Tex napisal/-a:pa še enkrat, kako naj rečem ?
ODGOVOR JE ENAK PREJŠNEMU : čez vgrajenega ga ni
Če že imaš nekaj kar ti odgovarja najbrž nima smisla menjat, če pa si na začetku pa premisliš vse možnosti.
Sicer pa dizel vgradni generator, če ne drugega ropota, kot vidim na eBay so nekaj k USD, torej dragi kot Efoy, pa za 100 Ah bi ga moral gnati kar nekaj ur (najmanj 5, najbrž več).
Bencinski generatorji so res poceni, recimo da paziš kam ga postaviš, pa kak CO senzor namestiš ... ampak še vedno ropotajo, pa za 100 Ah ga spet laufaš najmanj 5 ur dnevno oz. še več (če polnijo prek 230 V polnilca, ki polni z 20 A). Pa še rezervoarji so majhni in moraš dodajat benz vsake 3,5 - 4 ure.
Efoy so tihi, varni kar se tiče izpustov, zagotovijo 100 Ah na dan, ena 12 l kartuša stane 30 € in je dovolj metanola v njej za 10 dni, če deluje na polno. Cena sistema je razmeroma visoka (torej model za 100 Ah dnevno, stane 3500 €, kot stranski efekt pa potem najbrž ne potrebuješ sončne celice, pa tudi kak servisni akumulator manj rabiš). Za kako jadranje okoli sveta pa to ne bo, ker kje-bogu-za-nogu dizel še dobiš, metanola pa najbrž ne. V civilizaciji pa sigurno zagotavlja kar luksuz kar se tiče elektrike.
Sončne celice so za vzdrževanje oz. če želiš pridobiti kakih 20-30-40 Ah, za 100 Ah dnevno bi moral polepiti skoraj vso površino plovila z njimi.
V največ primerih se malo motorira, pa nekaj dobi iz celice ... ampak še vedno ne verjamem, da je na ta način pridobljenih blizu 100 Ah, pa celice obračat, motorirat ...
Z vetrnim generatorjem pridobiš 100 Ah, če piha 20 vozlov 20 ur dnevno (Rutland 913 za 696 €).
Ostane še sistem učinkovitega polnjenja z alternatorjem; tu pa vidim dve alternativi.
Ena je LiFePo4 akumulatorji in polnjenje z vsaj 100 A, če je to sploh izvedljivo. Tako bi recimo z 1 uro ropota pridobil 100 Ah, kar se mi zdi še sprejemljivo.
Drugi način pa je sistem učinkovitega polnjenja klasičnih svinčenih akumulatorjev, kot ga ima NT in je to opisal ... tukaj in tukaj.
Moje laično razmišljanje je torej, da (če rabiš vsaj 100 Ah dnevno) je za plutje v "civilizaciji"OK Efoy, za kak ocean pa obvezno eden od zadnjih dveh sistemov (pa še kaj za backup).
Se mi zdi, da če je dnevna bilanca pod 100 Ah, da je precej enostavneje, če pa je nad 100 Ah, pa da ne maraš ropota, želiš avtonomijo od marin itd. pa je precej težje.