Wellcraft Scarab, Chris Craft Stinger in podobni američani

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Klemc
Kapitan fregate

Re: Wellcraft Scarab, Chris Craft Stinger in podobni američani

OdgovorNapisal/-a Klemc » Pe Mar 09, 2018 23:06

Dve leti zapored sem v kampu Valalta v Rovinju naletel na eno Cigarette- ko. Privlekli so jo, mislim da, neki Nizozemci z Dodge rammom na triosni prikolici.

Zvok pa ima :twisted:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 10, 2018 07:33

V Portorožu se je svoj čas videlo vsaj po dva majhna Scraba in na suhem ali v vodi vsaj enega Nor Techa in vsaj enega Donzija. Slednji je očitno imel Silent choice T izpuh, saj je serator za krmilom zelo rad malo pred piransko Punto na polno pospešil in odprl izpuh v ozračje, da se je cel Piran stresel.
Vsake toliko so splovili še kak drug našpičen škaf in nekoč sem bil zraven, ko so splavili MTIjev čistokrvni bolid z pokrito varnostno kabino. Dolg je bil kake 43# in tisto je res moralo letet ko vrag.
Žal se je moda zavrtela v drugo smer in zadnje čase je vedno manj tovrstnih plovil. Nadomeščajo jih trenutno modni nobl fishermani z tremi ali štirimi 400 hp izvenkrmnimi motorji. Tisti najbolj zastrupljeni z hitrostjo pa preklapljajo na katamarane. Ampak, če se ne zgodi kakršna koli okoljevarstvena revolucija, se bodo slej ko prej nažrli fišermanov in "cigarete" pridejo nazaj. Če se je stari Fountain res lotil zadeve kot se piše o njem, potem se zna to pecej hitro zavrtet.
Na srečo navtične industrije je med kupci teh plovil zelo majhen odstotek pravih ljubiteljev tovrstnega špasa in hitrostnih odvisnežev. Večino tvorijo taki z kilogramskimi zlatimi verižicami in oni se pač vrtijo po toku...

@orifinal-one,

O Rayalar sem veliko bral in dvomim, da so njegove nadgradnje primerne za klasični 8,1 ali 8,2 HO motor. Starejši 8,1 HO z kovanimi odmičnimi gredmi gredo tudi čez 800 hp, ampak novejši imajo odmične gredi iz jeklenih odlitkov in tu ni veliko rezerve. Za spodobno moč je potrebno zamenjat skoraj cel motor, tudi bate. Po drugi strani pa je vprašanje servisa ob uporabi njihovega puharja. In servisa je na teh šmentih precej. Če jih ne vzdržuješ kot je treba, ti slej ko prej nekaj ribne, celo glavo zna odtrgat od mašine. Poraba motorjev z temi puhalniki je povsem ameriško zirana.
Za povečanje zmogljivosti se mi zdi v plovilih do 30# primernejša marinizacija http://www.partsworldperformance.com/ls ... e-19301358, ki zaradi manjše mase in večje moči od jamčene daje skoraj identične rezultate kot Mercruiser 525 hp in skoraj ni servisiranja, če jo primerjaš z Mercruiserjevimi modrimi mašinami. Tudi poraba je neprimerljivo nižja. Če je tole premalo, pa obstajajo LSA motorčki in tak na osnovi LSX gre tudi čez 800 konjev. Žal je tudi specifična poraba LS motorjev z puhalniki nesorazmerno višja kot pri atmosferskih motorjih.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » So Mar 10, 2018 07:51

Odmične ali glavne gredi?
https://vodovod-rh.si/
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 10, 2018 10:05

:oops: Glavne. :oops:
V glavi je bila glavna gred, na prstih se je pa nevede pojavila odmična gred.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » So Mar 10, 2018 11:15

SR290, hvala za obširen odgovor.

Glede raylar kitov, ne govorim o kitih z blowerji, ampak kitih, ko je motor še vedno NA, kit vsebuje odmične gredi, sesalni kolektor itd..

http://www.raylarengineering.com/496mag ... parts.html

Stage 1 naj bi dal recimo 100+ Hp.

Zdel se mi je zanimiv, ker ni svinjsko drag, ne daješ nadtlaka v neforgan motor, kolikor sem bral po forumih so z kvaliteto in zanesljivostjo zadovoljni. Mislim pa, da bi baja 275 z cca 520-540 hp dosegla nek optimum glede HP.
Pa pač zanimivo je tudi z tega vidika, ker sedaj kupiš barko, pa recimo pozimi kit, če se odločiš da 496 HO ni dovolj. Cenejše, kot 27 feetna barka z tovarniško vgrajenim 525 EFI mopedom, saj kar sem jaz gledal. Vem pa, da se 496 Ho tudi z raylar kitom ne more primerjati z 525 EFI motorjem, tisto je vseeno mercury racing divizija. Že to, da je forgan je neprimerljivo z 496.

ps. nekaj novega na njuskalu: https://www.njuskalo.hr/motorni-brodovi ... s-24197645 , idealna barka, kar se feetov in motorizacije tice, samo več kot x2 cena baje. Že mal dragi špas za dnevno barko..
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Mar 10, 2018 14:02

Ampak brez pravega izpuha ne boš videl teh 100 + hp in res dober izpušni kolektor, ki vleče pline ven, obenem pa ne potegne vode v motor te stane kot pol motorja, pa še ves čas se treseš, če bo morda kje kaj počilo in zalilo ventile.
Cigarette pač držijo ceno. Tu nimaš kaj. Ampak saj za dnevne izlete je en dober 28 čevljev gliser z enim motorjem čisto vredu, stane pa 20% tega iz linka.
Baja? Lepo, da imaš dobro mnenje o njih, ampak to je kot Citroen med avti. Lupina je izdelana po starem, kot so jih delali v Elanu pred tridesetimi leti. Paluba ni lepljena, temveč je le z knipingi privita na lupino in marsikomu se je Baja odprla. Hitra vožnja je eno samo lovljenje chine walka in nikamor ne gre, ker je težka, pa še koničast gredelj ima. Boljši gliser zna biti z HO motorjem hitrejši kot enako dolga Baja Outlaw in lepše steče čes valove. Baje so bile malo boljše le kratek čas od prevzema Fountaina, pa do njegovega stečaja. Pred tem so bile še večji problem kot manjši modeli Donzija.

http://www.boats.com/reviews/powerboat- ... qPZq-ciE1k
http://www.boats.com/reviews/up-for-any ... qPaCOciE1k
http://www.boats.com/reviews/performanc ... qPaSeciE1k
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Mar 11, 2018 09:43

@original-one,

Imaš morda stvarne izkušnje z modrimi in HO Mercruiserji?
Vem, da imajo črni podano moč na glavni gredi motorja, modri pa na gredi propelerja in bi bilo zanimivo slišat kolikšna je dejanska razlika v moči med navedenimi 425 in 525 konji.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Ne Mar 11, 2018 20:59

SR290,

žal nimam nobenih izkušenj z mercury racing divizijo. Nasploh tudi z performance razredom ne, razen z 275 bajo. Imel sem cruiser barko, ter pred tem cuddy cabin. Morda zaradi tega tako navdušenje nad bajo?
Kar se tiče primerjave z citroenom, ja mogoče, če vzameš v obzir samo performance razred. Vseeno pa z tako barko zelo težko (oz. jaz nikoli nisem) naletiš na kaj hitrejšega na običajen dan na jadranu, vsaj kar se mojih izkušenj tiče.

Mogoče sva se narobe razumela, želim si barko, ki gre vsaj 60mph top speeda, ne pa da ima tako potovalno hitrost. Test, ki si ga prilimal za 275 boss vsebuje zame pomemben stavek;For sport boat versatility, it's tough to beat this boat from Baja Marine in take izkušnje imam tudi z sam z omenjeno barko. Za športno barko je prostorna, vetrobransko steklo visoko in kabina ni prenizka, kot recimo pri donzi 27ZR. Pa barka je za svoj letnik še vedno zelo atraktivna, konzola ni zastarela itd.. Kar se tiče chine walka, niti enkrat nisem imel občutka nestabilnosti pri top speedu ( po spominu res nekje okoli 65mph). Tudi plovne lastnosti v slabšem morju so me navdušile, spet najbrz zaradi preteklih bark.

Founatain, ki si ga predlagal verjamem, da je hitrešji, vendar podoben letnik kot baja 275, mi izgleda grozno zastarel, sploh kokpit oz. kapitanova konzola. Glavni problem je pa itak, da nimaš nobene izbire.

Test raylar kita: Kolikor sem razumel zadeva z stock izpuhom "da" 530KM, z aftermarket pa 553KM.

http://www.raylarengineering.com/mercur ... ticle.html

lp
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Mar 13, 2018 12:41

SR290,

kaj pa praviš na Donzi 27 ZR? Mogoče se mi ponuja ena opcija z 496 HO motorjem..

Hvala

lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Mar 13, 2018 14:28

Donziji še nikoli niso leteli. Večji nad 38 čevljev že, majhni so pa svinčeni. Ne vem, glede na razširjenost po evropi bi v tem primeru raje iskal Scaraba, ali Formulo.
Bolj kot na znamko glej na stanje motorjev, nog in ojačitev po dnu in v krmi. Če je tam les gnil zbeži proč.
Svoj čas so imeli v Blumarju enega norega Hustlerja, ki bi ga morebiti dobil precej poceni, saj so mu flikali pol levega boka. Ampak popravili so dobro! Lastnik je bil en Hrvat mislim, da v Puli in na eni vožnji nekdo pogleda nazaj ter vidi, da zunanji laminat od leve polovice dna mahedra za njimi kot zastava. Na srečo se je balsa ojačitev dobro držala notranjega laminata stene in niso šli pod vodo. Ne vem točno kaj in kako je to prispelo na popravilo v Blumar. Vem, da je dobro porihtan, ne vem pa, če je še tam.
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Mar 15, 2018 15:35

Donzi 27 ZR naj bi bil lažji, kot predhodniki (ZX), ojačan z kevlarjem in nasploh dober čoln z odličnimi plovnimi lastnosti. BAJE naj bi šel z 496 HO cca 70-75 MPH, kar se mi zdi ogromno ampak tako so pisali po offshoreonly ljudje, ki so ga vozili. Zame problem je edino zelo zelo nizka kabina.

Če pridem s ceno skupaj ga mogoče celo vzamem.

lp
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Mar 15, 2018 16:35

Kolikor Donzijev sem videl, pri vseh tudi pri 43 čeveljskih moraš v kabini lazit po kolenih. Teh 70-75 mph je čisto v realnih mejah, takih puščic, če ni dno klasična kobilica v špic. Taki so skoraj 10 mph počasnejši.

Za vsak slučaj ga zelo dobro preizkusi. Če so se lastniki kaj igrali z vmesniki v nogi, ter z propelerji zna biti živčen. Predvsem pazi kako stopnica leži na vodi. Če ti tista v nepravem trenutku zaplava v zraku je edina možnost metanje posadke po kokpitu, če ne celo ven iz njega. Ob okrog 30-40 cm valovih se mora še vedno dat trimat brez flapov do hitrosti, ki si jo upaš doseči, oziroma vsaj do 60 mph. Če že prej rabiš flape zna biti podrta konfiguracija pogona.
debitel
Kapitan bojne ladje
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » Če Mar 22, 2018 16:07

SR 290, sva že enkrat govorila, občudujem tvoje znanje.
Mi pveš o kakšnih modernih katamaranih je bilo govora, znamke, modeli?

Sem veliko pregledal Sunsation, v bistvu jih gledam stalno od najinih pogovorov, ampak v EU jih je praktično nemogoče dobiti, vse targetira na uvoz, to pa ne vem če je sedajle ob močnem dolarju smiselno. Potem je boljši nakup daily CC z malo močnejšim motorjem...

Aja, katamarani?
[URL=https://datesnow.life]Authentic Maidens[/URL]
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Če Jul 12, 2018 13:38

SR 290 imaš ZS prosim poglej :wink:
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

OdgovorNapisal/-a jozko » Če Jul 12, 2018 16:10

SR 290 zadnje čase ne odgovarja na poste na forumu, radi neke brez vezne debate, ki ga je ujezila tako, da je vprašanje če uporablja zs :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov