poliester inekcija

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 06, 2016 19:48

damjanr napisal/-a:MT spet lupaš gluposti...

Zelo si prijazen. Kaže, da Imaš pogojni refleks (in to napišeš več ali manj čim jaz kaj napišem)... Žal to tvoje mnenje nima veliko zveze s tem, kar sem napisal tokrat.

Prejšnja moja dva prispevka v temi sta bila celo kratka :wink:

Če bi ti napisal, da bi jaz lahko videl iz zgornje slike, da je ogrodje za togost dna lupine iz zalaminiranih lesenih letev (kar je našel in na kar je čisto prijazno opozoril AEgir), bi se jaz strinjal, da sem to spregledal in torej 'lupam gluposti'.

Tako pa si ti v temi zgoraj napisal nekaj malo premalo premišljenih...

Zgoraj v začetku teme sem v obeh prispevkih napisal, da ni dovolj podatkov - in zato je bilo moje ugibanje o tem, da se nadomešča nenosilni material, torej pena. V takem primeru bi natezno trdnost v izvirni konstrukciji - če je bila stekloplastična - dajala steklena vlakna.

Slika me je spomnila tudi na strukturo pod podom večje jadrnice (mislim da sem brskal pod podom ene Bavaria 38 ), kjer so zaradi sile na trup zaradi vpetja kobilice, pripon jambora in podobnega precej drugačne, kot pri motornem plovilu. Pri taki domnevi je bilo moje vprašanje o možni oslabitvi strukture zaradi toliko izvrtin v isti ravnini skozi niti laminata popolnoma smotrno - in ne 'glupost'.

Zdaj kaže, da postopek na tisti sliki sliki skuša z vbrizgavanjem epoksija odpraviti posledice tega, da je del lesa zgnil, ne da bi odstranili in nadomestili zgnili ali nagniti les. Namesto tega bi, če se le da, tudi jaz odstranil zgnilo in nagnito in nalaminiral novo leseno učvrstitev trupa, enako kot si predlagal ti.

damjanr napisal/-a:...
Sikomin ova je prav za navtiko. S tako peno se polnijo listi krmil, kraki veternih elektrarn, kompozitna krmila za barke...
...

Z besedo 'zaprtocelični purpen' nisem imel v mislih gradbeniške PU pene s tem imenom, ampak na splošno ekspandirajočo peno z zaprtimi celicami. Ti pa si bil podobno površen pri pisanju, kar oteži delo googlu: izdelovalec, ki si ga imel (verjetno) v mislih, je Sicomin in ne sikomin.

O okvari krmila - in lista krmila - in kako je bilo to popravljano in popravljeno, bom o priliki pisal drugje.

damjanr napisal/-a:
Stekloplastika ima natezno trdnost zaradi steklenih niti v njej

Stekloplastika nima nobene uporabne natezne trdnosti. Za to se uporablja karbon, ki ima pri istem preseku cca 7x večjo natezno trdnost kot jeklo.

Bratec, tu pa so 'gluposti'. V stekloplastičnih trupih plovil so po definiciji steklena vlakna. 7x večja natezna trdnost karbona kot pri jeklu ti za stekloplastiko, če v njej ni karbonskih vlaken, nič ne pomaga.

V vsakem kompozitu niti skrbijo za natezno trdnost. V železobetonu taka ali drugačna armatura v betonu, v lesu celulozna vlakna v ligninu, mislim da tudi proteini v tvojem vezivu (kite in podobno - moram malo obnoviti, kar sem pozabil...) - in tako naprej. V glavnem, nič hudo novega pod soncem.

Jasno, kot to, da je 1+1=2 (kadar pač je). Temu, da mi je to iz tega in ono iz prejšnjega odstavka jasno, ti sicer praviš teorija...

Kompozit s karbonskimi nitmi ima vlakna z večjo natezno trdnostjo, kot jih steklena, a poleg cene so razlike tudi v uporabnih lastnostih in s tem namembnosti. Karbonski laminat je mnogo bolj tog in bolje drži obliko pod obremenitvijo (kjer to rabiš), a se pri preobremenitvah niti pretrgajo, ko se pri stekloplastiki trup že davno opazno deformira, a je ta deformacija precej časa elastična (po prenehanju obremenitve povrnljiva). Izdelek iz kompozita s karbonskimi vlakni je do določenih sil pri istih presekih niti (in masi) trdnejši in se manj deformira, a to, da je manj elastičen običajno pomeni, da je bolj krhek.

Poleg tega so poti pri ublažitvah sunkov pri togih rečeh krajše, s tem pa pospeški ali pojemki in s tem sile večje ( bolj ko je togo, večje so slie; pot proti nič, sile proti neskončno).

Za običajno plovilo - kjer je trajnost pomembnejša od izida na nekaj tekmah - je skrajna togost morda zaželjena le za nekatere dele (za katere bi imel jaz pogojni refleks, da jih je treba elastično vpeti, da kaj drugega požre sunke). Tako je za trup na valovih poi moje bolje, če je del malce masivnejši ('težji') in so so deformacije ob preobremenitvah lahko nekoliko večje, a elastične.

Pa ne samo trup... Ne vem, če veš - tudi na forumu mislim da smo že omenili - kaj je en največjih problemov karbonskih jambornih pripon najbolj 'našpičenih' jadrnic? Utrujenost materiala: ko pride čas, pride do porušitve - brez do takrat, ko sem to zadnjič gledal, zaznavnega poprejšnjega svarila.

Jaz o tem zdaj ne utegnem znova brati - evo ti Google fatigue in carbon composites - ampak če boš hotel razumeti najdeno, boš moral razumeti tudi nekaj 'teoretičnih' izrazov.

damjanr napisal/-a:
Tudi, ko prostor v profilu zapolniš s peno, nisi z ničemer nadomestil teh niti.

Lukenj je absolutno preveč, se strinjam, vendar ko prostor zapolniš, si naredil sendvič konstrukcijo.

V Samson Kamnik se dobi to peno pod imenom Solida.
Evo tolko na kratko, l.p.

Da bi dobil sendvič konstrukcijo tako, da med dve poliestrski steni vbrizgaš peno - pa čeprav zaprtocelično? Zanimivo... morda tudi mogoče s Sicomin-om ali čim podobnim. Če bo prilika, bom poskusil narediti na ta način kaj, kar bo moralo prenesti tudi znatne sunkovite obremenitve.

Ampak Solida ? Skupaj s takim omenjanjem sendvič konstrukcije?
damjanr napisal/-a:Vijakov seveda ne bi prijela, to je primerno zgolj kot polnilo. Če je nosilec gnil, bi ga jaz izrezal, pa z novim nadomestil. Samo ko vlaminiran nosilec zgnije, je problem tudi še kje drugje...

Ne gre za to, ali Solida prime na vijake, gre za to, da si jo omenil za za sendvič konstrukijo. Ni sendvič konstrukcije, če ni dovolj dobrega spoja sredice z naslednjo plastjo, Solida pa ne prime dobro na poliester, pa še zdrobi se sčasoma.

Kako bi rekel ti, če bi to tvoje tokrat napisal jaz?
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Okt 07, 2016 00:07, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

Re: poliester inekcija

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Okt 06, 2016 20:07

pešekan napisal/-a:Tole sem zasledil na nekem tujem forumu o barkah. Ali kdo ve za kaj se gre in če lahko malo razloži.

Slika

Odgovor na to vprašanje je dal pa tokrat AEgir tule., ostali smo pa malo zašli (in ga spregledali).
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Če Okt 06, 2016 20:09, skupaj popravljeno 1 krat.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Če Okt 06, 2016 20:08

MT, ti to vse iz prakse ali iz Wikija. Daj brihta zaupaj nam koliko kil smole pa m2 tkanin si že predelal?
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 06, 2016 21:06

Damjanr,

Ker sem podobnega mnenja kot Tomki, ti bom jaz odgovoril:
- očitno si modelar in ti povem, da sem izdelal več modelov kot vsi člani tvojega modelarskega kluba. Kake pol leta sem imel najhitrejši propelerski model-pilon z 420 km/h, ki je verjetno še vedno najhitrejši v Sloveniji. Dosežek ni bil uradno priznan kot rekord, ker je imel le 9,5 dm2 krilnih površin, kar je malce premalo. Zanj sem poleg motorja in modela samega izdelal karbonski propeler 4,2"x6,2", ki je moral biti iz karbona, ker so špičke prebijale zvočni zid in je morala biti debelina kraka pod 5% in kaj to pomeni pri takih malih brkih ti je verjetno jasno. Karbon zaradi trdote ne trdnosti!
- najtežji in največji izdelek iz stekloplastike sem izdelal z vakumsko infuzijo, pvc peno, multiaksialnimi vlakni in masa lupine je okrog 500 kg, ne spomnim se več natančno, ker je nekaj let mimo. Ročna laminacija bi potegnila vsaj dvojno maso. Karbona nismo vgrajevali zaradi strahu po razpokah na konicah sil po robovih in ne zaradi cene, smo pa dali not nekaj kevlarja.
- letos sestavljamo 70 izdelkov in v vsakem je za okrog 150 kg stekloplastike.
- precej manjših delkov izdelamo z printanjem in tudi termoplaste malenkost poznam. Malo, a dovolj za debato z tabo.
- izdelal sem vsaj 20 lokov z 1 mm ali 1,2 mm debelima zunanjima lamelama steklo/epoksi izdelanima v tlačnem avtoklavu iz preprega. Poteg imajo med 60 in 70 #@28".

Pri vsem tem in še čemu drugemu sem pridobil nekaj izkušenj na osnovi katerih dam Tomkiju prav, ravno tako lahko trdim, da je prav kar sem zapisal v prejšnjih dveh ali treh prispevkih. Najbolj sta me poleg opsovanja Tomkija zmotili hudi trditvi, da je karbon dimenzijsko sedemkrat močnejši od jekla. Ob tem nisi omenil vrste jekla in že pri jeklih na prostem trgu se dobija različna z dopustnimi nateznimi napetostmi od 50 N/mm2, pa tja do 1.300 N/mm2, so pa tudi hujša. Dimenzijsko je karbon slabši od dobrih jekel, je pa boljši od njih glede na maso izdelka, ampak trditev da je to točno sedemkrat, je pa zidarska! Druga dobra je bila tista, da stekloplastika ne prenese omembne natezne napetosti. Omenil sem ti loke... Vsaj med modelarji je največ težav z razumevanjem razlike med trdnostjo in trdoto in glede na tvoje skilcevanje okrog Fxx modelov si očitno med njimi.
Pešekan me je zasebno vprašal okrog teh injekcij in sem mu povedal, da tega ne poznam. Lahko bi mu svetoval katero od tvojih idej, ampak vem, da so neuporabne.
Na koncu še tista o Mitopurju. Z njim si rešil le problem škripanja, ker ti deluje kot blažilec, trdnosti pa nisi povečal niti za cent, ker se ni sprijel z laminatom.

lp, pa brez zamire.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Okt 06, 2016 21:20, skupaj popravljeno 6 krat.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Okt 06, 2016 21:07

Nč ni preveč lukenj oni govorijo o ojačitvi gnilega lesa notri z epoxyem in pri takem početju moraš z epoxijem nasmoliti čimveč plesnivega lesa, zato toliko lukenj.

Mater zatavate v momentu.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Okt 06, 2016 21:21

Kako ustvariš zvezo med epoksijem in mokrim lesom?
damjanr
Kapitan
Kraj: mb

OdgovorNapisal/-a damjanr » Če Okt 06, 2016 22:43

Stekloplastika ima natezno trdnost zaradi steklenih niti v njej, tu pa narediš serijo lukenj, ki te niti prekinejo podobno kot pri luknjicah a trganje listov na roli 'toaletnega papirja'. Tudi, ko prostor v profilu zapolniš s peno, nisi z ničemer nadomestil teh niti.

Daj mi razloži konkretno za nosilec iz slike kak je obremenjen na nateg?

Kako ustvariš zvezo med epoksijem in mokrim lesom?

Površno si bral tekst. Saj piše da najprej posušiš. Koliko si pa pri tem uspešen je pa vprašanje. Če je nosilec gnil, je to delo samo podaljševanje agonije. Tudi jaz sem se pogovarjal z Pešekanom, tak da vem v čem je težava. Jasno da so vsi moji predlogi neuporabni, vendar iz njegovega prvega posta se ni vedelo v čem je problem.

Tiste injekcije po moje niso nič drugega, kot medicinske šprice večje kubarure, katere dobiš v vsaki lekarni. So samo pripomoček za vbrizgavanje epoksija.

Potem ostanemo pri ugibanju (zgoraj).

To mi gre na k...c. Tip zmeraj nekaj ugiba...o praksi nima pojma, no ja, razen o Mini12. Pa mu je to tukaj povedalo že x ljudi.

Me veseli, da si tudi ti modelar, vendar št. izdelanih modelov ni nek relevanten podatek. Sicer pa če si jih res toliko naredil, kot praviš, v kar močno dvomim, so to bolj spacani, kot zgrajeni. Sam jih imam sicer le 9 letečih, od 0,6 pa do 5,5 m razpona, je pa zato užitek....Lahko se kdaj oglasiš na kakšnem od naših srečanj http://www.aerozaprega.si pa še kako modelarsko rečeva, če pa kaj mimo Maribora hodiš ti pa z veseljem pokažem, kak dobro podn drži, pa kaki pir spijeva. Jasno, da ti tudi floto razkažem.

Pa brez zamere, l.p.d.
Če različni ljudje delajo isto, ni isto
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Okt 07, 2016 01:42

Opravičujem se za tale moj zadnji Off topic na to temo, ampak komentar je bil zloben.

Slike zadnjih dveh izdelanih:
http://shrani.si/f/1a/BR/13cNXcbI/20150807image0192.jpg
http://shrani.si/f/3D/Pk/1Wa4wUiF/2013-074.jpg

Moj prvi serijsko delan kompozitni edf model, spodaj pa en prelet pilona.
https://www.youtube.com/watch?v=tJH0VwziOwA
https://www.youtube.com/watch?v=nhzdjsZeNog

In moj prvi kompozitni hotliner iz davnega 2005
http://forum.modelarji.com/download/file.php?id=9320

Že eno leto je cel tale DS model
http://shrani.najdi.si/?41/uu/1ZUhdADj/ ... ge0188.jpg
http://shrani.najdi.si/?2M/JK/2Rz33mU9/ ... ge0184.jpg

Moj največji model je pa dolg 8,6 m, tehta 1,8 tone in je gnan z 380-400 konji.

Nobenega nisem kupil, niti si nisem izposodil načrta ali kalupov, so pa spacani kot praviš.

Za repliko je škoda dodatnih besed.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Okt 07, 2016 03:21

AEgir napisal/-a:Nč ni preveč lukenj oni govorijo o ojačitvi gnilega lesa notri z epoxyem in pri takem početju moraš z epoxijem nasmoliti čimveč plesnivega lesa, zato toliko lukenj.

Mater zatavate v momentu.

Ko si našel in dal povezavo, je bilo zame večina (tudi do tedaj zmotnega) ugibanja mimo.

Ta postopek je za le malo načeto leseno plastificirano ogrodje, kjer - po tej sliki sodeč - večino sil nosi les (in moja skrb zaradi presekanja steklenih niti ni potrebna, ker stekloplastična srajčka le veže leseno ogrodje na lupino trupa in varuje les pred vlago).

Pred tistim, kar si 'prilepil' na prejšnji strani teme, na povezavi za ta postopek piše tole:

For small areas of rot, dry and inject epoxy. While this is a common method of wood stringer repair, it is not nearly as effective as replacing the damaged area with wood. Without removing the skin from the wood, it is often difficult to determine the extent of the rot. Also, the degree of penetration of the injected epoxy cannot be accurately determined so you do not know how good your repair is. If however, you choose to use this method, we recommend the following procedure:
...

Torej, ta postopek pisec prispevka na povezavi opiše, ker to mnogi razmeroma pogosto počno, čeprav je:
    uporaben le za le malo načet les,
    težko vidiš, koliko je reč že gnila in
    naj bi bilo tudi težko presoditi, koliko je uspelo spraviti epoxy tja, kjer bi ga rabil, da ne bo gnilo naprej.

Kar je impliciralo vprašanje SR 290 zgoraj o tem, kako naj bi epoxi prijel na vlažen les, ker se ga najbrž ne bo dalo dobro posušiti.

Drugače pa, če vas zanima, kdaj to uporabiti, vprašajte pale-ta, če je pustil kje kako nagnito deščico pri obnovi svoje barke...

Odgovarjanje na ostalo zgoraj pa - kot nas je spomnil AEgir - ni predmet te teme.

Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Okt 19, 2016 13:39

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost