CINK PROTEKTORJI

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

CINK PROTEKTORJI

OdgovorNapisal/-a rabuni » Če Jan 22, 2009 16:17

Vprašanje:
Kako lahko ugotovimo ali so novi cink projektorji, ki so montiranina čolnu za sladko ali za morsko vodo. Ali so na cinkih kakšne oznake po katerih se ločijo' Hvala za odgovore.
"Dalmatino povišču pritrujena"
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jan 22, 2009 20:07

Pozdrav !
Sem pogledal malo pri sosedih ( D ). Torej.
Nekih posebnih oznak ni.
Za morsko vodo so zink in aluminij anode. AL anode po novem montirajo na nove Mercury in Mercruiser. Tudi novih zink anod za omenjene motorje več ne dobiš, jih ne delajo več.
Za sladko vodo, so anode iz magnezija. Lahko jih uporabljaš v slani vodi, ampak za kratek čas ( ca. 10 dni ), potem jih več ni.
Jih pa lahkoločiš po teži. Zink je najtežji. Težji od enakega kosa železa.
Potem pride aluminij, kateri je precej lažji in pa magnezij, kateri je še lažji od aluminija.
Zaenkrat, to. Še bom pa malo "pošpijoniral" dalje. Ampak za oznake je fiksno. Ne obstajajo oznake po vrsti materiala.
LP
Še dodatek: Cink ima 7,13 kg/cub. dm
Magnezij 1,74 kg/cub. dm.
Torej razlika v teži je kar očitna.
gašper
Višji vodnik
Kraj: Radovljica

OdgovorNapisal/-a gašper » Če Jan 22, 2009 21:08

Pozdrav!

Atilone zink je še vedno nekoliko lažji kot pa enak kos železa. Gostota železa je približno 7,9 za cink pa je kot si že napisal 7,2

L.P.
Gašper
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Jan 22, 2009 22:40

Gašper hvala, da si popravil mojo napako. Vidim , da se spoznaš na te stvari, pa se mi zdi škoda, da se nisi prej oglasil in Rabuniju odgovoril, ker bi verjetno bolj šel v detajle, kot moj prevod. Meni bi pa prišparal iskanje po drugem forumu, pa še napačno sem napisal :oops:, ker to razliko sigurno občutiš, če držiš cink v eni roki , železo pa v drugi.
LP
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » Če Jan 22, 2009 23:33

Hvala vama velja za vse odgovore; vsak je nekaj prispeval v mozaik spoznavanja stvari. Ko bom ugotovil kakšni so cink protektorji, bom javil. lp
"Dalmatino povišču pritrujena"
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 09, 2012 19:08

Eno vprašanje...

Gledam po internetu te protektorje za moj motor in se v slo dobijo le aluminjasti protektorji zink pa ne.

Zdej če skupaj potegnem vso svoje znanje kemijem se mi zdi, da nemoreš alumija ščitit z aluminijem..

Seveda, če imamo popolnima lep motor, kjer je ves aluminij zaščiten z barvo, in oljem, bi v teoriji šlo, ampak v realnosti ko pa to nedrži, pa ne gre

To pa ne drži v primeru. če je so aluminuji primešani še drugi elemnti (zlitine)

Ali so tem alumunjastim protektorjem primešani še kaki drugi elementi z višjim elektrolitskim potencialom?

Drugače pa kot zanimivost povem, da aluminij in cink nikakor nemoreta preprečiti elektrolize vode(ki disocira na H+ in OH-) sicer v malih količinah, pa vendar.

To pa zato, ker je voda zahrbtna ustvarja tako majhno disociacijo,)1 × 10-14) da se ogne tekim anodam, ta in se elektroni začnejo nabirati tam, kjer jih najmanj potrebuješ (na izkih grlih)

Seveda, aluminij oksidira če je v stiku z sladko vodo, vendar pa je oksidacija(oddajanje elektronov), le direktno na materjalu, da pa bi "potegnil" elektrone iz kje drugje pa ni sposoben)

Če bi bilo to mogoče, bi imeli na avti mel na bloku motorja eno aluminjasto ploščico, pa ga sploh barvati nebi bilo treba :P :P
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jun 09, 2012 21:51

Sem večkrat prebral pa nisem dojel ali si hotel kaj vprašat ali povedat? Kar si povedal pa itak nima ne repa ne glave.

Da bi lahko že po periodnem sistemu videl kateri element oziroma spojina je primernejša za galvansko zaščito moraš najprej poznati periodni sistem.
Najprej obnovimo osnovnošolsko kemijo, da bomo lahko prebrali periodni sistem

1. Na levi strani po vertikali število pomeni periodo.
2. Kaj je PERIODA? To je število lupin (ovojev) po katerih krožijo elektroni okoli protonov v atomu elementa.
3. Koliko elektronov lahko kroži po posamezni lupini? v 95% primerov 2,8,18,32,18,8
4. Kaj je SKUPINA? Številkam na vrhu periodnega sistema po horizontali pravimo SKUPINE. Število skupine nam direktno pove število elektronov na zadnjem ovoju elementa!
5. Kaj se vidi iz tega? Iz tega se vidi narava elementa ali elektrone lažje prejema ali oddaja. Vsak element pa teži k temu, da na ovojih zapolni manjkajoče število elektronov.

Negativni naboj se da izračunat saj ima vsak prosti elektron naboj 1,6 · 10-19 As (Ampersekunda=Coulomb, 1C je naboj, ki ga sprosti tok 1A v času 1s)

Primer Cink (Zn) in železo (Fe).
Cink ima 4 ovoje in na zadnjem 2 elektrona, ki tvorita relativno šibko vez s protonom. Zakaj? 2+8+18+2=30 idealno bi bilo, da bi imel element na zadnjem ovoju 32 elektronov. Zn pa ima le dva, zato je ta vez šibka.

Železo ima prav tako 4 ovoje in na zadnjem ovoju ima 8 elektronov, ker je v VIII skupini. Torej ima elektrone razporejene 2+8+8+8=26 Na tretjem ovoju torej "manjka" 10 elektronov (in na četrtem 26), da bi bilo doseženo stabilno stanje. Železo torej zelo rado veže nase proste elektrone, ki jih navsezadnje lahko dobi od kisika v zraku in reakcija s kisikom (rjavenje) se prične.

V elektrolitu se kemična reakcija še posebej oksidacija zelo pospeši in tako že železo samo sebi z oksidacijo naredi galvanski člen, ki ga hitro razje. Z dodajanjem prostih elektronov žrtvene anode pa se ta reakcija zelo upočasni. Opis galvanske zaščite je veliko bolj kompleksen kot ta izredno poenostavljen opis ampak samo toliko, da si lažje predstavljamo kateri material je bolje izbrati.

Upam, da je na forumu tudi kakšen kemik in bo dopolnil temo o galvaniki na plovilu.
LP NT

Zanimivo branje:
Kaj je nerjaveče jeklo?
Z vidika sestave je nerjaveče jeklo definirano kot jeklena zlitina z minimalno desetimi masnimi odstotki kroma v svoji sestavi. Preberi celoten čklanek...

Periodni sistem
Slika
Uporabniški avatar
PogachnyK
Admiral

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » So Jun 09, 2012 22:42

Hvala nikola za ponovitev oš kemije :D

Vprašanje se glasi: Kateri elementi so primešani aluminijevi anodi, da ima višji el, potencial?

Sicer bom v ponedeljek vprašal na Povhe navtiki, ker bodo sigurno najbolje vedli te zadeve, pa vendar...

Drugače pa nerjaveča jekla? nerjavna bo bolj pravilno 8) [
Hvala na razumevanju
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jun 10, 2012 00:09

Izvenkrmni motorji imajo ohišja iz alu-magnezijeve litine, kateri dodajo še nekaj ostalih kovin in silicija, ki sicer ni čista kovina ampak daje določene lastnosti za ulivanje. Ostali dodatki pa so kot začimbe v kuhinji. Mojstri to obvladajo. Meni je g. Kralj ulival kar nekaj delov za mojo barko, ko sem jo obnavljal. Izdelal je celo okno po vzorcu, ki je celo boljše od originala.

V žrtveni anodi za izvenkrmne motorje mora biti aluminiju dodan silicij. Sicer bi bil po periodni tabeli boljši samo silicij, vendar kot prvo ni dovolj prevoden pa še ne obdeluje se kot kovina, zato ga dodajajo zlitinam zmletega v prah. Sigurno pa dodajajo še kakšne primesi zaradi litja, obdelovanja in obstojnosti to pa bi vedel povedat g. Kralj ali Povhe.
LP NT

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti