Nadaljujem kar tukaj...
No.. sposodil sem si ključ 36, ragljo sem enkrat prej kupil v hoferju (moment ključ, ker jo potrebujem še za druge reči), na ebay-u sem kupil izvlakač za 10 eur..
Jermen sem zamenjal sam..
Postopek je sledeč..
Odstranimo pokrov motorja..
Odvijemo dva vijaka ki sta na pokrovu kateri zapira odmičnni gredi in vztrajnik..
Aja ! odklopimo glavno stikalo, da ni motor pod napetostjo (za vsak slučaj)..
1.) Nasadimo ključ 36 na ragljo in v smeri urinega kazalca zavrtimo vztrajnik tako, da se nahaja oznaka TDC na jezičku .. Oznaki na odmični gredi (puščici se morata poklopiti)..
Vztrajnik:
Odmična gred:
2.) Ko se označbe poklopijo fiksiramo vztrajnik z dletom ali izvijačem med uho za dvig motorja in zobnik.. Matico z malo večjo silo odvijemo...
3.) ko je matica odvita jo snamemo in snamemo tudi podložko pod matico.. Nato vzamemo snemalec (izvlakač).. Sam sem uporabil vijake M8 dolžine 6cm iz merkurja (ker so bili tisti priloženi prekratki)..
V luknje na vztrajniku privijete vijake in zategujete glavni vijak, ki je na osovini.. vsake toliko s kladivom potolčete po glavi vijaka in vztrajnik bo kmalu skočil iz mesta (konus). Ker sem uporabljal kitajski izvlakač vreden za 2 pive se je ta pod silo tudi zvil (kaj čmo)..
4.) Snamemo vztrajnik in zatič, v obliki lune (črke D), ki je med gredjo in vztrajnikom..
5.) Potem moramo odviti še 4 vijake na statorju.. Ko to naredimo snamemo stator čez gred.. Stator visi na žicah ob strani motorja..
6.) Iz bloka motorja odvijemo še nosilec pokrova (dva vijaka) + popustimo natezalec (napenjalec) jermena (ključ 13), ter snamemo cev iz termostata na bloku motorja...
7.) Ko napenjalec popustimo lahko snamemo jermen iz odmične gredi in gredi... Vzamemo nov jermen in tega postavimo na isto mesto kot je bil star jermen (ne morete zgrešiti)..
8.) Napenjalec jermena nastavite nazaj na svoje mesto in s pomočjo napenjalca napnite jermen.. Pri tem pazite, da vam pritisk na jermen ne bo premaknil glavne gredi za nekaj zob v smeri urinega kazalca!!! (vedno se morate prepričati da so odmične gredi poravnane in glavna gred mora biti tudi poravnana TDC s tistim jezičkom na bloku motorja (glej prvi dve sliki)).
9.) Jaz sem napenjalec napel na isto pozicijo kot je bil napet jermen pred tem.. Pravijo, da naj se jermen nebi upognil za več kot 1cm pod obremenitvijo 10 kg na daljši strani (torej če gledate motor tako, da ste pod vztrajnikom je to na vaši desni strani)..
10.) Ko privijačite napenjalec vstavite vztrajnil nazaj na gred in poglejte še 1x če so poravnane odmične gredi in TDC z jezičkom.. če je potem snamite vztrajnik
11.) namestite stator nazaj na svoje mesto.. privijačite 4 vijake
12.) vstavite zatič na gred in preko tega položite vztrajnik..
13.) na gred dajte podložko in matico.. matico malo zatisnite in naredite premik nekaj zob kontra urinemu kazalacu.. nato pa cel krog v smeri urinega kazalca.. še 1x preverite da so odmične poravnane in TDC z jezičkom..
14.) Sledi zatiskanje matice z moment ključem 186 Nm.. tudi tukaj si fiksirajte vztrajnik s pomočjo dleta ali izvijača..
15.) spijte kafe in kresnite motor...
lp