Krmarjenje pri vzratni vožnji

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

nika1
Poročnik korvete

Krmarjenje pri vzratni vožnji

OdgovorNapisal/-a nika1 » Sr Avg 16, 2017 14:52

Pozdravljeni.

Minuli vikend sem opravil prvo vožnjo s svojo jadrnico. Do sedaj sem si namreč dal duška z raznoraznimi drobnimi deli na njej. Tokrat sem na njej preživel del letnega dopusta in sem se odpravil na malo daljši potep. Že ob isplutju pa sem naletel na težavo , ki si je ne znam razložiti.

Ob vzratni vožnji namreč krmilo ne uboga , oziroma ne reagira. Jadrnica neglede na položaj krmila pluje naravnost , kar je zelo neugodno za isplutje ali vplutje v marino ,kjer je potrebno manevriranje. Barka je dolga dobrih osem metrov in pol in je jeklena. Prej sem nekajkrat vozil plastično barko dolžine osem metrov in bila je samogradnja. Vendar je bila čudovita za upravljanje. Vzratno je zelo dobro krmarila. pri tej , ki je tovarniško grajena pa ne gre. Sem malce zmeden in si ne znam predstavljati , v čem bi lahko bil problem.

Ima kdo kakšno razlago ?

Lp. Marjan
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Avg 16, 2017 15:01

Precej normalno stanje oz. standarden "problem" - ponavadi potrebuješ več zagona oz. gasa, da propeler dobro zagrabi v tej smeri - in nekaj malega hitrosti, da krmilo sploh prime.

Moja osebna praksa za isto stvar je, da takoj ko prestavim v vzvratno, tudi pritisnem vsaj 2/3 gasa za cca 10 sekund - da barka dobi nekaj hitrosti. Šele takrat tudi krmilo prime - gas pa takoj nazaj na nulo.

Preden bo nazaj sploh šla v želeni smeri, ti jo bo pa zaneslo v smeri sukanja propelerja - zato so prvi metri nazaj vedno diagonalni. Izkoristi to v svojem pristajanju pa bo še lažje.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 16, 2017 16:31

Sin ima tud kovinsko barko,ni šla lepo nazaj in dost trdo krmilo je bilo ker ima skeg..nato smo podaljšali krmilo za 30 krat 25 cm in je bistven bolje.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Avg 16, 2017 21:52

moje izkušnje krmilo popolnoma levo ali desno gas za trenutek vidiš kdaj prime in ko prime začneš ravnat sicer ima moja barka skeg in jo težko spraviš v rikverc,zato nisem verodostojen učitelj
tvoja barka je težja kot plastična in prime kasneje oz potrebuješ več moči najboljše se je učit v kakšnem zalivu vržeš bojo v vodo in jo rikverc loviš
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Avg 16, 2017 22:04

Vsaka barka, ki krmari z krmilom (krmarjenje z Z nogo je druga zgodba), potrebuje določeno hitrost, da krmilo prime. Zlasti problematična je vožnja nazaj. Pozabi, da boš z barko v luki ali marini krmaril kot z avtomobilom na parkirišču :( Najprej se moraš navadit barke, vsaka je specifična. Nekje na odprtem probaj, kako ti prime krmilo pri vožnji nazaj. Odvisno od smeri vrtenja vijaka, ima vsaka barka pri vožnji nazaj zanos, dokler ne dosežeš zadostne hitrosti.
Nasvet: jaz vedno v marino ali luko, če ni dovolj prostorna (navadno ni), vplujem nazaj. Hitrost 2-3čv (vćasih se nekateri držijo za glavo, kaj delam), ampak krmilo prime, barka uboga in če se kaj zalomi, še vedno lahko pobegnem naprej ven.
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Sr Avg 16, 2017 23:34

Jadrnica ,katero smo si delili s prijatelji je plastična in in njo sem dejansko vodil , kot avto po parkirnem prostoru. Zato sem tokrat kar razočaran. Poleg tega sem skoraj zadel pomol in poškodoval jadrnico , ker sem se zanašal , da bo skrmarila vzratno s svojega mesta.

Ker sem v tem športu res kot nedeljski voznik avtomobila , si tega ne morem privoščiti , da bi zaradi nerodnosti drugemu ali sebi napravil škodo. Zato razmišljam da bi napravil dodatno bočno krmiljenje z električnim pogonom propelerjev. Ker so mi takšne stvari v izziv , bom zadevo poiskusil realizirati , samo da najdem kakšno petidvajseto ali šestidvajseto uro viška na dan. :wink:
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a j.k. » Če Avg 17, 2017 05:28

Mi praktično vsakič delamo kroge pred marino, ker vzratno v levo barka, pač nima namena zaviti. Moja zmerej mal p*zdi, jaz sem že navajen, otroka, mi pa tud kažeta vedno kam naj zvijem, in si mislita (najbrž), kaj je temu fotru, da noče pristat... :lol:

Pri premajhni hitrosti, barka vzratno, v levo, praktično ni vodljiva.
Ko pa enkrat krmilo prime, potem zadeva steče gladko...

Barka ima skeg. In namontiran je trikraki propeler, čeprav je v originalu dvokraki. Morda, nisem strokovnjak, propeler ni ravno pravih dimenzij za mojo barko in lahko pripomore k neodzivnosti.
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Avg 17, 2017 11:07

Jadrnice pri vzvratni vožnji krmiliš z "izbojem". Poenostavljeno skratka, da prestavljaš naprej in nazaj, s krmilom pa usmerjaš curek vode. Pri tem izkoriščaš tudi efekt mlinskega kolesa pri vijaku. Zato moraš poznati v katero smer se vijak vrti, saj glede na to dosti lažje obračaš v eno ali v drugo smer.
Uporabniški avatar
bluesky
Viceadmiral
Kraj: Ljubljana Šentvid
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bluesky » Če Avg 17, 2017 11:57

Enako izkušnjo imam z duo propom (gliser) pri vzvratni vožnji nazaj v desno.
BlueSky
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 17, 2017 12:41

j.k. napisal/-a:Mi praktično vsakič delamo kroge pred marino, ker vzratno v levo barka, pač nima namena zaviti. Moja zmerej mal p*zdi, jaz sem že navajen, otroka, mi pa tud kažeta vedno kam naj zvijem, in si mislita (najbrž), kaj je temu fotru, da noče pristat... :lol:

Pri premajhni hitrosti, barka vzratno, v levo, praktično ni vodljiva.
Ko pa enkrat krmilo prime, potem zadeva steče gladko...

Barka ima skeg. In namontiran je trikraki propeler, čeprav je v originalu dvokraki. Morda, nisem strokovnjak, propeler ni ravno pravih dimenzij za mojo barko in lahko pripomore k neodzivnosti.

Moj predlog. Barko nateraj rikverc v brzini cca 2 vozla. Ko bos zacel zavijati pa daj v ler pa bo barka sla kamor zelis. Se vedno pa bos imel dovolj brzine da zavijes na privez. S tem ne bos imel tezav glede odboja zaradi propelerja :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 17, 2017 13:07

evovii napisal/-a:Moj predlog. Barko nateraj rikverc v brzini cca 2 vozla. Ko bos zacel zavijati pa daj v ler pa bo barka sla kamor zelis. Se vedno pa bos imel dovolj brzine da zavijes na privez. S tem ne bos imel tezav glede odboja zaradi propelerja :D

Tako je! Hitrost in v ler.
Ljudje se itak premalo zavedajo, da je ler (N) glavna prestava pri pristajanju z jadrnico. Gas - ler- ler- ler- ler- ler- ler - gas - ler- ler- ler- ler- ler- ler ... Tako nekako.
nika1
Poročnik korvete

OdgovorNapisal/-a nika1 » Če Avg 17, 2017 14:19

Manevrirnega prostora je zelo malo. Jadrnica je privezana med ostale in prostora med njimi je samo za boje. Ispluti je potrebno pod 90 stopinjskim kotom takoj za dolžino barke. Torej predbrzine ne morem imet. Kanal v katerega moram ispluti , pa je širok za jadrnico in pol. Torej je treba takoj ob premikanju zavijati. S prejšnjo jadrnico je bil to mačji kašelj. Do sedaj tudi nisem slišal za zamik pri vzratni vožnji , ker ga tam nisem občutil.
Tam sem tudi krmilo zavil v željeno smer in z dodajanjem plina z barko zavijal vzratno takoj z mesta. S to sem se pa skoraj zaletel, ker sem čakal njen odziv , ki ga ni bilo.

Moral bom najti dodatni način zavijanja , saj kadar bom imel namen ispluti sam , to ne bo mogoče. Sploh pa ne z mojimi iskušnjami :(

Je kdo že poiskušal dograditi bočne elise za krmarjenje ?
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 17, 2017 14:57

Kak je fajn met barko na boji k je 30 m okol vse tvoje..
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Avg 17, 2017 16:12

ma ne se sekirat,prvo leto se ti bodo smejali,drugo leto bodo tiho in bodo samo opazovali,tretje leto boš mojster,lepo počasi glej kam in od kod piha in kam te nosi marchi je lepo napisal gas ler ler ler gas
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 17, 2017 17:18

bluesky napisal/-a:Enako izkušnjo imam z duo propom (gliser) pri vzvratni vožnji nazaj v desno.

To pa ne bo res, duoprop ali na sploh Z noga nima prav nobene veze s tem o čemer se tukaj govori... To je bolj nepoznavanje zakonitosti manevriranja z različnimi načini pogona. Imam v planu že nekaj časa napisati en članek o tem, enkrat bo... :lol: :lol: :lol:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov