Reševalne akcije

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

matejofski
Viceadmiral

Reševalne akcije

OdgovorNapisal/-a matejofski » Če Avg 30, 2012 11:16

Toliko naenkrat pa že dolgo nisem videl kje poročil o nesrečah in težavah plovil :?

http://www.enavtika.si/novice/503-tevil ... mone-burje
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 30, 2012 11:55

Pa kaj je s temi tujci? Sej ni tu prvič burja pihnla??? Folk res podcenjuje morje. Res ne razumem, kako lahk tolkim jadrnicam naenkrat motor odpove.
Vihar
Kapitan korvete
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a Vihar » Če Avg 30, 2012 11:55

Opazil sem tole:

Ruskemu državljanu, ki je upravljal s plovilom so v krvi izmerili kar 2 promila alkohola.

Kaj naredijo s takim? Je v HR na morju v veljavi isto pravilo 0 promila, kot na cesti?
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 30, 2012 11:58

Kokr js vem, so pravila glede alkohola na morju enaka kot na cesti, ne vem pa kako je s kaznimi.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Avg 30, 2012 13:25

Glede na to kdo vse najema plovila je nezgod še malo. :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Avg 30, 2012 13:32

Po eni strani je res, ma ta hujše nesreče pa so naredili kar izkušeni. Zelenci so ponavadi bolj previdni in u strahu, frajerčki pa se malce preseravajo in .... (napr. kot Tomica z itamo, ko je pasal čez jadrnico,pa še je takih )
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Avg 30, 2012 14:37

Jadrnico Helena pa poznam. Smo letos dvakrat pri tem čarteristu na Murterju (Betina) rentali barko. Škoda, lepa in ohranjena barka Cyclades 39.3. Mi nismo rentali Helene, sem jo pa opazil in planiral za prihodnje.

Ali se take barke pač zrihta in naprej oddaja?

Koliko je pa bilo vetra, da je bilo toliko brodolomov? Ali je pač toliko nerodnih kapitanov?

LP
LP, Sodnick
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Po Sep 03, 2012 09:40

V letošnjem letu se je povečalo število skiperjev, ki prihajajo iz vzhoda. Poplava čehov, rusov ....., ki resnično nimajo že osnovnim pomorskih veščin. Naletel sem na čarteriste, ki se niso znali privezat na bojo v mirnem morju. Da o sidranju niti ne govorim oziroma kaki plovbi. Enkrat sem se tudi odsidral in premestil na drugo mesto, kersosedu čehu nisem moral dopovedat, datako ne more bit zasidran zraven mene. In če pogledate večina je takih žal mi je, da smo tudi slovenci med njimi.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Po Sep 03, 2012 10:44

Ja tudi jaz sem letos opazoval Čehe, kako so se v eni sekundi "zvezali" na bojo. Enostavno so vrgli štrik okoli boje in ga privezali na barko. Upam samo da jim čez noč kol oziroma boja ni potonila. :lol:
https://medisken.si
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Sep 03, 2012 13:23

sodnick napisal/-a:Jadrnico Helena pa poznam. Smo letos dvakrat pri tem čarteristu na Murterju (Betina) rentali barko. Škoda, lepa in ohranjena barka Cyclades 39.3. Mi nismo rentali Helene, sem jo pa opazil in planiral za prihodnje.

Ali se take barke pač zrihta in naprej oddaja?

Koliko je pa bilo vetra, da je bilo toliko brodolomov? Ali je pač toliko nerodnih kapitanov?

LP

Barka je odpisana, se že uveljavlja kasko.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Po Sep 03, 2012 21:04

Jutri učim osnove jadranja (na mini-12) kup Rusov. Mini-12 je praviloma idealna za tako učenje (en-dva-tri dobiš občutek...) - ampak...

Njihova agencija predvideva 10 vsako uro par ur zaporedoma in kao se okrog tega ne da nič zmeniti. Saj bomo poskusili naučiti največ, kar se bo dalo (in jutri kaže, da bo v Bohinju čez dan pihalo raje malo premalo kot preveč), tako da jim bo zanimivo, ampak naučili se pa najbrž ne bodo dosti.

Meni ni problem 'splozati' uvod v 10 minutah in potem kup solate vsakemu v 5 minutah - ampak zagotoviti, da si bo vsaj večina od njih od tega do takrat, ko bodo poskusili, kaj zapomnila, se pa ne da.

In ni problem vsakemu od njih, ko se zapelje, reči naj naredi en krog v vsako stran (torej en obrat proti vetru ali prečenje - tack - in en obrat z vetrom ali kroženje - gybe) v petih minutah na enega, ampak če v tistih petih minutah veter ne sodeluje...

In potem naj bi pa v tisti uri še odpeljali eno regato - s pravili za izogibnaje trčenjem iz RRS pravil vred.

To je skoraj podobno, kot če bi ljudje pričakovali, da mora otrok shoditi v petih minutah po rojstvu namesto v letu ali malo več...

Če imajo na splošno takšno šolanje (in glede na pogosto raven alkohola) se še presneto dobro znajdejo...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: miranK in 5 gostov