AKUMULATOR
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
-
black_mamba
- Poročnik fregate
.
Jah, ni samo voltaža, ampak moč, amperaža je važna.
Če sta starejša od 3-4 let potem nista za na barko. Morda, da bi v kakem avtu še zalegla, toda v barki jih jaz ne bi imel. Ne bi imel zaupanja v njiju. Elektrika na vodi je po mojem skoraj bolj pomembna kot gorivo. Gorivo še nadzoruješ, imaš kako kanto v rezervi, ampak če ni štroma v akujih, ne kresne in pika.
Se mi je že zgodilo.
Pozimi, lovim ribe, prestavim se dvakrat na novo lokacijo in ko hočem it pozno popoldan proti domu ne kresne. Potem pa šlep služba do marine. Sesul se je 3 leta star aku. Do takrat je delal bp. Potem pa tudi obrnil ni. Samo tk, tk je še uspel.
Takle mamo.
Je pa res, da sedaj z namontirano celico ni več težav s preglobokim praznenjem, ker je vedno napolnjen.
Podatki celice.
Regler.
Priporočam vgradnjo mini elektrarne, ker je potem počutje na barki na višjem nivoju. Saj veš, hladna pijača intakodalje. Hihihihihi.
LP
.
Jah, ni samo voltaža, ampak moč, amperaža je važna.
Če sta starejša od 3-4 let potem nista za na barko. Morda, da bi v kakem avtu še zalegla, toda v barki jih jaz ne bi imel. Ne bi imel zaupanja v njiju. Elektrika na vodi je po mojem skoraj bolj pomembna kot gorivo. Gorivo še nadzoruješ, imaš kako kanto v rezervi, ampak če ni štroma v akujih, ne kresne in pika.
Se mi je že zgodilo.
Pozimi, lovim ribe, prestavim se dvakrat na novo lokacijo in ko hočem it pozno popoldan proti domu ne kresne. Potem pa šlep služba do marine. Sesul se je 3 leta star aku. Do takrat je delal bp. Potem pa tudi obrnil ni. Samo tk, tk je še uspel.
Takle mamo.
Je pa res, da sedaj z namontirano celico ni več težav s preglobokim praznenjem, ker je vedno napolnjen.
Podatki celice.
Regler.
Priporočam vgradnjo mini elektrarne, ker je potem počutje na barki na višjem nivoju. Saj veš, hladna pijača intakodalje. Hihihihihi.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
-
black_mamba
- Poročnik fregate
black_mamba napisal/-a:?........ glede na to da imam samo hladilnik?
Ravno hladilnik je tisti, ki največ "popapca".
Obstajajo tudi manjše, npr. 10W celice, ampak tisto je le za vzdrževanje AKU-jev preko zime.
Pojdi v Visol v Stegnah, in boš pogledal, kaj ti ustreza.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
black_mamba napisal/-a:Koliko pa stane takle sistem? Obstaja tudi kakšni manjši glede na to da imam samo hladilnik?
Postaja to že dokaj sprejemljiva cena, čeprav tukaj ni za preveč šparat.
Ker sem koristil termin v katerem so bili popusti, sem plačal 350 EUR.
LP
.
pajer 1
-
black_mamba
- Poročnik fregate
A pa mora biti za solarni sistem tudi poseben akumolator ali je lahko katerikoli?
Razmišljal sem da bi obdržal tistega 95Amperskega (sicer ima le 470A), zato bi bil servisni ter kupil enega ki je v akciji pri evrotonu, za štartnega. http://www.euroton.si/avtodeli/ah95-d-800a-60038-excell-353x175x190-exide-akumulator-p-33019.aspx
Baje da naj bi 7,4 rabil za zagon vsaj 650A, tako da naj bi bil ta z 800A OK.
Potem pa če nerabiš posebnega akumolatorja še eno sončni panelček gor pa smo? Glede na to, da bo edini porabnik hladilnik (sem gledal pri visolu, porabijo 35W, tak ki bi k meni prišel), dam lahko recimo nek 40W modul za ziher? Potem pa kaj še potrebujem solarni regulator (tisto ko imaš flexcell) pa zvežem na aku?
Sej vem da ni tak simpl, ziher bo treba še kakšno stvar kupit pa tudi ta akumolotor ki ga mam ni vredu za to
Razmišljal sem da bi obdržal tistega 95Amperskega (sicer ima le 470A), zato bi bil servisni ter kupil enega ki je v akciji pri evrotonu, za štartnega. http://www.euroton.si/avtodeli/ah95-d-800a-60038-excell-353x175x190-exide-akumulator-p-33019.aspx
Baje da naj bi 7,4 rabil za zagon vsaj 650A, tako da naj bi bil ta z 800A OK.
Potem pa če nerabiš posebnega akumolatorja še eno sončni panelček gor pa smo? Glede na to, da bo edini porabnik hladilnik (sem gledal pri visolu, porabijo 35W, tak ki bi k meni prišel), dam lahko recimo nek 40W modul za ziher? Potem pa kaj še potrebujem solarni regulator (tisto ko imaš flexcell) pa zvežem na aku?
Sej vem da ni tak simpl, ziher bo treba še kakšno stvar kupit pa tudi ta akumolotor ki ga mam ni vredu za to
black_mamba, saj bi ti rad pomagal in ti tudi bom, ravno za takšna vprašanja sem predlagal. da prebereš najprej vse stare poste, če te stvar zanima, enako velja za boni, ki je bolj slabo pogledal kako izgleda cyrix in kakšni preseki kablov, kje se ti priklopijo itd...., če vaju stvar zanima. Drugače pa je po mojem najbolje da zaupata zadevo profesionalcu za elektriko na barki.
black_mamba, daleč od tega, da je tako enostavno, da če je kompresor 35W daš 40W celico in je zadeva rešena, verjami da ni
black_mamba, daleč od tega, da je tako enostavno, da če je kompresor 35W daš 40W celico in je zadeva rešena, verjami da ni
-
black_mamba
- Poročnik fregate
Tukaj sem odprl temo o življenjski dobi akumulatorjev. Od česa je odvisna in kako jo podaljšati?
V čem je razlika med tema dvema MPPT regulatorjema.
http://www.visol.info/trg/detajl.php?id=1041&hid=3
http://www.akumulator.si/izdelek/S6%200 ... r-mppt-10a
in ali bi drugi dobro opravljal svoje delo na plovilu.
http://www.visol.info/trg/detajl.php?id=1041&hid=3
http://www.akumulator.si/izdelek/S6%200 ... r-mppt-10a
in ali bi drugi dobro opravljal svoje delo na plovilu.
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Po podatkih na povezavah sodeč je za začetek videti, da je eden za 2x večji max tok polnjenja kot drugi:
Približno enako dva proti ena sta tudi masi obeh naprav - 0,9 kg STECA in 0,45 kg Solarni regulator MPPT 10A.
In podobno tudi ceni:
VISOL oziroma STECA
Akumulator.si oziroma Solarni regulator MPPT 10A
V glavnem, treba bi bilo pogledati seznam funkcij enega in drugega... ampak jaz običajno za to prosim Marka Žiberta, ki se na forumu od časa do časa oglasi kot Alpin in še nekaj... .
- STECA MPPT 2010 za max 20A polnjenja
Solarni regulator MPPT 10A pa za max 10A polnjenja.
Približno enako dva proti ena sta tudi masi obeh naprav - 0,9 kg STECA in 0,45 kg Solarni regulator MPPT 10A.
In podobno tudi ceni:
VISOL oziroma STECA
239,70 EUR -20% pop.= 191,76 EUR DDV je vračunan!
Akumulator.si oziroma Solarni regulator MPPT 10A
Redna cena: 104,55 €
Gotovinski popust: 10,46 € (10%)
Znižana cena: 94,10 €
Popust zvesti kupec: 2,09 € (2%)
Spletna cena: 92,01 €
V glavnem, treba bi bilo pogledati seznam funkcij enega in drugega... ampak jaz običajno za to prosim Marka Žiberta, ki se na forumu od časa do časa oglasi kot Alpin in še nekaj... .
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
-
black_mamba
- Poročnik fregate
Zdravo,
tako, sem se odločil da bom zaenkrat kupil zagonskega https://www.euroton.si/avtodeli/ah100-d-900a-premium-353x175x190-exide-akumulator-p-30438.aspx 900A, zato da bo ziher kresnil (in bo v uporabi samo za zagon),
Servisnega bom pa pustil fiammovega 95Amp, tistega ko sem slikal, baje da je še OK (nekje na 95% moči)... Pa ko bo šel v k* bom po novega kupil.
Za sončne panele bom pa še videl, morda bom kaj gor dal, če bom našel primeren prostor na čolnu (vseeno je zelo majhen, nima niti strehe..)
tako, sem se odločil da bom zaenkrat kupil zagonskega https://www.euroton.si/avtodeli/ah100-d-900a-premium-353x175x190-exide-akumulator-p-30438.aspx 900A, zato da bo ziher kresnil (in bo v uporabi samo za zagon),
Servisnega bom pa pustil fiammovega 95Amp, tistega ko sem slikal, baje da je še OK (nekje na 95% moči)... Pa ko bo šel v k* bom po novega kupil.
Za sončne panele bom pa še videl, morda bom kaj gor dal, če bom našel primeren prostor na čolnu (vseeno je zelo majhen, nima niti strehe..)
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti