Temperatura med plovbo v motornem prostoru ?

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

Temperatura med plovbo v motornem prostoru ?

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 23, 2015 10:47

Se je že kdo vprašal, kakšna je temperatura v motornem prostoru med plovbo ?

Nekje so motorji blizu tankov za bencin, nekje blizu poliestra,nekateri skoraj sedijo na njih, vendar ni problemov...

Če pogledamo recimo dva dizelska ( ali pa bencinska saj je podobno sistem hlajenja deluje na cca.86C ) motorja, ki delujeta v zaprtem prostoru skupaj 10ur... kakšno toploto oddata v prostor oz na kakšno temperaturo ga segrejeta saj je ventilacije res malo, skozi tiste reže na bokih...

Ja vem, drugič bom vtaknil termometer med motorje in bom točno vedel :oops:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Feb 23, 2015 10:57

Hoj Tex.

to sem se tudi sam že spraševal. Ravno razmišljam, da bi obnovil izolacijo motornega prostora. Predvsem zaradi hrupa, ampak vsi protihrupni izolatorju so tudi toplotni. Se pravi, da bo potem še bolj vroče v kleti.

Dal si dobro idejo. Na barki že imam prenosni termometer na daljinca, tistega od vremenske postaje. Ves čas se mi valja nekje po cockpitu. Ga bom res spravil nekam v motorni prostor in bom lepo elegantno lahko med plovbo odčitaval temperaturo. Ampak to bo šele maja. Za najbolj rekordne temperature pa bo itak treba počakati do konca poletja.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Feb 23, 2015 11:25

Tex ali je tvoj motor zračno hlajen :D

Če ni dobrega hlajenja ga lahko postaviš na flaj tam bo dost zraka :lol:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 23, 2015 11:47

EL Capitano, zabaven si kot mobitel na pogrebu :twisted:
SlikaSlika

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Feb 23, 2015 12:05

Pri nas je največ 5 oC višja od okolice, za kar skrbita dva konkretna vstopnika zraka.
Bolj smotano je, ko obstaneš. Takrat se verjetno vse skupaj segreje na temperaturo blizu temperaturi celega hladilnega sistema, to je pa po moje čez 50 oC. Mašina in tisti del z antifrizom 80-90 oC, ostali del z slano vodo je pa tudi topel, a ne tako.
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Feb 23, 2015 12:05

Poglej, poglej,...

Jaz pa imam termometer v motornem prostoru. Poleti, ko je zunaj vroče, mi motornega prostora ni nikoli uspelo segreti preko 46C, pa če sem cel dan gonu! Najboljši hladilnik prostora je morje.

Bolj od visoke temperature je zanimivo to, koliko časa se motorji ohlajajo. Motorni prostor ima tudi po 24 urah še vsaj 35C, kar je poleti lahko malo zoprno, saj mi to hočeš, nočeš ogreva barko. Jeseni, pozimi, spomladi je pa to super. Pozimi motorni prostor sicer nikoli ne preseže 30C.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Feb 23, 2015 13:30

Saj meni se je zdelo, da je tukaj en "ziheraš", ki ima pri motorjih termometer in kamero :D

No lep podatek...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Feb 23, 2015 13:44

Imam prikljopljen števc za temp.motornega prostora.Ker je prostor majhen in slabše prezračevan,sem ugradil še termometer in prezračevanje.Prostor se segreje max.60-65 stopinj(dizel motor),vgrajen imam pa ventilator kabine od -bolhce- in trostopenjsko stikalo od traktorja.Dela super.Edino stikalo je bilo 52 eu,ventilator pa 10 na odpadu. Za prezračevanje kabine imam isti sistem.
mašinfirer

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov