Nakup ploterja - navigacije

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
bof
Poročnik bojne ladje

Nakup ploterja - navigacije

OdgovorNapisal/-a bof » To Feb 03, 2015 15:27

Pozdravljeni navtiki!

Zanima me kateri ploter kupiti, oziroma kaj predlagate, da je najboljši kompromis med ceno in kvaliteto? Kje kupiti? Kako je s kartami?
Nebi pretiraval s financami, vendar spet nebi en krš.
Plovilo fisherman 11 m.

Že vnaprej hvala za vsakršno pomoč!

lp,
bof
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Feb 03, 2015 20:54

Kolikor denarja, toliko muzike!

Žal, ali pa na srečo. Odvisno, s katere strani pogledaš. Če boš kupil preko E-bay – ja, boš že v štartu profitiral 10-15€, mogoče celo več. Imej odprte oči, da ne bo to na koncu najdražja opcija. Od proizvajalca do delovanja na tvojem čolnu je dolga pot. Marsikaj gre lahko narobe.

Kaj kupiti? Najprej povej, kateri avto je boljši. Audi, BMW ali Mercedes.

Predlagam ti, da kupiš tam, kjer ti bodo zraven nudili svetovanje, montažo, servis, pokazali kakšno skrito cako… skratka komplet, ne pa da boš potem sam nek posebno špecialen kabel iskal vsepovsod.
Glej, da ne bo ¨svetovanje¨ podvrženo samo enemu cilju: šišanju!

Ko sem sam iskal in gledal, kaj bom dal na svoj čoln (ga še nimam), sem bil prepričan, da bo Furuno. Zakaj? Ne vem. Nekako zelo cenim Japonce, kar se tiče elektronike in izdelave same. Ko sem se razgledoval na njihovi spletni strani, sem našel tudi zastopnika za Slovenijo. Gre za istega, kot za Hrvaško, pa mogoče se kakšno drugo državo. V glavnem, ta firma iz Rijeke, so zastopniki, če se ne motim celo generalni uvozniki za ta del, pa konec. Ko sem šel na njihovo spletno stran pa... …ŠOK.

Razen tega, da ti povedo, da so oni (generalni) zastopniki za Furuno, (so tudi še za nekaj drugi podjetij), je pripet še link od uradne strani Furuno, in to je vse. Halo? Tudi prav. Nekako tako mi je pred oči prišlo, kot da so oni ¨samo¨ generalni uvozniki in zastopniki za več podjetij, in na osnovi tega, vlečejo procente, in basta. Ta privilegij so si pridobili, ker so mogoče en teden prej naslovili prošnjo za zastopstvo, kot nekdo, ki se res spozna na stvari. Dveh pa itak ne rabijo na tako majhnem prostoru. Z navadnimi smrtniki (kupci), naj se potem pa lokalni diler jebe, saj itak dobi par procentov od prodaje…
A tako bi ti posloval? Izvini dećko. Lahko, ampak ne z mano.

Si kar predstavljam, kako bi potekal servis, oz. če bi kaj crknilo. Sploh v garanciji. Najprej so na vrsti potencijalni kupci, ostali morate(mo) počakat. Potem iskanje napake po telefonu. Verjetno bi bil kriv jaz, da ne znam uporabljati. Potem bi bil kriv tisti fant, kateri je montiral. Ta bi se zgovarjal, da je njegova napaka sicer možna, vendar kolikor dobi plače, je še dobro, da sploh skup stoji. Potem bi se mogli parkrat dobiti na različnih lokacijah, kjer bi razno-razni veleumi ugotovili, da gre verjetno za serijsko napako. Ker pa potrebujejo žegen od generalnega uvoznika, da bodo to prišli odmontirat, pa nazaj poslat v tovarno, da bodo tam preverili za kakšno napako gre, se bomo zato še enkrat dobili, ko (če) bo zelena luč. Pa še na pol poti nismo! Preden bi bilo vsega konec, bi meni še tisto malo lasi padlo iz betice, osivel bi itak vmes. Ne zaradi zneska, ampak odnosa. Pa saj poznate postopek.

V glavnem. Furuno (zame) odpade. Pa ne zaradi firme Furuno, pač pa tega uvoznika. Če ima že sedaj tak odnos do potencijalnih ¨ovc¨, kakšen bi bil šele po tem, ko te enkrat že ošišajo?
Nimam izkušenj na tem področju. Pa saj so vaše zadosti.

Če smatraš, da je vsak mojster dober, potem ti lahko priporočim mojega soseda, električarja Lojza, kateri že 30 let ¨vleče kable¨, pa bo ja še ta dva drata potegnil. Pa saj ni taka ¨kunšt¨. Pa še novo štemarco je kupil pred kratkim, tako, da kompetence zagotovo ima.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 04, 2015 11:15

GPSMAP 527

Najverjetneje tole pokrije tvoje potrebe, navedel jih sicer nisi. Sam imam GPSMAP 521 in je ok. Seveda že nekaj let star, 527 je aktualnejši. Na čolnu imam tudi nmea2000 mrežo in tudi z njo vse deluje kot je treba.

Kar pri svojem pogrešam, je notranja baterija. Da lepo doma v bajti v miru vnesem traso.

Je pa sigurno dober tudi Lowrance, Raymarine in še kateri. Cene so v tem rangu kar podobne.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Sr Feb 04, 2015 12:20

Ja pa ne bo valjda tega klumpa kupil za na 11 metrsko barko? To je za na splav pa 5 m gumo.
Kupi enkrat, pa takrat oreng. Ker jutri boš hotel še radar, pa sonar, pa nočno kamero, pa… Prav. Ampak to moraš danes misliti!
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 04, 2015 13:14

Ker ni nič napisal, človek pričakuje osnovno funkcionalnost. Omenil je ceno, ki naj ne bo visoka. Omenjena je tudi beseda fisherman.

To kar ti pišeš ti dam v vsem prav, vendar gre za popolnoma drug cenovni nivo. Me je kar sezuval ko sem te cene gledal.

Je pa diskusija v kolikor avtor ne navede kaj res rabi malo tako tako.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 04, 2015 13:51

kok-pit tukaj malo močno pretiravaš..
Ploter zna zmontirati skoraj vsak, k si lasti plovilo, tako da bi tudi tvoj Lojzek znal potegniti tiste 3 kable.
Seveda je lepše, če je narejeno profesionalno ( dobiš lepši račun )

Če bi videl kaj folk uporablja kot ploterje, bi rekel, da je tisti Garmin, ki ga je svetoval Kasaudio raketa ! :D

No sicer svetovali bodo vsi od Garmina 721s,
Sam nisem pristaš "touch screen" sistemov, vendar čas gre naprej in vsi se jih poslužujejo...

Sam uporabljam Lorenz in moram reči, da je uporabniku prijazen in sem z njim več kot zadovoljen zame ima kar nekaj plusov( prej sem imel Garmin, ki ima nekatere funkcije še prijaznejše, vendar se mi iztikanje kabla iz naprave ne zdi smiselno, potrebujem pa to funkcijo )

Furuno je sigurno top zadeva, enako kot cena :D vendar to se mora odločiti posameznik...

Kar se tiče povezovanja v mrežo, je že fino, vendar deluje tudi brez... ( sam imam vse nametano in nekako se tolažim, da sem izbral najboljšo kombinacijo prijazno denarnici in kvaliteti ter uporabnosti, Ploter Lorenz, Radar Furuno, Pilot Raymarine, Fishfinder Hummingbird, vhf Cobra )
Poznam jih kar nekaj, ki imajo kompleten sistem, vezan v mrežo in oh in sploh in tega sploh ne znajo pravilno uporabljat, resnici na ljubo pa je potreba po tem tako majhna, da je razumljivo !

Včasih razmišljam, da bi šel najverjetneje tudi jaz na kompleten sistem enega proizvajalca, vendar potem dobro pomislim in si rečem "zakaj pa"

Ko postavljaš vse na novo, je najverjetneje najlažje in najbolj smiselno.

No skratka po tem MT-jevem zgledu posta,

bi ti SVETOVAL, da se obrni na firmo STAL Elektronik,povprašaj po Miranu, in boste sigurno našli najboljšo možno rešitev in imel boš najboljšo možno podporo v primeru okvare, ali kakšnega drugega vprašanja.

lp.T
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Feb 04, 2015 14:09

Tablica z Navionicsom? (In nmea 2 wifi converterjem, ce zelis priklapljat ostale nmea prikljucke)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 04, 2015 14:20

Tablica z Navionicsom? (In nmea 2 wifi converterjem, ce zelis priklapljat ostale nmea prikljucke)

Lahko navedeš kakšen link? Pod nmea to wifi si jaz predstavljam, da gre za nmea2000 to wifi. Ok za Maretron vem, pa še nekaj drugih tudi, sam razvijam in me malo bolj zanima.

Predvsem zato, ker je po mojem vedenju moja rešitev vsaj 3x cenejša od obstoječih nmea2000 to .... Pa da nebi tople vode še dalje izumljali če nekdo to stvar da za sprejemljivo ceno.

LP
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 04, 2015 15:00

Daj nehajte z tablicam, lepo prosim...
"Za resno navigacijo, potrebuješ resen ploter"
SlikaSlika

Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Sr Feb 04, 2015 15:15

Sam uporabljam Garmin GPSMAP 620. Več kot zadovoljiv! Ima samostojno baterijo (zdrži cca 2 uri), vgradnji ali običajni navtični nosilec (imam montirana oba nosilca), je tudi vodoodporen. Lahko ga uporabiš tudi v avtu, kot cestno navigacijo.

Meni deluje odlično, uporabljam ga le za navigacijo, čeprav ima tudi druge možnosti. Cenovno je tudi med bolj ugodnimi.

--> https://buy.garmin.com/sl-SI/SI/navtika/ploterji/gpsmap-620/prod14893.html

Kok-pit: Z zgornjim GPS lahko varno pluješ tudi s Costo Concordijo, le uporabljati ga moraš.... :wink:
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Feb 04, 2015 17:42

kasaudio napisal/-a:

Lahko navedeš kakšen link? Pod nmea to wifi si jaz predstavljam, da gre za nmea2000 to wifi. Ok za Maretron vem, pa še nekaj drugih tudi, sam razvijam in me malo bolj zanima.

Predvsem zato, ker je po mojem vedenju moja rešitev vsaj 3x cenejša od obstoječih nmea2000 to .... Pa da nebi tople vode še dalje izumljali če nekdo to stvar da za sprejemljivo ceno.

LP

Googlaj nmea2000 to wifi (imas tudi nmea2000 to bluetooth) in bos nasel kar nekaj robe, recimo en primer:
http://www.digitalmarinegauges.com/prod ... rking.html

Vecinoma stanejo okrog $500, sem pa nekaj tednov nazaj nasel enega celo pod $200...
inspiron
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a inspiron » Sr Feb 04, 2015 17:49

Tex napisal/-a:Daj nehajte z tablicam, lepo prosim...
"Za resno navigacijo, potrebuješ resen ploter"

Ne vem sicer, kaj je razlika med resno in neresno navigacijo, ampak tablica ima vse kar imajo veliki. Vedno najnovejse mape, neses s seboj kjerkoli si na barki (zunaj, znotraj, v salonu, na postelji, ...), neses s seboj z barke, lepo prenosna, raznorazne uporabne podatke o plimovanju, imas internet, kjer imas GSM coverage imas online AIS (recimo primer za plutje ob italijanski obali), moznost povezave na vse nmea2000 sisteme....

Meni se zdi resno. Seveda, vsakemu svoje.

(Je tudi za offshore jadranje dovolj 'resno' - vprasaj miranteja ;) )
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Feb 04, 2015 18:35

tudi fičo ima vse kar imajo veliki, pa ga zato ne voziš je res ?

Ko ti tablica zmrzne, ravno,ko ni treba je sigurno vrhunsko,
ali pa ko ti jo polije 5 litrov slane vode kaj pa je to, saj jo imaš najverjetneje v pvc vrečki a ne ?
ko slučajno izgubi signal tudi ni hudega...
odlična je za plovbo ponoči...
najverjetneje ni problem tudi,da nanjo 10 ur direktno sveti sonce..

Ne vem, še vedno zaupam ploterju za 1000eu bolj kot tablici...

verjamem, da gre čas naprej, ampak...
no vsak po svoje... moj sosed v marini ima tudi le dve vrvi po 30m,pospravljene ! za kratke postanke v marini, ali pa ko pride dotočit vodo se prime za "šlauh"s katerim toči ali pa kar sosedov električni kabel zagrabi... saj gre, :D
SlikaSlika

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Feb 04, 2015 19:12

@inspiron;
To sem že videl, sem mislil, da je kaj novega. Če morda ves katera varianta je bila za 200$
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Sr Feb 04, 2015 19:50

Tex presenečaš. :D :D

Navigacija za 200€?? Lepo te prosim. To ima naš tamau za po tleh metat.
:evil:

No, tablica je vsekakor krasen, mobilni pripomoček. Vseeno pa mora biti osnova namenska stvar, in to na kablu!
Vse drugo je improvizacija in drugorazredni poizkusi!

Teli so tudi sami nekaj čarali, ali pa sosedov Lojs.
Ali pa je šlo za ¨konkurenčno¨ ponudbo, katero se pač ne zavrne.
Upam, da so profit namenili za dobro zavarovanje.

https://www.youtube.com/watch?v=mi4epBmEa2I

P.S. Če nimaš v navtičnem svetu 500€, katere z LAHKOTO pogrešiš, potem je boljše, da si na napihljivi blazini.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov