Barkovljanka 2016
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
james.7 napisal/-a:A je kdo gledal na uro pri prvi boji?
...lih za primerjavo.
Odbij približno 1uro na posnetku in dobiš čas porabljen do prve boje, če si to mislil.
https://www.youtube.com/watch?v=bD4sUdWJufQ
lp.
He he.. ti so tudi imeli prav "emocionante" štart
https://www.youtube.com/watch?v=7ec2jiUTFlo
https://www.youtube.com/watch?v=7ec2jiUTFlo
Barkovljanka je fascinantna zaradi števila bark. Jadralske veščine in znanje pride prav tistim, ki se odcepijo iz gneče. Pa še pri tistih je spet razlika v tipu barke bolj pisanem na vremenske razmere tista ki pridela zmago.
Če govorimo o tekmovalnem športu so meni OK monoclass match race - enake barke, enaki vremenski/vetrni pogoji.Pa še tu je vprašanje sponzorjev in denarcev za vedno nova jadra in ostalo opremo.
Sicer pa za regate v katerih kopica različnih tipov bark velja, da ko zmaga tisti z "najdaljšo" in največ sponzorji.
Tukaj nekaj govoriti o tem kdo je prvi pa delitvi po nekih razredih je malo tako tako. Meni so take regate bolj za preverit material in vaja za soočenje s kakšnim vremenskim presenečenjem na dopustniškem jadranju. In seveda uživat v jadranju, če le ni take gneče, kot je na Barkovljanki. Bom drugo leto poskušal dobiti čas tudi za udeležbo v tem fascinatnemi jadralskem happeningu. Se mi zdi, da če imaš barko na tem koncu, da skoraj moraš enkrat it to doživet.
Drugače pa mi je povedal prijatelj, ki je plul na Murphy-u, da so se okoli njih lomili tudi jamborji in parali špinakerji (menda tudi na Shiningu iz Umaga, ki je bil 7).
POhvala vsem, ki ste se udeležili in jo odnesli brez poškodb bark
Če govorimo o tekmovalnem športu so meni OK monoclass match race - enake barke, enaki vremenski/vetrni pogoji.Pa še tu je vprašanje sponzorjev in denarcev za vedno nova jadra in ostalo opremo.
Sicer pa za regate v katerih kopica različnih tipov bark velja, da ko zmaga tisti z "najdaljšo" in največ sponzorji.
Drugače pa mi je povedal prijatelj, ki je plul na Murphy-u, da so se okoli njih lomili tudi jamborji in parali špinakerji (menda tudi na Shiningu iz Umaga, ki je bil 7).
POhvala vsem, ki ste se udeležili in jo odnesli brez poškodb bark
Kar nekaj bark je imelo nove zastavice iz ostankov spina na vrhu jambora, ja. Ni čudno da je Generali glavni sponzor
Kar se jadranja tiče je monotipska regata najbolj zanimiva, samo kaj ko ni več take flote bark, ki bi to omogočala. JustinTen cup je propadel, Elanov Impression je sedaj open regata, ker ni bilo več zanimanja. So pa določene ljudske regate (recimo Pomurka) kjer se vozi na enakih barkah. Tam je res dobra primerjava, ampak kaj ko se vozi na B46C. Sicer ponavadi zmaga največja barka in zdravo...
Sicer je dober poizkus izenačevanja bark hrvaški ORC kup, ki smo ga mi vozili lani. Tu naj bi nekako izenačili barke in vsakemu poračunali nek korigiran čas na podlagi katerega je potem razvrstitev. Samo gre spet za pimpanje bark in detajlno poznavanje pravil. Koliko dobiš če spin voziš na 7/8 in ne na top, koliko na hendikep vpliva dolžina tanguna, kako je recimo krojen Code0 in pod katero kategorijo spada. Cela znanost in je težko biti konkurenčen, ideja pa je, da lahko dirkajo vse barke in so nekako pravično preračunani časi, da se dobi primerjava. Podobno kot pri smučarskih skokih, kjer se upošteva nalet, veter in naj bi odločala dejanska kvaliteta skoka. Je pa pri ORC omejen veter, če vmes obrne za več kot določen kot je odpoved plova, nad 25 kt je odpoved... In prideš v cilj prvi, pa si po preračunu peti, pa prideš zadnji, pa si po preračunu tretji
Zelo trpi nek športni naboj če ne tekmuješ ena na ena, ampak samo s časom.
Kar se jadranja tiče je monotipska regata najbolj zanimiva, samo kaj ko ni več take flote bark, ki bi to omogočala. JustinTen cup je propadel, Elanov Impression je sedaj open regata, ker ni bilo več zanimanja. So pa določene ljudske regate (recimo Pomurka) kjer se vozi na enakih barkah. Tam je res dobra primerjava, ampak kaj ko se vozi na B46C. Sicer ponavadi zmaga največja barka in zdravo...
Sicer je dober poizkus izenačevanja bark hrvaški ORC kup, ki smo ga mi vozili lani. Tu naj bi nekako izenačili barke in vsakemu poračunali nek korigiran čas na podlagi katerega je potem razvrstitev. Samo gre spet za pimpanje bark in detajlno poznavanje pravil. Koliko dobiš če spin voziš na 7/8 in ne na top, koliko na hendikep vpliva dolžina tanguna, kako je recimo krojen Code0 in pod katero kategorijo spada. Cela znanost in je težko biti konkurenčen, ideja pa je, da lahko dirkajo vse barke in so nekako pravično preračunani časi, da se dobi primerjava. Podobno kot pri smučarskih skokih, kjer se upošteva nalet, veter in naj bi odločala dejanska kvaliteta skoka. Je pa pri ORC omejen veter, če vmes obrne za več kot določen kot je odpoved plova, nad 25 kt je odpoved... In prideš v cilj prvi, pa si po preračunu peti, pa prideš zadnji, pa si po preračunu tretji
LP, Sodnick
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
-
EL CAPITANO
- Admiral
- Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula
EL CAPITANO napisal/-a:CAR napisal/-a:Bravo Marchi, pa pravijo, da Bavarije ne jadrajo dobro. Samo dobrega skiperja mora imet pa gre kot raketa
Je bilo dovol vetra in dober skiper .
Ha, ha. Hvala za komplimente. Ne pozabit, da me je od 2. do 3. boje (v veter) prehitelo cca 500 bark, potem pa smo spet zadihali in do cilja še koga celo prehiteli.
V veter pa, lovljenje vetra in pravega kota, pridobivanje hitrosti, kratka kobilica, močan veter, barka na bok, krmilo ne prime več, barka v veter, zguba hitrosti in ponovi vajo... Obupen ritem. Res pa je da so fantje na jadrih sanjarili in občudovali dogajanje okoli nas in nisem težil za vsako gubo na jadru, vsak reful, čeprav sem se kar težko zadrževal.
V glavnem lepo smo se imeli in s tem namenom smo tudi šli.
Drugače pa so regate "smrto" nevarne za denarnico, ker če te zagrabi tekmovalni duh, potem se začne začaran krog nagradenj, menjava opreme, menjava barke... samo z namenom, da boš hitrejši od soseda iz marine
Zgoraj pa so nekateri že lepo napisali, kako je s pravičnim bojem pri jadranju.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost