konverzije na convert-me - tu primer gostota (specifična masa) v različnih enotah.
Zanimivo je recimo, da je gostota na galono različna v US in UK, ker sta njihovi galoni različno veliki (britanska je približno 20% večja od ameriške).

Math is Fun
Purplemath
The World of Math Online
Izkazalo se je, da se včasih tudi o čem pri matematiki ne strinjamo, in tam utegne kdaj komu (tudi meni seveda) kaj od tega priti prav.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Uvod k: Kazalo in tema tehničnih in tehnoloških osnov za to in ono

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 06, 2017 15:12

Uvod
Na forumu beseda steče o marsičem. Zelo često prispevki precej bogato zajamejo izkušnje, malo ali nič pa osnove, ki so v ozadju predmeta teme. Izid je, da znalci preberejo in se strinjajo ali pa ne strinjajo, novinci pa ugibajo, za kaj pravzaprav gre, včasih pa so tudi 'dobrodošel predmet norčevanja' znalcev.

Jaz sem često podal take osnove, bodisi v tisti temi, bodisi v BZ kot novo temo (komu na korist, komu drugemu v zgražanje). Kljub kazalom s povezavami na take prispevke pa menim, da bo bolje, če bo vsaj večina takih prispevkov v eni temi, tejle.

V kazalo na njenem začetku pa bom vključil tudi povezave na reči, ki so na forumu že od prej.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: Kazalo in tema tehničnih in tehnoloških osnov za to in ono

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Nov 06, 2017 15:22

Ionska izmenjava za mehčanje vode in nasploh
Uvod
Viri - žal tokrat ni Slo virov.
    O tem na Water Treatability Database pri US Environment Protection Agency
      Slika
      Razen osnov na začetku ni nujno začetniku prijazno. Na dnu prispevka so povezave na kontaminante (neželjene in/ali škodljive snovi), in različne procese za obdelavo vode.
    Basic ion exchange processes Osnove ionske izmenjave - po mojem razumljivo tudi začetnikom.
      Za novince pri tem je morda smotrno začeti čisto na koncu pri Other information, kjer so pojasnjene nekatere kratice, ki so stalno uporabljane v prispevku, ter povezave na principe reagenčnih posod za ionsko izmenjavo, regeneracijo medijev za ionsko izmenjavo in na osnove o ravnovesju in kemijskih reakcijah teh materialov za ionsko izmenjavo.
    The periodic classification of elements - pri istem viru kot osnove ionske izmenjave
      Vsebuje (in olajšuje najti) podatke, ki omogočajo/olajšajo razumeti/načrtovati procese, s katerimi z ionsko izmenjavo odstranimo kaj raztopljenega v vodi.
Zgodba
    Kdor se še kaj spomni kemije v šoli, se bo spomnil tudi 'destilirane vode'. Zdaj na kakšni posodi v trgovini še piše 'destilirana voda', ampak so raztopljene snovi praviloma iz tiste vode zdaj industrijsko odstranjene z ionsko izmenjavo. Razlog je verjetno nižja poraba energije (in cena), morda pa tudi enaka ali manjša vsebnost tujih snovi v vodi.

Osnovni principi za uporabnike ionskih mehčalcev vode pa so:
    • če naj reč dela, morajo iz očiščene vode izločene snovi nekam iti
    • to praviloma pomeni ali cevko za te reči, ali pa postopek za regeneracijo aktivnih snovi v napravi.
    Če ni ne enega ne drugega (ali česa podobnega, recimo zamenjave aktivne snovi z novo, kar meni ne bi bilo všeč), potem si je najbrž treba postaviti nekaj vprašanj.

Zakaj je tako, je (po mojem odlično, ampak se morda ne morem več vživeti v začetnika na tem področju) razloženo v drugem viru zgoraj. Oba zgornja vira pa sta namenjena tako tistim, ki jih zanima pitna voda, kot voda, namenjena za tako ali drugačno industrijsko rabo (recimo za uparjalnike takih ali drugačnih termičnih elektrarn.)
Opozorilo
    To je predvsem za tiste, ki menijo, da če je malo nečesa dobro, je več (tudi veliko več) istega še veliko boljše. Skrb za čistočo v pametnih mejah je OK, skrajnosti pa tudi tu niso dobre. Tako je uživanje preveč 'zmehčane' vode zdravju škodljivo (analogija z uživanjem snežnice), v skrajnih primerih pa lahko tudi usodno.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost