Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

Na dva taka aku bo kresnil tudi tank

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Nov 04, 2017 09:09

Na dva taka aku bo kresnil tudi tank

Približno tako je napisal habibi, šlo je pa za tole - če/ko bosta aku-ja prodana in oglas na povezavi izbrisan
habibi Vll napisal/-a:Prodam dva akuja TAB Moution Floodet PASTED 80, 12V 115Ah(C100)105Ah(C20)80Ah(C5),kupljena v paru, rabljena 2 sezoni, v brezhibnem stanju, zaradi nakupa močnejših.Prvi lastnik, nikoli praznjena preko normativa in v mirovanju prikljopljena na CTEK vzdrževalec.Cena obeh 180€.
031/338197-Janko

Vprašanje naprej je bilo, kakšen tok lahko da tak aku, če se uporabi za štartnega in pri habibijevem odgovoru sem se jaz spomnil na tole zgodbo, s katero pa nisem želel 'posrati' oglasa. Šlo je pa za vžiganje velikega dizelskega motorja, ki pojma nimam, če ni bil tudi od kakega tanka.

Okrog leta 1980 Slo/Yu elektroenergetski sistem ni zagotavljal napajanja vseh porabnikov, tako da je bil ta ali oni del teritorija občasno brez napajanja. Temu so takrat rekli 'redukcije'.

Jaz sem bil - od ene poškodbe, po kateri oteklina ni hotela splahniti, dokler mi zdravnik ni priporočil izmeničnih kopeli in/ali saune - takrat že reden uporabnik saune, ampak ob takih 'redukcijah' so bile tudi vse saune na prizadetem področju seveda hladne. Razen ene zasebne (zares so imeli tri ali štiri kabine, pokrit bazenček in tako naprej), ki je imela svoj agregat.

In tako se nekega lepega večera pripeljem skozi temne ulice (seveda je bila tudi cestna razsvetljava 'reducirana') tja. Ko vstopim, vidim sveče, precej gostov - nekatere že 'v uniformi', druge še 'v civilu' - slabe volje in slišim slabo novico: agregat noče vžgati.

Na moje vprašanje "Zakaj pa ne?" je odgovor drugo vprašanje:"Se vi na to kaj razumete?". Moj odgovor je najbrž bil, da mogoče malo že in da če sem že tam, lahko vsaj pogledam.

Šli smo v sosednjo stavbo, kjer je bil - kolikor se spomnim in sem lahko videl pri svečavi - več kot meter dolg dizelski motor in na njegovi osi še več kot meter dolg električni generator, zraven pa še vsaj meter dolg svinčev akumulator.

Vprašam, kaj se zgodi, ko hočejo vžgati in namesto da opišejo, pokažejo. Zaganjač zavrti motor - ampak jaz opazim, da prej žarilna spirala za indikacijo delovanja žarilnih sveč ni zažarela, in tudi ko poskusim, ne zažari. Grem pobrskat, najdem slab stik do nje in ga popravim, na kar poskusimo še enkrat. Zdaj to dela, ampak pri prejšnjih poskusih (kdo ve koliko jih je bilo), akumulator ne zavrti motorja več dovolj hitro.

Ne da se mi nazaj domov v temo in brez saune in vprašam, če imajo kaj žice in še kaj akumulatorjev. Imajo in tudi gostje - ki se jim tudi ne da domov v temo brez saune - so pripravljeni posoditi svoje akumulatorje iz avtomobilov. Vzamem (mislim da) štiri večje iz avtomobilov z dizelskim motorjem, povežem z več žicami vse vzporedno s tistim mamutskim in minuto ali dve počakam, da mu dajo prvo pomoč, potem spet poskusim žarilno nitko in ko ta ugasne, zaganjač in veliki dizel vžge od prve. Kakih 15 minut sem potem pustil dodatne akumulatorje priklopljene na polnjenju, potem sem jih vrnil v avtomobile. Savna je pa tudi delala.

Uporabil sem pa mislim da 5 akumulatorjev :wink:

Če se ne motim, sem v zahvalo dobil nekaj deset - recimo 30 - vstopnic za tisto sauno in med gosti saune ugled nekoga, ki se znajde. Ja... Vsi avtomobili so užgali in nihče tudi kasneje ni potožil zaradi kakih težav (to je bil še čas pred elektroniko pri avtomobilskih motorjih).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
šari
Kapitan

Re: Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

OdgovorNapisal/-a šari » So Nov 04, 2017 15:38

Joj ,joj,joj......marjan ......tablete...... :shock: :shock:
Admin ni mi jasno zakaj to delaš.....poglej forum prej in sedaj....
Za božjo voljo odstrani MT,HF,DAKI.......in tako naprej,več so bili vredni prispevkI od KREN,H2O,GREGOR,TEX,MITJA P,POLANC,PAJER..........ma brez veze....fantje zaradi 5 pacientov ,bo forum nezanimiv.
pa lep pozdrav sašo
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

Re: Izkušnje, ki jih imam ali jih nimam - in še kaj

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Nov 05, 2017 20:42

Poglej skoz okno prot lun...
Jaz sam na forum pogledam, res da zlo poredko in točno vem kdaj je polna :roll:
O forumu pa raje nebi, ker mi gre kr na jok... :cry:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » So Apr 07, 2018 08:40

Splošno pojasnilo k temu, da zadnje čase na kaj včasih odgovorim čez - včasih tudi zelo - dolgo časa...
    Povezave: eno leto... klik

Se opravičujem...

Pred upokojitvijo sem bil 35+ let poklicni informatik in v zvezi s tem delom tudi precej ves čas dosegljiv.

Zadnjih nekaj let pred upokojitvijo so nas tudi preselili v prostore z umetno svetlobo, zaradi česar zdaj na blizu ne vidim več dovolj dobro, da bi me pritegnilo dostopanje na internet čez male ekrane (telefoni ipd.). Poleg tega mi telefoni ne omogočajo slepega desetprstnega tipkanja, pa tudi urejanje povezav v večjih prispevkih skozi majhno linico ekrana telefona ni posebej učinkovito. Tako sem zdaj večino časa tako ali drugače v naravi in proč od kablov za internet (ki jih na pol namenoma tudi še vedno nimam doma).

Imam sicer prenosnik s povezavo tudi čez sistem mobilne telefonije, ampak pri dovolj velikem ekranu in tipkovnici ni lahek in ni vodoodporen in ga zato praviloma ne vlačim s sabo, pa tudi povezava marsikje, kjer sem, zaradi tega, ker tam često ni WIFI in/ali šibkega signala GSM ni prav hitra (zlasti kar zadeva slike ali video). Tako tudi še nisem opisal marsičesa, za kar so bile bistvene slike.

Še vedno namreč rajši počnem reči, ki jih imam rad, kot da bi o njih le pisal.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Daki

Re:

OdgovorNapisal/-a Daki » So Apr 07, 2018 17:47

Marjan Tomki napisal/-a:Še vedno namreč rajši počnem reči, ki jih imam rad, kot da bi o njih le pisal.

Edino pravilno. Praksa pred teorijo 8)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost