Jadrnice imajo po navadi že tik nad spodnjim ležajem varovalo, ki preprečuje, da bi se os krmila spustila navzdol in se potem izmuznila iz zgornjega ležaja. Čudno, da švedske barke tega nimajo tako narejenega.
Na moji barki je poleg varovalne objemke nad spodnjim ležajem skozi os krmila privit še varovalni vijak, ki sega preko nosilca in ojačitve spodnjega ležaja krmila.
Dilema skeg ali prosto krmilo je dolga zgodba med oceanskimi jadralci in vsaka rešitev ima svoje prednosti in slabosti. Večino slabosti samostojnega krmila na dolge proge so odpravili sodobni zanesljivi in varčni avtopiloti, ki preprečujejo, da bi tudi v vzvalovanem morju barka kaj dosti uhajala iz smeri.
Šterk mi je pred leti svetoval, naj na barko namontiram skeg, saj bom sicer na oceanu v valovih preveč slalomiral. Po nekaj letih oceanskih izkušenj imam še vedno raje odzivno barko, ki jo omogoča dolgo in ozko krmilo brez skega.
Glede varnosti pred na pol potopljenimi objekti, pa so moje izkušnje, da so najbolj izpostavljeni premec in boki barke, zato je pomembno, da je premec ojačan in da je v notranjosti prvi meter barke pod vodno linijo neprodušno zaprt, da ne pride do vdora vode v primeru luknje v premcu.
Naslednja stvar, ki je na udaru hlodov je kobilica, kadar barka hlod zajaha. Da plavajoča ovira pride mimo trupa barke in kobilice direktno do krmila, moraš pa imeti zares zelo zelo veliko smolo. Seveda to velja le pri jadrnicah z enim krmilom v osi barke.
Tudi ribiške mreže so se mi doslej ponavadi zapletle le okoli kobilce ali pa propelerja. Krmilo se je ponavadi kar samo rešilo iz mreže