Ogrevanje-razsmernik

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

dinksi
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a dinksi » To Nov 19, 2013 20:57

snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » To Nov 19, 2013 20:58

Debata o ogrevanju na plin je že šla mimo.............................zamudnikom pa v svarilo......................NE uporabljaj plina v majhnih prostorih.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Nov 20, 2013 10:31

@snake
snake napisal/-a:Debata o ogrevanju na plin je že šla mimo.............................zamudnikom pa v svarilo......................NE uporabljaj plina v majhnih prostorih.

Povezava na tisto debato :wink:

@dinksi
dinksi napisal/-a:Kaj pa 2 ali 3 taki:
Slika

Podobno kot kaloriferji na splošno, le razsmernika ne rabiš.

Je pa le 150W torej trije še vedno manj kot 500 W...

Porabi toliko toka, kot ga pač porabi (po eni plati ne prazniš tako hitro akujev, po drugi plati pa ne greje prav dosti). Če jih sestaviš za 2000W si, kar zadeva porabo - razen, da ne rabiš razsmernika - na istem kot z navadnim kaloriferjem.

Velja, kar je napisal admin (in Heron): če imaš dovolj velike akumulatorje in/ali teče tudi motor in je dovolj zmogljiv alternator... bi bila lahko čiso OK rešitev.

Tehnični podatki

Funkcija (hlajenje / gretje) Gretje
    Moč 150 W
    Obratovalna napetost 12 V
    Teža 420 g
    dolžina 75 mm
    višina 115 mm
    širina 130 mm

150 W ni veliko, trije taki so šele 450W in že okrog kilo in pol in zmeda kablov, torej tudi ni več ravno priročno za prenašanje, če nimaš na svoji barki (če vlačiš v vreči na tekmo ali na čarter barko)...

Koliko je zadeva priročna, kako prenaša slan zrak, kako se ti kje motajo okrog razdelilci za 12V, če imaš takih avtomobilskih grelcev (in sušilcev za lase) več... stvar preizkusa in okusa.

Če 150W zadošča, in kot 12V sušilec za lase :wink: čisto mogoče OK, če rabiš več pa bi bilo najbrž bolje iskati 400-800W kalorifer na 12 V - če obstaja seveda.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Sr Nov 20, 2013 17:41

Pred leti, ko še nisem imel klime, sem zvečer v prehodnih obdobjih malo pogrel dnevno sobo s kaloriferjem 2000W. Slabih 20m2 sem v 15-20 minutah opazno segrel. 20m2 x 2,8m = 56m3
Volumen dnevne sobe 56m3.
Zdej pa ti segrevaj 5 m3 s kaloriferjem 2000W.
Dva kaloriferčka, skupaj 300W bosta čisto dovolj za to kar Nina sprašuje, ubit najhujši mraz med delovanjem motorja v majhni kabinci.
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Sr Nov 20, 2013 20:44

Tisti 12 volten grelec sem kupil ženi za v Puntota dizel(ker rabi dolgo,da se segreje),da bi kao hitreje odtalilo šipe.............................

uglavnem,rezultat je................vržen denar proč.

Da bi pa barko s tem segreval,mislim,da je utopija.Najprej zaradi efekta,pa tudi zaradi porabe.Ni tako majhen porabnik...................je kabel kar topel ratu po 5-ih minutah delovanja.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Nov 21, 2013 04:09

Zanimiva logika, da bi nekdo, ki nima 220V instalacije, rad priklopil kalorifer za 20€, na 1000€ inverter + min 500€ akumulatorje, ali pa na kakšen 5000€ agregat nima pa za en airtop :lol: Ponavadi je smiselen obraten vrstni red, siromaka zebe na barki in se kvalitetno obleče, potem se reskira za kakšen webasto, šele nato pridejo na vrsto razni veliki 3kw inverterji in veliki in težki akumulatoji, ki seveda niso večni in jih je čez par let potrebno zamenjati ali celo generatorji, pa še to na večjih barkah, če je potreba.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Nov 21, 2013 05:43

Logika gor ali dol. Mi, siromaki, včasih tudi izplujemo iz marine :wink:.
slan
Kapitan

OdgovorNapisal/-a slan » Če Nov 21, 2013 09:31

Če se pogovarjate kako ogreti barko med plovbo na motor, po moje nima smisla razmišljati o elektriki, medtem ko ti odtekaka vroča voda v morje.
Nabaviš en avtomobilski radiator, pogovorno mu rečejo tudi pečka, en ventilator na 12 v, in priklopiš preko ventila na motor, ker večino motorjev ima to možnost, oziroma obstajajo ustrezni kiti. Požarno varna in kvalitetna rešitev.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Nov 21, 2013 10:30

Razmišljamo o tem, kako barko ogreti npr. med jadranjem ali pa kak večer na sidru ali boji. Ko se privežemo v marini, se vedno priklopimo na "taprav štrom" in zakurimo dva kaloriferja. Povprašala sem le za možnost "ogrevanja" na 12V, tako kot je npr. Tv na 12V itd. Čeprav se bolje spoznam na kuhinjo, trače in ostale "babje" zadeve, sem vseeno dobila nekaj zelo koristnih odgovorov. Kako pa se tako spraševanje obnese v praksi, pa takole:
Pred časom grem v trgovino s tehnično robo po kabel za priklop tv na 12v. In mi prodajalec s ciničnim nasmeškom pove, da bom morala potem kupiti še tv, na katerega lahko to priklopim, mu gladko prijazno odgovorim, da se televizor, ki potrebuje ravno ta kabel že pozibava na barki. Klin. ga gleda, to me pa pojezi. Nakar pove, da tega nimajo. Pa vem sa imajo, ker sem se za to zanimala en teden prej, pa nisem bila prepričana kateri vtič je pravi. Pot pod noge in v trgovino z el. Materialom. Spet en vase zagledam tip me vpraša: "Gospa, mislite morda 12m?". No, tam sem potem sicer dobila vse sestavne dele za priklop, ostal pa je grenak priokus in v tisto trgovino ne grem več.
Takole, malce izven konteksta, pa vendar. "Ogreli" smo se ta tisti mali fenček, prižgali kakšno romantični svečko, skuhali kaj dobrega in se stisnili drug k drugemu. Ja, na naslednji barki, ko ne bomo več siromaki, seveda, pa bomo...ne, ne bomo, morda je tako, bolj siromašno in v obratn vrstnem redu lepše.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Nov 21, 2013 11:29

Ma, problem pri naših, pardon, moji "mediteranski" barki, je izolacija. Tudi če jo na nek način segrejem, se hitro spet ohladi na temperaturo morja, tako da bi v mrzlih dneh moral ves čas dogrevati. Torej najprej bi moral izolirat kompletno barko. Tako da zaenkrat prakticiram priveze z 220V in kaloriferjem, ki pa ga tudi ne maram preveč, ker izsuši zrak. Verjetno pri webastu ni dosti bolje kar se kvalitete zraka tiče ali pač!?
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Nov 21, 2013 13:24

Koliko pa pride, če bi naknadno vgradil Webasto? Oz. ali je sploh možno?

Serijsko vgrajen ima sicer razvode po vseh kabinah itd, ampak sem prepričan, da tudi če bi imel samo en glavni izpuh toplega zraka v salonu, bi bila to bistvena razlika do raznih improvizacij s svečkami...

Jaz v mrzlem obdobju najamem barko z gretjem, ker kakšno pretirano stiskanje petih tipov ne pride v poštev :) Kuhamo pa tudi ne bogvekaj...
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Nov 21, 2013 19:01

@Bouges Nina
    Opisala si svoj problem - bivanje v hladnem letnem času na barki tudi, ko nisi priklopljen na elektriko, ne le kako po prihodu nanjo na hitro pogreti barko.

O tem, kako vse se da greti smo že kar nekaj napisali, ampak bistveno je tudi, kako toploto izgubljaš, v zvezi s tem pa tudi problem ugodja, ki je povezan z vlago v prostoru, kondenzom, tudi plesnijo in podobnim.

To je v bistvu načel Marchi, informacija pa mislim da bo prišla zelo prav tudi tebi.

@marchi
    Problem izolacije... Imam vtis da misliš, da je - če hočeš kaj narediti - treba izolirati vso barko.

V hladnem letnem času je veliko pomembnejša toplotna izolacija nadvodja kot podvodja. Razloge smo precej izčrpno obdelali v temi Plesen . Povezave na to in še nekaj tem, ki obravnavajo izlacijo kabine (tudi z namenom, da v njej dalj časa bivaš pozimi) je v manj urejenem temle kazalu v bazi znanja tega foruma.

Za zdaj na teh povezavah že napisanega ne bi ponavljal. Če po tam prebranem kaj ne bo jasno, pa lahko dopolnimo - lahko tudi na ZS ali pa na naslednjem srečanju, da ne bo kdo spet pisal, da se delam važnega z dolgimi 'čitabulami'.

@sodnick
    Kolikor je meni znano, je naknadna vgradnja Webasto nekaj čisto običajnega.

Ravno Joško mislim da je tega vgradil veliko - ne vem če ne pred kakim letom, dvema tudi adminu. Kolikor vem, je tudi razvod, tako da toplota pride tja, kjer je potrebna, tudi pri naknadni vgradnji nekaj normalnega.

Je pa o tem tu na forumu že veliko - in zanimvega - tule.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Nov 21, 2013 19:28

fino se greješ tudi na agregat za 80 e ni treba zanj dat 5000,pa še neki me zanima.Zakaj tako zelo hvalijo peč na petrolej in je dobila celo naslov Test sieger v SVB??stane pa pod 100 e z rezervnim taktom
dinksi
Admiral

OdgovorNapisal/-a dinksi » Če Nov 21, 2013 19:37

Bouges Nina

O kakšni barki je sploh govora?
Ne vem zakaj sem mislil, da imaš en gliser s kabino in izvenkrmnim motorjem.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Če Nov 21, 2013 19:43

Dinksi

Jadrnica.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov