AGREGAT (generator)

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Dec 01, 2011 00:08

Tex napisal/-a:pa še enkrat, kako naj rečem ?
ODGOVOR JE ENAK PREJŠNEMU : čez vgrajenega ga ni ;)

Če že imaš nekaj kar ti odgovarja najbrž nima smisla menjat, če pa si na začetku pa premisliš vse možnosti.

Sicer pa dizel vgradni generator, če ne drugega ropota, kot vidim na eBay so nekaj k USD, torej dragi kot Efoy, pa za 100 Ah bi ga moral gnati kar nekaj ur (najmanj 5, najbrž več).

Bencinski generatorji so res poceni, recimo da paziš kam ga postaviš, pa kak CO senzor namestiš ... ampak še vedno ropotajo, pa za 100 Ah ga spet laufaš najmanj 5 ur dnevno oz. še več (če polnijo prek 230 V polnilca, ki polni z 20 A). Pa še rezervoarji so majhni in moraš dodajat benz vsake 3,5 - 4 ure.

Efoy so tihi, varni kar se tiče izpustov, zagotovijo 100 Ah na dan, ena 12 l kartuša stane 30 € in je dovolj metanola v njej za 10 dni, če deluje na polno. Cena sistema je razmeroma visoka (torej model za 100 Ah dnevno, stane 3500 €, kot stranski efekt pa potem najbrž ne potrebuješ sončne celice, pa tudi kak servisni akumulator manj rabiš). Za kako jadranje okoli sveta pa to ne bo, ker kje-bogu-za-nogu dizel še dobiš, metanola pa najbrž ne. V civilizaciji pa sigurno zagotavlja kar luksuz kar se tiče elektrike.

Sončne celice so za vzdrževanje oz. če želiš pridobiti kakih 20-30-40 Ah, za 100 Ah dnevno bi moral polepiti skoraj vso površino plovila z njimi.
V največ primerih se malo motorira, pa nekaj dobi iz celice ... ampak še vedno ne verjamem, da je na ta način pridobljenih blizu 100 Ah, pa celice obračat, motorirat ...

Z vetrnim generatorjem pridobiš 100 Ah, če piha 20 vozlov 20 ur dnevno (Rutland 913 za 696 €).

Ostane še sistem učinkovitega polnjenja z alternatorjem; tu pa vidim dve alternativi.

Ena je LiFePo4 akumulatorji in polnjenje z vsaj 100 A, če je to sploh izvedljivo. Tako bi recimo z 1 uro ropota pridobil 100 Ah, kar se mi zdi še sprejemljivo.

Drugi način pa je sistem učinkovitega polnjenja klasičnih svinčenih akumulatorjev, kot ga ima NT in je to opisal ... tukaj in tukaj.

Moje laično razmišljanje je torej, da (če rabiš vsaj 100 Ah dnevno) je za plutje v "civilizaciji"OK Efoy, za kak ocean pa obvezno eden od zadnjih dveh sistemov (pa še kaj za backup).

Se mi zdi, da če je dnevna bilanca pod 100 Ah, da je precej enostavneje, če pa je nad 100 Ah, pa da ne maraš ropota, želiš avtonomijo od marin itd. pa je precej težje.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 01, 2011 21:26

Ne pozabit na izkoristek polnjenja celic, ki je recimo okrog 70%. V praksi se uporablja faktor 1,4. To pomeni, da če polniš s tokom 14 A eno uro, boš v akumulator dobil samo 10 Ah in ne 14 Ah!
Drugo je potem Peukertov izkoristek, ki nam opiše obratno pot, torej praznjenje baterije, pri katerem je močno odvisno s kakšnim tokom praznimo baterije!!! Recimo vsi poznate kapacitete napisane na akumulatorjih pri C5, pri C20 in pa recimo C100.
C5 pomeni, da akumulator povsem izcuzaš v 5 urah, oznaka za C20 pa, da ga povsem izprazniš v 20 urah. Seveda je slednja kapaciteta precej večja. Običajno zasledimo nekje v tem razmerju... C5 = 135Ah, C20 = 150Ah.

Hitro polnjenje, kot ga omenjaš je s celicami LiFePo4 res možno in gre brez težav tudi do višine 1C, se pravi recimo akumulator s kapaciteto 150Ah, bi lahko polnili s tokom 150A, torej bi ga res napolnil v eni uri, ali zaradi izkoristka polnjenja, v cca. uri in četrt.
Vendar pa tudi svinčevi poltrakcijski akuji niso kar tako. tudi oni se polnijo nekje do 0,3C, kar sploh ni slabo. Če imaš na barki recimo 300Ah inštaliranih v servisnih baterijah, boš z lahkoto polnil s tokom 100A. Problem je le, ker ponavadi nimaš tako močnega polnilca in pa tudi ne tako močnega alternatorja. Res je, da bo pri svinčevih akumulatorjih polnilni tok po 85% napolnjenosti močno upadel, vendar še vedno so akumulatorji zadovoljivo napolnjeni zelo hitro, če le imaš dovolj močan polnilec...
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Če Dec 01, 2011 21:59

a veš kaj je najlepš pr efoyu?? ko zunaj dežuje in on polni 4,2 A, ko je tema on polni 4,2A... :wink:
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Dec 02, 2011 10:33

Matejc napisal/-a:a veš kaj je najlepš pr efoyu?? ko zunaj dežuje in on polni 4,2 A, ko je tema on polni 4,2A... :wink:

Jap, 4,2A se sliši malo, vendar ker je to stalno, je hudimano veliko! V 24 urah je to res 100Ah, ki pa žal zaradi že omenjenih izkoristkov ne pristanejo vse v akuju. Dobro je, da je izgube precej manj, saj s tem recimo direktno napajaš hladilnik, ko deluje kompresor. V tistem času imaš praktično 100% izkoristek, saj se celotni tok porabi za kompresor. :D

Zna biti res prima tale Efoy. Mi zna kdo obrazložiti koliko metanola porabi na uro, če neprestano polni s tokom 4,2A. Ne da je nekaj regulirano, temveč, da polni non-stop. Verjetno obstajajo kakšne tabele ali grafi?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Dec 02, 2011 13:48

admin napisal/-a:Zna biti res prima tale Efoy. Mi zna kdo obrazložiti koliko metanola porabi na uro, če neprestano polni s tokom 4,2A. Ne da je nekaj regulirano, temveč, da polni non-stop. Verjetno obstajajo kakšne tabele ali grafi?

Switch.on voltage <12,3V
Switch.off voltage >14,2V
Nominal consumption 0.9l/kWh

Vir: Klik
Nazadnje spremenil Grega295, dne Pe Dec 02, 2011 15:31, skupaj popravljeno 1 krat.
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Dec 02, 2011 14:55

admin
v 260 urah delovanja mi je porabil 10 litrov metanola
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Pe Dec 02, 2011 18:51

25 dB na 7 metrih...

40 dB je šepet...

A se zadeva sliši, če dela v bokaportu?

Če sem zgornji podatek prav izračunal, je to 42W/h, kar se mi zdi malo... :roll:
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Pe Dec 02, 2011 23:34

dela neslišno... RES malenkost brenči... vse skup ne sliši razen če RES ne našpičiš ušes...

42W/h.... kolk si si pa izračunal da ti kompresorski hladilnik porab????? :wink:
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Dec 03, 2011 00:09

Matejc, kje pa ga imaš nameščenega - pod kako klopjo v notranjosti, v bokaportu?
Je bilo kaj problemov v vročini, da ne dela itd.?
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » So Dec 03, 2011 07:44

Nameščenega imam pod sedežem, narejeno tako, da ko grem domov da ga vzamem dol z barke...
Grega295
ta škatla dela BP v vročini, dežju, ponoči, ko se ga nacukaš :lol: , skratka RES je vreden svojega denarja, meni ni žal da sem ga kupil, uporabljal pa semga sedaj dve sezoni in okrog 320 ur...
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » So Dec 03, 2011 09:01

@Matejc

A zadeva polni akumulator ali je direktno proklopljena na porabnike ali ima svoj integriran aku?

Kolikor vem, je prvo.

Ravno zato mi ni jasno, da praviš 260 ur delovanja in 10l porabe...

A ni tako da naprava dela ali na polno ali nič?
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Dec 03, 2011 15:12

Polni servisne akumulatorje, ne direktno naprav.
Preden začne s polnilno fazo ima začetno 20 min "start-up" fazo. Kot berem, je lahko ena polnilna faza max. 5 ur, nato pa odvisno od nastavljenih parametrov (min voltaža) ali ročnega zagona, spet 20 min "start-up" faze.

http://www.efoy-comfort.com/sites/defau ... EN_WEB.pdf
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » So Dec 03, 2011 15:20

Matejc napisal/-a:admin
v 260 urah delovanja mi je porabil 10 litrov metanola

Z metanolom je treba bit previden... bog ne daj, da bi ga pomotoma kaj spil, ker potem boš v najboljšem primeru takole hodil okoli:

Slika
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » So Dec 03, 2011 15:31

Jep, hudo strupena reč:

Methanol has a high toxicity in humans. If ingested, for example, as little as 10 mL of pure methanol can cause permanent blindness by destruction of the optic nerve, and 30 mL is potentially fatal.

http://en.wikipedia.org/wiki/Methanol
Matejc
Admiral

OdgovorNapisal/-a Matejc » Po Dec 05, 2011 23:24

Čak mal zdej pa pretiravite!!!! Čoln tut pucate s čistili k ti v primeru zaužitja nardijo lukno od ust do riti pa noben ne jauka!!!!

Res je da je treba pazit pri teh stvareh ampak pri tem efoyu je proizvajalec dobro poskrbel az varnost izlitja, spitja,.... metanola...
ko odviješ štoflc s kante je spodaj še nek nastavek, ki preprečuje izlivanje metanola tko da ko sem kanto dal v ležeč položaj ni iz nje nič teklo! Tko da mislim da kar se polivanja tiče je poskrbljeno OK!!

sly
direkt priklopiš na akumulator.... kar se 260ur/10 litrov tiče---- ne prodajam efoyev, sem le njihov zadovoljni uporabnik...

Grega295
ja kakor so nastavljeni parametri.... samo pri taki porabi mam jest kr skos naštiman da laufa, je metanol cnej kt da zajebavam akumulator da s prevelikim izpraznjenjem...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov