Mnenje Four Winns Vista 238

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Nov 24, 2013 20:12

se opravičujem, spet smo zbluzili, ampak, ko nekdo proda bučke mi potrga...

sr290 pa saj si jim lepo in na dolgo razložil, da je dovolj moči, pa ti itak nihče ne verjame... tudi mitja.g je napisal vse lepo,kar je res a je že malce navil zgodbo....tukaj bi vsi dali najverjetneje 7.4 notri pa še mag pomožnosti, potem bi z lahkoto glisiral tudi z parimi klobasami v hladilniku...

No moderator oprosti, debata gre zopet v napačno smer... grem kar sam v banovce za teden dni...

ps: kr en a ti tud prideš, mitja je že tam...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Nov 24, 2013 20:33

Pa sej ni blo tko hudo,mal heca umes za popertsritev pa tu ne škodi a ne :lol:
mašinfirer
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Nov 24, 2013 21:08

pri meni veš da ne :wink:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
sacs
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a sacs » Po Nov 25, 2013 07:10

Recimo, da je dovolj moči
Kakšna je po vašem mnenju poraba pri potovalni hitrosti? Sedaj imam potovalno pri 22-25 vozlov porabo pa od 13 do 16 l/h
I kakšni so stroški vzdrževanja motorja?

Sicer pa se nism nč ustrašu samo tehtam možnosti, če se mi splača mojo zverino zamenjat za mal večjo, ker nisem več ravno najmlajši in bi mi kakšna komoditeta več prišla kar prav, čeprav sem na svojem čolničku kar komot :D
Za dnevne izlete ga nebi menjal kar pa se tiče potepanja okoli za več dni je pa že drugo vprašanje :roll:
ne se đalabajat
mitja.gostencnik
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a mitja.gostencnik » Po Nov 25, 2013 07:36

Pozdravljen!

Povprečna poraba bo cca 30-35litrov.

Stroški pa odvisno, je že bilo veliko napisanega. Lahko tudi samo 400 eur, recimo servis in antifouling. V kolikor pa kakšna večja menjava ali vzdrževanje pa lahko tudi 3000 eur. Ali še več, če se pripeti kaj nenavadnega.

PS;

Kdor ne verjame, da čoln v mirnem morju leti 55mph, seveda ob predpostavki 2 odrasla in otrok, naj gre lepo poizkusit pa bo videl.

Lahko še enega našega člana na foromu kontaktirate, ki je tudi imel identičen čoln pa vam bo še on povedal kako in kaj, tudi glede hitrosti.

Mislim, da je pod imenom Igor, je pa iz Šentjurja pri Celju.

LP
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Po Nov 25, 2013 11:46

Jaz tudi ne verjamem o 55 mph; kolega ima podobnega four winnsa, manjšega, okoli 6m5, ne vem točno modela, notri enak motor 4,3 MPI , 220 konjev in je razlagal, da leti kot raketa, 55 milj, da obrije vse blizu in daleč.

Pol sva se pa srečala na vodi, mal pod gasom in sva dala gasaaa. Moja barka doseže največ 38-39 vozlov, to je cca 44 mph, pa ne smem bit preveč naložen. In je ostal zadaj... Začetek sezone, na obeh barkah po dva, ni bilo možnih izgovorov za antifauling, težo :).
Pol mi ni nikoli več razlagal o 55 mph... In ne nasedajte števcem, edina realna hitrost je po GPS, v vozlih.
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Po Nov 25, 2013 11:54

Pa še to, pozabil sem glavno stvar, temo, mnenje o nakupu barke, kar je Saxs na začetku napisal.
Za 18 jurjev, kolikor sem videl, je vsaj po moje kr spodobna barka. Iz gumice ali barke za dnevne izleta na cruzerja, kjer lahko prespiš, je velik korak. Vendar vreden, imaš veliko več od morja in tudi začneš malo drugače gledat na vse. Počasi se tudi preneha dirkanje od zaliva do zaliva, pot in dopust postane potovanje.
Moj nasvet, pojdi pogledat, preveri stanje, vzdrževanje in se odloči na licu mesta. Stroškov bo definitivno več, pa tudi proporcionalno takšna barka nudi več. Crkne pa lahko eden ali drugi, nov ali star... Si pa ogromno prihraniš, če si sposoben kaj narediti sam.
Tudi sam sem šel iz gumenjaka na cruzerjain ne grem več nazaj.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Nov 25, 2013 12:12

boss napisal/-a: edina realna hitrost je po GPS, v vozlih.

BRAVO !
SlikaSlika

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Nov 25, 2013 19:52

Za 55 mph ob tej moči in tej masi bi morale biti vzpostavljene drsne razmere, kakršne imajo hitri gliserji z ventilacijskimi stopnicami ali pad keelom v režimu, ko te zadeve pričnejo delovat, kar je precej nad 55 mph. Poleg tega bi moral propeler delovat v površinskem režimu.
Ob 55 mph ni možno pripravit ustrezne drsne pogoje za plovila te velikosti in z le enim trupom. Klasičen V trup brez zgoraj omenjenih tehnologij, nikoli ne doseže ustrezno majhnega drsnega količnika, prej postane nestabilen.
Verjetno merilec hitrosti "nabija", kar je pogost pojav, če ne deluje preko gpsa.

Vse nad 45 mph bi bilo po moje izjemen dosežek za omenjeno plovilo z omenjeno močjo, ob standardni opremi in bi bila vsaka tovarna ponosna nanj, z 50 mph bi pa lajali po vseh mogočih občilih.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 25, 2013 22:03

Sem tole res vse prebrav in ima vsak od vas po svoje prav, edino kar zagotovo ne gre v koncept je pa 55 mph!
To z izglisiranjem in močnejšim motorjem nikakor ni res in nikoli ne bo res! Verjamem, da bi mogoče neki super-fine-tunning propelerja, kot ga obvlada SR290 celo dal malo boljši rezultat, vendar sem v življenju plul s preveč barkami, da bi me kdo lahko prepričal v to, da se da z močnim motorjem na hitro izglisirati! Kot ste nekateri že napisali, močnejši motor bo VEDNO pomenil manjšo prestavo v nogi ali pa vsaj večji korak propelerja! Vse ostalo je bull shit. O tem sem že pisal... Vozite po avtocesti en avto z recimo 2.0 motorjem v 3. prestavi 80 na uro, zraven pa drugi avto z motorjem recimo 3.0 in v 6. prestavi... Dajte gas do konca in boste hitro videli če tisti 3.0 kaj bolj divje pospešuje... In isti vrag je na morju!

Močnejši motor v praksi pomeni samo eno! Manjšo porabo in pa manj mučenja motorja pri glisiranju! Če imaš potovalko motorjja, ki se vrti do recimo slabih 5.000 vrtljajev pri nekje 3.500 vrt/min je to super! Če jo imaš pri 4.300 je to hudo mučenje motorja, ure in ure in ure!

In pri tem čolnu bo ravno to! Za 25 vozlov potovalke bo rabil konkretne 4 jurčke, verjetno kar 4.200 do 4.300... To pa je za motor, sploh tak starinski ameriški "ubi bože"...
Iz vode pa bo ta čoln skočil zelo težko, pa naj bo notri omenjeni 4.3 GXi ali pa 5.7 GXi s 320 KM... Oba bosta šla lepo ven, ko boš na barki sam in oba bosta šla ZELO težko ven, ko boš imel na barki poleg sebe še 6 kolegov!
borut.ccc
Desetnik

OdgovorNapisal/-a borut.ccc » To Dec 10, 2013 13:30

Bom še sam podal mnenje, ki je bolj iz prakse, imam skoraj enako plovilo in sicer 248 letnik 2004 z motorjem 5.7 GXi z 320 KM in lahko rečem da je motor zelo močan, nikakršnega govora o počasnem izglisiranju ni. Potrebuje namreč samo nekaj sekund, je pa res, da ga nisem nikoli pritisnil do končne brzine, ker me je bilo že kar strah. Izglisira takoj tudi če so 4 osebe na plovilu, poln rezervoar, pa gor še pijača za nekaj dni.
Čoln se mi zdi idealen za tedensko plovbo po otokih in dnevno premikanje, na srečo imam še vgrajeno klimo zato je res zelo prijetno.
Vgradil sem še tudi bowthruster in težav z pristajanjem vetrom,.. ni več.
Ker smo se odločili za drugega po 4 letih pa ga tudi prodajamo, tako da ga lahko prideš tudi pogledat.

Vsem skupaj pa želim lepe praznike.
Borut
Viceadmiral
Kraj: ob Muri

OdgovorNapisal/-a Borut » To Jan 21, 2014 17:39

mogoče kakšen link do oglasa!
Borut.ccc
pero123
Admiral

OdgovorNapisal/-a pero123 » To Jan 21, 2014 19:12

borut.ccc napisal/-a: je pa res, da ga nisem nikoli pritisnil do končne brzine, ker me je bilo že kar strah.

Česa da bos poletu? lol
--Bodybanger--

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov