Katero sidro?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
kok-pit? napisal/-a:OKŽ
Mnenje 1: Dobra ideja
Mnenje 2: Če imaš osla, kateremu natakneš plašnice, zavežeš rep, grivo spleteš v kito, natakneš ščitnike za noge, ga potem kovač obuje še v ¨športne podkve¨, nakar mu dodaš še nekaj spojlerjev, montiraš po dva avspuha na vsako stran, in ga zraven še ¨nazaj¨ počešeš, bo to še vedno samo osel, in nikakor ne dirkalni konj.![]()
![]()
Domnevam, da je tudi tvoj odgovor na mnenje 2.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
MT je spet skopiral po Googla.
Jaz bom pa kratek. Štiri sezone imel Bruce sidro 20kg (seveda original). Zame ni vreden "pol pizde mlačne vode". Dokler piha v eno stran, vse super. Ko pa veter obrne, ga spipa in pelje po boku čez cel Jadran in se ne bo ponovno vkopal.
Zdej sem ga šenkal Sundancerju. (upam, da me ne bo kdaj preklinjal)
Jaz bom pa kratek. Štiri sezone imel Bruce sidro 20kg (seveda original). Zame ni vreden "pol pizde mlačne vode". Dokler piha v eno stran, vse super. Ko pa veter obrne, ga spipa in pelje po boku čez cel Jadran in se ne bo ponovno vkopal.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kr en napisal/-a:MT je spet skopiral po Googla.![]()
E to se je pri meni dogajal, tako, da vedno v vodo pa kontrola... Drugače je pa dobro držal ampak pri meni je celotni sidrni sistem kar malo predimenzioniran.
Aja menjam sidro Bruce 17kg (kopija) za en six pack.
Veter v laseh, travarca v zobeh 
- Marjan Tomki
- Admiral
@kr-en
Kaj pravzaprav naj sidro naredi v izjemnih pogojih
- Katero sidro imaš zdaj, in kako se ti obnaša, če veter bistveno spremeni smer, zlasti če si na kamnitem ali primerno zaraščenem?
Ali to, kar imaš zdaj, samo prime v novo smer, ali moraš kaj narediti? Je kakšna razlika, če je podlaga mivka, pesek...? Če je porasla...?
- Zanima me, kako se 'ničvredno' sidro obnaša na vajini barki.
Je na kaki podlagi problem, da prime? Kako drži, če veter/tok obrne?
Kaj pravzaprav naj sidro naredi v izjemnih pogojih
- Je več zgodb z različnimi idejami, kaj kdo meni, da je idealno, da sidro naredi, če veter močno obrne (če ne sidraš z dvema sidroma drugo proti drugemu in vrtljivko vmes, da te drži na mestu recimo ob spremembi toka ob oseki/plimi), ali če veter pojača toliko, da bi kakšna reč bila kritična (ne le veter, zraven še sunki zaradi valov - lahko iztrga vinč, če barka visi le na njem...).
Ampak vse kaže, da razmišljanje o podobnem za zdaj tu ni zaželjeno.
- od kapitana zena
- Admiral
Jah, Marjan Tomki, najbrž se ne bi šla praskat kjer me ne srbi, če Bruce ne bi držal dobro. Še enkrat poudarjam špice, ki so dodale varnost pri sidranju pri manj primernih podlagah za ta tip sidra!
Tudi v nevihtnih pogojih, ko je obrnilo za 180° in je vleklo med 30 in 40, potegnilo pa včasih čez 50.
Pri večdnevnem prisiljenem "počitku" grem pa že zaradi občutka parkrat pogledat, kaj se dogaja "tam spodaj".
Ni samo sidro. Je dno, dolžina verige, včasih sreča, da zadeneš ravno pravi "bazenček" (CR by al), zaščiten zaliv pred velikimi valovi... same znane stvari.
Problem je pri skalnem dnu, najbrž kot pri drugih sidrih.
Tudi v nevihtnih pogojih, ko je obrnilo za 180° in je vleklo med 30 in 40, potegnilo pa včasih čez 50.
Pri večdnevnem prisiljenem "počitku" grem pa že zaradi občutka parkrat pogledat, kaj se dogaja "tam spodaj".
Ni samo sidro. Je dno, dolžina verige, včasih sreča, da zadeneš ravno pravi "bazenček" (CR by al), zaščiten zaliv pred velikimi valovi... same znane stvari.
Problem je pri skalnem dnu, najbrž kot pri drugih sidrih.
- Marjan Tomki
- Admiral
evovii napisal/-a:E to se je pri meni dogajal, tako, da vedno v vodo pa kontrola... Drugače je pa dobro držal ampak pri meni je celotni sidrni sistem kar malo predimenzioniran.
Aja menjam sidro Bruce 17kg (kopija) za en six pack.
Ti - in Sundancer - mogoče še malo povprašajta OKZ, kako se obnese njena dopolnitev, potem pa recita polancu, naj še vama navari take konice iz primernega materiala na sidri, ki jih že imata.
[/quote]
Popolnoma iste izkušnje
Popolnoma iste izkušnje
-
al
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Za prijatelja moram izbrati sidro za Bavario 40
Najprej bi se rad zahvalil Marjanu Tomkiju, ki je lepo uredil povezave v bazi znanja na temo sidranja...
B40, CQR
Torej jaz razmišljam o tem tako;
Vsekakor enega izmed novih sider (POVEZAVA NA NOVA SIDRA) za univerzalne podlage trava, pesek, mulj... torej vse kar najdemo na jadranu. Najbolj enostavno bi bilo vsekakor wasi pa še lepo stoji na barki. Za wasi omenjajo premajho težo na konici, kar sem pri sebi rešil z zelo debelo trikotno ploščo katero sem zbrusil v popolno špico, v katero si se na začetku lahko celo urezal. Ta rešitev se je pokazala kot zadetek v črno še posebej pri sidranju na travi in sidro brez težav prereže vegetacijo in se vkoplje praktično takoj. Res pa je, da takih izvedb nisem videl za kupiti. Da bi pa sidro pasdalo na obstoječo vago bi ga bilo najbolje narediti po meri in tukaj zopet zmaga wasi. Polanc se je zelo potrudil in naredil odlično sidro, vendar obstaja možnost da bi bil lok malce previsok v tem primeru. Torej kaj izbrati izmed "already made" sider ??
V ožjem izboru ostaneta Rocna in Spade. Rocna po mojem lepše sede na vago.
Rocna
Pri Sapde sidru bi bilo bolj verjetno predelati tudi vago.
Moj wasi
Dimenzije mojega wasija
Dimenzije:
- L2 dolžina osnone plošče = 530mm
- širina osnovne plošče = 400mm
- H razdalja medšpico osnovne plošče do ročice= 230mm
- L1dolžina ročice = 890mmm moja je skoraj do konca zelo široka 75mm do 50mm pred koncem, kjer je vpetje verige
- debelina materiala 20mm inox 316
- premer cevi 40mm debelostenska 316
teža cca30kg
Lp
Nikola
Najprej bi se rad zahvalil Marjanu Tomkiju, ki je lepo uredil povezave v bazi znanja na temo sidranja...
B40, CQR
Torej jaz razmišljam o tem tako;
Vsekakor enega izmed novih sider (POVEZAVA NA NOVA SIDRA) za univerzalne podlage trava, pesek, mulj... torej vse kar najdemo na jadranu. Najbolj enostavno bi bilo vsekakor wasi pa še lepo stoji na barki. Za wasi omenjajo premajho težo na konici, kar sem pri sebi rešil z zelo debelo trikotno ploščo katero sem zbrusil v popolno špico, v katero si se na začetku lahko celo urezal. Ta rešitev se je pokazala kot zadetek v črno še posebej pri sidranju na travi in sidro brez težav prereže vegetacijo in se vkoplje praktično takoj. Res pa je, da takih izvedb nisem videl za kupiti. Da bi pa sidro pasdalo na obstoječo vago bi ga bilo najbolje narediti po meri in tukaj zopet zmaga wasi. Polanc se je zelo potrudil in naredil odlično sidro, vendar obstaja možnost da bi bil lok malce previsok v tem primeru. Torej kaj izbrati izmed "already made" sider ??
V ožjem izboru ostaneta Rocna in Spade. Rocna po mojem lepše sede na vago.
Rocna
Pri Sapde sidru bi bilo bolj verjetno predelati tudi vago.
Moj wasi
Dimenzije mojega wasija
Dimenzije:
- L2 dolžina osnone plošče = 530mm
- širina osnovne plošče = 400mm
- H razdalja medšpico osnovne plošče do ročice= 230mm
- L1dolžina ročice = 890mmm moja je skoraj do konca zelo široka 75mm do 50mm pred koncem, kjer je vpetje verige
- debelina materiala 20mm inox 316
- premer cevi 40mm debelostenska 316
teža cca30kg
Lp
Nikola
zanimiv re-cast večne teme. v isti temi smo npr glede bruce sidra slišali po eni strani da je "perfektno sidro" in po drugi da ni vreden "pol pizde mlačne vode"
potem pa naj se človek odloči ...
imam eno podvprašanje: ima kdo kakršnekoli izkušnje s hallovim sidrom? zanima me če mislite da bi 8kg sidro za 7m jadrnico kaj resno držalo ali bi bilo bolj za kopanje? sam se precej skeptičen ...
imam eno podvprašanje: ima kdo kakršnekoli izkušnje s hallovim sidrom? zanima me če mislite da bi 8kg sidro za 7m jadrnico kaj resno držalo ali bi bilo bolj za kopanje? sam se precej skeptičen ...
Za kopanje v mirnem zalivu pod nadzorom bo ok,za nevihto ali odhod z barke pa komot podvojiš težo in pametno izber sidro.Ne šparaj 50 e ker je teh 50 e morda rešilna bilka za 20 ke vredno barko.
Moj sin je mladenič a kr dober jadralec ,ki je marsikaj probal in videl. En njegov stavek sem si zapomnil,ko sem mojo barko rihtal.Je rekel"veš ko prideš na barko se moraš bitev in sidra ustrašit,pol so prave velikosti"
LP Iztok.
Moj sin je mladenič a kr dober jadralec ,ki je marsikaj probal in videl. En njegov stavek sem si zapomnil,ko sem mojo barko rihtal.Je rekel"veš ko prideš na barko se moraš bitev in sidra ustrašit,pol so prave velikosti"
LP Iztok.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost