Zlaganje stranic biminija
Pri zlaganju stranic biminija prihaja do prepogibanja oken, kar pusti trajne poškodbe na materialu. Stranice lahko tudi zrolamo ampak se rola običajno prelomi med skladiščenjem ali stepta in plastika od oken spet trpi. Preprosta rešitev je da se stranice navijejo na plastično kanalizacijski cev premera 110mm (Merkur 5€) in se tako nikoli ne zmečkajo.

Nož na barki.
Jaz sem mnenja da pravi pomorščak mora imet na barki vedno nož pri roki. Ne glede na to ali se mora reševet in odrezat špago sidra, ribiško mrežo v propelerju ali brancina iz ribiške mreže pripravit za večerjo. Nož mora biti oster, kakor britev. Mora prerezati nalcano v enem zamahu. Težava je v tem da na barki vsi noži zarjavijo in ne režejo več ker jih morje zgrize.
Na začetku sem uporablal keramičen noč. Nož nima kovinskih delov, keramično rezilo pa reže veliko bolj kakor klasični noži. Težava je v tem da so krhki. Brez težav se rezilo v naglici zlomi. Nato sem odkril nož ki ima vgrajen cink-protektor. V plastičen etui noža sem prevtal luknjico skozi katero sem dal vijakec in etui fiksno privijačil na tapicerijo pod volanom, tako da je nož vedno svoje mesto in da je vedno na dosegu roke.
http://www.evolutionsub.si/index.php?pa ... &Itemid=29
Cenejša različica noža je Bahco nož, ki se ga za par eur lahko kupi v trgovinah Merkur. Jaz sem ga testiral in sem z njim zadovoljen.

Varno kopanje na redini zaliva:
S čolnom ne smemo preblizu obale, ker je to rezervirano za kopalce.
Kadar se kopamo iz čolna je to veliko krat v delih morja kjer je dovoljena plovba plovil in glisiranje. Osebno se veliko krat kopam in potapljam na odprtem morju, daleč od obale. Če te na takem mestu povozi čoln si si sam kriv pa še kazen dobiš.
Zato imam obešeno potapljaško zastavico, ki prepoveduje ostalim plovilom da se približajo mojemu plovilu na manjšo razdaljo od 100m.
http://www.spz.si/?p=1245No vsaj kazen ne dobiš, veliko ljudi ne ve kaj zastavica sploh pomeni.

Tema - potapljaška zastavica se nadaljuje tu!
viewtopic.php?t=18978Privezovanje plovila na obalo:
Jaz za privezovanje plovila na obalo in plovila-na-plovilo uporabljam že pripravljeno vrv.
Vrv je na obeh straneh prepreletena tako da se zaključi na uho, kar omogoča hitro privezovanje na boje, bitve, pomole. Da bi uporaba vrvi bila še bolj praktična imam na eni strani velik karabin kateri naredi privezovanje in odvezovanje plovila še največjemu začetniku na plovilu (gostu) kot sekundno opravilo.
Na sredini vrvi je blažilec sunkov. Ta še posebej pride prav na razburkanem morju, kadar se veže bočno plovilo na plovilo, še posebej kadar plovili nista iste velikosti in ne reagirata na val enako.

Ko smo že pri priveznih vrveh.
Jaz imam v marini na priveznem mestu močno olajšano orivezovanje zaradi preproste rešitve. Vse privezne vrvi imajo izdelano uho na natančno določeni dolžini. Kadar prisplujem v privez mi ni potrebno privezovati barko z vozli ampak le nataknem že pripravljena ušesa čez bitvo.
Barka je vedno hitro, vedno pravilno privezana in vedno na pravo dolžino.
Da bi zadeva bila še bolj enostavna sem privezne vrvmi povezal med seboj z tanko špagico. Kar pomeni, kadar dam roko v vodo in iz morja potegnem eno privezno vrv in jo privežem na plovilo mi ni potrebno v morju iskati naslednjo privezno vrv, enostavno povlečem tanko špagico in iz morja na plovilo potegnem naslednjo privezno vrv. Tako deansko le vlečeš tanko špagico in ti same v roko pridejo vse štiri privezne vrvi.
Seveda tanko špagico in špago od muringa imam vedno spravljeno na palubi. Vedno čisto. Sovražim muring zaraščen s školjkami.
Na plovulu imam XXXL velikost bokobranov. Dejmo rečt štiri krat večje kakor jih imajo običajno ljudje na plovilu enake velikosti. Bokobrani so okrogli in velikosti A4. Mene ne motijo. Kadar je neurje sem čisto miren, da sosedova barka ne bo tolkla v mojo, saj drži sosedovo barko en meter stran

Kadar si vezan bočno barka na barko lahko v miru uživaš v sončenju tudi če je morje razburkano, ni nevarnosti da bodo bokobrani zbežali gor.
Na bokobranih imam napisano telefonsko kar se je izkazalo sila priročno, kadar koli je bilo kaj narobe z barko sem dobil klic mimoidočih.
Bokobrani imajo namesto vrvi jeklenico speto v uho z plombo. Bokobrani se na plovilo pritrdijo z inox karabinom. Kar omogoča da še največji začetnik na plovilu (gost) sam v sekundi pravilno obesi bokobran. Na plovilu imam privijačene rinke kamor se bokobrani obesijo.
Bokobrani so tako veliki da zasedejo celo barko, kdo pa je rekel da jih dam na barko ? Zadnja dva bokobrana nikoli nimata privilegij da se gresta peljat z barko, kadar izplujem bokobrana ostaneta privezana na privezu.
tista tanka vrvica ki sem jo povezaal med eno privezno vrvjo in drugo poteka tudi skozi rinko bokobrana. Kadar se bližam svojemu vezu,me na vodni gladini čakata dva ogromna rdeča bokobrana med katera moram zapleljat. Ni mi treba z leseno palico iskati muringov v vodi, le zagrabim mokobran ki plava na gladini ga zapnem na plovilo potem pa po vrvici potegnem na plan še ostale privezne vrvi. Zelo praktična rešitev tudi v primeru kadar imaš bočni veter in prideš v prazno marino (brez bočnih sosedov). Ker zapelješ med dva ogromna bokobrana ki sta privezana za muringe ti veter ne more zanesti plovila, saj ogromna bokobrana držita plovilo na svojem mestu.

Sprednja bokobrana tudi nikoli ne dam na plovilo. Nemeščena sta na gliser na tako višino da med glisiranjem ne tikata morja. V primeru da je morje razburkano pa jih prestavim zadaj na platformo.