Topel motor ne vžiga (mercruiser 4.3)

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

simon
Poročnik fregate

Topel motor ne vžiga (mercruiser 4.3)

OdgovorNapisal/-a simon » Sr Dec 13, 2006 18:50

Moje prvo vprašanje na tem forumu... Glede na to, da je članov še malo, zaenkrat ne pričakujem pametnega odgovora.
K sreči je sedaj zima, in čolna ne uporabljam, je pa vedno v vodi, tako da bom poskusil popravit.

Imam mercruiserja 4.3L mpi. Hladen vžiga brez problema in tudi teče povsem mirno. Ko se naprimer vozim pol ure, da je vroč, se za 10 min ustavim in ga hočem ponovno štartat, se začnejo problemi. Ponavadi vžge šele med petim in 10 poskusom. Tudi potem še nekaj časa teče čudno na prostem teku. Med glisiranjem je vse OK.

Hvala in LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 14, 2006 11:35

Hmm,

Vzrokov je lahko več. Ker je motor MPI, je možno od napake na računalniku-procesorju za vžig do enostavnih mehanskih okvar.
Prvo, kar mi pade na pamet bi lahko bil senzor temperature motorja. Ta "pove" krmilju koliko goriva vbrizgati. Možno je, da "misli", da je motor mrzel in zaradi tega dovaja prebogato mešanico.
Druga precej verjetna varianta je lahko tudi visokotlačna črpalka za gorivo, ki daje premajhen tlak.
V obeh primerih je popravilo sicer enostavno, zelo težko pa je odkriti kaj je res narobe. Predlagam pooblaščenega serviserja, ki ima vso orodje (testerje) in lahko preveri tlak goriva in računalnik motorja.

P.S. Vzrok je lahko tudi kaj bolj enostavnega, kot so svečke ali razdelilna kapa, vendar je malo verjetno. Malo preverite v kakšnem stanju so in jih po potrebi zamenjajte.

LP, Administrator
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » Če Dec 14, 2006 15:19

Hvala za namige. Svečke so bile nove pred cca. 20 urami in so skoraj gotovo OK. Očitno bo kaj bolj kompleksnega in bo treba mehanika. Sporočim kaj bodo odkrili...

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Dec 15, 2006 15:30

OK. Vaš odgovor bo mogoče koristil tudi komu v prihodnosti, ko bo imel enake probleme.

Mogoče sem pozabil omeniti tudi vžigalno tuljavo. So že bili primeri, ko se je ta preveč segrela in ni več zagotavljala dovolj izhodne napetosti. Lahko je npr. preblizu izpuha, vendar je to malo verjetno...

LP, Admin
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » Pe Dec 15, 2006 18:16

Jutri grem na barko in bom malo pregledal. Če je vse kar lahko naredim sam OK, bom dobil lokalnega mahanika. Verjetno bo zelo ustrežljiv, ker ni sezona... :D

Poročam...

pozdrav
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Dec 19, 2006 22:08

Kot sem obljubil poročam. Pregledal sem svečke, kapo, kable in po pričakovanjih je bilo vse OK. V soboto sem dobil mehanika, ki je pregledal motor. Ugotovil je, da je bencinska črpalka. Vaš namig je bil pravilen, zato hvala. Ker je nima na zalogi, moram počakati, da jo naroči, mi je pa obljubil, da bo montirano do konca tega tedna. Strošek popravila pa bo žal kar velik. :(

LP, simon
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 20, 2006 19:22

Super, da se je odkrilo kaj naj bi bil vzrok. Upajmo, da je res, kajti včasih se po popravilu nič ne spremeni... Pustimo črni scenarij, želim pa vam čim cenejše popravilo :D

Lep dan,
Administrator
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » Pe Jan 05, 2007 15:32

Malo pozno, pa vendar...
Moj motor je popravljen (zamenjana bencinska pumpa). Sedaj vžiga brez problemov tako hladen kot topel. Hvala za vsa mnenja in predloge.

LP
Uporabniški avatar
cwick
Kapitan bojne ladje
Kraj: NM-Biograd
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a cwick » To Sep 25, 2012 18:22

Pozdravljeni,
po celi sezoni brez problema,na koncu odkrijem,da mi moj VP 5.0 gxi ko je vroč ne užiga lepo. "Fora" je pa ta,da ko mu dodam čisto malce gasa pri vžigu,vžge takoj.. Lahko kdo to razloži zakaj mi to dela? Svečke sem menjal 2 leti nazaj in so org. Delcotove.

lp
žuja je zakon
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 25, 2012 19:23

Injection motor pa malo gasa za vžig??? Nekako to ne gre skupaj in je res nekaj narobe! Pri EFI ali MPI motorju mora vse narediti samo in sploh ni priporočljivo dodajati kakšen plin...

Ista fora, senzorji, črpalka...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov