Motoriranje z glavnim jadrom
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Motoriranje z glavnim jadrom
Večkrat vidim da kdo v brezvetrju pluje na motor in ima dvignjeno glavno jadro. Vedno sem pomislil da je tip len in se mu ga ne da spustit. Danes sem bil jaz len in nisem med motoriranjem zvil jadra in se mi zdi da je šlo za pol vozla hitreje kot brez jadra. Mogoče je bil tok kriv.. Ali pa tisti 4 vozli kot gre barka na motor naredijo na jadru toliko vzgona da začne vlečt.?
Re: Motoriranje z glavnim jadrom
omas napisal/-a:Večkrat vidim da kdo v brezvetrju pluje na motor in ima dvignjeno glavno jadro. Vedno sem pomislil da je tip len in se mu ga ne da spustit. Danes sem bil jaz len in nisem med motoriranjem zvil jadra in se mi zdi da je šlo za pol vozla hitreje kot brez jadra. Mogoče je bil tok kriv.. Ali pa tisti 4 vozli kot gre barka na motor naredijo na jadru toliko vzgona da začne vlečt.?
Daj še genovo ven, bo še hitrejše, ker se ustvari navidezni veter. Seveda ne gre, če je ta navidezni veter v smeri plovbe. Jaz to v šibkih vetrovih pogosto delam. Pridobiš kak vozel ali vozel in pol. Jaz pogosto zmanjšam obrate, plujem recimo s 1500 vrtljaji in gre vseeno 6 vozlov.
- lahko gre hitreje, če je smer prava,
- senco imaš,
- pa takoj vidiš, če je kaj zapihalo, ko se barka malo nagne.
Škoto je pa vseeno treba nastavit, da jadro slučajno ne začne bremzat.
- senco imaš,
- pa takoj vidiš, če je kaj zapihalo, ko se barka malo nagne.
Škoto je pa vseeno treba nastavit, da jadro slučajno ne začne bremzat.
- 1stofficer
- Admiral
Vseeno nekaj jadranju ugodnega 'true' vetra mora bit, sicer jadra uplahnejo.
Js si vcasih pomagam rake samo z genoo, sem len, da bi vlekel ven se glavno
Js si vcasih pomagam rake samo z genoo, sem len, da bi vlekel ven se glavno

Ne vem če je to lenoba...če je glavno gor naj te ne bi toliko premetaval na valovih
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Glavno jadro pomaga pri umirjanju guncanja barke v vseh smereh vetrov z boka.
V zelo slabem morju izvlečem vsaj nekaj roll glavnega jadra, da umirim barko glede bočnega guncanja
V zelo slabem morju izvlečem vsaj nekaj roll glavnega jadra, da umirim barko glede bočnega guncanja
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Nikola T. napisal/-a:Glavno jadro pomaga pri umirjanju guncanja barke v vseh smereh vetrov z boka.
Aha, jaz tudi. To je zame glavni plus, hkrati pa še senca. Če pa je vsaj malo sapice iz katere od ustreznih smeri, pa res dobiš še MALO hitrosti oz lahko znižaš obrate in ohraniš hitrost.
ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla
igorb napisal/-a:ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla
Uff, 4 vozle je že kar lepa hitrost

Pod 2 pa sčasoma postane res prepočasi.
Najboljše je, ko smo na regati, daljši, ko veš da motorja ni in se s tem ne obremenjuješ. Loviš v jadra, kar ti narava ponudi. Dan, noč, dan ... se kar hitro obrne

Marchi napisal/-a:igorb napisal/-a:ko potujem in mi pade hitrost pod 4 vozle vžgem motor, ko jadram in mi pade hitrost pod 4 vozle odprem pivo in sedim v senci od jadra,ko je slab veter jadra dodajo cca 0,5 vozla
Uff, 4 vozle je že kar lepa hitrost. Je pa odvisno ali se ti mudi ali ne. Če ja, potem tudi jaz nimam potrpljenja, če pa ne, je pa tud pri 2 vozlih super truper, samo da se premika in da pihlja.
![]()
Pod 2 pa sčasoma postane res prepočasi.
Najboljše je, ko smo na regati, daljši, ko veš da motorja ni in se s tem ne obremenjuješ. Loviš v jadra, kar ti narava ponudi. Dan, noč, dan ... se kar hitro obrneRomantika!
No wind- No Race
.
- 1stofficer
- Admiral
Na Jadranu (vsaj N del) je 4 kt kar solidna hitrost. Pod 2 je pa res žalost
Gennaker je zakon, če ga imaš (in se ti ga da ven vlačit)

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti