- Forumov iskalnik
- Navodilo za uporabo funkcije 'išči' foruma Morjeplovec
- Običajno iskanje z Google je zame večkrat ko ne neuporabno (če je kdo pri tem boljši, se priporočam za tečaj...) Včasih se je dalo google-u v običajno okno natančneje reči, kaj želiš, da ti najde, in česa naj v seznam ne vtika, in tudi kaj o tem, po čem naj uredi zadetke. Potem je to nehalo delati, je pa bila na običajni strani iskalnika povezava na 'napredno iskanje' in so to prestavili tja. Pri naslednji predelavi iskalnega vmesnika je izginila še ta povezava in nekaj časa tega nisem našel (tudi nisem bil dovolj na www, da bi imel čas iskati. Danes sem našel, ampak moram še ugotoviti, kako zdaj deluje. Močno pogrešam na primer operator 'near' in upam, da ga še ima
Edit 2018: zdaj iskalnik google praviloma skuša biti pameten in ga recimo ne uspem prepričati, da hočem slo besedo in ne angleške, ki je podobna - vztraja, da sem se zatipkal... Postaja prilagojen in - pogojno - uporabnejši za neuke in vse manj uporaben zame.
Navodilo za dodajanje slik
- Če slike zginejo, ker je kdo premaknil ali se je spremenilo ime domene ipd. - kaj bi moralo praviloma pomagati
Kakšen mora biti naslov, da forum zna pokazati slike
Navodilo za dajanje povezav pod besedilo ali sliko
- V prispevku v temi na zgornji povezavi na navodilo za lepljenje, dodajanje slik ga je napisal že NT. Ampak tole, ki ga je napisal Gorki, je pa zraven še šaljivo...
Vmes urejanje povezav, skritih pod slike ali besedila kako leto ni delovalo, če je bilo tako skritih povezav le malo več - včasih že s petimi takega prispevka ni bilo mogoče urejati (oziroma tako urejenega forum ni uspel ponovno objaviti, se ne spomnim več točno). Zdaj - po recimo približno pol leta ali več motnje že več ko eno leto spet vse lepo dela.
- Včasih kdo objavi temo v napačen podforum - recimo šalo med sporočila članom, oglas med motorna plovila ali kuharske recepte. Tu je navodilo, kaj - in do kdaj in kako - lahko storiš sam, in kdaj to lahko naredi moderator.
Če te 'forum' odjavi, ko 'čaraš' daljše besedilo...
Kratki naslovi na google maps - ki tudi delajo, če klikneš nanje na forumu
'Posrane' teme
- Kaj lahko naredi moderator in kaj bi bilo dobro, da naredimo mi
Odcepitev v novo temo, tako da ostaneta povezani
- Kdaj in zakaj - piše tule.
Kako: Odpreš novo temo in objaviš prvi prispevek. Kopiraš naslov te nove teme in narediš odgovor v prejšnjo temo, v ta odgovor pa 'prilepiš' povezavo na novo temo.
Navajanje, citiranje, quotes na forumu
Izbris prispevka - ali vsaj njegove vsebine, kadar ne gre več v celoti
Tole na začetku teme bo kazalo, naprej pa postopki za kaj, kar novinci težje sami 'potuhtajo', če pišeš vsakemu posebej (v odgovor na temo ali na ZS) pa isto pišeš vedno znova.
Ni nujno, da 'kazalo' kaže samo sem - če je ustrezna reč napisana kje drugje, je potrebno, da samo bljižnica v kazalu kaže tja.
Žal je bilo treba predelati tole kazalo tako, da povezave niso več skrite pod vsebinskimi naslovi, ker forumova programska oprema javi kakšno od napak - recimo bad gateway - če to poskušaš urediti.
Ampak zdaj se vsaj da urejati.
Edit - gre spet urejanje tudi s povezavami pod besedami.