Palagruža 2015
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en
Palagruža 2015
Pala je Gružica je enga zimskega jutra rekel naš skiper, ko smo z najeto Elanko45 iz Agane mimo Paklenih decembra poleteli do Gružice.In tu je postal DIDA.Sedaj je žal pokojni,v meni pa nekak zori ideja,da bi odletel iz Umaga na Palagružo na hitro,jadralsko,ne počitniško počas.Jadrali bi podnevi in ponoči,ustavitve bi bile nujne oz mini minimalne ali pa nobenih, če bi šlo.Decembra je preostro vreme,zato bi to naredil v oktobru.
Lepo bi blo jadrat saj v paru,če bi se pa še več jadrnic odločlo za to hm rečmo bedarijo pa še lepše.
Pa prihrante zase one stavke ,da je butasto,nevarno,brez zveze to počet.To vem že sam,pa me vseen vleče.Tam nam bo svetilničar morda razkazal svetilnik,če ga bomo prosili.Sidrati je zelo težko.Morda se bomo pa le slikali za spomin na stare dni in odjadrali domov.
Bi koga zanimalo???Z svojo al najeto barko.V posadki na moji barki bodo ,če bojo seveda želeli, trije forumaši.Moj sin,Alesio in Evovi.to so ljudje,ki jim sebe in Vektor tolk zaupam,da bom mirno spal,ko bodo oni za krmilom.
Saj je možno, da se tole ne bo izvedlo,pa vsaj mal posanjajmo.
LP Iztok
Lepo bi blo jadrat saj v paru,če bi se pa še več jadrnic odločlo za to hm rečmo bedarijo pa še lepše.
Pa prihrante zase one stavke ,da je butasto,nevarno,brez zveze to počet.To vem že sam,pa me vseen vleče.Tam nam bo svetilničar morda razkazal svetilnik,če ga bomo prosili.Sidrati je zelo težko.Morda se bomo pa le slikali za spomin na stare dni in odjadrali domov.
Bi koga zanimalo???Z svojo al najeto barko.V posadki na moji barki bodo ,če bojo seveda želeli, trije forumaši.Moj sin,Alesio in Evovi.to so ljudje,ki jim sebe in Vektor tolk zaupam,da bom mirno spal,ko bodo oni za krmilom.
Saj je možno, da se tole ne bo izvedlo,pa vsaj mal posanjajmo.
LP Iztok
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Jaz sem do sedaj jadral in motoriral v enem kosu z ženo iz Sukošanov v Volme.17 ur sva za to porabila in imela polno kapo plovbe.Z veeelikim veseljem sva vrgla sidro v Volmah in zaspala.
Tja in nazaj je dost plovbe,preveč za normalne morjeplovce.Rabilm en tak skok kot preizkušnjo in mal treninga za neki druzga, ki zori v moji plešasti tintari.
Tudi je moja jadrnica klasična, ne neki ojačana in ne vem kaj vse,kar je potrebno za težka morja ki se začnejo tam naprej od Otranta in še dlje.Več o tem bi znali povedati Al,OKŽ,Miran Tepeš,Tomaž s Herona...Zato tud nebi nevem kako divjali in preobremenjevali sebe ,bark in snasti.
Tja in nazaj je dost plovbe,preveč za normalne morjeplovce.Rabilm en tak skok kot preizkušnjo in mal treninga za neki druzga, ki zori v moji plešasti tintari.
Tudi je moja jadrnica klasična, ne neki ojačana in ne vem kaj vse,kar je potrebno za težka morja ki se začnejo tam naprej od Otranta in še dlje.Več o tem bi znali povedati Al,OKŽ,Miran Tepeš,Tomaž s Herona...Zato tud nebi nevem kako divjali in preobremenjevali sebe ,bark in snasti.
Moj rekord je 240 NM v enem kosu Portorož - Lastovo v 42 urah, kar je pravzaprav isto ko bi šel na Palagružo. Če bi našel čas bi kar bil za to "neumnost". Seveda bi potreboval na barki vsaj še enega sotrpina. Samo teden časa treba nekako napraskat.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Edo,dost hiter si bil.Jaz nekak računam tko.Dnevno povprečje 100 milj,kar je dobre 4 vozle povprečje.Vem počas je to.Vse vsekakor podrejeno varnosti in dovolj velik faktor rezerve za barko in za nas.Dokler se ne privežemo nazaj v Umag zelo omejeno konzumiranje alkohola.Bolj tak h2o party.
Okvirne točke poti
Umag
Pula
Unije
Murter
Drvenik
Hvar
Korčula
PALA GRUŽA z eno buteljko za polovico uspeha
Vis
Žirje
Dugi otok
Silba
Susak
Pula
Umag Nazdravmo za srećen konc
Sej morda ne bo ratalo in bo kdo rekel ...evo le gobec in sapa ga je...pa tud prov.
V miljah še nimam razdelane poti,tolk se še nisem poglobil.Namenoma nebi noreli,da vsak ki želi lahk sodeluje,jasno na svojo željo stroške in odgovornost.
LP Iztok
Okvirne točke poti
Umag
Pula
Unije
Murter
Drvenik
Hvar
Korčula
PALA GRUŽA z eno buteljko za polovico uspeha
Vis
Žirje
Dugi otok
Silba
Susak
Pula
Umag Nazdravmo za srećen konc
Sej morda ne bo ratalo in bo kdo rekel ...evo le gobec in sapa ga je...pa tud prov.
V miljah še nimam razdelane poti,tolk se še nisem poglobil.Namenoma nebi noreli,da vsak ki želi lahk sodeluje,jasno na svojo željo stroške in odgovornost.
LP Iztok
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab
Polanc da se sidrati samo če je res mirna noč. Svetilničar ima tudi bojo na katero se lahko vežeš po predhodnjem dogovoru z njem (spredaj sidro zadaj boja).
Mislim pa, da te pride ceneje če vzameš rent v dalmaciji za tiste 4 dni, kot da se voziš iz Umaga, še posebno če strošek renta razdeliš na 4 osebe.
Mislim pa, da te pride ceneje če vzameš rent v dalmaciji za tiste 4 dni, kot da se voziš iz Umaga, še posebno če strošek renta razdeliš na 4 osebe.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
-
- Viceadmiral
-
- Admiral
- Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.
Hja... z veseljem. Razmišljam o nečem podobnem, le da je moj cilj Gargano. Precej blizu, kajne?
Samo nisem hotel iti sam... ker Jadran je precej prometen, sam sem pa težko buden več noči zaporedoma.
Sicer sem že solo prejadral večkrat razdalje nekje do Pelješca in nazaj, vendar sem ponoči večinoma spal na sidru.
Tako da... mogoče. Vsekakor bom pa sledil tole temo.
Samo nisem hotel iti sam... ker Jadran je precej prometen, sam sem pa težko buden več noči zaporedoma.
Sicer sem že solo prejadral večkrat razdalje nekje do Pelješca in nazaj, vendar sem ponoči večinoma spal na sidru.
Tako da... mogoče. Vsekakor bom pa sledil tole temo.
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Ponavadi izplujem popoldan tako, da iz Ribiškega naselja pridem do Umaga v delovnem času kapetanije nato pa takoj naprej po zunanji strani vseh otočkov, čeri in svetilnikov ob Istri do Pule (Vinkuranski zaliv, prvi zaliv desno od Verude) kamor prispem okoli 1-2h. Odpočijem si do svita in nato takoj naprej z jadri ali motorjem mimo Suska, smer Komiža. Ponavadi me noč dohiti pred Kornati. Nastavim jadra, na ploterju vklopim "go to cursor" katerega postavim na Komižo in avtopilot nastavim na TRACK tako, da imam alarm v primeru, da bi AP skrenil s poti. Radarju nastavim alarm zone (krog 0,5-2,5Nm ter manjši stožec 0,2Nm-1Nm. Radarju pazljivo nastavim občutljivost glede na stanje morja. Sea/Off shore, Gain/manual (Gain najprej nateram do šuma, nato pa ga nižam do meje, ko šum zaradi valov zgine). Pripravim si ležišče v kokpitu in zaspim. Občasno se oglasi alarm zaradi ribiških bark ali motnje tako, da moram vstat in resetirat alarm in nato, ko je vse OK zaspim naprej. Ponavadi sem ob svitu še nekaj ur pred Komižo tako da ob svetlobi plujem med Visom in Biševim, nato pa Kurz nastavim na Lastovo.
To pot uporabljam, ker je najmanj prometa, da me ne zbuja alarm za vsako malenkost. Spanec je seveda bolj rahel, vendar na tak način pod motorjem ali jadri lahko v dnevu in pol sam pridem iz Pule na Lastovo.
Prav drevi sem plul s prijateljevo barko iz Zadra čez Kvarner, si za nekaj ur odpočil v Rovinju in zjutraj že prispel v Umag. Ob enajstih pa sem bil že v firmi in delal dalje. Zelo rad plujem ponoči v kolikor ima barka radar.
Najdaljša pot v kosu je bila iz Rima skozi Mesinski preliv do Brindisija kamor smo prispeli četrti dan. Sva se pa z Ozrenom Bakarač (ČHr.Čigra) ponoči menjavala na 4h.
LP NT
To pot uporabljam, ker je najmanj prometa, da me ne zbuja alarm za vsako malenkost. Spanec je seveda bolj rahel, vendar na tak način pod motorjem ali jadri lahko v dnevu in pol sam pridem iz Pule na Lastovo.
Prav drevi sem plul s prijateljevo barko iz Zadra čez Kvarner, si za nekaj ur odpočil v Rovinju in zjutraj že prispel v Umag. Ob enajstih pa sem bil že v firmi in delal dalje. Zelo rad plujem ponoči v kolikor ima barka radar.
Najdaljša pot v kosu je bila iz Rima skozi Mesinski preliv do Brindisija kamor smo prispeli četrti dan. Sva se pa z Ozrenom Bakarač (ČHr.Čigra) ponoči menjavala na 4h.
LP NT
NT, avtopilot brez radarja je lahko kar malo nevaren, kajne? Vsaj za take dolge plovbe. Sedaj plujemo na TEM, pa razmišljamo o zamenjavi z jadrnico. Kakšen radar rabiš za jadran, je to kaj TAKEGA? Sicer piše, da ima doseg 36 milj, ampak po mojem je zanimivo tisto, kar je pol do ene milje pred barko. Kaj predlagaš?
motorni
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Avtopilot sam zase ni prav nič nevaren. Nevarno je, če uporabnik neprestano ne nadzoruje plovbe, kar pa lahko namesto tebe dela veliko bolje in varneje DOBER radar, saj z očmi tudi podnevi vidiš dosti manj.
Poglej kar se radarja tiče zaupam le trem firmam Raymarine, Simrad in Furuno. Kar se Garmina tiče sem bil že na nekaj plovilih in mi ni uspelo ga nastaviti tako, da bi lahko šel brezskrbno spat, cena pa je identična kot za Raymarine, zato ni nobene logike po taki izbiri.
Za ponudbo me kontaktiraj na ZS, ko ti bo to aktualno, če boš zamenjal barko. Dokler pa imaš ta gliser pravzaprav ne potrebuješ nič od naštetega razen morda kakšnega ploterja/sonarja za loviti ribe.
Primer zaslona ob taki plovbi ...VIDEO
Veliko lepega jadranja in varne plovbe želim vsem.
LP NT
Poglej kar se radarja tiče zaupam le trem firmam Raymarine, Simrad in Furuno. Kar se Garmina tiče sem bil že na nekaj plovilih in mi ni uspelo ga nastaviti tako, da bi lahko šel brezskrbno spat, cena pa je identična kot za Raymarine, zato ni nobene logike po taki izbiri.
Za ponudbo me kontaktiraj na ZS, ko ti bo to aktualno, če boš zamenjal barko. Dokler pa imaš ta gliser pravzaprav ne potrebuješ nič od naštetega razen morda kakšnega ploterja/sonarja za loviti ribe.
Primer zaslona ob taki plovbi ...VIDEO
Veliko lepega jadranja in varne plovbe želim vsem.
LP NT

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti